Kurczę, kaem, ale tekst wybrałeś! I od razu ruch się zrobił w tym wątku. Normalnie jak kij w mrowisko! I same kobiety piszą! Ja już przez
Interpretuj tekst nie mogę się uwolnić od tej piosenki, choć zawsze typuję ją na aut.
Biedna Diana, dostałaby chyba czkawki, wiedząc, jak została zbesztana za, że się tak neutralnie wyrażę, sympatię dla umięśnionych przedstawicieli płci przeciwnej.
Dla mnie ten tekst jest żartem, prowokacją ze strony Michaela. Wiemy, że darzył Dianę miłością. Czy tylko przyjacielską? Nie. Na pewno fascynowała go również jako kobieta, w tym fizycznym, erotycznym nawet sensie. Zresztą, pewno w owym czasie nikt nie mógł się oprzeć tej bardzo atrakcyjnej kobiecie, do tego niezależnej, ambitnej i świetnie sobie radzącej w twardym męskim świecie showbussinesu. Diana mu się podobała, a wiedząc, że na realny romans nie ma co liczyć daje jej do zaśpiewania piosenkę z erotycznym podtekstem, chociaż w taki sposób, śpiewającą jego tekst, może ją mieć tylko dla siebie. Dodatkowo daje piosence tytuł Muscles - mięśnie, samemu mając weża o takim imieniu, a uścisk takiego gada może pozbawić życia, więc dostrzegam tu również jakieś zapędy destrukcyjne, zbrodnicze wręcz, z tym że modliszką nie jest tym razem kobieta a facet. Poza tym, zakładając, że Diana rzeczywiście lubiła umięśnionych mężczyzn, Michael sam będąc atrakcyjnym, to prawda, ale jednak szczuplaczkiem, nie miał u Diany szans.

Ale mi wyszła żałosna analiza psychologiczna, szkoda gadać.
A poważnie, śpiewanie tekstu o znaczeniu cielesnej atrakcyjności, nie powinno oznaczać, że jest się powierzchownym. W pierwszym kontakcie z drugim człowiekiem to właśnie wygląd absorbuje naszą uwagę, to naturalne. O tym czy jest to wartościowa osoba przekonujemy się pózniej.
Moją uwagę w tej piosence przykuwa wers
I just want someone I can hold on to - chcę kogoś kogo mogłabym się trzymać , kto da mi oparcie, kto się będzie mną opiekował, mnie wpierał i bronił. To taka romantyczna interpretacja.
Z drugiej strony, niestety jesteśmy zwierzętami i, czy tego chcemy czy nie, mamy w sobie głęboko zakorzenione pierwotne instynkty. Brutalnie rzecz biorąc samica o bujnych piersiach i szerokich biodrach urodzi zdrowe potomstwo, a silny samiec zapewni pożywienie i bezpieczeństwo. I trwałość gatunku gwarantowana.