W związku z komputerem.

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

nie uruchomisz isntalatora XP z poziomu dosowego po uruchomieniu kompa z dyskietki startowej - to normalne

widze, ze srednio chyba kumasz co i jak w BIOSie - do Biosu wchodzisz naciskajac zazwyczaj klwisz DEL od razu po starcie kompa, po pierwszym ekranie startowym i tam szukasz kolejnosci w jakiej sa bootowane napedy, czyli na jakich napedach po kolei komp szuka systemu. Normalnie najlepiej ustawic, ze zaczyna na dysku C, wtedy sie szybciej uruchamia ciutke, a teraz musi zaczynac od CD i z tego co widze to chyba zaczyna, ale Ty masz trefna plytke.

na moj gust to skoluj inne CD - dla samej proby czy sie odpali wez pierwsze lepsze, nawet nie wazne w jakim jezyku, aby miec pewnosc, ze to wina samej tej konkretej kopii XP.

Powodzenia
...
Awatar użytkownika
THRILLER

Post autor: THRILLER »

"Problem z instalacją XP" - (wykluczając problem z CD) widzę dwie możliwości:

1. Karta graficzna nie akceptowalna przez win XP (na to nie ma bata)
2. Dysk twardy Serial ATA (można dostać kurwicy ale problem do rozwiązania)

z innymi przypadkami się nie spotkałem.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

THRILLER pisze:1. Karta graficzna nie akceptowalna przez win XP (na to nie ma bata)
odpada całkowicie, gdyż thewiz napisała na początku: "Acha, na tym kompie byl wczesniej zainstalowany Windows XP"
...
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

THRILLER pisze: 2. Dysk twardy Serial ATA (można dostać kurwicy ale problem do rozwiązania)

z innymi przypadkami się nie spotkałem.
MOJE SPEKULACJE:
Nie musi to być SATA. Może być jakis rodzaj IDE z Ultra ATA (także zwanym Ultra DMA).
Jeżeli do jednego ide (PATA lub SATA) jest podłączony zarówno dysk twardy jak i CD może być problem z instalacją z płyty. Wtedy się pojawia właśnie taki komunikat o nieprawidłowym dysku.
Dysk CD należy podłączyć do zwyczajnego portu ATA -jeżeli taki istnieje. Najlepiej na innym niż dysk twardy.
Jeżeli dysk jest na ultra ATA, płyta główna może również wymagać zainstalowania dodatkowych sterowników z dyskietki. Jeżeli nie ma ich w swojej bazie windows XP. Pamiętam taki przypadek z moim starym PC (ok. 2000r.) z płytą ABIT BE6II (ultra ata 66, sterowniki na dyskietce niezbędne). CD musiał być podpięty do zwykłego ATA przy instalacji.

Jeżeli TheWiz już słabniesz. Daj sobie spokój i dzwoń po fachowca. Jeżeli nie, sprawdż jaki masz hardware i napisz nam.
Jaka płyta główna - ze szczegółowymi oznaczeniami? Z którego roku jest Twój komputer?

Ewentualnie poszukaj w necie, gdzie jest dużo informacji jak pokonać problem z instalacją. Tylko uważaj na pseudo fachowców.

W każdym razie nie poddawaj się ;-)

Ps. Volume Label to etykieta dysku. Nie pamietam czy to o to chodzi przy fdisk, ale spróbuj wpisać etykietę (nazwę) istniejącego dysku.

Ps''. Do instalacji XP nie należy używać żadnych dyskietek. Instaluje się bezpośrednio z CD.

Ps'''. Największy problem stanowi bariera komunikacyjna. Informacje przekazać przez forum jest trudno -szczególnie człowiekowi - który jest początkujący w danej dziedzinie.
Obrazek
thewiz

Post autor: thewiz »

Sluchajcie, oslablam. Dostalam kupe porad od znajomego,ktory wyjasnil mi tutaj na miejscu co i jak. Mimo to nie dalam rady. Owszem ,Windowsa 98 zaistalowalam. Nawet znowy na kompie widac dysk D. Ale poza tym nic dalej nie moglam zrobic. Wkrotce zajmie sie tym fachowiec,bo ja juz rzeczywiscie nie mam sil na walke z czyms, o czym nie mam zielonego pojecia. Win Xp jest zainstalowany na kompie. Przy probie jego odpalenia ekran robi sie czarny i jedynie slysze melodyjke uruchamiania Windowsa. Na razie jest 98. Przy okazji podlaczajac neta do swojego laptopa na czas prob naprawienia kompa rozwalilam wszystkie ustawienia i neta nie mialam przez kilka dni,ani na laptopie,ani na kompie. Ide sobie juz :surrender:

Ps. Serdecznie dziekuje za wszystkie porady.
thewiz

Znowu musze prosic Was kochani o pomoc w zwiazku z komputerkiem....
Bylam zirytowana mala ikonka "deskop" w moich dokumentach ...... wiec ja skasowalam. Po czym odkrylam, ze moj skrot do pulpitu w szybkim starcie nie dziala.... bo nie ma zadnego odniesienia. Teraz desperacko szukam odpowiedniego pliku, do ktorego poczynie skrot i ktory to skrot bedzie mnie przenosil na pulpit. Tylko ze -do diaska ze mna- nie moge tego calege pliku znalezc. Czy ktos wie ,gdzie mam szukac? Blagam o pomoc, bo to minimalizowanie okien za kazdym razem gdy chce sie dostac na pulpit doprowadza mnie do szewskiej pasji.....

Tak ,wiem- jestem genialna :wariat:
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

znajduje się w: C:\Documents and Settings\Rafał\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

podsyłam Ci zaraz mailem ten plik...

Pozdrawiam

forumowy HelpDesk ;-)
...
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Ja Ci nic nie pomogę... ale może pocieszy Cię fakt, że:
thewiz pisze: Bylam zirytowana mala ikonka "deskop" w moich dokumentach ...... wiec ja skasowalam.
Ja wczoraj przez pomyłkę skasowałam jakiś adobe download menager...ale jeszcze nie wiem jakie z tego wynikną kłopoty...

thewiz pisze:Tylko ze -do diaska ze mna- nie moge tego calege pliku znalezc.
Ja nie mogłam znaleźć folderu photoshopa. 300 MB...a ja nie znalazłam. Według mnie go tam nie było. Nadal tak twierdzę. Mimo, że Buszmen go znalazł, i to na odległość....
thewiz

Majkel pisze:znajduje się w: C:\Documents and Settings\Rafał\Dane aplikacji\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

podsyłam Ci zaraz mailem ten plik...

Pozdrawiam

forumowy HelpDesk ;-)
To moze bardzo niesmialo poprosze, bys rzeczywiscie mi podeslal ten plik.... bo ja nie mam takie sciezki jaka podajes. Mam tylko takie:

C:\Documents and Settings\Agata\ i tutaj nastepujace :

Cookies, Deskop, Favourites, Gadu- Gadu,My Documents, UserData, Windows

Grzebalam we wszystkich z tych foderow, ale zaden z nich nie zawiera podfolderu Microsoft.
Buszmen

Post autor: Buszmen »

Eeee...no, fajny wątek!! :happy:

No cóż, wiele przegapiłem, ale została mi Agatka. Coś zatem spróbuję.

plik wysłałem: http://www.yousendit.com/transfer.php?a ... 18656A3ABF

I teraz gdzie go umieścić. Oczywiście Agatka ma angielskiego Windowsa :wariat:

Sposób pierwszy:
Ogólnie trop był dobry. W C:\Documents and Settings\ powinny się znajdować katalogi poszczególnych użytkowników. Twoja nazwa użytkownika to "Agata", więc taki powinien byc katalog. Nowe aktualizacje mogą, ale nie muszą trochę namieszać. Jeżeli w katalogu Agata nie ma katalogu "Application Data", to być może oprócz "Agata" jest tam katalog "Agata.Nazwa komputera". Oczywiście nie znam nazwy Twojego komputera. Zawsze można grać desperata i zaglądać w każdy, nie jest ich tam wiele. W każdym razie szukaj "Application Data". Potem już jest łatwo: Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch.

Sposób drugi:
Jeżeli tam gdzie była ta ikona została Ci jeszcze jakaś, to kliknij prawym klawiszem na miejsce tuż przed pierwszą ikoną lub tuż za ostatnią. Z menu wybierz pierwszy element "Otwórz folder", czyli pewnie "Open folder" lub coś podobnego. Otworzy się katalog, gdzie masz wrzucić ten pliczek.
thewiz

Dziekuje Busz ;-) za podpowiedzi. Metode na "glupiego Jasia szukajacego fasoli" juz wyprobowalam, bo mam az 4 katalogi w Documents and Settings ale przenigdzie nie znalazlam folderu w typie "Application Data".

Zatem nie mam pojecia....gdzie mam umiescic ten plik html, co mi podeslales ....

Jesli chodzi o sposob drugi, to nie wiem....czy ma to jakis sens ,bowiem ikona puplitu,ktora skasowalam mialam w folderze "My documents" kiedys bowiem mi sie ta ikona gdzies tam nie podobala, wiec ja w to miejsce przenioslam.....

:smutek: Jakze ja tesknie za moim skrotem do puplitu .....

Podpisal sie glab komputerowy.....
Oczywiście Agatka ma angielskiego Windowsa
Dopoki cos sie nie wali, to lubie swojego orginalnego jezykowo Windowsa.... glupija
Buszmen

Po pierwsze:
Yousendit jest głupi i przez polską literę źle nazwał plik. Plik ma się teraz nazywać "Show Desktop.scf":
http://www.yousendit.com/transfer.php?a ... B70DEB9D16

Po drugie:
Jeżeli Ci obojętne gdzie go umieścisz to on powinien już działać i tak. Możesz go np. przeciągnąć na samą górę menu Start.
thewiz

Znalazlam ten foder Application Data!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Uff.... dzieki genialnej funkcji search, bo ja go nijak nie widze tam, gdzie wedlug komputera byc powinien....

Ale mniejsza o wieksze. Zatem znalazlam Application Data/ Microsoft ... ale potem jest juz folder Works/ Portfolio i plik o nazwie wsbsamp.

Sciagnelam tez poprawna wersje pliku.... gdzie mam go w takim razie wsadzic...? (Jak to zabrzmialo :smiech: )

EDIT:

Drogi Buszmenku, juz sobie poradzilam... Wsadzilam ten perfidny pliczek przy tym drugim o nazwie wsbsamp i siedza sobie oba tam grzecznie, utworzylam skrocic do paska szybkiego uruchamiania pulpitu i wladowalam go gdzie trzeba na pasek i wszystko dziala!!!!

DZIEKUJE zarowno Tobie jak i Majkelowi za pomoc w przywroceniu mi skrotu do puplitu!!!!

Alez od razu lepiej mi na sercu....
thewiz

..::BuSzMeN::.. pisze: Po drugie:
Jeżeli Ci obojętne gdzie go umieścisz to on powinien już działać i tak. Możesz go np. przeciągnąć na samą górę menu Start.
To sie dogadalismy :-) Jeszcze raz dziekuje!!!!
Buszmen

thewiz pisze: Sciagnelam tez poprawna wersje pliku.... gdzie mam go w takim razie wsadzic...? (Jak to zabrzmialo :smiech: )
W tym momencie rozmowa przeszła na priv. Wszystkim innym...dziękujemy. nenene
ODPOWIEDZ