Kto pyta - nie błądzi, kto szuka - znajduje

Dyskusje na temat działalności muzycznej i filmowej Michaela Jacksona, bez wnikania w życie osobiste. Od najważniejszych albumów po muzyczne nagrody i ciekawostki fonograficzne.

Moderators: DaX, Sephiroth820, MJowitek, majkelzawszespoko, LittleDevil

Mandey

Post by Mandey »

Xander wrote:Czy te promo CD z On the line, będzie jeszcze gdziekolwiek dostępne do zakupienia?
Raz widziałem na Allego wystawione same promo bez boxa.
Na E-bayu też.
Musisz polować, bo niekiedy ktoś może wystawić.
Swoją drogą nic tam specjalnego nie ma, bo tylko po mixie Ghosts & Is It Scary do kawałka o którym piszemy.
A looknij na fan.pl, może tam jest ;-)
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
ZAQ84

Post by ZAQ84 »

Xander wrote:Czy te promo CD z On the line, będzie jeszcze gdziekolwiek dostępne do zakupienia?
Hm, na allegro to rzadkość, na eBay'u ale europejskim jest do spotkania...
ZAQ
Tatiana.

Post by Tatiana. »

mam pytanie:
ile nagrod grammy otrzymal michael?
i ile ma oktaw?
He was always such a nice boy
The quiet one
With good intentions
Respectful to his mother
His life was stole
Now we'll never know
whatever_

Post by whatever_ »

Post huczka w temacie ''2000 watts'' (nie wiem czy to prawda) ale:
''W jednym z wywiadów trener głosu Michaela wypowiadał się na temat niesamowitego talentu i nietuzinkowych zdolności głosowych naszego idola. Michael ma rozpiętość prawie 4 oktaw.''

Edit:
W skali wokalnej Michael może osiągnąć basowe małe E a nawet dalej, i jego zakres jest podobno bliżej do 3 i 8/12 (lub 3 i 2/3). Jego zakres idzie od około E"dwukreślnego" poniżej średniego C, do H"dwukrślnego" powyżej średniego C. Jego zakres wokalny idzie od basowego małego E aż do dużego H lub 44 nut. [/b]

info wzięte z : http://freenet-homepage.de/mjjside/mist ... cksona.htm
Last edited by whatever_ on Tue, 06 May 2008, 21:23, edited 1 time in total.
Image
Mandey

Post by Mandey »

...a co do Grammy otrzymał ich 13 ;-)

Żródło: Wikipedia.pl
huczek

Michael Jackson, Grammy, Pavarotti, Freddy Mercury, skala

Post by huczek »

whatever_ wrote:Post huczka w temacie ''2000 watts'' (nie wiem czy to prawda) ale:
''W jednym z wywiadów trener głosu Michaela wypowiadał się na temat niesamowitego talentu i nietuzinkowych zdolności głosowych naszego idola. Michael ma rozpiętość prawie 4 oktaw.''

Edit:
W skali wokalnej Michael może osiągnąć basowe małe E a nawet dalej, i jego zakres jest podobno bliżej do 3 i 8/12 (lub 3 i 2/3). Jego zakres idzie od około E"dwukreślnego" poniżej średniego C, do H"dwukrślnego" powyżej średniego C. Jego zakres wokalny idzie od basowego małego E aż do dużego H lub 44 nut. [/b]

info wzięte z : http://freenet-homepage.de/mjjside/mist ... cksona.htm
Tak, to prawda słyszałem 3 3/4 (wynika najprawdopodobniej z uproszczenia obliczen i nie uwzglednieniu dzwiekow chromatycznych).
Co ciekawe skala głosu 3 2/3 oktawy to wynik lepszy niż skala Pavarottiego czy Freddiego Mercury.
Trener głosu prezentował nagranie Michaela gdzie przy najniższych rejestrach głos brzmiał niżej niż "kozioł" w Butterflies (Sorry za kozła - takie określenie słyszałem tu na forum), czy głos zbliżony do wokalu z 2000 Watts. Chociaż możliwe, ze utwor jest minimalnie zwolniony.
Mandey wrote:...a co do Grammy otrzymał ich 13

Żródło: Wikipedia.pl
Odnośnie Grammy MJ otrzymał rzeczywiscie przynajmniej 13 plus specjalną living legend i specjalna "retrospektywną" z Jackson 5:
1 don't stop till you get enough 1980
8 (7 thriller i 1 ET) 1984
1 making of the thriller 1985
1 we are the world 1986 - otrzymało przynajmniej 4 - piosenka roku, nagranie, wykonanie, video [przynajmniej 1 nalezy sie Michaelowi :-), wykonanie przypadlo chyba calemu zespolowi artystow]
1 v. leave me alone 1990
1* Living Legend 1993
1 v. scream 1996

Takze liczbe nagrod grammy okreslilbym jako 13+ :-)
Last edited by huczek on Mon, 12 May 2008, 20:29, edited 1 time in total.
Image
onlyKATE

Post by onlyKATE »

Od pewnego czasu nurtuje mnie pewne zagadnienie...
Czy utwór 'If You Don't Love Me' był kiedykolwiek wykorzystany w jakimś filmie?
Za każdym razem, słuchając tej piosenki, mocno mi się z czymś kojarzy, ale nie mogę sobie uświadomić z czym.
Zdaję sobie sprawę, że moje skojarzenia mogą być kompletnie bezpodstawne, lecz dla spokoju wolałam się zapytać. ;p
Image
Szucia

Post by Szucia »

onlyKATE

Mam dokładnie to samo. Jak pokazuje tą piosenkę kumpelom, to mówią, że nigdy jej nie słyszała. A ja czas jestem w przekonaniu, że była wykorzystana w jakimś filmie.
Image
Kadia

Post by Kadia »

Była, była. Ale w wykonaniu kogoś innego. Jestem prawie pewna, no skądś znam tą melodię :wariat:
[*]
badsusie

Post by badsusie »

ja rowniez mam takie wrazenie, hmm..
Invincible

Post by Invincible »

Ja trochę nie na temat, ale mam pytanie czy ktoś coś słyszał o płycie Michaela pt: ,,Seven" bądź ,,7". Dzisiaj kuzyn mi o niej powiedział. Może coś słyszeliście?
Image
Maro

Post by Maro »

Invincible wrote:Ja trochę nie na temat, ale mam pytanie czy ktoś coś słyszał o płycie Michaela pt: ,,Seven" bądź ,,7". Dzisiaj kuzyn mi o niej powiedział. Może coś słyszeliście?
To nie płyta MJa,to tylko jakiś pirat,już o tym było:)

Jak MJ bedzie miał wydawać płytę to będziesz wiedzieć o tym :)
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Willy

Post by Willy »

Invincible wrote:,,Seven" bądź ,,7". ?
7even dokładnie. :]

Pod tą nazwą figuruje krążący od pewnego czasu po necie lipny "krążek" zawierający m.in. utwory J. Malachiego i 3T. Swoją drogą ciekawe skąd taki tytuł akurat. Chyba jedynie dlatego że "płyta" zawiera 14 piosenek i jeśli podzielić ją przez IQ tego kto ją wymyślił to wychodzi 7.
malakonserwa

Post by malakonserwa »

Czy ktoś wie, gdzie mogłabym znaleźć singiel "Butterflies"?
Na fan.pl mają tylko LPs, Amazon też milczy... :knuje:
Gdyby ktokolwiek, gdziekolwiek... Wdzięczna bym była :-)
Image
Mandey

Post by Mandey »

malakonserwa wrote:Czy ktoś wie, gdzie mogłabym znaleźć singiel "Butterflies"?
Z cd ciężko będzie. Chyba się w ogóle nie ukazał na tym nośniku. Jak chcesz mogę ci wrzucić na serwer bo mam ripa z vinyla i podać na priv... Jakość ogień.
Post Reply