Świąteczne Nutki

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Czy słuchasz świątecznych przebojów?

Jasne, uwielbiam ten niepowtarzalny klimat!
20
49%
Oh! Raz po raz sobie coś włączę...
16
39%
Łeee, nie lubię takich klimatów!
2
5%
Nie! Nie cierpię zdecydowanie!
2
5%
A co to są świąteczne nutki? O_o
1
2%

Liczba głosów: 41

Mandey

Świąteczne Nutki

Post autor: Mandey »

Dziś, na kilka dni przed świętami zawitałem do moich rodziców by omówić wspólną wigilię.. co, kto i jak. Wyskoczył temat z inicjatywy mojego taty jakie świąteczne przeboje z dzieciństwa wspominam najmilej. Od dzieciaka pamiętam że zawsze około 20 grudnia w domu przygrywały świąteczne klimaty. Kolędy grały zazwyczaj przeważnie na kilka godzin przed wieczerzą, jednak od wspomnianej daty na chacie w eter ;-) szły zagraniczne przeboje o tematyce "Christmas Time".

Jakie przeboje o tej tematyce wspominacie najmilej? Z czym Wam się kojarzą i jak ogólnie wyglądają od strony muzycznej święta w Waszym domu?
Jeśli możecie wybierzcie choć 5 ulubionych utworów i napiszcie... Ciekaw jestem Waszych wyborów...

ps. jutro napiszę moją ulubioną 10 świątecznych przebojów... te, które najbardziej kojarzą mi się z tą szczególną atmosferą... jedyną w roku.

Głosujcie w ankiecie.
Ostatnio zmieniony sob, 20 gru 2008, 15:42 przez Mandey, łącznie zmieniany 1 raz.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
hope

Post autor: hope »

1. Mariah Carey - All i want for Christmas
2. Jingle Bells w wyk. Diany Krall
3. Winter wonderland
4. Santa Claus is coming to town
5. Let it snow
Obrazek
Awatar użytkownika
dirty_susie

Post autor: dirty_susie »

Last Christmas - George Michael
All I want for Christmas - Mariah Carey
Rudolph the red nose reindeer - ktokolwiek by tego nie wykonał, zawsze zaczynam śpiewać
I saw mommy kissing Santa Claus - Jackson 5
Let it snow

dla mnie nie ma świąt bez tych piosenek...
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Raczej nie przepadam. ;-) Czasem słucham nagrań, które są w pewnym sensie parodiami świątecznych piosenek:
- the Darkness - Christmas Time (Don't Let The Bells End) - poprawia mi humor ;)
- płyta 'A Twisted Christmas' Twisted Sister. Heavy metal Christmas! ;D

I od czasu do czasu świąteczne nagrania Beatlesów.
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Przebojami świątecznymi chce mi się rzygać - nienawidzę zwłaszcza "Last Christmas", głównie za tekst, który wzbudza we mnie śmiech (co tak naprawdę to ma wspólnego ze świętami?). Tak samo "All I want for Christmas" - dość typowe dla Zachodu sprawianie, że Święta są dla wszystkich o wszystkim.

Generalnie w Święta uwielbiam słuchać:

1.Alicja Majewska, Halina Frąckowiak i Andrzej Zaucha - Kolędy w Teatrze STU (doskonały koncert przy akompaniamencie Korcza, tak naprawdę ciężko wybrać jeden numer, polecam każdemu).
2.John Lennon - "Happy Xmas (War Is Over)", antywojenny song, wzruszający po dziś dzień. John legenda, na zawsze
3.Bing Crosby - "Let it snow, let it snow, let it snow" - jeden z najwspanialszych głosów w historii, chociaż utwór nie ma też tak naprawdę wiele wspólnego ze Świętami, to jednak oldschool jazz w połączeniu z zimą to jest to
4.Elvis Presley - "Silent Night" - wykonanie Króla na zawsze kojarzyć mi się będzie z dzieciństwem. W ogóle cała jego świąteczna płyta jest naprawdę... prawdziwie świąteczna
5.The Beatles - "Christmas Time is Here Again" - połączenie świątecznego utworu i życzeń od fantastycznej czwórki, też cud
Mandey

Post autor: Mandey »

Piosenek świątecznych czy nawet całych albumów jest mnóstwo, jedne bardziej ambitne, drugie ocierające się o kicz... te 10 utworów które podałem niżej wryły mi się w pamięć odkąd tylko jako istota rozumna zacząłem pojmować co to jest muzyka. Może gdyby nie mój tata dziś zdecydowanie przepadałbym za innymi, choć dodałem też coś od siebie... ale jednak:

10. "Merry Xmas Everybody" SLADE
Żadnych dzwoneczków, only rock i prosty tekst.

09. "Another Rock N' Roll Christmas" GARY GLITTER
Idol mojego taty z lat młodzieńczych, glam rocker. Miał swoje pięć minut.
Sam utwór, skoczny, taneczny.

08. "Mary's Boy Child / Oh My Lord" BONEY M.
Znów lata 70. Zdecydowanie tu już bardziej czuć święta niż w kawałkach powyżej.

07. "White Christmas" BING CROSBY
Ja pierniczę, tu jest dopiero klimat. Ten utwór zawsze najbardziej kojarzy mi się z kreskówkami Disney'a. Wielokrotnie coverowane, jednak to wykonanie lubię najbardziej.

06. "Do They Know It's Christmas (Live Version)" BAND AID
Najczęściej chyba ograny w radiu kawałek o tej tematyce. Lubię wersję live z 1985 z Wembley ze względu na troszkę inne ustawienie ról wokalistów. No i przy końcu jeden z moich guru wydziera się w refrenie. ;-)

05. "Driving Home For Christmas" CHRIS REA
Piękna rzecz. Piękny wokal, prosty tekst.

04. "Misteltoe And Wine" CLIFF RICHARD
Chyba pierwszy klip o tej tematyce, który widziałem na MTV.
Sam song kojarzę dzięki płycie vinylowej ojca.

03. "Hej Kolęda Kolęda!" CZERWONE GITARY
Na YT nie znajdę wykonania z 90 roku, mojego ojca, dziadka i wujka. :wariat: Wszyscy troje śpiewali w miejscowym chórze... Krótko po wigilii
zaśpiewali to, tak niespodziewanie. Jak po latach to wspominamy to zawsze ojciec zawsze się śmieje że stałem pod oknem z otwartą buzią i wielkimi oczami ze zdziwienia. Byłem oszołomiony wykonaniem! Czerwone Gitary też fajnie zagrały...

02. "Merry Christmas Everyone" SHAKIN' STEVENS
Mój pierwszy tak naprawdę idol obok Modern Talking, którego słucham do dziś. Kocham ten utwór i tak naprawdę to on najbardziej kojarzy mi się ze świętami. Numerowi jeden ustępuje tylko dlatego że ten drugi ma piękny tekst z przesłaniem.

01. "Happy Xmas (War Is Over)" CELINE DION
Chwała Lennonowi za ten kawałek. Ciar na grzbiecie jednak jego wykonanie u mnie nie powodowało. Gdy posłuchałem w interpretacji Celine to mnie uderzyło. Wokal robi swoje... Mogę słuchać na okrągło i mi się nie nudzi! ;-)

To tyle.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
Jagi0012

Post autor: Jagi0012 »

Lubie świąteczne utwory ale nie słucham ich na okrągło.Jednak wprowadzają fajną atmosfere.Chyba nie będę potrafiła wymieć 5 najlepszych bo jeden utwór lubie tylko najbardziej "Merry Christmas Everyone" .Całą reszte traktuje mniejwięcej na jednym poziomie.

Stroiłam dzisiaj choinkę z mamą (Wiem wcześnie ale taka sytuacja w domu ,że musiałam dzisiaj. Zazwyczaj w wigilie albo dzień przed) i włączyłam telewizje najpierw trafilam na "Thrillera" co prawda nie wprowadził świątecznej atmosfery ale było miło. ;)
Widzisz ... życie to ja i ty .
kostka

Post autor: kostka »

1. Merry Christmas everyone
2. All I want is Christmas
3. Last Chirstmas
4. Rudolph the red nose reindeer
5. Let it snow
Awatar użytkownika
Aisha

Post autor: Aisha »

Piosenek świątecznych jest od groma. Wielu wykonawców ma w swoim repertuarze takowe.
Jeśli mam sklecić jakąś listę to miej więcej wygląda to tak:

1. Bon Jovi - Please Come home for Christmas,
2. Celine Dion - Happy Xmas,
3. Wham - Last Christmas,
4. Chris Rea - Driving home for Christmas,
5. Mariah Carey - All I want for Christmas is You,
6. Kasia Kowalska - Magia tych świąt,
7. Macy Gray - Winter Wonderland,
8. Celine Dion - I Met an Angel,
9. Shakin' Stevens - Merry Christmas Everyone,
10.Jackson 5 - Santa Claus is Coming to Town – tak po znajomości.

Co do świąt mimo że nigdy nie byłam przesadnie rodzinna to bardzo lubię ten okres. To po prostu taki trochę inny wyjątkowy czas, który odróżnia się od całej reszty, ma swoją specyfikę, zaś, co się z nim zrobi – zależy tylko od nas. Ja osobiście nie wyobrażam sobie świąt bez choinki, kolęd, wigilii i pasterki.
Szczególnie lubię atmosferę oczekiwania na święta, bo w czekaniu naprawdę kryje się mnóstwo przyjemności ;-) .

Wiele osób zarzuca że z roku na rok to wszystko jest coraz bardziej skomercjalizowane. Wystroje sklepów, choinki, mikołaje to wszystko mamy już w listopadzie. A teraz wszędzie kolejki, na mieście korki, szał, dziki szał zakupów, no ale każdy chce zarobić, nie ma się czemu dziwić takie czasy, ksiądz swoje i handlowiec swoje a my dzięki temu możemy ćwiczyć swoją silną wolę. :party:
"Sam tylko umysł siłą swą
Może uczynić niebo z Piekła i piekło z Nieba"

Obrazek
Awatar użytkownika
Streetwalker

Post autor: Streetwalker »

Ymm ja nie lubię świątecznych piosenek.Wszystkie są mniej więcej takie same-jakieś dzwonki,podobne melodie i słowa(niby normalne,bo o czym innym niż o prezentach i śniegu można śpiewać w święta..ale i tak nie lubię;P)
Awatar użytkownika
Agata0015

Post autor: Agata0015 »

1.All I Want for Christmas Is You-Mariah Carey
2.I saw mommy kissing Santa Claus - Jackson 5
3.Jingle bell rock
4.Last Christmas-Wham
5.Silent Night-Elvis Presley
Obrazek
Macaulay Culkin<3..
Michael the king of pop <3
Awatar użytkownika
Marzena07

Post autor: Marzena07 »

1.Jackson 5- Little dreamer boy
2.Jackson 5 -I saw Mommy kissing Santa Claus
3.Cline Dion-Happy Xmas (War is over)
4.Band Aid- Do they know it s Christmas
5.Bing Cosby- White Christmas ;-)
Jestem od tych piosenek ,,uzależniona ,,w Święta :-)
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

Świąteczne nutki są kiczowate i przyszły do nas z zachodu, ale czy w dzisiejszych czasach kicz nie jest w modzie? :wariat:
Od kilku lat Święta Bożego Narodzenia, te komercyjne, inaczej sklepowe święta, to przede wszystkim bombki, dzwoneczki i słodkie pioseneczki.
Ma to swój urok, lubię ten okres ale wolę ten czas spędzić z rodziną i w kościele, na modlitwie, niż w supermarkecie na zakupach.
Moja lista jest mieszana, między kiczowatymi, znanymi hiciorami są kolędy i często niedoceniane ballady.

Oto moja lista:

1. „O Holy Night”

Jeden z najcudowniejszych utworów okresu Świąt Bożego Narodzenia. Ballada pełna miłości i wdzięczności do Boga.

Uwielbiam 4 wersje:

I W wykonaniu Faith Hill.
Ona ma przepiękny głos.

II W wykonaniu Christiny Aguilery.
Cudowny głos + modlitwa Ojcze Nasz w trakcie utworu. Pomysł ciekawy.

III W wykonaniu Jewel
Cudowna ballada.

IV John Williams – Home Alone
Uroczy dziecięcy chór.

2. Frank Sinatra “Silent Night”

Moja ulubiona kolęda.
Wolę ją w wykonaniu angielskim niż polską Cichą Noc. Taki ze mnie dziwoląg .
Kiedy śpiewa ją Frank Sinatra, wymiękam

3. Faith Hill “Where Are You Christmas”

Przepiękna ballada, która przyprawia mnie o dreszcze.

4. Frankie Goes To Hollywood „The Power Of Love”

Nie jest to typowy utwór z dzwoneczkami, ale kojarzy mi się z dzieciństwem, a teledysk to mistrzostwo!

5. Mariah Carey „All Want For Christmas Is You

Czysta komercha, jeden z największych hiciorow, ale ma sympatyczny tekst i fajną muzę.
Podoba mi się i już. :-)

6. Wham! “Last Christmas”

Jeden z najsmutniejszych świątecznych otworów,a zarazem jeden z największych, jak nie największy hicior... dobrze,że większosc ludzi nie rozumie słów. Melodia cudowna i wszystkim znana, z dzwoneczkami.
Lubię, bo fajnie mi się tego słuchało gdy byłam dzieckiem. ;-)

7. Andy Williams "It's The Most Wonderful Time Of The Year"

Uwilebiam ten utwór, kojarzy mi się z pamiętnym filmem “Home Alone”. No ale to nie jedyny powód dla którego kocham ten utwór. Jest pełen energii, świetnie się słucha, a do tego zniewalający głos Andy’ego Williamsa

8. John Lennon "Happy Xmas (War Is Over)"

Wielki ukłon dla mistrza i tyle!

9. „Band Aid” & „Band Aid 20” „Do They Know It’s Christmas”

Utwór na szczytny cel. Bardzo dobrze zrobiony, moim zdaniem na miarę “We Are The World”.
Dobrze zrobiony cover. Odświeżył piosenkę.
Plus za ponowne zaangażowanie się w projekt, po 20 latach, wokalisty U2, Bono.

10. The Jackson 5 „Santa Claus Is Coming To Town”

Utwór taki sobie, ale w ich wykonaniu cudowny!

That's all folks. Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ