Kącik kulinarny

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Mandey
Posty: 3414
Rejestracja: pt, 16 lis 2007, 20:14

Post autor: Mandey »

BABKA NA MAJONEZIE

Składniki:
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki poznańskiej lub tort
- 1 szklanka cukru
- 1/2 słoika majonezu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy

Jak przyrządzić?
Białka ubić na pianę, dodać cukier, białka, żółtka. Następnie dodać mąkę, wymieszać z proszkiem oraz majonez - wymieszać. Wyłożyć ciasto do wysmarowanej blaszki i piec w 160-170 stopniach przez ok. 50 minut.

Jak podawać?
Kroić na plasterki.

Uwagi:
Przepyszna babka. Lepsza jest gdy posypie się cukrem - pudrem.

Spróbuj tego, pieczemy to raz po raz z żoną na zmianę, pyszne... majonezu nie czuć jakby co. ;-)
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Smooth_b
Posty: 668
Rejestracja: pn, 16 lip 2007, 1:50
Lokalizacja: z Los Angeles

Post autor: Smooth_b »

Mandey, pierwszy raz widze ciasto z majonezem:)
Aż jestem ciekawa jak smakuje.. Upiekę na przyszlą niedziele
Dzieki :happy:
Awatar użytkownika
maadziulaa
Posty: 169
Rejestracja: sob, 08 mar 2008, 14:09
Lokalizacja: Skarżysko

Post autor: maadziulaa »

Trzeba by kiedyś przyrządzić taką babkę;)
A ja tu może dam przepis,a raczej pomysł:P
Rodzynki w czekoladzie :P W sklepie można sobie je kupić za niecałe 2 zł ale ja sobie wole chyba komplikować życie,więc kiedyś mnie naszła ochota i tak oto wzięłam czekoladę rozpuściłam (na grzejniku :wariat: ) paczka rodzynek i nakładałam na nie kolejno łyżeczką rozpuszczoną czekoladę.Potem do lodówki.I były leprze niż sklepowe:P.A czekolada:Mleczna Wedla.
Ja po prostu lubię sobie komplikować życie.
http://unpredictableamateur.deviantart.com/
Zapraszam do oglądania moich zdjęć :)
Awatar użytkownika
Lady Justine
Posty: 61
Rejestracja: sob, 08 mar 2008, 15:32
Lokalizacja: Z Windowsa

Post autor: Lady Justine »

A ja się pochwalę, że umiem robić sushi (zawdzięczam to mojej mamie- szefowej polsko-japońskiej kuchni ;p). A tu daję w najprostszej odsłonie:

Potrzebujemy:
- surowej ryby (np.: eee... co to było...! O! Łosoś... ;])
- japońskiego ryżu (nie polecam zwykłego, ponieważ nie klei się tak jak powinien ;p)
- jak ktoś ma możliwość to wasabi (japoński chrzan, obrzydliwie ostry) to polecam zwykły chrzan
- ewentualnie imbir
- sos sojowy

Wykonanie:

No ten ryż się chyba gotuje. Jak- nie pamiętam ;p. Jak się go ugotuje to jakoś się chyba czeka, aż wystygnie.
W tym czasie można przygotować rybę (np.: łososia) pokroić na małe, chude plastry. Oczywiście surowego ;p
No chyba już ryż wystygnie w tym czasie to radzę przygotować miskę z wodą (kranówą ;p). Ręce zamoczyć w wodzie, po czym wziąć ryż japoński (różni się głównie tym od normalnego, ze strasznie się lepi ;p) i w rękach formować w takie niby owalne kulki, ale takie długie (wiem, dziwnie to tłumaczę).
Jak uformujemy to smarujemy małą warstwą wasabi/ bądź chrzanu. Dajemy na to plasterek ryby.
Potem dajemy do małej miseczki (o ile takową posiadamy ;p) odrobinę sosu sojowego, obok wasabi w kulkach (jak nie mamy, to może nie dajmy chrzanu, bo tak ładnie się nie robi w kulki).
Jak mamy to dodajemy imbiru.

I oczywiście pałeczki ;]

A oto najprostsze sushi jakie można zrobić (w moim wykonaniu):
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Smooth_b
Posty: 668
Rejestracja: pn, 16 lip 2007, 1:50
Lokalizacja: z Los Angeles

Post autor: Smooth_b »

Polecam bardzo prosty deser. Przedwczoraj odkryłam a wczoraj zrobilam dla znajomych i nam bardzo smakowało więc jest dobrze.


Karmelizowany ananas z kremem z mascarpone
Koniecznie użyj cukru z prawdziwą wanilią, a nie cukru aromatyzowanego waniliną. Ja dalam niestety cukru waniliowanego bo nawet nie zwrocilam uwagi ale i tak bylo znakomite;)

Skladniki:
2 łyżki miodu lipowego(dałam nie pamietam jaki)
1 świeży ananas pokrojony w kostkę
1 laska wanilii
2 żółtka
50g cukru waniliowego(nie waniliowanego)
250g sera mascarpone


Jak to zrobić:

1. Na patelni rozgrzej miód. Dodaj ananas i smaż około 7 minut na mocnym ogniu.

2. Dodaj pestki wydrążone z laski wanilii, smaż jeszcze 3 minuty i odstaw do ostudzenia.

3. Żółtka lekko ubij z cukrem waniliowym, dodaj mascarpone i wszystko dokładnie wymieszaj.

4. Nałóż krem do małych szklaneczek i ułóż na wierzchu kompletnie ostudzone kostki ananasa.



EDIT

Tamta wersja jest oryginalna, ale moze sie wydawac zawila;p
Podaje prostsza wersje ale smakuje bardzo dobrze:

2 łyżki miodu dowolnego
1 świeży ananas pokrojony w kostkę, robilam tez z takim z puszki i okej.
2 żółtka
50g cukru waniliowego (to bedzie kilka torebek)
250g sera mascarpone

Mieszamy to tak jak napisalam wczesniej. Porcja dla 4 osob.
natasha007
Posty: 61
Rejestracja: śr, 01 lip 2009, 18:15
Lokalizacja: Kraków

Post autor: natasha007 »

Gruszki z nadzieniem:

Składnik:
-gruszki
-powidła śliwkowe (wg. Mnie najlepsze śliwki węgierki)
-cukier
-1 tabliczka czekolady gorzkiej
-śmietanka 30%

Przygotowanie:
Nigdy gruszek nie „kąpie” w soku z cytryny, lecz pewnie będę musiała ;) wychodzą dobre tylko nieco twardawe, wiec jak ktoś umie je tak „wykąpać” to polecam.
Obrać gruszki ze skórki, pozostawiając czubek. Leciutko odcinamy „dupke” ale nie za dużo ponieważ będziemy jeszcze odkrawać. Później kiedy gruszka już „stoi” , odcinamy pupcie i wydłubujemy nasionka. W miejsce byłych nasion wciskamy powidła – kładziemy na naszej podstawie z dołu gruszki.
Polewa:
Czekoladę roztapiamy nad gotującą się wodą z dodatkiem śmietany. Tutaj proszę dodać jej na oko ;)
Włoski:
Na patelni krystalizujemy cukier (zwykle na 1 gruszkę – biorę jedną łyżkę płaską) aż powstanie słodki karmelek. Bierzemy cokolwiek – lecz nie polecam łyzki – nabieramy karmel i szybkimi ruchami robimy włoski . Tutaj także dobrą metodą jest zaczepianie ich o dodatkowy wałek czy tudzież inne.
Polewamy gruszki czekoladą i nakładamy na czubek „włoski” (jeżeli zostanie nam trochę karmelu możemy ozdobić talerz.

Aby później łatwo zmyć z patelni karmel, warto nalać do patelni wody i zacząć podgrzewać. Karmel świetnie odejdzie i będzie można później to tylko wylać.

Jeżeli ktoś zrozumiał to gratuluje ;) Ostatnio bardzo niezrozumiale pisze ;P
Awatar użytkownika
rusałka
Posty: 14
Rejestracja: ndz, 02 sie 2009, 12:18
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: rusałka »

Też przedstawię Wam przepis na gruszki.
Gruszki w cieście.
Przepis naprawdę jest prosty do wykonania.
Składniki:
-125 g mąki
-125 g cukru
-25 g kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-125 g masła
-trochę sody oczyszczonej
-trochę olejku waniliowego
-2 jajka
-gruszki (zarówno świeże jak i z puszki)

Wykonanie jest banalne, tzn. wszystkie składniki (oprócz gruszek) mieszamy mikserem. Warto wyjąc wcześniej masło z lodówki, aby łatwiej nam było je zmiksować. Miksujemy do chwili, gdy cukier będzie rozdrobniony. Żaroodporne naczynie, najlepiej w kształcie owalnym, smarujemy masłem. Układamy gruszki, a następnie przykrywamy przygotowanym ciastem. Piec ok. 45 min.
Smacznego!!
Awatar użytkownika
angelamw
Posty: 503
Rejestracja: czw, 06 sie 2009, 17:33
Lokalizacja: Przemyśl..(sercem tam gdzie Michael)

Post autor: angelamw »

Polecam Wam pyszne placuszki z piersi kurczaka i żółtym serem. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu:)
Składniki:
3 piersi z kurczaka
10 dag. żółtego sera
5 całych jajek
3 łyżki majonezu
3 łyżki mąki
vegeta i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
piersi umyć pokroić w kostkę, posypać vegetą i pierzem, ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jajka roztrzepać, piersi wsypać do jaj oraz dodać mąkę i majonez. Wszystko wymieszać w garnku i upiec placki. Placki mają wyglądać tak jak placki ziemiaczane.
Smacznego!
_______________________
I JUST CAN'T STOP LOVING YOU
Michael :***
:mj:
Obrazek
Whatever Happens, Don't Let Go Of My Hand...
paula_SiSi
Posty: 50
Rejestracja: pt, 19 wrz 2008, 17:54
Lokalizacja: KrK

Post autor: paula_SiSi »

Ktoś wołała o surówkę z kapusty czy mi się zdawało??:D
Moja ulubiona i bardzo prosta w robieniu wygląda tak :
1/2 główki zielonej kapusty szatkujemy dosyć drobno , wykładamy na folię i polewamy 3-4 łyżkami wyciśniętego soku z cytryny .Zostawiamy na 10 -15 minut. Ucieramy 3/4 dużej marchewki na tarce (drobne oczka) . Po upływie 10-15 minut mocno wyciskamy kapustę, odciśnięta wkładamy do misy , dodajemy starta marchew, doprawiamy pieprzem i solą,i na końcu dodajemy 6 łyżek majonezu :) zamieszać i jeść pyszna jak dla mnie , niestety majonez jest troszku kaloryczny, ale raz na czas można sobie pozwolić ;)

Uwielbiam też domowej roboty masę taką jak w ciepłych lodach :)
3 białka
1szkl cukru
1szkl soku malinowego
Cukier zagotować z sokiem aż powstanie syrop.
Białka ubić i cienką nitką wlewać do nich syrop,zagotować cały czas mieszając . Na koniec miksować ,aż do zgęstnienia ;)

Jakby ktoś jeszcze chciał to mam przepis na pyszne babeczki , i babkę łaciatą i jeszcze parę innych , bo w kuchni uwielbiam przebywać
:smiech:
SiSi
Awatar użytkownika
Jacksomanka
Posty: 447
Rejestracja: śr, 26 gru 2007, 23:37
Lokalizacja: warszawskie okolice.

Post autor: Jacksomanka »

mogę wam polecić, pewna rzecz. Bardzo dobra jesli chodzi o dodatek do obiadu. ;-)
Są to warzywa pieczone - dosłownie.

Potrzebujecie głównie półmisek, oraz warzywa kto jakie woli.
ja polecam: marchewka, cebula, ziemniaki, dynia, może tez być bakłażan.

Pokrojone warzywa, w jakie chcecie kształty wrzucacie do półmiska i wstawiacie do piekarnika na ok. 200 stopni.
możecie dodać dosłownie, odrobinkę oleju.
pieczecie 2,5h. i gotowe.
nie zrażać sie spalonymi warzywami, czy półmiskiem bo to nawet dobrze ;-)

przepis prosty i smaczny.
gorzej jeśli chodzi o czas przygotowania.
Living in a rhythm where the minutes working overtime.
Awatar użytkownika
RandiaMJ
Posty: 60
Rejestracja: ndz, 31 sie 2008, 18:49
Lokalizacja: Graceland

Post autor: RandiaMJ »

Dzisiaj robiłam gruszki w cieście Rusałki-palce lizać :mniam:

Jestem ogromną fanką muffinek, a więc polecam przepis na jedne z moich ulubionych-kakaowych :)

Składniki
*250 g mąki
*2 łyżeczki proszku do pieczenia
*1/2 łyżeczki sody
*2 łyżki kakao dobrej jakości
*175g cukru pudru
*250 ml mleka
*90 ml oleju
*1 duże jajko
*czekolada

Wykonanie
Mieszkamy osobno składniki suche, osobno mokre. Wlać mokre do suchych żeby się połączyły. Ciasto wlać do foremek, na górę wrzucić kawałeczki czekolady ( ja wrzucam ile wlezie)Piec 20 min w temp. 180*

paula_SiSi pisze:w kuchni uwielbiam przebywać
:-)
Awatar użytkownika
rusałka
Posty: 14
Rejestracja: ndz, 02 sie 2009, 12:18
Lokalizacja: pomorskie

Post autor: rusałka »

Cieszę się, że smakowały Ci gruszki :-)
Awatar użytkownika
Trust in me
Posty: 90
Rejestracja: pn, 13 lip 2009, 20:44
Lokalizacja: Szkocja/ Wielkopolska

Post autor: Trust in me »

Moze dodam z nudow cos od siebie:

Ciasto "Kubus" skoro juz byly ciasta marchewkowe :)

Pieczemy biszkopt wedle uznania np na 5 jajkach.
Nastepnie potrzebujemy:
0,5l mleka
3 budynie smietankowe (na 0,5l mleka)
1 litr soku Kubus z marchewka (moze byc marchewkowo-jablkowo-bananowy lub z innymi dodatkami)
0,5 szklanki cukru

Z pol litra mleka odlac sobie troche zeby rozmacic w tym budynie. Reszte mleka zagotowac razem z litrem Kubusia, nastepnie do gotujacego dodac rozmieszany budyn. Zagotowac jak budyn, dokladnie mieszajac, aby nie bylo grudek. Taka goraca mase wylewamy na biszkopt, a po ostygnieciu nakladamy na to bita smietane (z 0.5 litra smietny 30%) i posypujemy to starta czekolada.


Medaliony:

Piersi z kurczaka (ilosc wedle uznania) smazymy w jajku i bulce tartej jak schabowy. Na przygotowane i ostudzone nakladamy po plastrze ananasa, a na nie dosc grube plastry zoltego sera, w ktorych wczesniej wycinamy np kieliszkiem dziurki. Po nalozeniu sera w dziurki wkladamy po lyzeczce drzemu z żurawiny. Zapiekamy w piekarniku zeby bylo gorace (ser sie ladnie roztopi) :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Kokish
Posty: 94
Rejestracja: śr, 11 lis 2009, 12:00
Lokalizacja: z Polski

Post autor: Kokish »

Jajka Benedict
Na cztery porcje;

* 4 jajka sadzone
* 2 angielskie mufiny albo 4 kromki chleba tostowego
* 4 plasterki szynki lub podsmazonego boczku
* paczka sosu holenderskiego

1. Zrobic sos wedlug przepisu na paczce, mozna do sosu dodac troche taragonu
2. mufinki lub chleb wzucic do tostownicy
3. na kazdej kromce polozyc plasterek szynki i jedno jajko sadzone polac sosem i zycze udanego sniadanka.


Zamiast sosu w paczce mozna zrobic sosik z 2 lyzek jogurtu, 2 lyzki majonezu oraz 1/4 lyzki soku z cytryny lub musztardy. Wszystko to wymieszac i podgrzac w garnku.

Albo mozna isc na calego i zrobic taki sosik holenderski

http://www.wielkiezarcie.com/przepis24557.html
Obrazek
This is it...
Awatar użytkownika
M.J.[*]
Posty: 499
Rejestracja: śr, 01 lip 2009, 20:11

Post autor: M.J.[*] »

wie ktoś jak zrobić placek marchewkowy z kremem maślanym ? wkońcu to podobno ulubiony placek Michaela kierując się - > http://www.geniusmichaeljackson.com/dane.html
Obrazek
''CHCIAŁEŚ SAM ZBAWIĆ ŚWIAT.ŚMIALI SIĘ Z TWOICH RAD ale wiem,że spełni się Twój sen.Bo sen Twój to lepszy świat.''
Tylko kto powie mi jak żyć i dokąd iść ?
ODPOWIEDZ