Wszystko co godne polecenia

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Spearmint

Post autor: Spearmint »

jolene_ pisze:Spearmint, czy Secret Man? ;)
No właśnie...<tup,tup>
jolene_ pisze:Coś dla nas - Happy Ending/I Want You Back!
No cóż...miło z jego strony ;-) Aczkolwiek to całe piszczenie...Jedyną osobą,która nadaje się do śpiewania IWYB jest sam Michael.Dzięki za linka,jolene_.
Commoner pisze:Już od dawna ją znam, i cenię ;) więc newsem raczej nie zapodałeś :D
A czy tu chodzi o to kto kogo zna?W tym temacie reklamuje się swoje ostatnie odkrycia,ulubione płyty etc.Po prostu wszystko co jest godne polecenia. :knuje:
"I ona , to sztuka
przywróci nam zdolność
i lotu , i mocy , i mocy..."
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

GandahaR

Niedawno ukazała się ich debiutancka [dopiero!] płyta. Dostępna - lub już nie - w sieci sklepów Rossman. Płyta z założenia miała narobić sporo szumu... i narobiła. To naprawdę dobry i godny polecenia album!

Kamil Kuźnik to chyba jeden z najzdolniejszych obecnych młodych wokalistów. Zdaję sprawę, że nie poznałbym go, jego zespołu, głosu i muzyki, gdyby nie osoba Maryli Rodowicz. Od siedmiu lat śpiewa w jej zespole, a - jak wiadomo - Maryla nie bierze słabych. Dał się poznać jako świetny głos, ma b. duże możliwości wokalne. Co słychać na płycie jego zespołu. Choć, rzeczywiście, brzmi bardziej jak prezentacji możliwości zespołu, a nie jak zamknięty longplay - ale to jest przecież debiut, zespół musi pokazać, na co go stać. A stać na bardzo dużo. Są to profesjonaliści, piosenki oscylują na granicy popu, pop-rocka, czy ostrzejszych jego odmian. Kilka z nich ma potencjał pozwalający na stanie się przebojami. Panie i Panowie - Gandahar!

Obrazek
Awatar użytkownika
eworrra

Post autor: eworrra »

Buena Vista Social Club

BVSC wbrew pozorom to nie nazwa zespołu, jest to klub muzyczny w Hawanie. Klub i muzycy w nim występujący zdobyli popularność w latach 40' XX wieku, lecz dopiero w 1997 roku została wydana płyta pt. "Buena Vista Social Club". Muzycy, którzy występowali w klubie i nagrali płytę to m.in. Ibrahim Ferrer (zm.2005) i Compay Segundo (zm.2003) (muzyków grających w klubie było więcej, ale nie pamiętam wszystkich nazwisk)

W 1999 roku został wydany film dokumentalny pod tym samym tytułem. Opowiada on właśnie o muzykach, którzy przed wieloma laty grali w kubańskim klubie BVSC. Film zawiera wypowiedzi muzyków, fragmenty koncertów i obrazy pięknej, magicznej Hawany.

Oglądając film aż trudno uwierzyć, że muzycy mają już po ok. 70 lat na karku... są pełni życia, radości i nadzieji. Mają w sobie tyle energii, że ja mając 18 lat zazdroszczę im tego :)
Polecam wszystkim zarówno obejrzenie filmu jak i przesłuchanie płyty :)
Ja zakochałam się w tej muzyce... ;-)

Okładka filmu:
Obrazek

Płyta:
Obrazek
Hey Joe, where you goin' with that gun in your hand?
Hey Joe, I said where you goin' with that gun in your hand?
I'm goin' down to shoot my old lady
You know I caught her messin' 'round with another man.
Huh! And that ain't too cool.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

eworrra pisze:Buena Vista Social Club
Świetna płyta, całkiem słusznie doceniana przez krytykę! Polecam też solowy album Ibrahima Ferrera, osadzony w tej samej stylistyce. Logiczna kontynuacja, można śmiało nazwać Buena Vista 2.

Ostatnio poznałem zespół Grandaddy. Niedawno wydali nową płytę, jednak ja się koncentruję na starszych dokonaniach. Jaką muzykę grają? Przestrzenną. Wydaje mi się, że grają pejzaże, i to takie jesienne. Muzyka trochę depresyjna, przez to właśnie przemawiająca. Wyróżnia ich z tłumu zespołów grających podobny właśnie indie rock [nazwa dla mnie całkowicie pozbawiona sensu] chyba to, że są autentyczni w tym graniu. Poza tym wydawałoby się, że wszystko, co w tej muzyce było do powiedzenia - już zostało powiedziane; na szczęście jest to dużo bardzo dobrych i chwytliwych [złe słowo] melodii.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Stanisław Leon Kazberuk pisze:Ostatnio poznałem zespół Grandaddy
Hmmm. Ciekawe... The Sophtware Slump z 2000 roku to chyba ich najlepsze dzieło, nie uważasz? A pierwszy utwór He's Simple, He's Dumb, He's The Pilot ma tę samą siłę rażenia, co Again Archive.
Ciekawe, bo niedawno sam odkurzyłem ich płyty... Te zbiegi okoliczności :).
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

kaem pisze:He's Simple, He's Dumb, He's The Pilot ma tę samą siłę rażenia, co Again Archive.
:).
Jest hipnotyzujące. Jednak ja okręcam się wokół płyt Under The Western Freeway i Just Like The Fambly Cat, która wydaje mi się jednak chyba najciekawszą z tych, co dotychczas poznałem.

Jeszcze jedno polecenie. Rzecz trochę starsza, płyta Black Talk! Charlesa Earlanda.

Obrazek

Niby jazz, ale bardziej określany jako jazz-funk, czy soul-jazz [o ile ktokolwiek jeszcze wierzy czemuś takiemu, jak określenia muzyczne]. Czyli coś, co lubię. Pięć utworów, z których najkrótszy trwa 3 - a najdłuższy 11 minut. Bardzo miłe dźwięki, jazz zagrany w sposób tradycyjny, ale ciekawie. I z uczuciem.

Tymczasem, jak tutaj usłyszałem jeszcze bardziej funkowego Earlanda, już zacząłem się łakomić na jego płyty.
Awatar użytkownika
pawlinka

Post autor: pawlinka »

dawno tu nie zaglądałam ale że taki temat przyjemny się trafił to napiszę:)
no więc polecam piosenkę "Bleeding love"-Leona Lewis.to jest dziewczyna, która wygrała X-Factor w UK i moim zdaniem wielki talent,wogóle cudny głos przypominający mariah carey bądź whitney.polecam także posłuchać lub obejrzeć jej wystepy w X-factor bo są fenomenalne:)pozdrawiam
"If you wanna make the world a better place take a look at yourself and then make a change"
"We CAN fly, you know. We just don't know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground"
Awatar użytkownika
kaem

Z pozdrowieniami dla wszystkich kur domowych
It's not a life being a wife.
Awatar użytkownika
kaem

Matt Elliott - The Kursk.
Dla tych, którym dziś też jest nieciekawie.
Awatar użytkownika
Secret Man

Post autor: Secret Man »

--
Ostatnio zmieniony czw, 06 wrz 2012, 17:34 przez Secret Man, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Michalina J. xD pisze:Ostatnio sobie słucham płyty Grupy Operacyjnej a konkretnie "Podobne Przypadki" - świetna piosenka
bardzo jestem ciekaw jakbyś rozwinęła tą myśl.
co wg Ciebie reprezentuje grupa operacyjna?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Michalina J. xD

Post autor: Michalina J. xD »

Grupa Operacyjna to zespół, który pisze piosenki z życia wzięte. Piszą prawdę. Zaraz ktoś mnie pewnie zaatakuje, że piszą to i tamto o Dodzie. Jeśli spojrzeć na to obiektywnie, Doda też obraża ludzi. Cóż, prawdą jest to, że czasem przesadzają, ale to trzeba mieć odwagę, aby tak krytykować ludzi. Ich piosenki dla mnie są przyjemne i wpadają w ucho. :-)
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Na temat piosenek raczej nie można się za bardzo rozpisać. Ale fajnie byłoby napisać coś ciekawego. Nie koniecznie długiego.
Może się też wywiązać dyskusja na temat jakiegoś utworu.
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Post autor: Fanka MJ »

Teraz - Queen "These are the days of our lives" ...teledysk do tego utworu to ostatnie wystąpienie Freddiego przed kamerą. Gdy slucham tą piosenke , podobnie jak "Show must go on", czuje dziwny uścisk w gardle i ciarki na ciele
Obrazek

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....

I'm believer ...:)
Awatar użytkownika
Agaa

Post autor: Agaa »

Fanka MJ pisze: Gdy slucham tą piosenke , podobnie jak "Show must go on", czuje dziwny uścisk w gardle i ciarki na ciele
Podobne uczucia mam co do kawałka Dżemu "Niewinni i ja",który własnie brzmi w moich głośnikach.Przyznam się szcerze,że nie lubię slucac na moim komputerowym nędznym sprzęcie słuchać muzyki,dlatego wszystko co ważne i ulubione jest kupowane/przegrywane i w wersji płytowej odsłuchiwane tradycyjnie wczesnym wieczorem przy kawie ;D Ale czasem najdzie mnie taka ochota na mocno klimatyczny kawałek a "niewinni..." czyli historia w sumie Ryśka i jego zmagania się z narkotykowym nałogiem+niepowtarzalny klimat+kapitalny riff=niesamowita,klimatyczna calosc przypominająca mi trochę atmosferę kawałków the doors.Najlepiej brzmi w wersji z płyty "Absolutely live" (którą niestety ktoś mi podstępnie zakosił ;>)-POLECAM!
♥ MJ
Obrazek
ODPOWIEDZ