Kto ma zapis koncertu z Bemowa?
Ten koncert [oprócz dostępnych dwóch nagrań] NIGDY NIE BYŁ EMITOWANY W TV. NIGDY!!! Czekam na emisję MJowego występu W POLSCE od soboty 21 września 1996 roku, od momentu, gdy obudziłem się po odespaniu po powrocie. Niestety do dnia dzisiejszego nie doczekałem się i jestem niemal pewny, że Polsat tak ma zarejestrowany ten koncert i tak posiada prawa do niego, jak my tu zgromadzeni. Nie widzę już żadnych szans. Jeżeli przez 13 lat i prawie 5 miesięcy nic nie wyciekło, to pozostaje nam tylko koncert od naszych zachodnich sąsiadów z Monachium('97) z tej samej trasy. Oglądam go na okrągło i wracam pamięcią porównując do Bemowa. Lepszy rydz niż nic. Niemcy w stosunku do nas są zdecydowanie do przodu, mają pamiątkę w całości na zawsze, my niestety nie. Przykre.
ps.
A ta próba podłożenia głosu przez polskich prezenterów to ściema. Udawali, że komentują koncert w Warszawy, dobrze wiedząc, że materiału z Polski nie posiadamy. Tak więc zaimprowizowali, robiąc wszystkim smaka, a w rzeczywistości obraz pochodził bodaj z Kopenhagi. Najbardziej zażenował mnie tekst pani komentującej wówczas z dwoma panami, która wspomniała: "Na stadionie w Bemowie...". Reszta nie ważna. Nie wiem, kto wpadł na tak infantylny pomysł montażu. Mnie osobiście próba zakłamania rzeczywistości zniesmaczyła. Już wolę autentyczność, czyli ten sam koncert, tyle że z Niemiec. W całości.
ps.
A ta próba podłożenia głosu przez polskich prezenterów to ściema. Udawali, że komentują koncert w Warszawy, dobrze wiedząc, że materiału z Polski nie posiadamy. Tak więc zaimprowizowali, robiąc wszystkim smaka, a w rzeczywistości obraz pochodził bodaj z Kopenhagi. Najbardziej zażenował mnie tekst pani komentującej wówczas z dwoma panami, która wspomniała: "Na stadionie w Bemowie...". Reszta nie ważna. Nie wiem, kto wpadł na tak infantylny pomysł montażu. Mnie osobiście próba zakłamania rzeczywistości zniesmaczyła. Już wolę autentyczność, czyli ten sam koncert, tyle że z Niemiec. W całości.
Ten komentarz pochodzi z radia, z RMF-u. Jakiś fan połączył go z obrazem z Kopenhagi co dało dość fajny efekt. Nikt nic nie udawał.Tonka pisze:A ta próba podłożenia głosu przez polskich prezenterów to ściema. Udawali, że komentują koncert w Warszawy, dobrze wiedząc, że materiału z Polski nie posiadamy. Tak więc zaimprowizowali, robiąc wszystkim smaka, a w rzeczywistości obraz pochodził bodaj z Kopenhagi. Najbardziej zażenował mnie tekst pani komentującej wówczas z dwoma panami, która wspomniała: "Na stadionie w Bemowie...". Reszta nie ważna. Nie wiem, kto wpadł na tak infantylny pomysł montażu. Mnie osobiście próba zakłamania rzeczywistości zniesmaczyła.
Sądzę, że w 1996 roku posiadaczy kamer wideo mogło być mniej więcej tylu, ilu obecnie posiadaczy kamer cyfrowych. Nie każdego było na nią stać, ale jeśli było, to raczej były one dostępne na naszym rynku. Przecież już wtedy nagrywanie np. uroczystości rodzinnych (wesela, komunie itp.) było na porządku dziennym. Ja na przykład mam swoją studniówkę z 1995 r., a mój brat ma studniówkę z 1990 r. (tak na marginesie - prawie wszyscy uczestnicy płci męskiej mieli białe skarpetki, do garniturów oczywiście). Ale faktem jest, że kamery te były dośc duże, ciężkie i nieporęczne.Maruderkis pisze:To był 1996 rok! Nie 20**! Wtedy prawie nikt nie miał kamery
Mimo to wydaje mi się, że mogło tak się zdarzyć, że ktoś miał jakieś dojścia do organizatorów koncertu (Polak potrafi) i nagrał go amatorską kamerą. Problem chyba w tym jak dotrzeć do tego potencjalnego posiadacza.
- Maruderkis
Willy, wszystko ok, tylko skąd ten tekst pani współprowadzącej z panami, która była uprzejma użyć słów "na stadionie w Bemowie". Czyżby była wtedy na stadionie w Bemowie, czy na lotnisku??? Coś tu śmierdzi względem tego podłożenie przez fana. Gdyby tak rzeczywiście było, powiedziałaby na lotnisku Bemowo, a ona - moim zdaniem - ewidentnie dopasowała komentarz do obrazu. Fan chyba takich cudów nie potrafiłby uczynić.
- Moonwalk_Girl
Ta audycja jest jak najbardziej prawdziwa. RMF relacjonował w radiu początek koncertu Michaela na Bemowie, a także przez cały dzień nadawali co się dzieje w Warszawie w związku z tym wydarzeniem. A to, że ta pani powiedziała 'stadion' a nie 'lotnisko', no to już szczegółów się nie czepiajmy, zwykłe, że tak to nazwę przejęzyczenie, ciekawa jestem co ty byś powiedział na jej miejscu, bo ja z wrażenia pewnie bym oniemiała :P Nic dziwnego, że człowiek myli pojęcia.Tonka pisze:Willy, wszystko ok, tylko skąd ten tekst pani współprowadzącej z panami, która była uprzejma użyć słów "na stadionie w Bemowie". Czyżby była wtedy na stadionie w Bemowie, czy na lotnisku??? Coś tu śmierdzi względem tego podłożenie przez fana. Gdyby tak rzeczywiście było, powiedziałaby na lotnisku Bemowo, a ona - moim zdaniem - ewidentnie dopasowała komentarz do obrazu. Fan chyba takich cudów nie potrafiłby uczynić.

- MJdoris
- Lokalizacja: "... i znów szybki kawy łyk i uczucie ,że nie rozumie nikt.."
aby ponownie sie nie rozpisywać :
Szkoda
i oczywiście jest to prawdą , że była audycja w radiu , zresztą ja sama nagrywałam część tej audycji , jeszcze wówczas na kasecie magnetofonowej ( zresztą powinnam mieć jeszcze tą kasetę ) i nie ma rzadnej ściemy. Przed koncertem na Bemowie , w radiu Rmffm non stop była audacja na ten temat.MJdoris pisze:z tego co ja pamiętam ,
a miałam 22 lata jak MJ koncertował na Bemowie ,
to nie było transmisji w TV ( ale to chyba się już wyjaśniło ) ,
były tylko pokazane fragmenty w wiadomościach i tyle...
pamietam jednak ,że była audycja w rmf fm i kawałek transmisji ,
ale to było w radio ( niestety ) ...![]()
i to bardzo dobrze pamiętam , ponieważ siedziałam przed radiem i słuchałam
ale o zapisie audio nic nie wiem i nigdy nie było mowy na ten temat. Zresztą podejrzewam ,że całości zapisu tego koncertu po prostu nie ma.Moonwalk_Girl pisze:Ta audycja jest jak najbardziej prawdziwa. RMF relacjonował w radiu początek koncertu Michaela na Bemowie, a także przez cały dzień nadawali co się dzieje w Warszawie w związku z tym wydarzeniem.
Nie sądzę aby tak było.Maruderkis pisze:Myślę, że prędzej właśnie w taki sposób to kiedyś zobaczymy...
Szkoda

Michael, świat będzie za Tobą tęsknił...;(...
" Był Królem serc, wokalistów i tancerzy,
królem wyobraźni, królem ojców, królem
przyjaciół...Był darem od Boga, który pokazał
nam jak żyć, jak kochać "
" Był Królem serc, wokalistów i tancerzy,
królem wyobraźni, królem ojców, królem
przyjaciół...Był darem od Boga, który pokazał
nam jak żyć, jak kochać "
Też mam na kompie dużą część programu MJowskiego z RMF FM i oczywiście tu żadnych ściem nie ma, ja nie wspominam o kwestiach transmisji radiowych. Mam wątpliwości jedynie, co do obrazu z Kopenhagi vs polski komentarz. Chcę wierzyć, że z tym "stadionem na Bemowie" pani współprowadzącej, to rzeczywiste przejęzyczenie. Inaczej byłby to celowy zabieg. Nie byłoby racjonalnego wytłumaczenia.
No wiesz w Rzymie '88 jest zapis z amatorskiej kamery to u nas też jest szansa...To był 1996 rok! Nie 20**! Wtedy prawie nikt nie miał kamery to po pierwsze, po drugie, nawet jeśli to one były bardzo duże, więc po pierwsze nie mógłby jej schować, po drugie mogli by ukraść w tym tłumie, lub fani mogli by ją zniszczyć, po trzecie przeszkadzałby sobie i innym oglądać koncert.
EDIT: Złóżmy petycje do Polsatu o puszczenie CAŁEGO koncertu na rocznicę jego śmierci
Kilka miesięcy temu napisałam 2 albo 2 emaile do Polsatu, niestety żadnej odpowiedzi nie otrzymałam. Warto próbować, choć z czasem coraz mniej wierzę w to że Polsat posiada koncert. Jeśli tak, problemy z prawami autorskimi.Idea pisze:EDIT: Złóżmy petycje do Polsatu o puszczenie CAŁEGO koncertu na rocznicę jego śmierci
Szansa że kiedykolwiek go zobaczymy jest bardzo niewielka..
Nie wyobrażam sobie ,że nikt tego nie nagrał! Tam było ponad 100 tys ludzi i nikt nie ma amatorskiego nagrania???? Musi ktoś mieć. Myślę ,że warto wznowić temat Znowu zacząłem bombardować polsat z prośbą o emisje koncertów. Pewnie to nic nie da.. Ale amatorskie nagranie ktoś ma ale nie chce udostępnić! A do MJpolsat: Daje ci ostatnią szansę! Chcę wierzyć ,że masz ten koncert ale to mało prawdopodobne
Czemu niby nie możesz tego wrzucić!!!?

Detox
A jaką Ty mu ostatnią szansę dajesz??? Jeżeli ma, to ma - nie ma, to nie ma. Zechce, to wrzuci - nie zechce, nie wrzuci.
To raczej MJPolsat (zakładając, że gdzieś coś jednak posiada) może dać NAM szansę na obejrzenie... albo i nie. Twój apel (z tą szansą) jest niesensowny.
Idea
Przeczytaj we wcześniejszych naszych postach, co sądzimy na temat koncertu z Bemowa. Polsat w całości tego nie posiada, nie posiada także praw do tego wydarzenia. Niemcy np. mieli prawa do wyemitowania występu MJa od nich, i koncert z Monachium od razu (tj. w 97 roku) został wypuszczony na germańską antenę telewizyjną.
W Polsce 7 lat po obaleniu komuny nikt na to nie wpadł, a więc szklanki pobite. Przestałem się łudzić i jestem zły, że nie mamy pamiątki, jak choćby nasi zachodni sąsiedzi. Dobrze, że było mi dane (jaki i ufam wielu z nas) być wówczas na Bemowie i dobrze, że mamy chociaż wspomnienia.
A jaką Ty mu ostatnią szansę dajesz??? Jeżeli ma, to ma - nie ma, to nie ma. Zechce, to wrzuci - nie zechce, nie wrzuci.
To raczej MJPolsat (zakładając, że gdzieś coś jednak posiada) może dać NAM szansę na obejrzenie... albo i nie. Twój apel (z tą szansą) jest niesensowny.
Idea
Przeczytaj we wcześniejszych naszych postach, co sądzimy na temat koncertu z Bemowa. Polsat w całości tego nie posiada, nie posiada także praw do tego wydarzenia. Niemcy np. mieli prawa do wyemitowania występu MJa od nich, i koncert z Monachium od razu (tj. w 97 roku) został wypuszczony na germańską antenę telewizyjną.
W Polsce 7 lat po obaleniu komuny nikt na to nie wpadł, a więc szklanki pobite. Przestałem się łudzić i jestem zły, że nie mamy pamiątki, jak choćby nasi zachodni sąsiedzi. Dobrze, że było mi dane (jaki i ufam wielu z nas) być wówczas na Bemowie i dobrze, że mamy chociaż wspomnienia.
A z tymi amatorskimi kamerami, to jestem niemal pewny, że fani takowe już posiadali. W końcu był to rok 96, a nie np. 86. Sam widziałem kiedyś na YouTube urywek z buchających petard po ostatnim songu z bemowskiego koncertu. Teraz, gdy go szukam, znaleźć nie mogę.
Mijał mnie też bodaj jakiś chłopak z kamerką podczas koncertu, więc na pewno są ludzie posiadający coś w swoich archiwach - tak myślę. Pytanie tylko, czy mają oni pojęcie o naszym forum i naszych tęsknotach za taką [choćby amatorską] perełką :)
Mijał mnie też bodaj jakiś chłopak z kamerką podczas koncertu, więc na pewno są ludzie posiadający coś w swoich archiwach - tak myślę. Pytanie tylko, czy mają oni pojęcie o naszym forum i naszych tęsknotach za taką [choćby amatorską] perełką :)