Koncerty

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
BillieJean

Post autor: BillieJean »

mi też nie udało się zdobyć biletów w Golden Circle, mam bilety w pierwszym sektorze :war:
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Karolina pisze:mogłam jeszcze trochę poczekać.
Ale pewnie i tak już po ptokach, tak? Nie, jednak nie wybieram się, choć się przymierzałem. Nie żałowałem nigdy $ na muzykę, teraz jednak muszę.

Również czekam na opowieści o koncercie RS.
thewiz

Post autor: thewiz »

Zal mi koncertu GM. ;-( Jak zwykle jestem nie na tej polkuli co trzeba.
Awatar użytkownika
kaem

Ponoć Bjork niektórych zawiodła, niektórych zachwyciła w tym roku. Mam świetne wspomnienia z 2003 roku, jak wtedy też odwiedziła Trójmiasto. Było wyśmienicie. Intensywnie. Bez niedosytu i bez przesytu. Wprost idealnie. Bogato.

Ale to teraz można było ją spotkać w Sopocie, w kolejce po śledzie...

Obrazek
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

Jakoś mnie ostatnio wzięło na The Rolling Stones.
Chciałam iść na ich koncert, ale nie będzie mnie w tym czasie w Warszawie :surrender:
Oni w Polsce ostatnio byli 40 lat temu, a drugi taki koncert może się nie powtórzyć. Szkoda.
Awatar użytkownika
SUNrise

Post autor: SUNrise »

Karolina pisze:Jakoś mnie ostatnio wzięło na The Rolling Stones.
Oni w Polsce ostatnio byli 40 lat temu,
Ostatnio byli 9 lat temu. W sierpniu 1998 r. zagrali koncert w Chorzowie.

a bardziej prywatnie: w Polsce bywał kilkakrotnie perkusista Stonsów - Charlie Watts. Przyjeżdżał/przyjeżdża na aukcje koni do Janowa Podlaskiego
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Karolina

SUNrise pisze:Ostatnio byli 9 lat temu. W sierpniu 1998 r. zagrali koncert w Chorzowie.
O, nie wiedziałam. Dzięki, że mnie uświadomiłaś ;-)
Maverick

Post autor: Maverick »

Byli, byli i to JAK byli :happy: Z tego co widziałam z nagrań z Kongresowej, to show "30 lat później" zyskał od strony techniczno-muzcznej. Z takich super udogodnień to było dla odmiany słychać muzykę i wokal ;)

A Charlie jest w Janowie co roku, raz przyciągnął ze sobą na aukcję arabów Keiha, ale Keih podejrzanie szybko zniknął, ciekawe jakim oddał się zajęciom... :piwo:
Awatar użytkownika
Karolina

Chciałabym zobaczyć kiedyś The Rolling Stones na żywo... Mam nadzieję, że mi się uda i żaden wyjazd mi w tym nie przeszkodzi.

Maverick, czekam na relacje z koncertu w Brnie ;-)
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Taka cisza po 3 lipca w Chorzowie, czyżby nikt nie zawitał na Red Hotów?
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

kaem pisze:Ale to teraz można było ją spotkać w Sopocie, w kolejce po śledzie...
Podobno cztery lata temu chodziła właśnie po sopockiej plaży. Wyruszyłem tam z samego rana po festiwalu, niekoniecznie z nadzieją na jej zobaczenie. A tu proszę, chyba jednak Sopot w 'kraju Prinsa Polo' jej się spodobał. Nie miałem na tyle szczęścia jednak, by ją zobaczyć.

Nie ukrywam, że na tegoroczny Open'er wybrałem się właściwie wyłącznie dla tej artystki - w zeszłym roku lista artystów podobała mi się o wiele bardziej. Wielka szkoda, że nie mogłem wówczas być. W tym roku nie można było jednak narzekać - artyści równie popularni, a za jedyny mankament można było uznać... sporą ilość błota, pozostałość po dniu poprzedzającym występ Bjork. Ale i festiwalowe błotko ma swój klimat. Coś mnie zauroczyło jeszcze bardziej - na to właśnie wydarzenie czy koncert Red Hot Chili Peppers przebywało wiele osób z różnych krajów, w tym oczywiście z zachodniej Europy. Można było u nich zauważyć coś w rodzaju pozytywnego zaskoczenia naszym krajem. Łaał. Organizacyjnie wręcz wzorowo.

Obrazek

Żeby dostać się blisko sceny, trzeba było oczywiście stać już od początku występu pierwszej gwiazdy głównej sceny - Indios Bravos. Wbrew temu co przeczytałem na Onecie, występ bardzo udany, publiczność zadowolona - widziałem wiele osób śpiewających razem z wokalistą Tak to tak czy heyowski Czas spełnienia. Gutek zarażał wręcz pozytywną energią. Bloc Party z kolei... Porządnie zagrany koncert, zabawa pod sceną naprawdę przednia: muzycznie jednak wrażenia na mnie nie zrobiło. Nic nowego, nic odkrywczego, jakbym włączył przypadkową piosenkę na MTV2...

Obrazek

Nigdy więcej oglądania niedawnych koncertów artystów, na których się wybieram! Bo Bjork... na jej występie przeżyłem lekkie rozczarowanie (zasługa wiedzy niepotrzebnie zdobytej na youtubie i naprawdę nieprzyjemnego nagłośnienia - może dlatego, że stałem bardzo blisko sceny), które stopniowo zamieniło się w euforię. Sama artystka zresztą początkowo sprawiająca wrażenie dość chłodnej z czasem zaczęła na scenie niesamowicie tańczyć, uśmiechała się... chyba naprawdę podobała jej się atmosfera festiwalu. Pigułka zaczęła działać z opóźnieniem, jak ktoś celnie napisał na polskim forum Islandki. Muzycznie porządnie - pełen przekrój utworów z najważniejszych płyt - głównie jednak nie z promowanej Volty, a z... Homogenica. Earth Intruders na sam początkowo skutecznie rozpaliło i tak rozgrzaną publiczność. Do tego utwory z Medulli (ktoś zna Human Behaviour w wersji z MTV Unplugged? Sonnets / Unrealities XI brzmiało dość podobnie...) w nowych, 'normalniejszych' aranżacjach. Anchor Song w języku islandzkim. Niezwykle taneczna wersja Hypper-ballad. Innocence obok 5 Years - jak już przy recenzji płyty napisałem, są w końcu do siebie dość podobne. A na samym końcu Bjork z zespołem (niesamowite chórki!) wykonała Pluto i Declare Independence, przerwane Oceania... energia pod sceną musiała sięgnąć zenitu. Podobało się, zdecydowanie za mało powiedziane.

Obrazek Obrazek
Oba zdjęcia pochodzą z portalu CGM.

LCD Soundsystem nie obejrzałem w całości, potrzeba ochłonięcia przy czymś do picia była silniejsza. To co słyszałem jednak brzmiało naprawdę dość intrygująco. O drugiej natomiast swój występ - ostatni na Heinekenie - miał Smolik z gośćmi, w tym Miką i Pauliną Przybysz zastępująca Rojka w 50 tysięcy 881. Nie można było do niczego się przyczepić, również niesamowity występ. Sam zespół był zresztą pod wielkim wrażeniem - takiej energicznej publiczności o świcie, po trzech dniach festiwalu, życzymy każdemu artyście...

Obrazek
Speed Demon pisze:Taka cisza po 3 lipca w Chorzowie, czyżby nikt nie zawitał na Red Hotów?
Zawitał, zawitał.

Kontrowersyjna sprawa z tym koncertem. Jedni byli zachwyceni, wszak zespół zaprezentował grany niesamowicie rzadko materiał w iście królewskim stylu. Drudzy spodziewali się czegoś lepszego, ale wychodzili zadowoleni. A jeszcze inni wychodzili z oburzeniem: jak można nie zagrać tego czy tamtego utworu, jak Anthony mógł nie wpaść na scenę w polskiej fladze i nie krzyknąć jak się macie i w ogóle jak można było zagrać tak nudne piosenki!

Przecież na dobrą sprawę usunięcie z setlisty Under the bridge, Otherside czy Give it away można porównać z sytuacją, w której Michael zrezygnowałby z Billie Jean, You are not alone czy Black or white, a zamiast tego wykonałby materiał grany o wiele rzadziej... Ja bym się ucieszył. Dlatego trudno mi w przypadku tak równie lubianych przeze mnie Papryczek narzekać.

Obrazek Obrazek
Publiczność przybywała na stadion aż do startu Red Hotów.

Równie kontrowersyjny był... pierwszy z supportujących artystów. Dość napisać, że Mickey Avalon, żydowskiego pochodzenia raper z Hollywood, zaprezentował swój materiał w towarzystwie wyglądających dość aseksualnie panienek (na telebimach pokazywano często zbliżenia na ich krocze - co niekiedy wyglądało dość komicznie, gdy w tle można było zobaczyć też toi-toia), w międzyczasie wkładając sobie chociażby tampon (może rzucony ze sceny?) w nos. W utworze Jane Fonda po zwrocie fuck me dało się słyszeć więc fuck you i las środkowych palców. Zachowujemy się chamsko? Być może. Gdzie indziej rzucano w niego jedzeniem i młody raper musiał schodzić wcześniej...

Obrazek
Scena na parę minut przed supportem.

Na szczęście Jet, australijska grupa rockowa, już porządnie rozgrzała tysiące ludzi zgromadzonych na Stadionie Śląskim. Wrażenia pozytywne. I pewnie nikt nie byłby zły, gdyby zagrali jeszcze dłużej... Ale przecież czas ustąpić gwieździe tego wieczoru. O koncercie było w końcu bardzo głośno: sam słyszałem chociażby na kilka godzin poprzedzających występ, jak stacja RMF powracała wciąż do tematu Red Hot Chili Peppers. Bilety na występ zostały również dość szybko wyprzedane: fakt, niektórzy czekali nawet piętnaście lat...

Dziesięć minut spóźnienia i... oto na scenie pojawiła się trójka naprawdę genialnych artystów: Flea, Frusciante i Smith. Po narastającym, niezłym, kilkuminutowym wstępie usłyszeliśmy już słynny wstęp do Can't stop. Euforia. Na scenie pojawia się słynny Kiedis, tym razem już bez wąsów i w skróconych włosach jak za By the way. Następnie kolejny utwór Dani California, największy przebój z promowanego obecnie Stadium Arcadium, śpiewany ochoczo przez całą publiczność. Po następnej piosence, Scar Tissue, nikt się nie spodziewał że przeboje już tak często przez kolejne minuty się nie pojawią... Snow, Californication, By the way oraz zagrane na bis Soul to squeeze (!) i mistrzowskie Power of Equality (ale czy kiedykolwiek był słyszany w radiu?...), jedyny reprezentant kultowego Blood Sugar Sex Magik... a reszta?

Obrazek
Trójka instrumentalistów... która na pewno nikogo nie zawiodła.

Resztę wypełniły utwory z trzech ostatnich albumów Red Hotów, często wirtuozersko przedłużane jak Throw away your television. Były też inne smaczki jak Frusciante solo w Songbird, który udowodnił że prócz niesamowitej grze na gitarze potrafi też świetnie śpiewać. Cover Ramones, Havana Affair . I oczywiście jamy: otwierający bisy popis perkusisty, którego po paru chwilach wspomógł też Flea... na trąbce. Koncert skończył... również jam, tym razem aż dwunastominutowy. Jednym zdaniem: rzadko kto potrafi wyczyniać takie rzeczy z instrumentami jak Peppersi...

A Anthony? Odniosłem wrażenie, że rzeczywiście pojawił się na koncercie, bo taki jego zawód. Nie usłyszeliśmy od niego wiele pomiędzy utworami (zadowolenie z przybycie do Polski wyraził Flea), nie widzieliśmy żadnych reakcji (w przeciwieństwie do reszty zespołu), często też znikał... by ostatecznie nawet się nie pożegnać z publicznością. Koncertowy błazen, w pozytywnym oczywiście znaczeniu? Showman? Czasy chyba jednak się zmieniły. Ja tego za złe mu nie mam... w końcu zaśpiewał naprawdę porządnie.

Obrazek
I sam Anthony.

Papryczki na półgwizdka, jak to Onet oznajmił? Nie sądzę - mam nadzieję jednak, że tym razem Red Hot Chili Peppers nie będzie kazał tyle na siebie czekać. A jeszcze raz będzie można przeżyć koncert już przed własnym telewizorem - szkoda tylko, że TVN pokaże dość skróconą relację.

A poza tym - bilet na Off Festival w Mysłowicach już zdobyty. Tyle fajnej muzyki za 35 złotych - aż grzech nie jechać. Z kolei w przyszłym tygodniu Slot Art w Lubiążu - muzycznie nie aż tak ciekawy, ale podobno warto jechać dla samej atmosfery i warsztatów. Zobaczymy.
Ostatnio zmieniony sob, 07 lip 2007, 12:35 przez Pank, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
kaem

Gratuluję wrazeń. Takie dwie imprezy pod rząd to nie byle co!
Pank pisze: można porównać z sytuacją, w której Michael zrezygnowałby z Billie Jean, You are not alone czy Black or white, a zamiast tego wykonałby materiał grany o wiele rzadziej... Ja bym się ucieszył.
Marzę o takim koncercie. Bez BJ, Thrillera, SC, Heal The World, Dangerous, a np. w zamian Can't Let Her Get Away, Keep The Faith, This Time Around, Leave Me Alone, The Lady In My Life itd. Ale MJ musiałby zrezygnować z chęci bycia dla mas i zrobić coś kameralnego- dla wybranych, a to chyba w Jego przypadku niemożliwe. Niestety.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
Karolina

Podobno supportem na koncercie George'a Michaela ma być... CEREKWICKA!
Oby to była plotka :-/
To byłby wstyd przed George'em! I dlaczego taka gwiazdka ma śpiewać z kimś takim?
Mój Boże...
Awatar użytkownika
Pank

Post autor: Pank »

To byłby wstyd przed George'em!
Żeby tylko nie okazało się, że to on ją wybrał... jak Stonesi Tatianę O. :>
Choć do tej drugiej nic nie mam - solowy album miejscami naprawdę dobry.
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Wybiera się ktoś na Ladies' jazz Festival 12 - 15 lipca w Gdyni? Ja mam nadzieję podążyć tam, choć nie wiem jeszcze czy się uda. Zdecydowanie warto zaliczyć tegoroczny festiwal, zapowiada się interesująco!

I tym postem wracam do żywych.
ODPOWIEDZ