Instrumenty

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Kris'tina

Instrumenty

Post autor: Kris'tina »

Gracie może na jakiś instrumentach? Macie zamiar zacząć? Co sądzicie o grze na instrumentach? Dawajcie tutaj różnego rodzaju materiały szkoleniowe, swoje filmiki, nowinki techniczne, nuty, swoje opinie na temat waszych guru itp. Co tylko zechcecie byle by było związane z tematem :P

Ok to może ja zacznę. Na perkusji gram ponad 2 lata. Preferowane style to rock, punk, blues, pop i drum 'n bass ;) Jeśli chodzi o sprzęt to posiadam bębny PDP z serii FX.Konfiguracja: tomy - 12" i 13", floor tom 16", centrala 18x22, werbel 6x14".
Blachy:
Sabian seria Pro Sonix:
16"/41 Crash
20"/50 Ride
14"/36 Hi-hat
i Sabian AA Splash 10"
Naciągi: Evans EC-2
Pałki: Vic Firth Signature Dave Weckl Evolution/ Vic Firth 5B

Kilka filmików moich perkusyjnych mistrzów (warto spojrzeć - zwłaszcza na Cobus'a ;) :):
http://www.youtube.com/watch?v=x6LAyskAyNU
http://www.youtube.com/watch?v=2tWzaZwriaQ
http://www.youtube.com/watch?v=Gr8KYnEW-7Y
http://www.youtube.com/watch?v=TJDIsl64 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=SZqwvjwq ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=l8oWxyqp ... annel_page
http://www.youtube.com/watch?v=psScSXzqgy0
http://www.youtube.com/watch?v=3EOAZ--oY7c
(posta pozwoliłam sobie skopiować z forum mjpf ; p )
Ostatnio zmieniony ndz, 19 cze 2011, 13:40 przez Kris'tina, łącznie zmieniany 1 raz.
"Zaczynam od człowieka w lustrze
Proszę go, by zmienił swoje poczynania
I żadne inne przesłanie nie mogło być jaśniejsze
Jeśli chcesz uczynić świat lepszym miejscem
Spójrz na siebie i wtedy dokonaj zmiany" - MJ (Man In The Mirror - 1987)
Awatar użytkownika
Agnes:*

Post autor: Agnes:* »

Ja gram na pianinie. Ukończyłam szkołę muzyczną już parę lat temu. Zaczęłam w wieku 5 lat czyli moja przygoda z pianinem trwa 16 lat:)Muszę jednak z przykrością stwierdzić, że nigdy nie był to mój wymarzony instrument...
Ostatnio zmieniony ndz, 13 wrz 2009, 22:20 przez Agnes:*, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Teresa

Post autor: Teresa »

Około dwa lata grałam na perkusji, ale nie mając własnego sprzętu musiałam przerwać naukę. Niestety zabił mnie obrzydliwy potwór zwany "kryzysem finansowym" - zabrakło mi funduszy na dalsze opłacanie zajęć. Ostatnio zastanawiałam się nad wielkim come backiem, ale chyba postawię na odnowienie klawiszy, czyli produktu mojej dziecięcej dumy. Nie potrafiłam uczyć się pod okiem zawodowca, bo czułam się jak błazen ciągle myląc melodię i nie rozumiejąc o co chodzi z tymi "do" czy dźwiękiem "takim-a-owakim". Powiedziałam wtedy nauczycielowi, że dziękuję bardzo i jak się czegoś nauczę to się do niego zgłoszę (dzisiaj się z tego szczerze śmieję, bo jako siedmiolatka byłam chyba bardziej nieśmiała niż jestem obecnie i chłopaka zatkało). W dalszym ciągu nie umiem nut i wszystko gram ze słuchu.
Miałam jeszcze przeboje z gitarą elektryczną, ale to już przykra historia - nie na moje dłonie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Oluksandra

Post autor: Oluksandra »

Od 8 lat gram na keyboardzie, a od mniej więcej 4 lat typowo fortepianowe kawałki, ale niestety ani pianina, ani fortepianu nie posiadam, więc muszę się zadowolic mym keyboardem. :P
Dodatkowo od pół roku gram na saksofonie. Wiele lat marzyłam, żeby zacząc się uczyc grac na tym cudownym instrumencie i w końcu się udało. ;)

Mogę jeszcze dodac, że (niestety) nie uczę się w szkole muzycznej. Kiedyś mieszkałam obok PSM, ale jako małe dziecko wolałam chodzic do "normalnej" szkoły, czego teraz bardzo żałuję.
Awatar użytkownika
niespodzianka

Post autor: niespodzianka »

Ja nieudolnie pogrywam na gitarze elektrycznej. Epiphone Les Paul 100. Ostatnio niestety nie mam motywacji, żeby się porządnie przykładać do gry...
Obrazek
Awatar użytkownika
Truth

Post autor: Truth »

Przez 6 lat chodziłam do szkoły muzycznej i grałam na skrzypcach. Za czasów szkoły nie cierpiałam skrzypiec i wszystkiego co się z nimi wiązało. Musiałam poswięcać długie godziny na cwiczenia i baardzo tego nie lubiłam ;-) . Później miałam dosć długą przerwę, a ostatnio zafascynowały mnie na nowo. Problem polega na tym, że nie bardzo już pamiętam jak się gra glupija W przyszłości planuje powrócić do skrzypiec, może pobiorę jakieś lekcje i zobaczymy jak to się potoczy...
Obrazek
Awatar użytkownika
derozje

Post autor: derozje »

Ja grałam na pianinie, basie i gitarze (akustyk). Niestety brak czasu nie pozwala mi dalej trenować, ale muszę przyznać że za pianinem jestem ogromnie stęskniona... :( I na pewno do niego jeszcze wróce!!
Bo gdy zabraknie wśród nas miłości,
Kto powie jak naprawdę trzeba żyć ?
Awatar użytkownika
Mariurzka

Post autor: Mariurzka »

Truth pisze:Przez 6 lat chodziłam do szkoły muzycznej i grałam na skrzypcach. [...]. Później miałam dosć długą przerwę, a ostatnio zafascynowały mnie na nowo. Problem polega na tym, że nie bardzo już pamiętam jak się gra glupija W przyszłości planuje powrócić do skrzypiec, może pobiorę jakieś lekcje i zobaczymy jak to się potoczy...
Truth, witam towarzyszkę w "nieszczęściu" :) Też 6 lat szkoły muzycznej, też skrzypce, też długa przerwa w kontaktach z instrumentem:) Stoją u mnie w pokoju, ale jakoś rzadko po nie sięgam. Ostatnio odświeżyłam z nimi znajomość na chwilę, ale to już nie to samo - grając męczyłam się okropnie:) Niestety nie używana umiejętność zanika. W sumie to chciałabym wrócić do gry, przynajmniej takiej średnio amatorskiej, ale brak czasu na ćwiczenia, nie mówiąc o jakichkolwiek lekcjach.
Czy słyszysz, jak tam daleko muzyka gra?
Ojka

Post autor: Ojka »

Ja skończyłam pierwszy stopień szkoły muzycznej na wiolonczeli.

Szczerze powiedziawszy nienawidziłam tego całym sercem, serio. Nie lubiłam ćwiczyć, przez szkołę muzyczną miałam mało czasu... Później doszło pianino- masakra. Nie miałam ani talentu, ani chęci.
Teraz śpiewam w ognisku- to po prostu kocham robić!!
Awatar użytkownika
alouuu

Post autor: alouuu »

no własnie Ojka to tak róznie kazdy ma. mam w klasie kolezanki, ktore bez szkoły muzycznej nie potrafiłyby egzystować. ja w sumie szkołę muzyczną (gdybym do niej nalezała) traktowałabym jako konieczność. wlasnie z tego powodu zrezeygnowałam z takich zajęc pomimo dobrego słuchu muzycznego itd... wole taniec :D :dance: :dance: :dance: :dance: :dance:
Awatar użytkownika
jennywren

Post autor: jennywren »

Jesli o mnie chodzi to gram troszke na basie i gitarze akustycznej. Kiedys byl tez keyboard i gitara elektryczna, ale jak dostalam bas to reszta poszla w odstawke :) Teraz "poluje" na bas Hofnera - ten slynny Beatlesowski :)
All you need is love!
stefkaarbuznica

.

Post autor: stefkaarbuznica »

Skrzypce od 7 lat. :)

No i troche pianino...

Chciałabym nauczyć się jeszcze na perkusji... :>
;]
Aryune

Post autor: Aryune »

Ja od pięciu lat gram na... flecie :smiech:

Zaczęło się od tego, że na lekcje muzyki trzeba było grać na jakimś instrumencie i nauczycielka zdecydowała, że będzie nas uczyć gry na tymże instrumencie. Czasem też pobrzdąkam sobie na dzwonkach chromatycznych.

Ostatnio moja siostra zażyczyła sobie od rodziców keyboard, bo chce chodzić na lekcje grania na nim i się podlizać nauczycielce muzyki :P Jeżeli rodzice się zgodzą na zakup, też sobie będę na nim grała :knuje:
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

To może w końcu ja się pochwalę:)

Wszystko zaczęło się dawno temu, gdy zacząłem grać na pianinie. Rodzice zapisali mnie do szkoły muzycznej na pianino klasyczne i postawili mi w pokoju wielkie czarne pianino (prawdziwe, nie elektroniczne), które stoi do dziś. Skończyłem 3 klasy, ale pomyślałem, że to nie dla mnie. W międzyczasie nauczyłem się grać na gitarze i na basie. Najbardziej spodobało mi się to ostatnie i gram do dziś:)

Mój sprzęt to Lutnik, robiony pod Fendera Preca, ale lepszy;) nazywa się Matylda. Preferuję granie palcami, a style różne (gram w dwóch kapelach, jedna hard rockowa, druga popowa)
Awatar użytkownika
babybemine

Post autor: babybemine »

ja gram na pianinie, właśnie skończyłam naukę w szkole muzycznej I-go stopnia. chodziłam na lekcje 6 lat. mam pianino w pokoju i do tej pory sobie pogrywam różne piosenki ;)
Obrazek
ODPOWIEDZ