Wybory Prezydenckie 2010

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

W drugiej turze Wyborów Prezydenckich 2010 oddam głos na:

Czas głosowania minął ndz, 04 lip 2010, 8:20

Bronisława Komorowskiego
15
50%
Jarosława Kaczyńskiego
11
37%
Oddam głos nieważny.
4
13%

Liczba głosów: 30

Awatar użytkownika
Beti_90

Post autor: Beti_90 »

Sybirra pisze:Dlatego nawołuję (Beti cóż to za słowo xD, z Biblii zaciągnięte chyba :P), nie ograniczajmy się do jednej stacji :)
Całkowicie sie zgadzam, jesli tylko ktoś ma na to czas, to niech ogląda nawet wszytkie programy telewizyjne z informacjami z kraju ;P
Przyznam, że wczoraj celowo obejrzałam Fakty, a następnie wiadomości by je porównać, ale musze stwierdzić, że wyjątkowo mało sie różniły ;P
Czasem warto obejrzeć najpierw jedno potem drugie, bo w każdym z tych programów informacje przekazane są w inny sposób(tu coś obetną, a tu dodadzą) co tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że TVP jest(bo jeszcze jakis czas będzie) PiSowskie w sensie 'sterowania' informacjami z kraju.

A 'nawołuję' poprostu fajnie brzmi i wygląda :P :D
Sybirra pisze:Za sznureczki w tym przypadku nie jest pociągać trudno... Ten Pan jest jedynie dopełnieniem przejęcia całkowitej kontroli przez wiadomą partię. I kto powie, że nie?
Powiem, że tak i dodam jeszcze, że nie mam nic przeciwko ;)
Amelia pisze:Beti_90, już się nie masz o co martwić.
Pan Komorowski wczoraj rozwiązał Krajową Radę Radiofonii i Telewizji, pewnie nowy zarząd obsadzi członkami PO i 'Fakty' będą na każdym kanale.
Ufff, o to przykład, że warto było oglądać wczorajsze wiadomości, choćby dla tego faktu ;)
Sybirra pisze:Co do wyborów... Ja ostatecznie zagłosuję na Pana Bronisława Komorowskiego.
Przyczynię się do unaocznienia cudu i powrotu do minionych rutynowych lat. W sumie i bez mojego głosu pewnie wygra, ale zsolidaryzuje się z młodymi, co by nie cierpieli potem w samotności.
Tak trzymać ;D :D
Ostatnio zmieniony czw, 17 cze 2010, 0:08 przez Beti_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

Phoenix pisze:Nie bądź śmieszna.
Alez wcale mi nie do śmiechu.

Zarzucasz Panu Jarosławowi, że oskarzył Pana Bronisława, iż ten chce sprywatyzować służbę zdrowia. Ale swoją wypowiedzią czynisz to samo. Piszesz coś, czego pewna być nie możesz, możesz w to wierzyć, mieć nadzieję, zgadywać, ale nie być pewną. Pewność w tym przypadku podchodzi pod pychę, pamiętaj.

A moze Pan Jarosław zrozumiał swoje błędy, zrozumiał, że nie tędy droga (chociaz w to osobiście wątpie, ale nie neguję i jak na razie nie osądzam, bo nie znam owoców).
Dlaczego mu nie uwierzyć? Dlaczego nie zaufać?
Bo może nie stac na to. Jak nie stać? To się zastanowić dlaczego nie jestem zdolny do takich rzeczy? I nie osądzać.

Beti zapomniałam dodać jeszcze BBC, no i Radio Maryja (ale to juz dla cierpliwych nocnych marków) :P
Beti_90 pisze:Tak trzymać ;D :D
Hehe, Beti... No fajnie, ale ja tam się wcale nie cieszę, to głos taktyczny, bo jak wspominałąm nie widze kandydatury Lecha, ale tego Pana tyz nie.

A powiedz mi co Ci się podoba w Panu Komorowskim?
W przedstawionym przez niego programie?
W prowadzonej kampanii "Jestem z całej Polski"? ;D
<haha, ja tego spotu to spokojnie mogłabym na pamięć się nauczyć, no dosłownie wszedzie był i mnożył mi się przed oczami ;p> I delikatnie mówiąc mnie już denerwował :]
A może Ci się ten wąsik podoba, co? ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Beti_90

Sybirra pisze:A powiedz mi co Ci się podoba w Panu Komorowskim?
W przedstawionym przez niego programie?
W prowadzonej kampanii "Jestem z całej Polski"? ;D
<haha, ja tego spotu to spokojnie mogłam na pamięć się nauczyć, no dosłownie wszedzie był i mnożył mi się przed oczami ;p>
A może Ci się ten wąsik podoba, co? ;)
Hmmm... To ja powiem/napisze tak. Jak już kiedyś wspominałam, nie interesuję sie polityką(wiem tyle ile potrzeba) ale skoro tak tego pragniesz(;P) to ci wyjaśnię dlaczego głosuję na Bronisława Komorowskiego:
1. Oglądałam debate, w której uczestniczyło 4 kandydatów i podobały mi się wypowiedzi Komorowskiego(to w jaki sposób mówił, bardzo miło sie go słucha(poza tym mówił mądrze), sposób wypowiadania jest bardzo istotny w roli prezydenta, oraz to że potrafił sie "odwzajemnić" Kaczyńskiemu, w końcu udowodnił że potrafi pokazać 'pazur'(:P) ;)) w przeciwieństwie do Jarosława, który mówił pretensjonalnym tonem i co chwile mlaskał(wiem że on juz tak ma ale ja tego nie moge znieść, prezydent musi sie zachowywać tak jak przystało na owy urząd i musi godnie reprezentować Państwo) czy Pawlaka. Napieralski całkiem fajnie się wypowiadał.
2. Aby nie wygrał Jarosław i to jest główny powód, baaaardzo go nie lubię, pisałam juz wiele razy dlaczego, i do tego jeszcze zgadzam sie z większością wypowiedzi innych(przeciwników Kaczyńskiego) co do jego osoby. Mogę tak naprawdę, szczerze powiedzieć, nietrawię owego pana. Czyli jak to niektórzy mówią wybieram "mniejsze zło"
3. Aby Polską rządzili w końcu ludzie z jednej parti(może unikniemy w ten sposób ciąłych kłótni i nasze państwo będzie prosperowało lepiej, mam taką nadzieję)
4. Mysle, że coś by sie jeszcze znalazło ale nie chce mi sie już myśleć :P
Ostatnio zmieniony czw, 17 cze 2010, 0:55 przez Beti_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
mimi-yoshi

Post autor: mimi-yoshi »

Beti_90 pisze:Aby Polską rządzili w końcu ludzie z jednej parti(może unikniemy w ten sposób ciąłych kłótni i Polska będzie prosperowała lepiej, mama taką nadzieję).
Akurat w tej kwestii dostrzegam także wiele minusów ; ). Zobaczymy, dla mnie lepsze to niż Jarosław Kaczyński. Wybieram lepsze zło (samo w sobie brzmi paradoksalnie :-/).
Beti_90 pisze:Oglądałam debate, w której uczestniczyło 4 kandydatów i podobały mi się wypowiedzi Komorowskiego(to w jaki sposób mówił, bardzo miło sie go słucha, sposób wypowiadania jest bardzo istotny w roli prezydenta, oraz to że potrafił sie "odwzajemnić" (...) Napieralski całkiem fajnie się wypowiadał.
A dla mnie żaden z czterech panów nie wykazał się elokwencją, nudna była ta debata. Do tego same puste frazesy (wiem, właściwie jak wszystkie kampanie wyborcze). A już na pewno nie pan Napieralski, który moim zdaniem niestety do osób elokwentnych nie należy- człowieka, który powtórzyłby jedno słowo w ciągu minuty tyle razy, widzę pierwszy raz w życiu (co nie znaczy, że jakby nie patrzeć, w swojej kampanii wykazał się dość dużym zaangażowaniem, co się ceni).
Wyrzec słowo, by stwierdzić, że głos
Jest krzykiem i nikogo to nie obchodzi

R.W.
Awatar użytkownika
Beti_90

mimi-yoshi pisze:nudna była ta debata
A z tym sie całkowicie zgadzam, brakowało kłótni między nimi(bo tak można nazwać dyskusje, ktore są zazwyczaj na debatach) :P
Wlokła sie jak flaki z olejem, co nie zmienia faktu, że Komorowski ładnie sie wypowiadał :party: ;D
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Ciekawy artykuł dzisiaj na Onecie - kilka cytatów:

"Wybór Jarosława Kaczyńskiego na prezydenta oznacza kolejne pięć lat dryfu."

"Przemieniony Kaczyński nie zmienił jednak swoich fundamentalnych poglądów: nie ma pomysłu na służbę zdrowia, ale zablokuje wszystko, co przygotuje PO. Nie pozwoli tknąć KRUS-u. Będzie wetował wszelkie niepopularne decyzje z myślą o notowaniach swojej partii."

"Kaczyński ma dość ograniczone horyzonty – wbrew temu, co twierdzą jego zwolennicy. Jego wiedza na tematy społeczne i gospodarcze jest bardzo powierzchowna: widać to wyraźnie w jego przemówieniach."

"Być może wybór Jarosława Kaczyńskiego nie byłby tak szkodliwy, gdyby weto było osłabione."

"Rządy PiS i Lecha Kaczyńskiego pokazały dobitnie ich nieumiejętność skutecznej walki o polskie interesy w Unii Europejskiej. PiS wybrał retorykę wojenną w polityce zagranicznej: puste wymachiwanie szabelką, które żadnych korzyści Polsce nie przynosiło. Jarosław Kaczyński także dziś krytykuje „klientelizm” Tuska, który rzekomo słucha rozkazów kanclerz Niemiec Angeli Merkel. To zarzuty absurdalne. Gdyby Jarosław Kaczyński przedstawił jakieś konkretne zarzuty pod adresem PO, to można by z nimi podjąć merytoryczną polemikę. Ale to dość trudne."

"Dziś skuteczna polityka zagraniczna polega na budowaniu w UE koalicji na rzecz konkretnych rozwiązań. PiS tego nie umie."

Źródło i całość artykułu: Onet.pl
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
anja

Post autor: anja »

majkelzawszespoko może zamknij ten temat (przynajmniej na jakiś czas), aby nie pojawiły się zarzuty o naruszenie ciszy wyborczej. Patrząc na sondaże mjpt, masz duże szanse wygrać z Jarkiem pierwszą turę. Szkoda byłoby zaprzepaścić taaaką szansę dla Polski. I dla nas. "Swój człowiek" na górze czasem by się przydał.
:smiech: :smiech: :smiech:
People say I’m crazy
Doing what I’m doing
Watching the wheels
- John Lennon
Awatar użytkownika
Phoenix

Post autor: Phoenix »

anja pisze:aby nie pojawiły się zarzuty o naruszenie ciszy wyborczej
Do północy można jeszcze spokojnie sobie popisać, co się chce :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Sybirra

Beti_90 pisze:Oglądałam debate
Hehe, no jeżeli chodzi o debatę to się nie będe wypowiadać, bo byłam na wyjeździe (ale i tak w innym przypadku pewnie bym za mecza się wzięła niż za słuchanie wyuczonych kwesti. Jak się panowie postrafia zachować wiem z innych źródeł). Ale jeśli ta debata wyglądałą w wykonaniu Pana Komorowskiego tak jak ta z Sikorskim to raczej nie mam czego żałować.
Przeczytałam jedynie, że politycy wymigali się od istotnych pytać i było nuudno (a to wiem od Pauliny ;)
Beti_90 pisze:Mogę tak naprawdę, szczerze powiedzieć, nietrawię owego pana.
Łee, takas młoda, a już Ci kwas solny szwankuje :P
Beti_90 pisze:Aby Polską rządzili w końcu ludzie z jednej parti
Hehe, Beti... toż to totalitaryzm, partyjna dyktatura! Poza tym efektu monopartyjności nie brakuje po świecie i bądź co bądź kłótni w sferach władzy nie ma, natomiast tworzy się konflit na płaszczyźnie państwo-naród. Bez opozycji nie ma kontroli, bez kontroli nie ma ładu, bez ładu nie ma... o czym mówić w państwie :]

Polityka współczesna parodią demokracji jest i w takim klimacie powinno się ją rozpatrywać.
My się przejmujemy i dyskutujemy a za kilkanaście dni, oni będą za to pić szampana...

Wszego dobrego na te wybory życze wszystkim!
Aby nasze dzieci nas nie przeklnęły w przyszłości...
Obrazek
Canario

Post autor: Canario »

Jeszcze zdąże przed ciszą wyborczą .
Zapodam akcent muzyczny i akcent bajkowy, baśniowy.
Oba akcenty pewnie znacie, ale myśle że trafiają w sedno.
Więc warto je tu zamieścić.

http://www.youtube.com/watch?v=FQmVOysm ... re=related
Po trupach do celu

http://www.youtube.com/watch?v=22VgzZQXbog
Przecież ty nie lubisz ruskich
Awatar użytkownika
Beti_90

Sybirra pisze:Hehe, Beti... toż to totalitaryzm, partyjna dyktatura! Poza tym efektu monopartyjności nie brakuje po świecie i bądź co bądź kłótni w sferach władzy nie ma, natomiast tworzy się konflit na płaszczyźnie państwo-naród. Bez opozycji nie ma kontroli, bez kontroli nie ma ładu, bez ładu nie ma... o czym mówić w państwie :]
Pamiętam jak to "wspaniale" było za rządów PiS i prezydenta Lecha, tak wspaniale, że aż trzeba było zarządzić nowe wybory(mieliśmy przez jakiś czas "wymarzoną" IV RP) i przyznaje ci, że dobrym pomysłem to nie było. Potem PO nieźle musiało po niech "sprzątać".
Naszczęście 'Platforma Obywatelska' to nie partia PiS, która wprowadziła terror w Polsce i politykę 'nienawiści'(może troche za mocne słowo ale tylko troche:P) i jestem pewna, że współpraca teraźniejszego rządu z prezydentem Komorowskim była by o wiele bardziej owocna.
Dokładnie
Ostatnio zmieniony pt, 18 cze 2010, 23:48 przez Beti_90, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sybirra

Tak trzeba koniecznie wykorzystać te ostatnie minuty.
Swoja dorgą czyja kampania wyborcza była najbardziej kosztowna?
Ja mogę być nieobiektywna z tego względu, iż w ostatnim czasie nie wyjeżdżam za często poza granice gminy, no a tutaj wszystkie tablice ogłoszeniowe, szyldy, witryny sklepowe + każdy skrawek nieużytków (w tym najczęście deski na palety) sa w 99% (tak, tak nie myle się nic a nic) zajęte przez pana Branisława. W miejscach przygranicznych z innymi gminami, gdzieś sporadycznie występują inni kandydaci Pan Komorowski widnieje w specjalnie oszkolonych dodatkowych antyramach, coby nikt nie pokusił się nawet z myślą o zerwaniu.
Dlatego ta oto kampania wydaje mi się być najbardziej eksluzywną.

Nie wiem jak tam na teraz popowodziowych. Może nadmiar papieru w postaci owych plakatów służy efektywnie do tamowania dalej stojącej wody.

Kurde żyjąc w mojej gminnej enklawie czasami człowiek czuje się taki ograniczony.
Jak to starsi by określili troche powiewa Komuną.. ;/
Canario pisze:http://www.youtube.com/watch?v=FQmVOysm ... re=related
Po trupach do celu

http://www.youtube.com/watch?v=22VgzZQXbog
Przecież ty nie lubisz ruskich
Świetne filmiki. Rymy pierwsza klasa! A rytm jakże zniewalający! Nic tylko słuchać i wyciągac wnioski, rzecz jasna i klarowna jak komisja do badania przyczyn pewnej katastrofy, która gdzieś tam z powodzia spłynęła z Wisłą.
* Tylko prosze, aby czasami brak kultury i dno morlane, z którego zbudowane sa te przekazy medialne nie przypisywać do pana Bronka!!
Pamiętajmy że elektorat nie powinnien świadczyć o kandydacie!

No co innego te dewoty i reszta chłamu - to pogrzebac razem z kandydatami na Wawelu! Niech nikt nie słyszy!
Beti_90 pisze:Potem PO nieźle musiało po niech "sprzątać".
No wysprzątało nieźle nasze ziemie i przedsiebiąrstwa. Nie ma to jak czystki tego co zbędne i nieużyteczne ;) Przeca licza się sojusze! :D
Takich sprzątaczek nawet PRL by się nie powstydził do ZSRR wysłać ;)
Beti_90 pisze:Naszczęście 'Platforma Obywatelska' to nie partia PiS, która wprowadziła terror w Polsce i politykę 'nienawiści'
Tak szczerze... Obwinianie kogos o nienawiść przy tej samej dawce nienawiści do tych osób to hipokryzja.
I'm starting with the man in the mirror ;)

I jeszcze raz... Dobrego!
Obrazek
Awatar użytkownika
Beti_90

Sybirra pisze:Tak szczerze... Obwinianie kogos o nienawiść przy tej samej dawce nienawiści do tych osób to hipokryzja.
I'm starting with the man in the mirror ;)

I jeszcze raz... Dobrego!
Uff, zdążyłaś przed 00:00 ;)
Awatar użytkownika
doriseq

Post autor: doriseq »

Komorowski wygrał I turę - 47,2%.

http://wybory.wp.pl/kat,1025913,title,Z ... caid=1a61c
Awatar użytkownika
endka

Post autor: endka »

doriseq pisze:Komorowski wygrał I turę - 47,2%.
Wygrać-wygrał:))) Tyle tylko , że to sondażowe wyniki,
proponuję się z tymi ' % ' wstrzymać przynajmniej
z 2-3 dni wtedy będzie można pisać o prawdziwym wyniku.
:)
"Don't say UH-OH! Vampires do NOT say UH-OH!"
Zablokowany