Don't Stop 'Til You Get Enough

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.
Awatar użytkownika
Moscan

Don't Stop 'Til You Get Enough

Post autor: Moscan »

Obrazek

Piosenka napisana i nagrana przez Michaela na jego pierwszy album (po opuszczeniu Motown) Off The Wall. Piosenka była też pierwszym singlem promującym album , został wydany w lipcu 1979 r.

Treścią piosenki była wstrząśnięta jego matka - Katherine Jackson, która wskazywała na to, że tytuł, jak i cała treść utworu, może być błędnie interpretowana. Michael jednak zaprzeczył, aby piosenka miała się odnosić do stosunków seksualnych.

Ten pierwszy singiel zapowiedział przyjście Michaela jako dorosłego, solowego wykonawcy i utorował drogę dla nowego początku jego kariery muzycznej.

Teledysk do utworu został wyprodukowany i wyreżyserowany przez Nicka Saxtona i wydany w październiku 1979. Zawiera mówione intro.

Utwór trafił na pierwsze miejsce Billboard Hot 100 w USA, pierwsze miejsce zajął także w Australi, Nowej Zelandii, Norwegi, Belgi, Dani i RPA oraz trzecie miejsce w Wielkiej Brytanii.

Singiel sprzedał się w nakładzie miliona kopii.

Nagrody:

Grammy Award w kategorii "Best R&B Vocal Performance (1980)
American Music Award w kategorii "Favorite Soul/R&B Single (1980)

Oficjalne wersje:

Album Version
Roger’s Underground Club Solution
Masters At Work Remix
Original Demo Recording
7” Edit
12” Version
7” Edit w/Intro

Singiel - lista utworów:

US Promo single

"Don't Stop 'Til You Get Enough" (album version) – 6:04
"Don't Stop 'Til You Get Enough" (edit) – 4:22
"Don't Stop 'Til You Get Enough" (Instrumental) – 6:07

US/UK single

"Don’t Stop 'til You Get Enough" (Long Version) – 5:45
"I Can’t Help It" – 4:29

Visionary

CD
"Don't Stop 'Til You Get Enough" (7" version) - 3:56
"Don't Stop 'Til You Get Enough" (12" version) - 5:52
DVD
"Don't Stop 'Til You Get Enough" (teledysk)

A co Wy sądzicie o piosence jak i teledysku?
Zapraszam do dyskusji ;-)
Ostatnio zmieniony pn, 17 sie 2009, 12:58 przez Moscan, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
invincible_girl ;)

Post autor: invincible_girl ;) »

piosenka bardzo fajna.szczególnie to połączenie wysokich i niskich głosów i tego "uuuuuuuuuu" na początku ;-)
jednak moja koleżanka ostatnio spytała mnie o coś..mianowiacie, co oznaczają te jego rozłożone ręce, z palcami w kieszeni?
ja nie mam pomysłu... i to 1. pytanie, związane z MJem, na które nie potrafiłam jej odpowiedzieć.
Obrazek
Never say goodbye, because saying goodbye means going away. And going away means forgetting. Peter Pan
ODPOWIEDZ