Ten sam mechanizm, który powoduje, że do tzw poważnych gazet i mediów podpina się plotkarskie serwisy, vide: gazeta.pl i "jej" serwis plotek.pl.kaem pisze:Co według Was zabiło muzykę w MTV?
Człowiek ma wrażenie, że w muzyce wszystko już było. Jakie są dziś klipy? Czy ktoś robi jeszcze coś nowatorskiego, czy raczej przetwarza innych? Nawet Gaga, mimo że jest świetna i zrobiła parę dobrych klipów, głównie przetwarza innych. Jasne, nawet w latach 80-tych i 90-tych większość teledysków to było badziewie, w sensie badziewna sceneria i aranżacja, ale tak jakoś.... chociaż klimat epoki był. A teraz?
Jestem dzieckiem wychowanym na Vivie raczej, niż na MTV, choć to w zasadzie to samo, klipy w dzieciństwie i wczesnych czasach nastoletnich oglądałam obsesyjnie. Powiem jedno: od 2000-2001 r. jest równia pochyła, wszystkie klipy (bo chyba nie przydamy temu nazwy KFM) wyglądają tak samo: laski, gadżety, product placement, jakieś beznadziejne scenerie w studio.
Poza tym rok 2000 to tez pojawienie się programu Big Brother, najpierw w Stanach, potem w Europie. MTV nie wymyśliło formuły reality show, ono ją przejęło i rozwinęło w gorszym kierunku. Niestety, ale MTV zmieniło się wraz ze społeczeństwem. Ja byłam w gimnazjum 8-10 lat temu, a dzisiejsi gimnazjaliści, którzy oglądają MTV, a moje pokolenie to dwa zupełnie inne światy.
Teraz osoby wychowane na MTV czy Vivie (bo dzisiejsza VIVA to porażka straszna), oglądają VH1 czy VH1 Classic.
Znamienne zresztą, że w 30. rocznicę MTV, czyli 1 sierpnia MTV Polska nie zapodała nic rocznicowego, za to uroczyste przypomnienie pierwszej zapowiedzi, sławne lądowanie człowieka na Księżycu z flagą MTV i puszczenie pierwszego wyemitowanego na MTV klipu The Buggles Video Killed The Radio Star było o północy 1 sierpnia na VH1 Classic. Sam szef VH1 Classic mówił zresztą, że tamtejsi widzowie MTV teraz oglądają Classic, więc to oni przejmą "obchody".
1 sierpnia na "zwykłym" MTV w różnych krajach dzieciaki oglądały licealne ciąże i koleżanki Paris Hilton, nie zdając sobie sprawy, że w zamierzchłych czasach, kiedy oni jeszcze robili w pieluchy, na MTV leciała prawdziwa muzyka. Zresztą, niech puentą będzie przypomnienie, że jakiś czas temu z loga MTV zniknęła fraza "music television".....