STYL MODA UBRANIA - Michael Jackson

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
domcia_MJ

Post autor: domcia_MJ »

weronika_poznan
Sama to zrobiłaś?! No jestem pod wrażeniem :lal:
Masz talent i wielką cierpliwość. W przeciwieństwie do mnie :-)
Na początku pomyślałam, że tyle ich kupiłaś ;p Dopiero po przeczytaniu twojego postu opadła mi dosłownie szczęka. Hehe ;-)
Obrazek
"Just try to stay a child as long as you can. Don't force into adulthood."
- Michael Jackson ;** We love you ;(
Baniek

Post autor: Baniek »

Siema chciałbym sobie zrobić swój własny taki jecksonowy mundur czy cuś takiego :D i rysowałem sobie dziś na kartce takie różne pomysły i powstało mi coś takiego : http://www.bankfotek.pl/view/490743

1.Marynarka - niedługo będzie wiec nie muszę się z tym śpieszyć(na razie:D)
2.Tasiemka ozdobna - coś takiego http://moda.allegro.pl/item869861949_ta ... ml#gallery

3.takie bajery co są w mundurach mogę skąbinować
4.Suwaki - Mam
5.Sznury - coś takiego http://www.allegro.pl/item856629254_449 ... ielen.html Czerwony oczywiście :D
6.Guziki - Jakies Czerwone lub białe

Jak macie jakieś propozycje kolory inne coś innego itp jakieś fajne pomysły to pisać
weronika_poznan

Post autor: weronika_poznan »

missi - ciesze się, że Ci się podoba :). Ćwieki sa srebrne, światło miałam do bani, zażółciło foty. Kiedyś miałam strzął i kupiłam na allegro te ćwieki. Ciągle nie miałam pomysłu co z nimi zrobić aż tu nagle coś zabłysło, usiadłam i to uszyłam. :D:D:D Ja tez ostatnio mam bardziej rockową duszę, oczywiście jestem BAD, czuje w sobie siłę pudziana :D. To forma obrony, wiadomo, zasłony dymnej. Myślę, że MJ się nie podobała ta stylizacja. Podobno chciał bardziej fantastyczną, magiczną. Ale tytuł płyty wygrał. MJ miał być wściekły - miał demonstrować swoja niezależność. Mam jednak ciągle wrażenie, że on w tych skórach i ćwiekach nie czuł się świetnie. Był przecież delikatny, nie brutalny. Kiedy oglądam zdjęcia z sesji BAD on tak stoi w tych wszystkich pasach, ćwiekach, czerniach i... ze skrzyżowanymi nogami (stopy do wewnątrz) wyglądał jak... przepraszam za wyrażenie sierota, nie szef gangu. Myślę sobie, że najwięcej frajdy sprawiał mu kostium do Smooth Criminal. Ja ogólnie kocham modę retro, całą tą kobieca kobiecość i męską gangsterkę.
Jeśli będziesz chciała zrobić sobie taką rękawiczkę - zajęło im to 1 godzinę. :) Zdążysz :). Jestem bardzo ciekawa Twoich pomysłów!!! Koniecznie pokaż chociaż szkice :). Ja też wolę zdecydowanie taki mały przemyt rozpoznawalny przez wtajemniczonych. Inspiracja to impuls do tworzenia. Czasem, jak w przypadku tych rękawic pomysły przychodza w trakcie opracowywania kopii. Oprócz MJ śledzę modę Rihanny i Lady GAGI. Obie sa absolutnie pojechane. Uwielbiają eksperymenty, zajebiste i szalone.

Co do mody rockowej - na podstawie zdjęc z imprezy sylwestrowej w łodzi stwierdzam, że kostiumy dody i maryli były suche, ani trochę seksowne, projektowane jakby na prędce, przesadzone w stronę kiczu złego niż radosnego i powiem szczerze - jestem zawiedziona... :(:( buuu
http://www.pudelek.pl/artykul/21970/dod ... rmie_foto/
ale za to uwaga - co doda ma na rekach?! Ona tez jest BAD? :D Mam wrażenie, że nieustannie kogoś kopiuje...

domcia_MJ, Wiśnia bardzo dziękuję. Wasze pochwały mnie szczerze zaskakują i ... zawstydzają. Dzięki :)
Wiśnia - masz jakieś konkretne zamówienie :)?

Baniek - wszystko super :). Ale nie za bardzo kumam te sznury. One będą przyszyte? W sensie - maja funkcję?. Bardzo podoba mi się kolor! To mógłby być jakiś materiał z włoskiem - np zamsz, welur, żeby nie odbijał światła. Jestem ciekawa efektów szycia! Kiedy premiera?

Tu jeszcze fota rękawicy, która kiedyś zrobiłam. Migocze i błyszczy. bardzo prosta, zapinana na jeden pionowy rzep i trzy paski. Mogłyby być czarne. Byłoby kosmicznie. To prototyp, jest tu sporo błędów. :)
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Primum non nocere.
Baniek

weronika_poznanWiesz co zaraz zabiorę się za rysowanie na kartce tego i tam będzie wszystko dokładnie jak miało by to wyglądać.
Obrazek
MKK

Post autor: MKK »

Jesteś genialna! Nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym mieć taką! Sprzedajesz może jeszcze takie? Jak tak to proszę o cenę około... Pozdrawiam i kłaniam przed tobą xD
Baniek

I teraz wy myslcie co ma byc z tylu http://www.bankfotek.pl/view/490870
missi

Post autor: missi »

weronika_poznan, jestem pod wrażeniem kolejnej rękawicy :D Materiał, z którego została zrobiona natychmiast skojarzył mi się z tym strojem:
Obrazek

Co do kwestii: czy Michael dobrze czuł się w strojach BAD to nigdy tak naprawdę nie wiedziałam co o tym myśleć: z jednej strony w ogóle nie pasowały mi one do delikatnej natury MJ-a. Czy był to więc tylko image stworzony na potrzeby płyty, czy też może - jak to trafnie ujęłaś - stanowił formę zasłony dymnej? A może i jedno i drugie? Z drugiej strony jednak, patrząc na MJ-owe kreacje z lat późniejszych, trudno jest mi się oprzeć wrażeniu, że Michael zwyczajnie lubił tego typu ostrzejsze detale: ćwieki często gościły na jego strojach, chociażby na marynarce, którą miał na sobie podczas prób do This Is It :)

BTW, Ja też uwielbiam modę retro, szczególnie hollywoodzki glamour lat 50'tych w stylu Marilyn Monroe, jak również klasyczną elegancję Jacqueline Kennedy czy Audrey Hepburn. Uwielbiam także styl pin up. Ogólnie rzecz biorąc szczególnie upodobałam sobie trzy trendy: wyżej wspomniane retro, rockowy styl lat 80'tych i wczesnych lat 90'tych oraz odjechane, kosmiczne kreacje wspomnianej przez Ciebie Lady Gagi. Na pozór te trzy style mają ze sobą niewiele wspólnego, ale tutaj zaczyna się prawdziwa zabawa pt: jak to wszystko połączyć, by stworzyć interesująca całość? I Love It! :)

Co się zaś tyczy Dody, to tutaj także podpisuję się pod tym, co napisałaś :) Doda nie ma własnego stylu.. No, chyba że styl ten polega na kopiowaniu stylu innych ;) W jej przypadku bowiem nie widzę inspirowania się lecz po prostu...powielanie.

I na koniec muszę Ci podziękować. Bo zachwycona Twoimi pracami postanowiłam wreszcie zrealizować jedną z moich wizji :) Zacznę od BAD Dress. Jutro niestety cały dzień mam zajęty ale za to w niedzielę powinno się udac :)
Obrazek
Awatar użytkownika
tony308

Post autor: tony308 »

ok to teraz ja podzielę się swoim zdaniem. Jeśli chodzi o styl Michaela, to zgadzam się że strój z Bad niezbyt do Niego pasował. Michael wolał bardziej radykalne rozwiązania, próbował stworzyć coś nowego, oryginalnego czego jeszcze nie było. Dla przykładu powiem że jego kurtka z Thrillera czy Beat It wykreowała modę okryć wierzchniowych w USA. W latach 80 - 90 niezwykle popularna była kurtka typu Thriller pomijając oczywiście paski w kształcie V. Michael nie znosił strojów sportowych, adidasów itp. nigdy go jeszcze nie widziałem w takim stroju. Więc możemy sobie zadać pytanie co tak naprawdę lubił wkładać na siebie Michael, w czym czuł się dobrze...I tu przychodze z odpowiedzią: Michael tworzył na swój sposób stroje eleganckie; marynarki czy koszule. Lubował się we wszystkim co świeci, błyszczy się dlatego tak wiele cekinów w jego ubraniach. Połączył styl militarny z elegancją o czym świadczą pagony na ramionach. Ale mówimy cały czas o górnej częsci stroju, a co z dołem? Co do spodni to bywało to różnie, najczęsciej dominowały czarne schludne jeansy. Znakiem rozpoznawczym stały się białe skarpetki(w wielu przypadkach cekinowe) z czarnymi eleganckimi butami. Co do butów to oczywiście czarne eleganckie, a za czasów Smooth Criminal zostały skonstruowane przez Michaela specjane buty do skłonu antygrawitacyjnego. Końcowy akcent to czarny bądź biały kapelusz. Jedyne czego nie wiem to te charakterystyczne opaski na rękawach Jacksona, nie mam pojęcia dlaczego akurat taki szczegół wymyślił sobie artysta.
weronika_poznan pisze:jaki stopień szczegółowości Was najbardziej interesuje? Krok po kroku? Postaram się zrobić taki komiks w weekend :)
Mi najbardziej się przyda kształt całej makiety:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Wercia

Post autor: Wercia »

weronika_poznan
Czy zdradzisz gdzie znajduje się ta pasmanteria o której wspominałaś?
Mieszkam w Szczecinku ale bardzo często bywam w Poznaniu, a w Szczecinku byłam już we wszystkich pasmanteriach i nigdzie nie mogę znaleźć tych zapinek do biustonosza i szczypiec do nitów ;-)
Obrazek
weronika_poznan

MKK pisze:Jesteś genialna! Nawet nie wiesz jak bardzo chciałabym mieć taką! Sprzedajesz może jeszcze takie? Jak tak to proszę o cenę około... Pozdrawiam i kłaniam przed tobą xD
hej. tej nie sprzedawałam, w ogóle tego nie dopracowałam, powstała tylko ta jedna , jesli masz na myśli te kolorową, migoczącą. Jest jeszcze jeden problem. Musiałybyśmy się spotkać, zebym mogła zaznaczyć linię przyszycia rzepu idacego przez całą długość rękawiczki, nie umiem tego zunifikować :(. rozwiązanie jest chyba proste - mogłabym Ci uszyć ją bez rzepu, myślę, że te zewnętrzne paski z powodzeniem przymocują ją do ręki.

missi WŁAŚNIE! WŁAŚNIE! WŁAŚNIE! I co do inspiracji z HIStory, i do każdego innego zdania. Jak to czytałam skakała mi adrenalina z radości. Mam dokładnie te same upodobania modowe. Dokładnie. Nie wiem, czy widziałaś film z 1982 - "Życzenie Śmierci" z Charlsem Bronsonem. Film durny do granic. Absurd doprowadzający do łez. Ale jeśli pominiemy fabułe - pozostaje Ci cudowny świat gangów ulicznych USA, jakie widać na np. BAD. Kopalnia wiedzy o modzie tamtych środowisk. No prawie karykatura! Polecam gorąco.

Mogłabym powiedzieć, ze siedzi we mnie taki kobiecy zbójnik z BAD tęskniący za perłami Grety Garbo. Uwielbiam minimalizm. Nie cierpię nieprzemyślanych i przypadkowych dekoracji. Lubię, kiedy ciuchy sa szczere, kiedy czuć zamysł projektanta. Kiedy zaczynam projektować zawsze pojawia się pytanie co jest piekne, co warto pokazać, co ukryć. Bardzo uważam na to gdzie i ile się dzieje.

W Dzeksonie uwielbiam jego syntezę w nowo prezentowanych strojach / wizerunkach. W This Is It projektanci przygotowywali stroje ze świecących tkanin, chcieli wykorzystać specjalne systemy diodowe z Holandii - stolicy artystycznego światła na świecie. To by zaparło wszystkim dech! W sierpniu byłam w Chorzowie na koncercie U2. Działa się tam taka grafika, że nie mogłam słowa wykrztusić z wrażenia. Jeśli Dzekson zawsze musiał wszystko robic lepiej - to chwała Bogu nie miałam biletu, bo transport zwłok jest drogi :).Jego koszule z plastyku (ja to nazywam ceratą :p) - extra!!! Tak jak GAGA facet chciał wykorzystać najnowsze materiały, tworzywa sztuczne - cienkie jak papier monitory komputerowe itd. KOSMOS!!!
Postaram się przygotować kilka fot MJ w strojach , kóre porażają mnie pięknem.
Miał w swoich zestawach kilka elementów, o których nigdy by nikt ine powiedział,że kosztowały fortunę - np czarne spodnie, białe t-shirty, mokasyny (nie moge się przekonać), kapelusz. Powalały mnie jego mega misterne marynarki. Niecierpiałam tego jego złotego body na History. Wg mnie mężczyzna wygląda w czyms takim niekorzystnie niestety... :( Jego talent do łączenia jakśći był niesamowity. Facet miał prawdziwą intuicję.

Jest coś co mnie zastanawia. MJ szczerze wierzył w słuszność każdego zestawu, a my wierzymy, że czegokolwiek nie założył - był super. Bo nam się naprawdę podoba czy zwyczajnie - nie ukształtowały tych myśli w nas jego zastępy marketingowców? Wiecie co mam na mysli? Kto mi tu przysięgnie, że zawsze zakłada białe skarpety do czarnych butów? Kto sam z siebie paraduje w cekinowej rękawiczce? Kto w Polsce chodzi w kapeluszu fedora? I myślimy, że to jest super bo on nas przyzwyczaił do tej magii wiecznego i totalnego sukcesu. Co myślicie?

A tu wklejam moja zupełnie pierwsza pracę. Chciałam zrobić kopie BAD, potem stwierdziłam, że absolutnie nie chce nic powtarzać, zrobiłam jedną używając materiałów, które po prostu najbardziej kojarzyły mi się z MJ - cekiny, aksamit, drogie kamienie, satyna. Wszystkie elementy totalnie czarne. BO TAK! Wyszła rękawiczka bardzo kobieca, glamour. Koleżanka koniecznie chciała mieć BAD, więc zrobiłam, znalazłam jakieś gotowe elementy w pasmanterii i uszyłam, ale zdjęcia nie wkleję, bo ona ja zgubiła... A przy okazji szycia odpad okazął się zajebistym elementem stroju. Wygląda to tak, jakby ktoś zanurzył dłoń w farbie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

wercia pasmanteria na alejach marcinkowskiego 20, po schodach w dół, bardzo niepozorne wejście, obok na narożniku jest plac budowy ogrodzony blachą - trzeba iśc wzdłuż niej i wejśc w bramę kamienicy - drewniane drzwiczki zaraz po prawej stronie.
http://maps.google.pl/maps?hl=pl&source ... CA0Q8gEwAA
szczypce do nitów są na allegro :)

tony308 - nie zdradzę kształtu wykroju :p. Nie odbiorę Wam radochy jej projektowania. Wklejam archiwalną fotę moich zmagań z wiązaniami w rękawiczce
Obrazek
Primum non nocere.
Awatar użytkownika
DooDoo Forever

Post autor: DooDoo Forever »

Baniek pisze:I teraz wy myslcie co ma byc z tylu http://www.bankfotek.pl/view/490870
Ja już bym nic nie dodawał na plecach, bo z przodu marynarki masz już dużo elementów i jak jeszcze dodasz coś z tyłu, to, to się wszystko zatrze. A co za dużo to niezdrowo;D Ale to tylko moje zdanie.
Obrazek
I miss you so much...
weronika_poznan

co do mody MJ - on był w porządku. w większości przypadków zakładał rzeczy, które fani mogli znaleźć w sklepach :). Przyznam jednak,ze nie rozumiałam piżam...

Baniek zajebisty arkusz przygotowałeś - z kolorystyką - profeska! Wydaje mi się, że będzie to fajne, kup te elementy i sprawdz na sucho, nie szyjąc, czy jest ok. Mysle,ze marynarka musi byc bardzo dopasowana,zeby sznury nie zaczely zwisac :).
podoba mi sie asymetria! a jeśli pytasz o tył - ja bym tam przywaliła tymi suwakami - niech tył będzie też atrakcyjny :D

EternallyLive - ja tez chce zobaczyć!
Primum non nocere.
Baniek

weronika_poznan - w poniedziałek ide po materiały , a może wiesz gdzie jest jakaś fajna marynarka do kupienia biała lub szara nie za jasna nie za ciemna i może jak byś miała trochę czasu bo widzę że robisz takie fajne rękawiczki to chyba musisz mieć maszynę do szycia i jak bym ci podesłał jakąś marynarkę to byś mi to pod klatką piersiową bo inne marynarki są takie duże jakby i na mnie by ona tak jakby wisiała ,a jak by była węższa to by wyglądała jak mundur bardziej :D tak jakbyś nawet zwężyła jak nawet takie rzeczy umiesz to pewnie bym coś ci zapłacić musiał a o to o co mi chodzi jak to zwęzić : http://www.bankfotek.pl/view/491742

A twoje rękawiczki są po prostu genialne na początku myślałem że je kupiłaś. :D
Obrazek
Awatar użytkownika
alison

Post autor: alison »

Baniek pisze:I teraz wy myslcie co ma byc z tylu http://www.bankfotek.pl/view/490870
Bashir sucks! :diabelek:
przepraszam, musiałam.

A nie offtopując jestem pod ogromnym wrażeniem tego co tu SAMI tworzycie !
Strasznie spodobała mi się a'la rękawiczka, ta która wygląda "jakby ktoś zamoczył rękę w farbie". Myślę, że Mikeowi też by się spodobała nenene
Tell me, just what will I do... cause I just can't stop loving you
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

weronika_poznan

wszystkie rękawiczki są super ale ta ostatnia zapodana ta czarna jest zajebiście genialna podoba mi się jak cholercia, projektuj kolejne i na allegro! :):)
gratuluję, i chyba też się skuszę spróbować, lubię tego typu zabawy ;P
Obrazek
ODPOWIEDZ