Wszystko o Chinach. Prawda i nie tylko...

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
editt

Wszystko o Chinach. Prawda i nie tylko...

Post autor: editt »

To co chińskie władze zrobiły w głowie mi się nie mieści. Jak można zamordować człowieka po procesie, który trwał zaledwie pół godziny, z naruszeniem wszelkich ogólnie przyjętych w świecie zasad, a do tego pomijając zbadania tego człowieka pod kątem psychicznym? Po prostu zignorowali kompletnie głosy idące z całego świata i zamordowali człowieka.

Zachód powinien wprowadzić jakieś ostre restrykcje wobec tego komunistycznego potwora a nie bawić się w jakieś gry z nimi. Chiny za nic maja sobie prawa człowieka i sprawiedliwość. Ludzie powinni się obudzić i zbojkotować chińskie towary na rzecz protestu. Chiński rząd znęca się nie tylko nad samymi Chińczykami, ale i nad innymi.

To jest niepojęte jak w XXI wieku może dochodzić to tego typu zdarzeń...
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

editt pisze:To jest niepojęte jak w XXI wieku może dochodzić to tego typu zdarzeń...
a myślisz że co dzieje się w krajach muzułmańskich na każdym kroku w naszych czasach? co dzieje się w krajach afrykańskich? krajach południowo-amerykańskich? Ludzie zabijają z jakichś 'niby' religijnych, magicznych, rytualnych powodów, bądź po prostu dla zachcianki.
To co zrobiły Chiny to jest akurat kropla w morzu i może być w jakimś stopniu usprawiedliwione poprzez panujący tam system. W Stanach Zjednoczonych też można uspić człowieka 'humanitarnie' poprzez zastrzyk. To generalnie przerodzi się pewnie teraz w ogólną dyskusję o karze śmierci, jednak ja uważam, że nie była to egzakucja w stylu talibów, tylko po prostu był winny i była kara adekwatna do prawa w tym kraju. Takie procesy to przecież nic nowego ani nic, z czym nie spotkaliśmy się choćby w naszej historii. My ten system znieśliśmy, w Chinach został. Nie mam zamiaru nic bojkotować, bo Chiny, tak samo z resztą jak Korea Północna ma te rystrykcje w głębokim poważaniu, mogę jedynie stać się bardziej nietolerancyjny w stosunku do tych zacofanych, zdebilałych nacji. Dlaczego mam szanować araba, afrykanina, czy azjatę, skoro on moje prawa i moje przekonania, wierzenia ma w dupie? Ja podam w ich kraju nie te rękę co trzeba, to zostanę ukamieniowany w imię religii - powiem o nich coś złego, zostanę zaszufladkowany jako rasista, SS-man, gestapo i tak dalej. Ja na pewno będę obstawał przy tej drugiej stronie barykady, choć zdaję sobie sprawę z tego, że generalizuje i trochę niesprawiedliwie osądzam całe narody, za decyzje i działania pojedynczych osób czy grup.

To jest temat rzeka dla mnie w sumie i postaram się jakoś to przemyśleć i wysunąć ciekawsze i pewnie mądrzejsze wnioski, teraz niestety z pracy na gorąco i chaotycznie wyszło.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

Cały czas miałam nadzieję, że uda się uratować życie tego człowieka.
Aż dzisiaj rano usłyszałam w wiadomościach, że jednak, nie żyje :(
( aż ktoś za mną zatrąbił zniecierpliwiony -bo zamyśliłam się, a tu już zielone światło się paliło)
Uważam to za skandal, coś nieludzkiego, obok czego nie powinniśmy przechodzić obojętnie.
Naprawdę jestem tym wstrząśnięta.

edit
majkelzawszespoko pisze:tylko po prostu był winny i była kara adekwatna do prawa w tym kraju. Takie procesy to przecież nic nowego ani nic, z czym nie spotkaliśmy się choćby w naszej historii.
chodzi o to, że człowiek najprawdopodobniej był chory psychicznie,
został zmanipulowany, że zostanie gwiazdą muzyki PoP :wariat: ,
a to akurat powinno być brane pod uwagę.
Poza tym każdy człowiek ma prawo sprawiedliwego procesu
- a tu tego zabrakło.
Biorąc pod uwagę fakt w jakich czasach żyjemy, te prawa powinny być egzekwowane.
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
Agnes:*

Post autor: Agnes:* »

Troszeczkę nie zgadzam się z majkelzawszespoko. Studiuję z obcokrajowcami (Muzułmanami) i myślę, że to wszystko zależy od wychowania i światłości umysłu. Oni są wyjątkowo zeuropeizowani, nie ukrywam, że jest to związane z tym, że pochodzą z tzw. rodzin inteligenckich. Dodaję, że wielu z nich dopiero od roku przebywa u Nas w kraju, całe życie spędzili u "siebie". Poza tym u Nas w Polsce jest wiele osób, niestety dla których kara śmierci jest jedynym wyjściem, co dziwne często w tej kwestii wypowiadają się zagorzali katolicy.
Dlatego ja jestem przeciwna odbieraniu komuś życia nawet za najcięższe zbrodnie.
Peace!
Ostatnio zmieniony wt, 29 gru 2009, 9:41 przez Agnes:*, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

endka pisze:Poza tym każdy człowiek ma prawo sprawiedliwego procesu
- a tu tego zabrakło.
nie ma w systemach totalitarnych czegoś takiego jak sprawiedliwy proces.
nie mylmy wolnej, otwartej cywilizacji z terrorem i zniewoleniem.
endka pisze:Biorąc pod uwagę fakt w jakich czasach żyjemy, te prawa powinny być egzekwowane.
no i widzisz, ja żyje również z takim przekonaniem i to byc może jest nasz błąd, ta wszechobecna tolerancja, bo za niedługo może dojść do sytuacji, w której jakiś muzułmanin w Twoim własnym kraju będzie Ci mówił co wolno a czego nie i nic nie będziesz mogła z tym zrobić. 3 wojna światowa się zbliża i to nie będzie wojna nuklearna lecz religijna.

EDIT:
chodzi o to, że człowiek najprawdopodobniej był chory psychicznie,
został zmanipulowany, że zostanie gwiazdą muzyki PoP
swoją drogą, zastanawiam się co on w Chinach robił skoro taki chory był.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Noemi.best

Re: Chiny

Post autor: Noemi.best »

Temat ciezki i bardzo dyskusyjny. Wiadomo, ze to co sie wydarzylo wstrzasnelo wieloma ludzmi. Ja rowniez z zapartym tchem sledzilam doniesienia na ten temat i do ostatniej chwili mialam nadzieje, ze uda sie jakos ten proceder zastopowac. Niestety....

Jednak tak jak napisal mzs, to jest tylko kropla w morzu takich przerazajacych spraw. Akurat ten temat zostal naglosniony przez media, a ile jest osob ktore zostaly w rownie niesprawiedliwy sposob potraktowane, tyle ze nikt o tym nie mowi? Kara smierci za taki czyn jest w Chinach na porzadku dziennym, tak reguluje to ich prawo, i nie zrobili nic co by poza to prawo wykraczalo. I akurat uwazam, ze zachod [jesli np mowimy o stanach] nie powinien sie tu za bardzo mieszac, bo sami nie sa lepsi [patrz chociazby to co sie dzieje za ich sprawka w Iraku, Afganistanie itd itp., nawet w ich wlasnym kraju]. Kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamieniem.

Nie bronie tutaj Chin, zeby nie bylo. Rowniez uwazam, ze to co sie wydarzylo zdarzyc sie nie powinno, ze kazdy czlowiek powinien miec prawo do sprawiedliwego procesu. Jednak swiat nie jest sprawiedliwy, nigdy nie byl, i nie zanosi sie na to zeby to sie zmienilo. Pewnie, dobrze by bylo. Pytanie tylko jak to osiagnac? Ja nie widze zbytnio rozwiazania. Inne kraje sie wmieszaja w ta sprawe - bedzie dym. Zostawi sie Chiny w spokoju - tez zle. Protesty, manifestacje - to rowniez jak pokazuje historia malo obchodzi rzad Chin.

editt pisze:ludzie powinni się obudzić i zbojkotować chińskie towary na rzecz protestu
Obawiam sie, ze wtedy bardziej ukaramy obywateli Chin niz sam rzad, a i tak to niewiele da. Okazaliby sie tak naprawde glupcami, jakby sie ugieli pod takim naciskiem, bo pokazaliby ze mozna nimi dowolnie manipulowac, a zaden rzad nie da sobie tak w kasze dmuchac.

editt pisze:To jest niepojęte jak w XXI wieku może dochodzić to tego typu zdarzeń...
tak samo jak to, ze w XXI wieku tyle osob umiera z glodu, nie ma dachu nad glowa, zyje w skrajnym ubostwie, brakuje wody pitnej, kobiety sa w niektorych krajach traktowane jak rzecz, ludzie zabijani za byle co, wojny w imie "religi" a co smieszniejsze, wojny w imie "pokoju na swiecie". Przykladow mozna jeszcze mnozyc i mnozyc....

majkelzawszespoko pisze: 3 wojna światowa się zbliża i to nie będzie wojna nuklearna lecz religijna.
zgadzam sie w 1000000%.
(\__/)
(O.o )
(> < ) This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination!
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

endka pisze:chodzi o to, że człowiek najprawdopodobniej był chory psychicznie,
został zmanipulowany, że zostanie gwiazdą muzyki PoP
swoją drogą, zastanawiam się co on w Chinach robił skoro taki chory był.[/quote]
Ty zawsze musisz być taki sarkastyczny?:)

Facet cierpiał na psychozę maniakalno-depresyjną
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zaburzenie ... ubiegunowe

polecam artykuł:
http://amnesty.org.pl/archiwum/aktualno ... 0da9389353
szkoda , że pewne rzeczy prawdopodobnie nigdy nie ulegną zmianie:(
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

endka pisze:Ty zawsze musisz być taki sarkastyczny?:)
ostatnio trenuję na rodzinie ironię sokratejską, ale ze średnim skutkiem.

wiem co to jest psychoza maniakalno-depresyjna. wiem też, że człowiek ten podobno miał żonę i dzieci, więc zastanawiam się.
jest to groźna dla zdrowia przypadłość, może być jednak w miarę kontrolowana, pod warunkiem dobrej opieki bliskich i zażywania odpowiednich lekarstw.
Gangsterzy obiecali mu, że przedstawią go ludziom z branży muzycznej, którzy pomogą mu w karierze. Załatwili mu lot do Kirgistanu, a następnie do Chin i poprosili o zabranie walizki, w której była heroina.
bardzo mądra rodzina, skoro puścili psychotycznego człowieka do Kirgistanu. nie wierzę, że nie mogli temu zapobiec.

i na koniec kwintesencja prawa panującego w Chinach i nie tylko.
niegdyś również u nas.
Żadna osoba skazana w Chinach na karę śmierci nie ma sprawiedliwego procesu zgodnego z międzynarodowymi standardami. W wielu przypadkach jako dowód dopuszcza się zeznania uzyskane w wyniku tortur, lekceważy się domniemanie niewinności i ogranicza prawo oskarżonych do pomocy prawnej.
W Chinach nie istnieje instytucja ułaskawienia. Po wyczerpaniu toku instancji (czyli obecnie po zatwierdzeniu wyroku przez NSL) nie ma procedury mogącej powstrzymać egzekucję.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
angelamw

Post autor: angelamw »

Również myślałam, że jednak nie dojdzie do tej tragedii a jednak doszła do skutku..
Zgadzam się z tym co napisała endka, majkelzawszespoko Noemi.best. ..
Sprawiedliwości nie było, nie ma i nie będzie! Jest tylko jedna sprawiedliwość biedny czy bogaty musi umrzeć, nie wykupi sobie życia za żadne skarby świata!
Ja osobiście nie jestem za taką karą śmierci..
Obrazek
Whatever Happens, Don't Let Go Of My Hand...
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Widzę Editt, że interesujesz się problemami społecznymi, różnego typu (zakładasz przynajmniej takie tematy;)
Proponuję przenieść wszystkie wątki do jednego tematu (jak się nie mylę, to był jeszcze temat o brakującej wodzie).
Będzie się można głębiej wypowiadać:)
Obrazek
boskar2007

Post autor: boskar2007 »

Ja zawsze byłem za karą śmierci.Inne kraje zbytnio mnie interesują.Jak się przebywa w obcym kraju to trzeba mieć trochę pojęcia jaka jest kara za dane przestępstwo.W krajach azjatyckich jest to przeważnie stryczek albo kulka.I nie oszukujmy się że karą śmierci nie jest zapłacenie za kogoś okupu bo pieniądze te zostaną wydane na broń albo bomby i wtedy zginie jeszcze więcej ludzi.Fakt że może nie był przebadany to jedno.Może gdyby proces był dłuższy,a może jednak i tak byłby winny.Narkotyki to też kara śmierci,może nie bezpośrednio ale jednak.
My mamy swoich przestępców na swoim podwórku.Parodią jest wyrok dla dwóch gnoi którzy zabili człowieka tylko dlatego żeby się dowiedzieć jak to jest być zabójcą.Nie zabili go na wojnie,nawet nie zabili go w obronie własnej.
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

boskar2007 pisze:Jak się przebywa w obcym kraju to trzeba mieć trochę pojęcia jaka jest kara za dane przestępstwo
weź pod uwagę, że w niektórych krajach spojrzenie się na kogoś, kiwnięcie palcem, podanie nie tej ręki co trzeba, czy powiedzenie czegoś pozornie normalnego może być powodem ukamieniowania.
Już nie biorę pod uwagę nawet przemytu 4kg(!!!) heroiny, tylko kwestie samych obyczajów i zacofanego podejścia.

myślę, że nie zboczę z tematu jak polecę szczerze wszystkim, aby przebrnęli, no może nie przebrnęli bo to raczej pejoratywne określenie, przeczytali po prostu moim zdaniem cudowną filipikę, niestety nieżyjącej już Oriany Falaci, pod którą podpisuje się obiema rękami i za którą jestem pełen podziwu dla tej kobiety.
http://niniwa2.cba.pl/fallaci_wscieklosc_i_duma.htm
ObrazekObrazek
boskar2007

Czyżby w Turcji nie karano turków?
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

a czy turek jest w turcji obcokrajowcem?
ObrazekObrazek
boskar2007

Każdy kraj ma inne spojrzenie na karę śmierci.W Turcji też była kara śmierci i chyba nadal jest .Jaka jest jest różnica w Turcji polakiem przejazdem z kilogramem kokainy czy turkiem,jesteś na ich terytorium..Narkotyki czy zabójstwo to tez są ciężkie przestępstwa.W twoim domu też nikt nie mówiłby ci jak masz się zachowywać-jest jakaś kultura i maniery.
W USA wiesza się w kilku stanach ludzi tylko za to że byli kierowcami samochodu który uczestniczył w napadzie na bank.Kierowca bardzo dobrze wiedział że ktoś może zginąć w tym banku.Żałosne jest że ktoś kto zostanie złapany za rękę przy tym napadzie i morderstwie chce żeby go puszczono wolno bo on tylko kierował.W Stanach Zjednoczonych Ameryki .Cywilizowany kraj.Kara śmierci powinna być wykonywana z całą stanowczością.
ODPOWIEDZ