Kącik zawiłości językowych [ANG] (problemy z tłumaczeniem)
-
-
no to właśnie wiedziałam tylko że razem to się kupy nie trzyma i nie pasuje do kontekstu więc trochę bez sensu więc lepiej warte zachodu :)
I gues Heaven was needing a Hero
Somebody just like you
Brave enough to stand up
For what you believe
And follow in through
Don't matter how much I need you now
Heaven needing you more ... ;*
MICHAEL JACKSON
<3 my hero 1958 - forever
Somebody just like you
Brave enough to stand up
For what you believe
And follow in through
Don't matter how much I need you now
Heaven needing you more ... ;*
MICHAEL JACKSON
<3 my hero 1958 - forever
może mi ktoś wyjaśnić co znaczy powtarzające się w kliku piosenkach MJ "dad gone it" ?? Np w Smooth Criminal albo w Cheater?
bo znalazłam tłumaczenie "tato to zgubił"
ale to chyba raczej nie o to chodzi :p
EDIT: a i jeszcze mi się przypomniało jedno - "sound of a Crescendo" w SC - o co kaman konkretnie??
dzięki z góry za odpowiedzi
bo znalazłam tłumaczenie "tato to zgubił"

ale to chyba raczej nie o to chodzi :p
EDIT: a i jeszcze mi się przypomniało jedno - "sound of a Crescendo" w SC - o co kaman konkretnie??
dzięki z góry za odpowiedzi

Mogę się mylić, ale to jest chyba jak 'doggone it' - niech to diabli!, szlag by to trafił!agusiaa_w pisze:"dad gone it"
Crescendo natomiast w muzyce oznacza stopniowe natężanie dynamiki utworu. Gdy 'criminal' wchodził do domu przez okno, narastało zapewne napięcie i hałas. Sądzę, że chodzi o to narastanie. Być może tkwi tu jeszcze jakaś inna metafora albo 'crescendo' zostało użyte jako symbol czegoś.

Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Dad gone it? IMHO, ktoś, kto spisywał tekst ze słuchu nie poradził sobie z Michaelowym stylem śpiewania;) Ale fakt, faktem, że Michael ma swoje fanaberie jak śpiewa;) Na mój gust tam jest "doggone it", co oznacza mniej więcej "o cholera!" ;)
A crescendo to określenie z muzyki, które znaczy tyle, co "coraz głośniej".
A crescendo to określenie z muzyki, które znaczy tyle, co "coraz głośniej".
no właśnie to mi nie pasowałopo-cichu pisze:Dad gone it?

dzięki Wam za wyjaśnienie :)
EDIT:
uff, czyli jednak dobrze napisałam, bo już zgłupiałamSolange pisze:Taki zapis występuje oficjalnym booklecie.

Ostatnio zmieniony czw, 15 paź 2009, 12:29 przez agusiaa_w, łącznie zmieniany 2 razy.

Taki zapis występuje oficjalnym booklecie.po-cichu pisze:Dad gone it? IMHO, ktoś, kto spisywał tekst ze słuchu nie poradził sobie z Michaelowym stylem śpiewania

Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Na wikipedii czytałem o filmie Batman. W dziale MUZYKA jest taki tekst jak powyżej. Mógłby ktoś go przetłumaczyć?Burton hired Danny Elfman, his collaborator on Pee-wee's Big Adventure and Beetlejuice, to compose the music score. For inspiration Elfman was given The Dark Knight Returns. Elfman was worried, as he never had worked on a production this large in budget and scale.[28] In addition, producer Jon Peters was skeptical of hiring Elfman, but was later convinced when he heard the opening number.[29] Peters and Peter Guber wanted Prince to write music for the Joker and Michael Jackson to do the romance songs. Elfman would then combine the style of Prince and Jackson's songs together for the entire film score.[1]

EDIT:
a_gador dzięki

Ostatnio zmieniony pn, 22 mar 2010, 13:58 przez amj, łącznie zmieniany 1 raz.

MAm pytanie bo gubię się we fragmencie piosenki TDCAU. Mianowicie nie pasuje mi fragment: But if Martin Luther was livin' He wouldn't let this be.
Więc pytam, czy to jest tryb warunkowy? Jakby przekształcić to zdanie to wychodziłoby, że to jest first conditional ale pierwszy raz widzę czas przeszły z "if". Proszę żeby ktoś mi to wytłumaczył bo nie rozumiem dlaczego tak jest.
Więc pytam, czy to jest tryb warunkowy? Jakby przekształcić to zdanie to wychodziłoby, że to jest first conditional ale pierwszy raz widzę czas przeszły z "if". Proszę żeby ktoś mi to wytłumaczył bo nie rozumiem dlaczego tak jest.

Burton wynajął D. Elfmana, z którym współpracował przy Wielkiej Przygodzie Pee-wee Hermana i Soku z żuka, do napisania muzyki. Jako inspirację miał Elfmanowi posłużyć Powrót Mrocznego Rycerza (Mroczny Rycerz powraca). Elfman obawiał się, czy podoła, bo nigdy nie pracował przy produkcji o tak wielkim budżecie. Ponadto, producent Jon Peters był sceptycznie nastawiony do zatrudnienia Elfamana, ale zmienił pózniej zdanie, po usłyszeniu otwierającej film kompozycji. Peters i Peter Guber chcieli, aby Prince napisał motyw muzyczny dla Jokera, a MJ piosenki romantyczne. Potem Elfman połączyłby styl Prince'a i piosenki MJ w całej ścieżce dzwiękowej.amj pisze:Cytat:
Burton hired Danny Elfman, his collaborator on Pee-wee's Big Adventure and Beetlejuice, to compose the music score. For inspiration Elfman was given The Dark Knight Returns. Elfman was worried, as he never had worked on a production this large in budget and scale.[28] In addition, producer Jon Peters was skeptical of hiring Elfman, but was later convinced when he heard the opening number.[29] Peters and Peter Guber wanted Prince to write music for the Joker and Michael Jackson to do the romance songs. Elfman would then combine the style of Prince and Jackson's songs together for the entire film score.[1]
Ostatnio zmieniony ndz, 21 mar 2010, 19:22 przez a_gador, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl

www.forumgim6.cba.pl

- Speed Demon
Mogę się mylić, ale zdaje się, że jest to zdanie warunkowe mieszane, mixed conditional, nie możliwe do spełnienia w rzeczywistości - oczywiście, że to jest tryb warunkowy (swoją drogą, przecież second conditional zawiera past simple, co w tym dziwnego?). Nie jestem specem w conditionalach (szczerze ich nienawidzę). Zdaje się, że użycie past continuous wyjaśnia czasownik "living", bo "gdyby żył" zostało tu użyte w znaczeniu "gdyby żył teraz (kiedy śpiewam)" - a nie "lived" w znaczeniu "gdyby kiedykolwiek żył taki ktoś jak Martin Luther King" - przecież MLK żył. Mam nadzieję, że ktoś to skomentuje i poprawi:)Eva pisze:MAm pytanie bo gubię się we fragmencie piosenki TDCAU. Mianowicie nie pasuje mi fragment: But if Martin Luther was livin' He wouldn't let this be.
-
Speed Demon pisze:Mogę się mylić, ale zdaje się, że jest to zdanie warunkowe mieszane, mixed conditional, nie możliwe do spełnienia w rzeczywistości - oczywiście, że to jest tryb warunkowy (swoją drogą, przecież second conditional zawiera past simple, co w tym dziwnego?). Nie jestem specem w conditionalach (szczerze ich nienawidzę). Zdaje się, że użycie past continuous wyjaśnia czasownik "living", bo "gdyby żył" zostało tu użyte w znaczeniu "gdyby żył teraz (kiedy śpiewam)" - a nie "lived" w znaczeniu "gdyby kiedykolwiek żył taki ktoś jak Martin Luther King" - przecież MLK żył. Mam nadzieję, że ktoś to skomentuje i poprawi:)
A ja myślę, że to drugi okres warunkowy, czyli gdybanie
np. If you helped me I would give you a present (gdybyś mi pomógł, dałbym ci prezent)
If Martin Luther was living he wouldn't let this be (Gdyby Martin Luter żył, nie pozwoliłby na to).
Czyli w sumie zgadazam się z tym co napisała Speed Demon. Jeśli chodzi o życie Martina, to gdy MJ pisał tą piosenkę to on już nie żył, a Michael gdybał co by było, jakby jednak wciąż żył.
- Speed Demon
-