Szeroko Pojęta Muzyka Rozrywkowa - QUIZ

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Luna

Post autor: Luna »

:dance:

moje pytanie będzie proste.

Muzyczny manifest przeciw wojnie w Wietnamie, wykonany przez leworęcznego gitarzystę.

kto
gdzie
co zagrał?

mam nadzieję, że wyraziłam się jasno ;-)
Awatar użytkownika
natpoznan

Post autor: natpoznan »

Jimi Hendrix, zagrał hymn USA (The Star Spangled Banner) na Woodstock '69.
Awatar użytkownika
Luna

tak jest! i znów natpoznan zadaje pytanie:)

04 pkt. - natpoznan
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, Larsi, Speed Demon
01 pkt. - anialim, Smooth_b, okussa, Luna
-1 pkt. - wiśnia1994, MJ fan, adi82, pLaYmAn, paula_SiSi, Damianos60
Awatar użytkownika
natpoznan

Swego czasu w programie Eda Sullivana wystąpili członkowie pewnego zespołu. Reżyser audycji poprosił ich o usunięcie jednego wyrazu z piosenki, którą mieli wykonywać (wyraz ów kojarzył się ze staniem upojenia narkotycznego). Podczas próby generalnej zespół wykonał swój przebój, zgodnie z sugestią zmieniając tekst, jednak w czasie występu powrócił do wersji oryginalnej - wokalista zaśpiewał "zakazane" słowo szczególnie wyraźnie. Jaki to zespół, która piosenka i które słowo miało zostać z niej usunięte?
Larsi

Post autor: Larsi »

The Doors, Lihgt my fire i słowo "higher" - miało zostać zamienione na "better"

"girl, we couldn't get much higher" na "girl - we couldn't get much better"
Awatar użytkownika
natpoznan

Bingo, Larsi :)

...Ta zabawa uzależnia! A ja muszę iść się uczyć wreszcie... ;-)

04 pkt. - natpoznan
03 pkt. - Larsi
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, Speed Demon
Larsi

Bardzo uzależnia ;-)

Ok, teraz moja kolej:

Ten kalifornijski zespół powstał na samym początku lat ’80, w swoją twórczość wplatał także elementy new romantic. Zanim pod koniec lat ’80 dołączył do nich wokalista (bohater zagadki), w kapeli śpiewało kilku kolesi, a nawet pani, która spełnia się artystycznie m.in. jako wokalistka, gitarzystka i aktorka. Bohater naszej zagadki pod koniec lat ’90 postanawia opuścić zespół i zająć innymi, licznymi, muzycznymi projektami. Jeden z nich, o negatywnej nazwie (gatunek: awangardowy metal), powstaje właśnie pod koniec lat ’90 i składa się z 4 muzyków – dwóch mniej znanych (którymi nie będziemy się zajmować) i dwóch bardziej znanych – nasz bohater i muzyk, urodzony na Kubie (polecony przez pewnego brazylijskiego perkusistę). Muzyk, urodzony na Kubie, uznawany za jednego z najzdolniejszych muzyków, jest także założycielem grupy, uznawanej za „Wielką czwórkę” pewnego gatunku muzycznego.
Grupa o negatywnej nazwie wystąpiła tylko raz w Polsce w pierwszej połowie tego stulecia w Warszawie.
Bohater zagadki powrócił do swojego kalifornijskiego zespołu i w tym roku Zespół ogłosił wznowienie swej działalności.

Pytanie brzmi – kim jest bohater zagadki, w jakim kalifornijskim zespole gra, jaki zespół stworzył z muzykiem urodzonym na Kubie.
Ostatnio zmieniony sob, 05 wrz 2009, 18:48 przez Larsi, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
natpoznan

Bohaterem zagadki jest Mike Patton z Faith No More (to ten kalifornijski zespół).
Grupa o negatywnej nazwie to Fantomas, a kubański muzyk to perkusista Dave Lombardo, współzałożyciel grupy Slayer - polecony Pattonowi przez Igora Cavelerę.
Ostatnio zmieniony sob, 05 wrz 2009, 17:58 przez natpoznan, łącznie zmieniany 1 raz.
Larsi

Braaavoooo !

Nati, czy ty przypadkiem nie miałaś się iść uczyć? ;-)

05 pkt. - natpoznan
03 pkt. - Larsi
Awatar użytkownika
natpoznan

W poprzednim poście doprecyzowałam (nawias), żeby odpowiedź była konkretna ;-)

Ano... miałam, ale to jest silniejsze ode mnie ;-) A potem będzie płacz i zgrzytanie zębów!

Zagadka:
Pewien zespół składał się początkowo z trzech muzyków: gitarzysty, basisty oraz wokalisty, który równocześnie grał na perkusji. Dwa lata po założeniu kapeli dołączył do niej perkusista, dzięki czemu wokalista mógł teraz zająć się grą na gitarze. Zespół (już nieistniejący) ma na koncie jednorazową współpracę z jednym z członków grupy Queen, z którym nagrał nową wersję jednego ze swoich utworów.
Jak brzmi nazwa zespołu i nazwisko wokalisty? O którym muzyku z Queen mowa i nową wersję którego utworu zespół z nim nagrał?

Popdowiedź: Po rozpadzie zespołu wokalista śpiewał w kolejnej kapeli, a potem rozpoczął karierę solową.
Podpowiedź nr 2: Niedawno (w smutnym dla nas dniu) ów pan wystąpił w Polsce.
Podpowiedź nr 3: Wokalista, o którego chodzi, całkiem niedawno zaprezentował światu własną wersję "Billie Jean". Nie mogę powiedzieć, jak ma na imię, bo o to właśnie pytam ;-)
Podpowiedź nr 4: Piosenka nagrana z muzykiem z Queen ukazała się na składankowej płycie firmowanej przez organizację Greenpeace.
Podpowiedź nr 5: Zespół pochodzi z Seattle, a piosenka, którą później kapela nagrała z członkiem grupy Queen, pochodzi z jej trzeciego albumu.

To już ostatnia podpowiedź na dziś - główkujcie, cała noc przed Wami :-) A ja tymczasem uciekam, bo mnie wstrętne poznańskie MJówki wyciągają na piwo ;-) A z nauki nici...
Ostatnio zmieniony sob, 05 wrz 2009, 20:14 przez natpoznan, łącznie zmieniany 2 razy.
paula_SiSi

Post autor: paula_SiSi »

Uwaga strzelam :)
Czy chodzi o Chrisa Cornella , zespół "Soundgarden".
Jesli chodzi o czlonka Queen'u to byl to Brain May i "NEW DAMAGE" ??
Czy tal ?? Czy nie?:P
SiSi
Larsi

Odpowiem za Nati - tak, to jest poprawna odpowiedz, którą znalazłam na tej stronie -> http://www.brianmay.cba.pl/udzialy.html (prawie na samym końcu)

New Damage
Sound Garden 1994
z płyty "CD Alternative NRG: Greenpeace Compilation"
autorstwo Kim A. Thayil/Mathew D. Cameron/Christopher J. Cornell

podsumowanie:

05 pkt. - natpoznan
03 pkt. - Larsi
01 pkt. - anialim, Smooth_b, okussa, Luna, paula_SiSi
-1 pkt. - wiśnia1994, MJ fan, adi82, pLaYmAn, Damianos60

Paula, teraz Twoja kolej
paula_SiSi

Pewien zespół aktualnie liczy 5 członków.
Jego wokalista w przyszłym roku będzie obchodził 40 urodziny , a urodził sie w mieście , które swoja nazwą kojarzy się z naszym Królem :)
Zespół ten w czerwcu koncertował w Polsce, po zakończeniu trasy koncertowej planują nagrać 6 album studyjny .
Jeden z ich utworów był sound trackiem do filmu , w którym grała Halle Berry .

Pytam o nazwę zespołu, wokalisty i tytuł utworu ;)
SiSi
Awatar użytkownika
Luna

Limp Bizkit/Fred Durst/Behind Blue Eyes?
paula_SiSi

owszem :)

05 pkt. - natpoznan
03 pkt. - Larsi
02 pkt.- spider865, agusiaa_w ,Mandey, Speed Demon, Luna
01 pkt. - anialim, Smooth_b, okussa, paula_SiSi,
-1 pkt. - wiśnia1994, MJ fan, adi82, pLaYmAn, Damianos60

Twoja kolej :)
SiSi
ODPOWIEDZ