Strona www.billieJean.pl / billiejean.fora.pl
- billiejean.pl
Strona www.billieJean.pl / billiejean.fora.pl
Cześć, nazywam się Igor.
Fanem Jacksona jestem od około 2 lat. Niestety według mnie my Polacy nie mamy strony internetowej o MJ'u, z której moglibyśmy być dumni. Co tu kryć; ani michaeljackson.pl ani mjpolishteam.pl nie powalają ani częstością aktualizacji, ani technologią, designem.
Ponieważ sam zajmuję się zawodowa grafiką i nieco programowaniem chciałbym stworzyć nową, solidną stronę o Michaelu.
Czy według Was ma to sens i czy bylibyście chętni w jakikolwiek (merytoryczny) sposób pomóc w prowadzeniu takiego serwisu? Za kilka dni przedstawię tutaj projekt graficzny jak ja to widzę.
PS: Tak się składa że od kilku miesięcy jestem właścicielem domeny billiejean.pl i to właśnie na niej chciałbym coś zbudować.
pozdrawiam ;)
Fanem Jacksona jestem od około 2 lat. Niestety według mnie my Polacy nie mamy strony internetowej o MJ'u, z której moglibyśmy być dumni. Co tu kryć; ani michaeljackson.pl ani mjpolishteam.pl nie powalają ani częstością aktualizacji, ani technologią, designem.
Ponieważ sam zajmuję się zawodowa grafiką i nieco programowaniem chciałbym stworzyć nową, solidną stronę o Michaelu.
Czy według Was ma to sens i czy bylibyście chętni w jakikolwiek (merytoryczny) sposób pomóc w prowadzeniu takiego serwisu? Za kilka dni przedstawię tutaj projekt graficzny jak ja to widzę.
PS: Tak się składa że od kilku miesięcy jestem właścicielem domeny billiejean.pl i to właśnie na niej chciałbym coś zbudować.
pozdrawiam ;)
Re: Strona www
Witaj Igorze,
Miło widzieć Twój zapał.
Oczywiście prowadzenie rzetelnej i na bieżąco uaktualnianej strony o Michael'u byłoby mile widziane i wskazane, ale....
Życzę powodzenia mimo wszystko!
Miło widzieć Twój zapał.
Oczywiście prowadzenie rzetelnej i na bieżąco uaktualnianej strony o Michael'u byłoby mile widziane i wskazane, ale....
I tu zaczynają się schody.....billiejean.pl pisze:Czy według Was ma to sens i czy bylibyście chętni w jakikolwiek (merytoryczny) sposób pomóc w prowadzeniu takiego serwisu?
Życzę powodzenia mimo wszystko!
"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Jestem ciekawy Twojej propozycji graficznej. Mam nadzieję, że nie masz skłonności ku tanim bajerom i fajerwerkom - a stawiasz na tekst, poziom merytoryczny i przejrzystość. Bo to najważniejsze.
Niegdyś chodziła mi po głowie myśl, co by na bazie licznych fajnych tekstów z działu King of pop... - za przyzwoleniem samych autorów - stworzyć (ponownie) stroną internetową na temat samej działalności muzycznej Michaela Jacksona. Z opiniami, podsumowaniami, recenzjami. Albumy, single, ciekawostki. Rozbudowana wersja czegoś takiego jak ten serwis. Taka pomysłowo zbudowana baza w jednym miejscu to byłoby coś - bo przecież rzeczywiście próżno szukać tego w polskim internecie. Tyle, że ja już niechętnie babrałbym się za stronę od strony konstrukcyjnej.
A newsy, downloady, galerie... Pierwsze i drugie jest już fajnie zrobione na tym forum. Często jesteśmy pierwsi przed polskimi serwisami internetowymi w końcu. :] Galeria - wystarczy podać kilka linków do świetnych anglojęzycznych stron.
Niegdyś chodziła mi po głowie myśl, co by na bazie licznych fajnych tekstów z działu King of pop... - za przyzwoleniem samych autorów - stworzyć (ponownie) stroną internetową na temat samej działalności muzycznej Michaela Jacksona. Z opiniami, podsumowaniami, recenzjami. Albumy, single, ciekawostki. Rozbudowana wersja czegoś takiego jak ten serwis. Taka pomysłowo zbudowana baza w jednym miejscu to byłoby coś - bo przecież rzeczywiście próżno szukać tego w polskim internecie. Tyle, że ja już niechętnie babrałbym się za stronę od strony konstrukcyjnej.

A newsy, downloady, galerie... Pierwsze i drugie jest już fajnie zrobione na tym forum. Często jesteśmy pierwsi przed polskimi serwisami internetowymi w końcu. :] Galeria - wystarczy podać kilka linków do świetnych anglojęzycznych stron.
- billiejean.pl
Gdyby to była strona o takim charakterze jak to opisał Pank - wyłącznie melomańska, eksplorująca muzykę, teksty i wydawnictwa Michaela od najpierwszych singli po najnowsze unrealease'ty, bez newsów z życia prywatnego, bez nieoficjalnych zdjęć i memłania tematów osobistych, bez prywatnych wynurzeń fanów oraz z przeznaczeniem dla dorosłych ludzi pasjonujących się muzyką, gdzie będzie miejsce na spory wyłącznie merytoryczno-muzyczne - to możesz liczyć na moją pomoc.
Jeśli chodzi o kolejną stronę patrzącą Michaelowi zarówno w płyty jak i w gacie ;) , a różniącą się tylko designem - to myślę, że to forum jest naprawdę rewelacyjne i aktualne w swojej zawartości, a jego look to najmniej istotna sprawa (poza tym w razie potrzeby można zmienić wygląd forum). Masz rację, że strona główna jest zaniedbana, ale życie tej strony toczy się na forum.
To czekam na wieści o Twoich planach co do zawartości strony :)
Jeśli chodzi o kolejną stronę patrzącą Michaelowi zarówno w płyty jak i w gacie ;) , a różniącą się tylko designem - to myślę, że to forum jest naprawdę rewelacyjne i aktualne w swojej zawartości, a jego look to najmniej istotna sprawa (poza tym w razie potrzeby można zmienić wygląd forum). Masz rację, że strona główna jest zaniedbana, ale życie tej strony toczy się na forum.
To czekam na wieści o Twoich planach co do zawartości strony :)
Jestem za. Przydałbym się serwis gdzie można by było spojrzeć na Michaela tylko ze strony muzycznej tak jak to już było tu napisane. Recenzje, teksty oryginalne( jak i w polskim tłumaczeniu)Do tego jeszcze jakieś dokładne informacje o powstawaniu albumów Michaela, współpracy z innymi muzykami, niewydane piosenki. Myślę,że to bardzo ciekawy pomysł,który można by było wprowadzić w życie
- billiejean.pl
Niestety ze względów technicznych musicie troszkę poczekać na projekt graficzny ;)
Co do treści strony, to chciałbym się skupić przede wszystkim na solowej karierze MUZYCZNEJ Jacksona.
Dużą częscią byłyby wszystkie teksty wraz z tłumaczeniami i wyjaśnieniem przesłania, symboliki.
Chciałbym zrobic też duży dział recenzji płyt, do którego każdy mógłby napisac coś od siebie.
Myślę, że przydałby się też jakiś download.
Do tego oczywiscie takie działy jak biografia, ciekawostki i inne konieczne pozycje.
Co do treści strony, to chciałbym się skupić przede wszystkim na solowej karierze MUZYCZNEJ Jacksona.
Dużą częscią byłyby wszystkie teksty wraz z tłumaczeniami i wyjaśnieniem przesłania, symboliki.
Chciałbym zrobic też duży dział recenzji płyt, do którego każdy mógłby napisac coś od siebie.
Myślę, że przydałby się też jakiś download.
Do tego oczywiscie takie działy jak biografia, ciekawostki i inne konieczne pozycje.
Nie rozdrabniałbym aż tak strony. Strony o wszystkim są najczęściej stronami o niczym, lepiej się koncentrować na jednej rzeczy - oczywiście twórczości muzycznej. Najlepiej tylko i wyłącznie.
Bo o ile o takich albumach jak Thriller czy Bad znajdziemy opisów pod dostatkiem, tak w polskim internecie trudno znaleźć coś wartościowego o takich fajnych albumach jak Lookin' Through The Windows czy Goin' Places. Niech ludzie czytają i poznają!
Biografia - tego też jest dużo, wikipedia, dość łatwo dostępne książki na Allegro. Można byłoby się natomiast pokusić o tłumaczenie kalendarium z The Ultimate Collection i, ewentualnie, dodać jeszcze inne wydarzenia, których tam nie uwzględniono.
To czekam na Twój pomysł graficzny. Swój mam tylko w głowie, ciekaw jestem jak wygląda Twoje wyobrażenie.
Pozdrawiam!
Rozumiem, że będzie też obszernie o Jackson 5 i The Jacksons?billiejean.pl pisze:przede wszystkim na solowej karierze MUZYCZNEJ Jacksona.

Jeżeli chodzi o pliki wideo - tutaj tego sporo. Wyróżniamy też inne fajne strony, np. stronę Piotra aka Buszmena. :] Fajnie byłoby zebrać za to w jednym miejscu dema, nieukończone piosenki i inne ciekawostki. W przypadku utworów, które pojawiły się na różnych składankach - odesłać do sklepów internetowych; resztę najlepiej bezpardonowo dać do ściągnięcia. A ile jeszcze utworów, które znamy tylko z samych tytułów...billiejean.pl pisze:Myślę, że przydałby się też jakiś download.
Biografia - tego też jest dużo, wikipedia, dość łatwo dostępne książki na Allegro. Można byłoby się natomiast pokusić o tłumaczenie kalendarium z The Ultimate Collection i, ewentualnie, dodać jeszcze inne wydarzenia, których tam nie uwzględniono.
To czekam na Twój pomysł graficzny. Swój mam tylko w głowie, ciekaw jestem jak wygląda Twoje wyobrażenie.

- billiejean.pl
Niestety, co próbuję uskrobać, to nie jest powalające. Jeśli chceicie ponać mniej więcej mój styl i możliwości zapraszam: www.bjean.digart.plPank pisze:To czekam na Twój pomysł graficzny.
Myślę, że dobrze byłoby najpierw uzbierać pokaźną bazę tego co powinno być na stronie, a później wspólnymi siłami (mam nadzieję :)) to ubrać i stworzyć porządną Michaelową stronę. Myślę, że moglibyśmy skończyć jeszcze w lutym :)

Re: Strona www
Ja chętnie pomogę :)billiejean.pl pisze:Czy bylibyście chętni w jakikolwiek (merytoryczny) sposób pomóc w prowadzeniu takiego serwisu?
Projekty bardzo fajne, szczególnie Frost/Nixon. Prosto, czytelnie, umiejętnie. Dużo treści przy niewielkim udziale grafiki, tylko tej niezbędnej - myślę, że w przypadku strony o twórczości Michaela Jacksona, ten patent by się sprawdził spokojnie.
I nie trzeba też robić dużo działów: z tego, co przychodzi mi do głowy i wydaje się niezbędne, to na pewno kalendarium, albumy, single/utwory, teksty, trasy koncertowe i linki.

Radzę opinie Donia3 z 2 i 3/4 ostrzeżeniami zignorować, tak na przyszłość.billiejean.pl pisze:gratuluję z całego serca.

billiejean.pl, dla mnie projekt OK- kolorystyka w moim guście, dodałabym tylko jakiś sympatyczny akcent np. w kolorze bordo (jeden z moich ulubionych) 

"Everywhere I go
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight
I know you are free
Cuz I can see your star
Shinin down on me"
Every smile I see
I know you are there
Smilin back at me
Dancin in moonlight