Szeroko Pojęta Muzyka Rozrywkowa - QUIZ
- wiśnia1994
Myślę, że można przyznać mi punkt - pomimo zawiłej logiki podałam poprawną odpowiedz ;)
W 1981 powstał Zespół z gatunku tych bardziej hard. Założyli go Amerykanin i Europejczyk. W jego składzie mieli pewnego gitarzystę o brzydkim nawyku osuszania butelek - z tego powodu rozstali się z nim - w drodze, jadąc z zachodu USA na wschód, gdzie mieli nagrać swój pierwszy album, który uznany jest za klasykę gatunku i przyczynił się do powstania gatunku muzyki. Na miejsce wyrzuconego gitarzysty przyszedł nowy, który gra z Zespołem do dziś - jest synem irlandzkiego marynarza i Filipinki (co wpłynęło na Jego urodę).
Pytanie: jaki to Zespół, jak się nazywa wyrzucony gitarzysta oraz gitarzysta, który go zastąpił ?
W 1981 powstał Zespół z gatunku tych bardziej hard. Założyli go Amerykanin i Europejczyk. W jego składzie mieli pewnego gitarzystę o brzydkim nawyku osuszania butelek - z tego powodu rozstali się z nim - w drodze, jadąc z zachodu USA na wschód, gdzie mieli nagrać swój pierwszy album, który uznany jest za klasykę gatunku i przyczynił się do powstania gatunku muzyki. Na miejsce wyrzuconego gitarzysty przyszedł nowy, który gra z Zespołem do dziś - jest synem irlandzkiego marynarza i Filipinki (co wpłynęło na Jego urodę).
Pytanie: jaki to Zespół, jak się nazywa wyrzucony gitarzysta oraz gitarzysta, który go zastąpił ?
Pewien pan przez trzy lata śpiewał w znanym zespole (nazwijmy go zespołem nr 1). Później założył własny (zespół nr 2), do którego z czasem dołączyli jeszcze trzej inni członkowie zespołu nr 1 (basista, perkusista i klawiszowiec). Każdy z nich jednak ostatecznie powrócił do zespołu nr 1, a biedny wokalista wciąż musiał dobierać sobie nowych muzyków. Cover przeboju zespołu nr 2 nagrała jakiś czas temu jedna z polskich piosenkarek.
Pytanie: jak brzmią nazwy zespołów nr 1 i 2 oraz nazwiska wokalisty i trzech muzyków?
EDIT -> ...Przesadziłam? :P
EDIT nr 2 -> Podpowiedź: wokalista, o którym mowa, nagrał w 1993 roku płytę z jednym z najważniejszych gitarzystów w historii rocka.
Uciekam, czas spróbować się wreszcie pouczyć i spać... Zajrzę przed południem i dam kolejną podpowiedź, jeżeli będzie taka potrzeba :)
Pytanie: jak brzmią nazwy zespołów nr 1 i 2 oraz nazwiska wokalisty i trzech muzyków?
EDIT -> ...Przesadziłam? :P
EDIT nr 2 -> Podpowiedź: wokalista, o którym mowa, nagrał w 1993 roku płytę z jednym z najważniejszych gitarzystów w historii rocka.
Uciekam, czas spróbować się wreszcie pouczyć i spać... Zajrzę przed południem i dam kolejną podpowiedź, jeżeli będzie taka potrzeba :)
- Speed Demon
Deep Purple i Whitesnake, David Coverdale, Mandaryna, Here I Go Again, Jimmy Page, ale który basista DP grał w Whitesnake?
Odpowiedź: 1.Deep Purple 2.Whitesnake
Wokal: David Coverdale
klawiszowiec: Jon Lord
perkusja: Ian Paice
bas: nie wiem, żaden basista DP nie grał w Whitesnake
EDIT:
Może chodzi Ci o dwie pierwsze solowe płyty Dave'a, które produkował i na syntezatorach grał Glover, a które nie są płytami Whitesnake?
Odpowiedź: 1.Deep Purple 2.Whitesnake
Wokal: David Coverdale
klawiszowiec: Jon Lord
perkusja: Ian Paice
bas: nie wiem, żaden basista DP nie grał w Whitesnake
EDIT:
Może chodzi Ci o dwie pierwsze solowe płyty Dave'a, które produkował i na syntezatorach grał Glover, a które nie są płytami Whitesnake?
Dobrze, Speed Demon 
Tak, chodziło mi o Glovera, który współpracował z Coverdale'm w przy albumach "Whitesnake" i "Northwinds". Ale już nie chciałam mieszać, pisząc, że jeden z Purpli grał z nim przed założeniem Whitesnake, a pozostali dwaj dopiero później itd.
Gratuluję
03 pkt. - Larsi
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, natpoznan, Speed Demon
01 pkt. - anialim, Smooth_b, okussa,
-1 pkt. - wiśnia1994, MJ fan, adi82, pLaYmAn, paula_SiSi, Damianos60

Tak, chodziło mi o Glovera, który współpracował z Coverdale'm w przy albumach "Whitesnake" i "Northwinds". Ale już nie chciałam mieszać, pisząc, że jeden z Purpli grał z nim przed założeniem Whitesnake, a pozostali dwaj dopiero później itd.
Gratuluję

03 pkt. - Larsi
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, natpoznan, Speed Demon
Widzę, że Maćka nie ma... przejmę pałeczkę od niego. Najwyżej mi się dostanie.
Pewien zespół brytyjski, światowa półka, raz jedyny w swojej historii zaprosił do współpracy innego wokalistę by ten "pojechał" na wokalu... w troszkę mniej znanym utworze zawartym na jednym z ulubionych przez fanów albumie tego zespołu... To nie był duet.
Jaki zespół, jaki wokalista, jaki utwór?
Myślę że prościutkie.
Podpowiedź co jakiś czas...
Uwaga na minusowe punkty
EDIT> First podpowiedź.
Oboje gitarzystów a zarazem wokalistów tej grupy podchodziło do tego kawałka po kilka razy... Za każdym razem efekt końcowy im się nie podobał dlatego zdecydowali się zaprosić pewnego pana by zaśpiewał zamiast nich... A ten zrobił to po mistrzowsku!
EDIT 2> Second podpowiedź.
Pan, który zaśpiewał jest uznawany za wirtuoza gitary akustycznej.
Poniżej macie wycięty fragment z okładki płyty na której ten utwór zaśpiewał...
Łatwiej nie będzie. To moja ostatnia podpowiedź na dziś...

Pewien zespół brytyjski, światowa półka, raz jedyny w swojej historii zaprosił do współpracy innego wokalistę by ten "pojechał" na wokalu... w troszkę mniej znanym utworze zawartym na jednym z ulubionych przez fanów albumie tego zespołu... To nie był duet.
Jaki zespół, jaki wokalista, jaki utwór?
Myślę że prościutkie.
Podpowiedź co jakiś czas...
Uwaga na minusowe punkty
EDIT> First podpowiedź.
Oboje gitarzystów a zarazem wokalistów tej grupy podchodziło do tego kawałka po kilka razy... Za każdym razem efekt końcowy im się nie podobał dlatego zdecydowali się zaprosić pewnego pana by zaśpiewał zamiast nich... A ten zrobił to po mistrzowsku!
EDIT 2> Second podpowiedź.
Pan, który zaśpiewał jest uznawany za wirtuoza gitary akustycznej.
Poniżej macie wycięty fragment z okładki płyty na której ten utwór zaśpiewał...
Łatwiej nie będzie. To moja ostatnia podpowiedź na dziś...

Ooo. Ooo. Oto mi chodziło. Twoja kolej.natpoznan pisze:Pink Floyd, płyta "Wish you were here", utwór "Have a cigar", wokalista: Roy Harper.
03 pkt. - natpoznan
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, Larsi, Speed Demon
Tak też myślałam, ale na początku zmyliło mnie to: "raz jedyny w swojej historii zaprosił do współpracy...", bo przecież jeszcze "The great gig in the sky" - ale w sumie to przecież wokalistka
Zbawiła mnie Twoja first podpowiedź
A pytanie zaraz wymyślę.
Pewien rodzimy muzyk zaczynał swoją karierę w zespole, który używał naprzemiennie dwóch nazw. Pierwszą z nich było imię jednego z bohaterów westernowego serialu "Strzały w Dodge City", druga - zaczerpnięta z atlasu geograficznego - symbolizowała odległy, egzotyczny świat. O jakim muzyku mowa i jak brzmiały obie nazwy owego zespołu?

Zbawiła mnie Twoja first podpowiedź

A pytanie zaraz wymyślę.
Pewien rodzimy muzyk zaczynał swoją karierę w zespole, który używał naprzemiennie dwóch nazw. Pierwszą z nich było imię jednego z bohaterów westernowego serialu "Strzały w Dodge City", druga - zaczerpnięta z atlasu geograficznego - symbolizowała odległy, egzotyczny świat. O jakim muzyku mowa i jak brzmiały obie nazwy owego zespołu?