Wspólny projekt - książka

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
chrisbern

Post autor: chrisbern »

OK. Zdjęcia mogą iść do mnie. Obczaiłem nieźle ten program.

Chrisbern@wp.pl

Jak już wspominałem, niech każdy nadeśle kolekcje ca. 20 zdjęć (im bardziej różnorodne kolorystycznie tym lepiej). I prosiłbym w miarę możliwości, żeby zdjęcia były w folderze i spakować to ZIP-em, czy WINRAR-em, wtedy będzie mi łatwiej to ściągać. Wielkość zdjęć? Nie muszą to być jakieś wielkie foty po 2 MB na zdjęcie. Wystarcza średnie wielkości po paręset kilobajtów. :)

Program działa w ten sposób, ze docelowy obraz (np. Michaela) pikseluje i można dokładność tej pikselizacji ustawić. Następnie za każdy piksel jest podstawiane zdjęcie (z naszej kolekcji) w najbliżej pikslowi kolorystyce, a do tego żeby było spojniej prześwituje zdjęcie docelowe i to prześwitywanie tez można ustalić. Potrzeba wiec naprawdę duuuuuuzo zdjęć, by program coś sensownego zrobił. Program dzięki bogu daje możliwość wykorzystania zdjęć po kilka razy, co ułatwia mu sprawę. Pisze o tym, żeby było zrozumiale, ze te 20 zdjęć od osoby, o które proszę, to nie jest przesada.
Awatar użytkownika
ioreta

Post autor: ioreta »

Wow!!!

Jestem pod wrażeniem Waszego pomysłu :)

Przyłączam się, zdjęcia też podeślę.

Super!
Buszmen

Post autor: Buszmen »

chrisbern pisze:OK. Zdjęcia mogą iść do mnie. Obczaiłem nieźle ten program.

Chrisbern@wp.pl

Jak już wspominałem, niech każdy nadeśle kolekcje ca. 20 zdjęć (im bardziej różnorodne kolorystycznie tym lepiej). I prosiłbym w miarę możliwości, żeby zdjęcia były w folderze i spakować to ZIP-em, czy WINRAR-em, wtedy będzie mi łatwiej to ściągać. Wielkość zdjęć? Nie muszą to być jakieś wielkie foty po 2 MB na zdjęcie. Wystarcza średnie wielkości po paręset kilobajtów. :)

Program działa w ten sposób, ze docelowy obraz (np. Michaela) pikseluje i można dokładność tej pikselizacji ustawić. Następnie za każdy piksel jest podstawiane zdjęcie (z naszej kolekcji) w najbliżej pikslowi kolorystyce, a do tego żeby było spojniej prześwituje zdjęcie docelowe i to prześwitywanie tez można ustalić. Potrzeba wiec naprawdę duuuuuuzo zdjęć, by program coś sensownego zrobił. Program dzięki bogu daje możliwość wykorzystania zdjęć po kilka razy, co ułatwia mu sprawę. Pisze o tym, żeby było zrozumiale, ze te 20 zdjęć od osoby, o które proszę, to nie jest przesada.
Też znam te programy z doświadczenia i mam podstawowe pytanie - czy zagwarantujesz, że na zdjęciu będzie przynajmniej po 1 zdjęciu od każdego fana??
Awatar użytkownika
chrisbern

Tak, zagwarantuje :). Program ma opcję niejako "wymuszania", by przynajmniej jedno z każdego zdjęcia kolekcji zostało użyte. A gdy zgodnie z moją sugestią tych zdjęć będzie od każdej osoby więcej, to nikt nie będzie miał problemu ze znalezieniem siebie. To widać pięknie w formie cyfrowej albo jakby się wydrukowało jako plakat. Nie wiem, jak się to sprawdzi gdy będzie okładką książki...
morenica

Post autor: morenica »

hmmm jestem grafikiem i zajmuje sie glownei grafika 2d i nieraz flashem. mam spore doswiadczenie w obrobce zdjec. przygotowywalam juz wystawy zdjec do duzych formatow, okladke plyty z 40 str. ksiazeczka, plakaty, katalogi, pracuje przy programei tv jako grafik, retuszuje zdjecia do gazet ... wiec jesli bede miaal troszke czasu moge pomoc przy okladce zeby byla profesjonalnei zrobiona.
Agatta
Awatar użytkownika
chrisbern

Super :) To na pewno zoptymalizuje sprawę. Będziesz mogla doradzić ile DPI wybrać i na jaki forma papieru powinna mozaika pasować, bo to wszystko można ustawić. :)
morenica

Post autor: morenica »

musze sciagnac program i sama zerknac jak to wyglada i czy nei kompresuje plikow
ale jeszcze duzo czasu jest
Agatta
paula_SiSi

Post autor: paula_SiSi »

Chętnie się dołączę, ale co konkretnie mamy pisać , i jak :)
Nie byłoby zbyt dobrze gdyby każda historia wyglądała niemalże identycznie... i żebyśmy pisali tylko jak wielkie wrażenie wywierał na Nas Jacko ... bo to ,ze go kochaliśmy to nie podlega dyskusji, ale otwórzmy się ,może piszmy i do artystów, żeby dzielili się krótkimi wspomnieniami , do rożnych ludzi, nie koniecznie tych którzy od zawsze kochali Króla... Niech to będzie dzieło , nasz HOŁD :)

Obecnie studiuje, ale ukończyłam LO dziennikarskie , także mogę zerkać na teksty pod katem merytorycznym i logicznym , i ew korygować drobne błędy ( po konsultacji z ich twórcami oczywiście ) ;)
SiSi
Awatar użytkownika
bittersweetlady

Post autor: bittersweetlady »

jak ma wyglądać ten tekst ?
chętnie coś bym napisała tylko nie wiem jak to ma wyglądać.
Obrazek
dirty Diana

Post autor: dirty Diana »

Ten pomysł jest świetny,tylko musimy jeszcze go dobrze omówić.
Możemy też pisać jakieś wierszyki,albo jakieć cytaty,np.to co na pogrzebie móeiła rodzina i przejaciele Michaela.
Michael, tak bardzo się dzięki Tobie zmieniłam,bardzo Ci za to dziękuję.

KOCHAM CIĘ, NIGDY CIĘ NIE ZAPOMNĘ!
KASIA

Post autor: KASIA »

Tekst ma wyglądać jak opowiadanie, teoretycznie przynajmniej. Jeśli ktoś napisze to w formie np. felietonu, czy nawet listu do Michaela to też będzie dobrze.
I tak wierszyki też mogą być (tylko nic o bokserkach :wariat:) i inna twórczość fanów też. Cytatów natomiast niet.

Wiadomości z frontu: póki co żadnej odpowiedzi od wydawnictw jeszcze nie ma, z tym, że nie upłynęły nawet 2 tygodnie od rozesłania zapytań. Także ponownie zachęcam wszystkich do spisywania swoich wspomnień :war:
“Please, sir you would not understand,
What’s going on
Is magical, can’t you see
That some of us do more than dream”

„If Jesus Christ is going to save us from ourselves
How come peace, love and Michael are dead?”
paula_SiSi

Post autor: paula_SiSi »

Mnie osobiście wplatanie cytatów się bardzo podoba ... a nie zbiór opiewających Michaela historii, żeby to miało jakiś wyraz
SiSi
Awatar użytkownika
Liberian Girl

Post autor: Liberian Girl »

Ja gdzieś jeszcze mam list mój do Michaela, jakbyłam chora to sobie pomyślałamże coś napiszę, jak go znajdę to może podeśle ;)
Awatar użytkownika
chrisbern

Ja osobiście tez nie widzę sensu zamieszczania cytatów... To by zupełnie rozwodniło koncepcje książki pisanej przez fanów.
Awatar użytkownika
LiLkaa23

Post autor: LiLkaa23 »

ja tez chętnie coś napiszę i jakie zdjęcia podesłać najlepiej ??
Obrazek
ODPOWIEDZ