Nic w tym dniu nie zapowiadało tak dziwnego koncertu jaki miałem okazję doświadczyć. Godzina spóźnienia zespołu wynikająca z problemów na drodze, mi bynajmniej dała w kość bo zmarzłem na maksa przed halą. Ale jak się później okazało warto było czekać i tupać nóżkami. Zresztą czy kiedyś nie było warto czekać na taki zespół jakim jest ta legenda polskiego bluesa? Nie sądzę. Kto chciał mógł wstąpić do sklepiku sprzedającego pamiątki związane z zespołem i się obkupić w koszulki, plakaty, breloki, cd, dvd, itp. Początek muzycznej uczty to pół godziny koncertu supportu w postaci miejscowej kapeli 99 Procent. Chłopaki zagrali swoje kompozycje a także dwa porywające covery Iry oraz Kultu. Gdy zeszli ze sceny cały czas nie wiadomo było czy Dżem dojechał czy nie. Furgonu ni widu ni słychu... Jednak po 20 minutach wyszedł akustyk by stroić instrumenty wiadomo było że już zaraz, już za chwilę...
Wybiła 21:20 i pierwsze nuty "Poznałem Go Po Czarnym Kapeluszu" poleciały. Maciek Balcar wszedł swoim chwiejnym krokiem na scenę do czego przyzwyczaił już fanów, jednak to co wyrabiał później i kogo na scenę zaprosił zdumiało mnie niesamowicie. Repertuar koncertu wyborny! Więcej, mniej znanych utworów niż standardów co mi bardzo odpowiadało. Można nawet stwierdzić po set liście że zespół na początku grał ostrzejsze numery by w połowie zwolnić i do końca grać już w przewadze ballady. Wybierając się na koncert pożyczyłem od szwagra aparat o możliwościach wiele większych niż mój, dlatego postarałem się o nakręcenie filmików, jeden z "Wehikułem Czasu" wrzuciłem na YouTube aby zainteresowani mogli zobaczyć kapelę w akcji. Wracając do spraw, które mnie zdumiały na koncercie, to po pierwsze dwa skoki w publikę Balcara! W pewnym momencie myślałem że go nie złapali i poleciał na ....

Edit: ...tutaj jeszcze "Do Kołyski", "Magazyn Mód" oraz fragment "Whisky" z tego koncertu.
Skład: Adam Otręba (gitara), Janusz Borzucki (klawisze), Maciej Balcar (śpiew, harmonijka ustna), Zbigniew Szczerbiński (perkusja), Beno Otręba (bas), Jerzy Styczyński (gitara).
Zestaw Przysmaków:
01. Poznałem Go Po Czarnym Kapeluszu
02. To Tylko Dwa Piwa
03. Powiał Boczny Wiatr
04. Piosenka Ekologiczna
05. A Jednak Czegoś Żal
06. Gorszy Dzień
07. Magazyn Mód
08. Józa Silesian Sound
09. Do Kołyski
10. Paw
11. Harley Mój