So 90s

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
give_in_to_me

Post autor: give_in_to_me »

kaem pisze:Co według Was zabiło muzykę w MTV?
Ten sam mechanizm, który powoduje, że do tzw poważnych gazet i mediów podpina się plotkarskie serwisy, vide: gazeta.pl i "jej" serwis plotek.pl.

Człowiek ma wrażenie, że w muzyce wszystko już było. Jakie są dziś klipy? Czy ktoś robi jeszcze coś nowatorskiego, czy raczej przetwarza innych? Nawet Gaga, mimo że jest świetna i zrobiła parę dobrych klipów, głównie przetwarza innych. Jasne, nawet w latach 80-tych i 90-tych większość teledysków to było badziewie, w sensie badziewna sceneria i aranżacja, ale tak jakoś.... chociaż klimat epoki był. A teraz?

Jestem dzieckiem wychowanym na Vivie raczej, niż na MTV, choć to w zasadzie to samo, klipy w dzieciństwie i wczesnych czasach nastoletnich oglądałam obsesyjnie. Powiem jedno: od 2000-2001 r. jest równia pochyła, wszystkie klipy (bo chyba nie przydamy temu nazwy KFM) wyglądają tak samo: laski, gadżety, product placement, jakieś beznadziejne scenerie w studio.

Poza tym rok 2000 to tez pojawienie się programu Big Brother, najpierw w Stanach, potem w Europie. MTV nie wymyśliło formuły reality show, ono ją przejęło i rozwinęło w gorszym kierunku. Niestety, ale MTV zmieniło się wraz ze społeczeństwem. Ja byłam w gimnazjum 8-10 lat temu, a dzisiejsi gimnazjaliści, którzy oglądają MTV, a moje pokolenie to dwa zupełnie inne światy.

Teraz osoby wychowane na MTV czy Vivie (bo dzisiejsza VIVA to porażka straszna), oglądają VH1 czy VH1 Classic.

Znamienne zresztą, że w 30. rocznicę MTV, czyli 1 sierpnia MTV Polska nie zapodała nic rocznicowego, za to uroczyste przypomnienie pierwszej zapowiedzi, sławne lądowanie człowieka na Księżycu z flagą MTV i puszczenie pierwszego wyemitowanego na MTV klipu The Buggles Video Killed The Radio Star było o północy 1 sierpnia na VH1 Classic. Sam szef VH1 Classic mówił zresztą, że tamtejsi widzowie MTV teraz oglądają Classic, więc to oni przejmą "obchody".

1 sierpnia na "zwykłym" MTV w różnych krajach dzieciaki oglądały licealne ciąże i koleżanki Paris Hilton, nie zdając sobie sprawy, że w zamierzchłych czasach, kiedy oni jeszcze robili w pieluchy, na MTV leciała prawdziwa muzyka. Zresztą, niech puentą będzie przypomnienie, że jakiś czas temu z loga MTV zniknęła fraza "music television".....
Awatar użytkownika
Margareta

Post autor: Margareta »

kaem pisze:Co według Was zabiło muzykę w MTV?
Sama nie mam w domu dostępu do Mtv więc mogę wypowiedzieć się tylko na podstawie tego co widziałam u rodziny, ale to co rzuciło mi się w oczy, to programy z muzyką nie mające nic wspólnego, a dużo z płytką, łatwą rozrywką. I tak jest z muzyką i teledyskami dzisiaj, że większość z nich zapomina się po chwili. Mtv jest po prostu odzwierciedleniem czasów i podejścia do muzyki.
zapraszam i polecam: http://msfeliciam.blogspot.com/
Obrazek
Awatar użytkownika
La_Pantera_Rosa

Post autor: La_Pantera_Rosa »

nie tylko muzyke w MTV aleogolnie MTV zabilo spoleczenstwo.. zmiana wartosci u mlodych ludzi. Teraz liczy sie tylko kasa tylki i cycki i najlepiej zeby sie lały tony alkoholu i uzywek. MTV musialo sie dostosowac do telewidzow.. a ze nastolatki w ameryce (nie wszyscy) to banda wlasnie takich ludzi ktorzy lubuja sie w tym co opisalam wyzej :)
Ain't no sunshine when he's gone :(
Awatar użytkownika
fleurire

Post autor: fleurire »

Zgadzam się z tobą ,La_Pantera_Rosa! To głównie społeczeństwo to spowodowało. W końcu w MTV puszczane jest to ,co przyciąga największą ilość widzów i jest lubiane. Hm, niestety na mnie to nie działa ,właściwie nie oglądam takich programów, sporadycznie tylko, kiedy wiem ,że jest coś ciekawego ;)

To naprawdę smutne ,że jakiś ambitny i przebojowy teledysk czy muzykę (obojętnie czy radio czy tv) zazwyczaj można załapać w godzinach ,gdy mało kto ogląda (nocami głównie). O ile nie są to jakieś durne teledyski od +18 :-/

Poza tym ,mnie osobiście odrzucają jakieś badziewia typu "wyślij swoje imię i swego ukochanego pod numer". Bardziej ambitna byłaby działalność charytatywna, jakieś fundacje ,to i by się pieniądze nie marnowały ;)

give_in_to_me pisze:Jasne, nawet w latach 80-tych i 90-tych większość teledysków to było badziewie, w sensie badziewna sceneria i aranżacja, ale tak jakoś.... chociaż klimat epoki był.
Właśnie. Często klipy nie były same w sobie tandetne, ale zazwyczaj brakowało finansów na powstanie czegoś mocnego. A teraz jest odwrotnie -> na teledysk wydają niezłą kasę ,a i tak nie mogę na niego patrzeć. Już wolę te stare teledyski ,kiedy artyści byli bardziej ambitni zarówno w muzyce (sami tworzyli, mieli niezwykły talent) jak i scenerii ;)
"(...) many people have options about me and they haven't even met me. They don't even know me (...)"
na zawsze w moim sercu <3.!

"Nie sztuką jest kochać konie ,sztuką jest sprawić ,aby one pokochały Ciebie." Pat Parelli
ODPOWIEDZ