Fotografie tancerza

Dział przeznaczony do prezentacji własnej twórczości: wierszy, rysunków i tym podobnych.
Awatar użytkownika
Beti_90

Post autor: Beti_90 »

To pozwól że teraz ja wypowiem się na temat twoich zdjęć ;)
1. Podoba mi się, ma taki fajny klimat i dość fajne oświetlenie, tylko ta różowa bluzka faktycznie troche razi.
2. Twarz Iwony sie świeci, powinieneś ją przypudrować ;)
3, 5. Fajne ujęcia ale nie podoba mi sie oświetlenie.
4. No też to oświetlenie takie nie za bardzo i kadr też średni.
6. Bardzo mi sie podoba :D. Taka energia tryska z tego zdjęcia ;D :D. No i te włosy fajne. Czy za tło posłużyła ci lampa czy mi sie wydaje? ;D
7. Fatalne oświetlenie, zbyt płaskie, brakuje cieni, reszta ok.

A tak ogólnie to tło mi nie zabardzo przypadło do gustu, może dlatego, że ta czerwień jest taka ciemna, coś mi w nim nie pasuje. Chyba lepsze byłoby jakieś jaśniejsze.

To ja mam prośbę, wstaw teraz jakieś zdjęcia z pleneru :D.
:) :)
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Post autor: Fanka MJ »

Juz są kolejne zdjecia z naszej wspolnej sesji, wiec jeszcze troche Was tancerz mną pomęczy (przykro mi niezmiernie... ;-) )

A buźkę przypudrowac moge sobie sama

;-)

Swoją drogą nie moge sie doczekac az pojde z Michałem własne w plener ... :knuje: To swietna zabawa i tak łatwo nie odpuszcze :D
Obrazek

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....

I'm believer ...:)
Awatar użytkownika
tancerz

Post autor: tancerz »

Dziękuję wszystkim imieniu swoim i FankiMJ za piękne komentarze ;-) i krytykę. Na tym polega fotografia ilu ludzi ją ogląda tyle gustów i różnych spojrzeń na te samo zdjęcie ;).
Anet18 pisze:Jakim aparatem robisz zdjęcia?
Jeanny100 pisze:Czym fociłeś?/szkło/.
Nikon D70s ;) A szkło hmmm chyba było to chyba Nikkor 18-70mm F3.5-4.5 ale muszę sprawdzić to szkolne akcesoria ;) co do ogniskowej jestem prawie pewien ale co do światła to muszę sprawdzić następnym razem przeczytam i powiem ;) to stary jak świat ponoć aparat ze szkłem kitowym ;) ale co tam ni e potrzeba wypasionej lustrzanki za kilka tys aby bawić się fotografią ;) bo to fotograf robi zdjęcia a nie aparat ;)
wilchelm111 pisze:Chociaż następnym razem polecam to robić na green screenie i jakieś tła fajne dodać w vegasie
Nie lubię bawić się wkopiuj wklej tło w PS ;) wolę naturalne tło ;) wtedy zdjęcie jest "prawdziwe" ;) według mnie ;). Wkleić każdy może nawet i tło z powierzchni marca tylko po co ;-).
endka pisze:za mały kontrast jak dla mnie.
grafik_com pisze: dlaczego takie ciemne? na tle tej czerwieni ( bordo )?
Już sobie wyjaśniliśmy na PW chodzi oto że mam lcd w laptopie i pod rożnym kątem różny odcień i kontrast oraz jasność ;/ ehh najlepiej robić na skalibrowanym monitorze crt ;) ale cóż metodą prób i błędów wypytywaniem różnych ludzi z różnymi monitorami spróbuję next time wyliczyć średnią i może się uda kontrast i jasność przypadająca prawdzie ;)
Eva pisze:Niech Iwona założy beżowy stanik pod tą białą bluzkę bo trochę w oczy razi ;)
Susie. pisze:Tylko na pierwszym zdjęciu, według mnie, różowa bluzka 'gryzie się' trochę z czerwonym tłem.
Anet18 pisze:Pierwsze średnio mi się podoba chyba przez to że faktycznie się troszkę bluzka gryzie z tym tłem.
Możliwe ale to była pierwsza sesja na szybko na prędko nie z moim aparatem :) itd ale ok przyjmuje do wiadomości ;) dziękuje :)
m-m1kea pisze:Moim zdaniem za mala uwage przywiazujesz do swiatla.
O tyle, kadry sa znosne, to naprawde oswietlenie moim zdaniem nieciekawe.
Coz, trening czyni mistrza, co?
A i nie dawaj takich grubasnych ramek, niszczy efekt np. w zdjeciu na bialym tle.
Hmm jak pokazałem swoim nauczycielom te zdjęcia mówili e zdjęcia poprawne i dobre światło a są tam ludzie którzy zajmują się fotografią od dziesiątek lat ;-) ale jak już wspomniałem każdy ma inne spojrzenie na fotografie ;) Trening czyni mistrza ;). A co do ramek to ja je lubię to mój styl ;)
Beti_90 pisze:1. Podoba mi się, ma taki fajny klimat i dość fajne oświetlenie, tylko ta różowa bluzka faktycznie troche razi.
2. Twarz Iwony sie świeci, powinieneś ją przypudrować ;)
3, 5. Fajne ujęcia ale nie podoba mi sie oświetlenie.
4. No też to oświetlenie takie nie za bardzo i kadr też średni.
6. Bardzo mi sie podoba :D. Taka energia tryska z tego zdjęcia ;D :D. No i te włosy fajne. Czy za tło posłużyła ci lampa czy mi sie wydaje? ;D
7. Fatalne oświetlenie, zbyt płaskie, brakuje cieni, reszta ok.
ad.1 możliwe że razi ;) ale chyba az tak nie ;)
ad2. na razie to były próby ;) na szybko ni było czasu na pacykowanie modelki ;) ale ok wezmę to pod uwagę następnym razem ;)
ad3-5. zdj. dzięki za ujęcia
ad4. kadr wiem uciąłem łokieć miałem nie wstawiać ale co tam tu nie portal fotograficzny ;) podobał mi się uśmiech Iwony dlatego dodałem :) bo czasem fotografia nie musi być poprawna w wykonaniu aby działała na oglądającego ;) liczą się także ( a może najbardziej) emocje przekazane na zdjęciu.
ad6. ;) tak 300 W ;) pełna moc :)
ad.7 wezmę to pod uwagę następnym razem ;)
Beti_90 pisze:To ja mam prośbę, wstaw teraz jakieś zdjęcia z pleneru :D
No to masz plener ;) coś co uwielbiam w fotografii :) architektura i nie tylko ;)

Lubie także dopisywać kilka zdań niejako tworzyć historię zdjęcia ;-) większość zdjęć jest zrobionych aparatem Canon S3 IS tak więc żadne tam lustrzanki, zmienne obiektywy itd ;) zwykła cyfrówka ;) jak ją kupowałem 3 lata temu to kosztował ok 1600 zł teraz pewnie heh ze 400 zł ;/ lol :smiech: . Mam nadzieję, że spodoba Wam się moje spojrzenie na architekturę ;) czekam na komentarze :)

Obrazek
SZKLANA PODŁOGA
Przejdźmy się po szklanej podłodze. Niczym molo nad rzeką dostarcza nam ona możliwość zetknięcia niebios z naszymi krokami. Dokąd kroczymy w tym świecie szkła i plastiku? Tego nie wie nikt....

Obrazek

4 WYMIAR
Stojąc pod wieżą spadochronową i spoglądając w górę można przenieść się do innego wymiaru postrzegania przestrzeni. Dodając 3 wymiary naszej przestrzeni do czasu jaki musi pokonać skoczek aby wejść na górę a potem zlecieć na dół powstaje nam 4 wymiar co może symbolizować to zdjęcie. Czyżby tunel czasoprzestrzenny?

Obrazek
BALKONY
Nasze małe ogrody przy mieszkaniowe. Jakże małe i takie same...

Obrazek
USIĄDŹMY
Ulica Mariacka w Katowicach. Zderzenie dwóch światów. Usiądźmy na chwilkę, niech zatrzyma się świat.

Obrazek
MATRIX
Czasem mam wrażenie, że otacza nas Matrix ale tylko nieliczni go zauważają.

Obrazek
SCHODY DO NIEBA
Boski stopień już widać.

Obrazek
KLATKA NR 13
Pomiędzy pięknym nowym bankiem z marmurowych ścian a restauracją mijamy klatkę innego świata... Bieda i bogactwo, piękno i brzydota, Normalność i chciwość.. Wszystko to obok siebie.

Obrazek
BALKONY 2#
A może by tak na balkon na papieroska ? Uwaga papieros czasem zabija, balkony podobnie.

Obrazek
BALKON JULII Z WERONY
Romeo! Gdzie jesteś mój Romeo!? Znowu pod monopolowym?
NIKISZOWIEC - Stara dzielnica Katowic

Obrazek
KRAKOWSKIE GOŁĘBIE "Do pracy rodacy, lecimy nad Wawel tam poczujemy się iście królewsko"

Obrazek
SCHODY NASZEGO ŻYCIA Jedni pną się w górę inni w dół. Schody naszego życia są zmienne niczym wiatr... jak dobrze że jest jeszcze poręcz aby się niej chwycić.

Jutro zdjęcia następne ;) m.in. z kolejnej sesji z FankąMJ i dalszej architektury i nie tylko.
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
Awatar użytkownika
Beti_90

A te zdjęcia są akurat super, widać, ze to twoja pasja ;). No i te mistrzowskie opisy ;D. Fotografia '4 wymiar' najbardziej przykuła moją uwagę, bardzo pomysłowe ;D. 'Usiądźmy' też jest genialne, ta ostra pomarańcz w zestawieniu z szarościami, świetne :D. 'Schody do nieba' mają swój urok, mimo że to tylko schody to ten 'Boski' stopień sprawia że zdjęcie jest wyjątkowe(opis był tu jak najbardziej potrzebny;)) :D. No i ostatnie zdjęcie też mi się bardzo podoba, ta głebia ostrości i to że drugi plan jest "czysty" dzięki temu zdjęcie jest przejrzyste, wiadomo na czym skupić uwagę :). Reszta zdjęć też jest ok. Chyba najmniej mi się podoba foto 'BALKON JULII Z WERONY'(nie lubie zdjęć wykonywanych od frontu), za to opis wymiata, więc przymkne na nie oko ;) ;D.
Szkoda tylko, że są takich małych rozmiarów, w większym formacie(chociaż troche większym) wyglądały by efektowniej.

P.S. Widze, że rozjaśniłeś poprzednie zdjęcia, szkoda że całe, a nie tylko tło ale wiem, że zaznaczanie postaci to mozolna i strasznie nudna praca, więc ci się wcale nie dziwie :P :D. Na dwóch troche ci sie kontrast stracił.

No ale wracając do zdjęć architektury - SUPER :)
Awatar użytkownika
MJ_Aniuta

Post autor: MJ_Aniuta »

Już kiedyś widziałam parę Twoich zdjęć na digarcie i powtórzę się, że bardzo mi się podobają. Widać po nich, że masz już sporą wiedzę na temat fotografii i doświadczenie. BALKONY są super, no i USIĄDŹMY świetne. Takie zdjęcia są najlepszym dowodem na to, że masz "oko" fotografa", a chyba to jest najważniejsze ;-) Poza tym baardzo lubię czarno-białe zdjęcia, w ostatnim czasie szczególnie się na nich skupiam, najbardziej spodobały mi się BALKONY 2# i KRAKOWSKIE GOŁĘBIE. Nawet jako amator (na razie.. mam nadzieje :P) nie mam się do czego przyczepić, Super!

Czekam na następne :-)
Awatar użytkownika
tancerz

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony ndz, 04 kwie 2010, 18:05 przez tancerz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Susie.

Post autor: Susie. »

Zdjęcia architektury bardzo przypadły mi do gustu ;-) Są oryginalne (szczególnie balkony), ciekawe opisy.
Jeśli chodzi o nowe zdjęcia Fanki MJ- o wiele lepiej z czarnym tłem, najbardziej podoba mi się przedostatnie zdjęcie.
Życzę cierpliwości w rozwijaniu kolejnej pasji ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Beti_90

Wg mnie zdjęcia z najlepszym oświetleniem to: 2, 4 i 5.
2,5: Widzę na nich cień przy nosie i fajne, delikatne oświetlenie żuchwy, twarz poprawnie zwrócona ku lampie głównej z większą mocą, dzięki temu cienie są na bardziej widocznej stronie policzka, tak trzymać;) (nie tak łatwo jest to uzyskać, ja mam czasem z tym problemy;)). Nie wiem czy mi się wydaje ale na zdjęciu nr. 2 dostrzegam na twarzy trójkąt rembrandta ;). Jedno zastrzeżenie co do tego zdjęcia, w innym miejscu ucięłabym nogi.
4 - oświetlenie połowy twarzy, poprawne, też ciekawie. Bardzo podoba mi się ujęcie, ten rozwiany włos i mina Iwony ;), kadr też super :).
Zdjęcie 1 dość fajne ale denerwuje mnie ten cień na twarzy, powstały od dłoni. Może można by to jakoś doświetlić, trzeba by popróbować. Co do kolejnych uwag, twarz Iwony bardziej bym zwróciła ku lampie głównej. A co do kadru to chyba bardziej by mi sie podobało gdyby zdjęcie przyciąć trochę od dołu( skadrować bliżej rąk) ale nie jest źle ;)
Zdjęcie 3 i 7(to drugie wg. mnie ciekawsze) - bardzo interesujące ujęcie, ale razi mnie płaskie oświetlenie, nie wiem jak by wyglądało z cieniem(może straciłoby urok), więc nie mówie na 100 % że byłoby lepiej ale chętnie bym takowe poprawione zobaczyła ;).
Zdjęcie 6 - bardzo mi sie podoba tło, te rolki(czy co tam to jest :P) bardzo fajnie pasują, Iwona wygląda cudnie na tym zdjęciu, oświetlenie nie jest najlepsze ale mimo to zdjęcie ma swój urok ;). Zmieniłabym jej tylko bluzkę na bardziej zwiewną, ten sweter mi tu jakoś nie pasuje.
No i zdjęcie ostatnie jest fajne, widać na nim emocje, podoba mi się, tylko twarz troszke za blada, ten kolor taki monotonny, ale ogólnie jest ok :)

Dodam jeszcze, że te fotografie są o niebo lepsze od poprzednich, Iwona wygląda na nich super. Oświetlenie jest bardzo istotne, wpływa ono znacząco na wygląd modelki.
Ostatnio zmieniony ndz, 04 kwie 2010, 18:41 przez Beti_90, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Beti_90 pisze:
Dodam jeszcze, że te fotografie są o niebo lepsze od poprzednich, Iwona wygląda na nich super. Oświelenie jest bardzo istotne, wpływa ono znacząco na wygląd modelki.
A jak wyglądałam na poprzednich? ;-) Bo az sie przeraziłam :D

A tak na serio to jestem zachwycona ta sesją, absolutnie kazde zdjecie mi sie podoba, ale moj faworyt to nr 4. Widze tez ile pracy musi włozyc fotograf w to co robi, to ciagle bieganie, ustawianie lamp, blend (czy jak to sie tam nazywa :D ) ,czasem problemy z fotocelą (? :D) tło, tłumaczenie co modelka ma zrobic itp .. ;-) Wielki szacunek ! No i tez juz nigdy nie powiem ze modelka/model mają łatwa prace...:D Szkoda ze nie udało sie nam poswiecic całego dnia na ta sesje, akurat w ten dzien miałam jakis nawrót grypy zoładkowej, cały tydzien nie jadłam, byłam osłabiona, ale jakos sie udało, wiec tym bardziej sie ciesze ;-)

Co do swetra na zdjeciu z rolkami to jest tak własciwie obcisła tunika która miała spełniac rolę takiej mini sukienki, i miało byc zdjecie mojej całej postaci ale jakos nie wyszło ;-) Stąd ten sweter. Nie mam zbyt wielu wymyślnych, kolorowych ubran w które mogłabym sie przebierac bez konca, w mojej szafie królują ciemne spokojne kolory, wiec trzeba czasem kombinowac ;-)
Ostatnio zmieniony ndz, 04 kwie 2010, 18:30 przez Fanka MJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Awatar użytkownika
Beti_90

Fanka MJ pisze:A jak wyglądałam na poprzednich? ;-)
Skoro pytasz to ci napisze tak szczerze. Wyglądałas fajnie na zdjęciu 1, 4 i 6. Na reszcie tak zwyczajnie, to płaskie oświetlenie sprawiło, że straciłaś troche swojego uroku :P. No ale ty i tak jesteś ładna, więc nie było aż tak źle ;-).
Na tych zdjęciach wyglądasz naprawdę świetnie :).
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Ups a ja juz edytowałam posta, aby nie brzmiało to tak srogo i powaznie ;-)

A widzisz, mnie zupełnie inne zdjecia najbardziej sie podobają jesli chodzi o pierwszą sesje . No ale ja nie patrze oczami osoby znającej sie na fotografii, i chyba stąd rózne opinie ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Beti_90

Ilu ludzi, tyle opini, ale to tobie ma się podobać ;-)
Awatar użytkownika
grafik_com

Post autor: grafik_com »

Hej Michał , hej Iwona :)

Jeśli chodzi o zdjęcia bardzo klimatyczne są KRAKOWSKIE GOŁĘBIE, to do mnie przemawia, niesamowicie uchwycony jest ruch tych gołębi wzbijających się w powietrze a po za tym fotografia jest monochromatyczna- bardzo takie lubię :)

Z Iwoną podoba mi się zdjęcie 1 też mono oraz ze słuchawkami, jak na nie patrzę to mam wizję jak je obrobić (co dodać) i ten błogi spokój na pewno leciały w nich piosenki Michaela ;)

Jesteśmy w kontakcie bo będę chciała coś z tym ostatnim zdjęciem zrobić ;) Oczywiście po akceptacji :) i jak wcześniej dać na devianta :)
:mj:
Pozdrówka :mj:
Obrazek
http://partnerskie-e-biznes.blogspot.com/ - Masa pozytywnej energii :)
Awatar użytkownika
Sybirra

Post autor: Sybirra »

No więc tak. Najpierw odniosę się do zdjęć architektury (a sesję z muzą w tle zostawię sobie na deser :D)

I Najbardziej podobają mi sie te zdjęcia:
1. Dobry pomysł z ujęciem, nie wiem co to jest, ale pewnie jakiś wieżowiec na Śląsku. Szyby proporcjonalnie do odległości się zwężają, a niedoskonałości w powierzchni okien sprawia, że zdjęcie nie jest monnotonne.
2. Przede wszystkim, podoba mi się pomysł zdjęcia, gdyż sama lubię tak eksperymentować (np. robić foto z dołu;p), odkrywać nowe znaczenie tak oczywistych konstrukcji. (Mam na necie dwa zdjęcia o podobnym koncepcie - 1, 2 - zdjęcia robione komórką więc cudów nie ma ;p)
5. Zdjęcie przenosi w inną bajkę, wszystko idealnie symetrycznie i za to brawa. Btw. Co to jest?
6. Tutaj chyba odpowiednie wychwycenie chwili, że Ci też tak to światło padło akurat. Zdjęcie po dłuższym patrzeniu wykorzystuje efekt złudzenia wzrokowego i tych kilka schodów zamienia się dla mnie w horyzonatlnie złożony mur.
9. Bardzo fajne ujęcie. Szczególnie ten łuk z prawej strony. Po za tym ciekawie odznaczona jest ta część kamienicy na której zawieszony jest balkon Julii - jest ciemniejsza.
10. Z tych biało-czarnych zdjęć chyba to przykuło moją największą uwagę. Dzięki tym odlatującym gołębiom (jeden gołąb perfekcyjnie wyszedł - ten prawie na środku nasamej górze) i chylącej się ku upadkowi poręczy i w ogóle słabej konstrukcji balkonu, zdjęcie jest bardzo dynamiczne. Już znalazłam swoją interpretację do niego. Te gołębie odlatują, gdyż balkon za chwil parę runie w dół.
11. Podoba mi się motyw zdjęcia. Rozmazani ludzie tułający się po 'schodach życia', a przecież wystarczyło przytrzymać się tak pięknie pokazanej na pierwszym planie poręczy :)
Co do reszty:
3 - ciekawie, ale mnie jakoś nie zachwyca.
4 - bardzo podoba mi się kontrast (pomarańcz, ostry błękit i ta szarość), ale tutaj wyśrodkowałabym zdjęcie albo zrobiła z innego ujęcia, bo łaeki są symetryczne i mozna było się bardziej pobawić.
7 i 8 - wydają mi się poprostu takie zwyczajne. Można się jedynie pokusić o interpretacje, ale same zdjęcie nie przyciągają mnie.

II Jeżeli chodzi o drugą sesję :)
Podobają mi się... wszystkie zdjęcia ;)
A najbardziej: 2 (urzeka mnie błogość modelki i pozycja; fajnie tutaj pasuje ta czarna obramówka wtapia się w czarne siedzenie i zre tło ciekawie się odznacza - jakby było ruchome), 3 i 7 (bardzo podobne do siebie, chociaż myślę, że 7 bardziej wyrazistrze i jeszcze u śmiech modelki potęguje ten efekt), 6 (fajny pomysł z tymi belkami), 8 (a tutaj wielki plus za podobieństwo do zdjęcia Michaelowego ze 'Scream' :D), a jeszcze coś mi nie poasuje w tym zdjęciu nr 4 (fajnie Fanka MJ wyszłą, ale nie podoba mi się to ucięcie z prawej strony (wg mnie takie ucięcia są fajne, ale tutaj włosy się dziwnie ułożyły, z tych kosmyków stworzył się trójkąt i trochę mi on nie pasuje) - ale woadome, że to już trzeba byłoby wielkiej cierpliwości, aby wyszło idealnie np. dla mnie;p)

Zawsze portrety trudniej ocenić, bo można dużo kombinować z drugim człowiekiem i automatycznie więcej wymaga się od fotografa. Ale widać, że Fanka MJ jest Twoją niesamowitą inspiracją i to zawsze będzie na plus, bo robiąc takie zdjęcia oprócz wyczucia wkładasz w to więcej serca :)

* No i podstawowa rzecz w moim komentarzu. Nie jestem profesjonalistą, więc moje uwagi są czysto subiektywne i takie jak ja czuje dane zdjęcie okiem człowieka, który kocha fotografię, ale niestety nie ma jeszcze wprawy i lustrzanki u boku ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
tancerz

Jeszcze raz dziękuję Wam za komentarze i opinie na temat moich fotografii ;). Są dla mnie bardzo cenne ;).
A to kilka nowych z pobytu z FankąMJ w Auschwitz. Był to niezwykły dzień w niezwykłym miejscu. Na zawsze go będę pamiętał. Każdy powinien tam choć raz w życiu pojechać i zobaczyć to na własne oczy. Większość zdjęć stylizowanych jest na stare fotografie z okresu wojennego. Taki tam mój zamysł artystyczny ;). Czekam na komentarze na pewno każdy przeczytam i podyskutuje :). Mam nadzieję, że się spodobają :).

Arbeit...

Obrazek

"Arbeit macht frei
durch Krematorium Nummer drei "

Budka "myśliwego"...

Obrazek

Zwierzyna codziennie gromadziła się na apelach...

Ściana (płaczu) prądu

Obrazek

Wyzwalała wielu od następnego dnia strachu i beznadziejności...

Ostatnia stacja...

Obrazek

...Śmierć

Święta Trójca ?

Obrazek

Nie... to miejsce opuścił Bóg w każdej osobie...

Wagon śmierci...

Obrazek

Maszynistą sam Szatan...

Kara słupka

Obrazek

...

Na druty...

Obrazek

Druty zbawienia przed piekłem....

"[...] Zdecydowałem się na samobójstwo. Myślę sobie - zabiją mnie. Człowiek nie myśli. Wycieńczony. Umysł zamroczony. Jest mu nieomal wszystko jedno. A nawet śmierć jest zbawieniem. [...] No to postanowiłem pójść na druty bo jak się szło na druty, to SS-man widział, puszczał serię. To była najlepsza śmierć "...

Ścieżka katów

Obrazek

Tą ścieżką przechadzał się sam diabeł...

Uwaga!

Obrazek

Nigdy więcej...

Auschwitz
ODPOWIEDZ