Nowy nośnik wizyjny już pod koniec roku

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
kaem

Nowy nośnik wizyjny już pod koniec roku

Post autor: kaem »

Z onetu (do którego link w ulubionych notorycznie wyłapuje mój security system jako plik szpiegujący :smiech:) ta wiadomość. Ale akurat warta przeczytania. Rzecz o tym, że DVD przechodzi do lamusa.

W toczącej się wojnie pomiędzy dwoma nowymi standardami DVD - HD DVD oraz Blu-ray (BD), druga z technologii zyskała nowego sprzymierzeńca.

Po tym, jak Blu-ray poparty został przez 20th Century Fox, taką samą decyzję podjęło teraz studio Lions Gate Entertainment Corp. Firma planuje wypuszczać na rynek filmy, a także inne nagrania wysokiej rozdzielczości na dyskach wykorzystujących w zapisie format Blu-ray. Ścieżką tą podąży także korporacja Walta Disneya oraz wytwórnia muzyczna Universal Music Group.

Zarówno HD DVD, jak i Blu-ray oferują jakość, która zagwarantuje idealny obraz i będzie współpracowała z telewizją wysokiej rozdzielczości, pochłaniającej około 7 GB pamięci na godzinę nagrania. Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku łatwiejsza do osiągnięcia będzie większa niż w DVD ochrona antypiracka, co dla wielu wytwórni stanowi główny argument do podjęcia decyzji o tym, który ze standardów poprzeć. Obie także oparte są na niebieskim laserze, w przeciwieństwie do stosowanego obecnie czerwonego lasera.

Format Blu-ray został opracowany w laboratoriach korporacji Sony (czyli dawnej Columbii i MGM, posiadacza największej biblioteki filmowej na świecie) przez grupę Blu-ray Disc Association (BDA), którą utworzyły czołowe międzynarodowe przedsiębiorstwa komputerowe i multimedialne (Apple, Dell, Hitachi, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Philips, Samsung, Sharp, Sony, TDK i Thomson). Dzięki zastosowaniu niebieskiego lasera (stąd też pochodzi nazwa formatu - jest to połączenie dwóch angielskich słów: blue/niebieski i ray/promień; przy czym "e" usunięto celowo, po to, aby można było całość zarejestrować jako znak towarowy) nowy nośnik osiąga pojemność 25 GB w przypadku płyty jednowarstwowej i 50 GB, gdy jest to krążek dwuwarstwowy.

Technologia HD DVD (High Definition DVD) jest natomiast owocem starań organizacji AOSRA, założonej przez korporacje Toshiba i NEC oraz Memory-Tech. W Hollywood format ten znalazł swoich sprzymierzeńców w studiach Warner Bros., Paramount Pictures oraz Universal Studios, a także New Line Cinema. Ten rodzaj zapisu optycznego także wykorzystuje niebieski laser, aczkolwiek oferuje pojemność mniejszą niż Blu-ray, a mianowicie 15 GB w przypadku płyt jednowarstwowych i 30 GB - w krążkach dwuwarstwowych. Posiada jednak tę zaletę, iż pierwsza warstwa nośnika może być identyczna z warstwą standardowej płyty DVD, dzięki czemu posiadacze starych odtwarzaczy będą mogli nadal oglądać na nich filmy nowej generacji (chociaż ze stratą na jakości).

HD DVD ma być dostępne na rynku amerykańskim już pod koniec roku, przy czym jego nabywcy będą mieli od razu do dyspozycji około 100 tytułów filmowych. Blu-ray ma wejść kilka miesięcy później - wiosną 2006 roku. Sony na razie utrzymuje w tajemnicy, jakie obrazy będą towarzyszyć premierze nowej technologii.

Walka pomiędzy dwoma standardami jest zaciekła, aczkolwiek gra jest warta przysłowiowej świeczki. Specjaliści szacują, iż wartość rynku po DVD wyniesie co najmniej kilkadziesiąt miliardów dolarów rocznie. Do podobnej rywalizacji doszło w latach 70., kiedy to rywalizowały ze sobą dwie technologie zapisu magnetycznego: Betamax oraz VHS. Chociaż pierwsza z nich oferowała lepszą jakość i trwalszy nośnik, wygrała druga - tańsza. Tym samym też rozpoczęła się rewolucja video lat 80. DVD miało swoją światową premierę w grudniu 1995 roku.
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Re: Nowy nośnik wizyjny już pod koniec roku

Post autor: Majkel »

kaem pisze:Zarówno w jednym, jak i drugim przypadku łatwiejsza do osiągnięcia będzie większa niż w DVD ochrona antypiracka, co dla wielu wytwórni stanowi główny argument do podjęcia decyzji o tym, który ze standardów poprzeć.
i dlatego myślę, że ten standard (jak ja nie lubię tego słowa) nie ma szans się powszechnie przyjąć :] Wytwórnie mogą sobie podejmować decyję, ale to masa zadecyduje w praktyce - zawsze tak było. Choć znając praktykę jak to bywało... zanim format się oficjalnie ukaże zabezpieczenia będą już złamane i to jest najsmieszniejsze w tym światku... łożą koncerny na coś miliony dolarów, będzie zabezpieczenie nowe się trąbi, a zanim będzie wypuszczenie na rynek czegoś to już wczesniej będą złamane te super niełamalne zabezpieczenia... jacy oni są naiwni - wszystko da się złamać, a wydajać na to tak wielką kasę i tak o tym trąbiąc sami się proszą o złamanie... po prostu najlepsi goście z samych ambicji chocby mieli się wypruć to złamią te zabezpieczenia.

poza tym... matko, jak ten świat pędzi... litości! jeszcze DVD się na dobre nie zadomowiło, a oni już odstawiają ten format do lamusa...
...
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Pamiętam, jak dziennikarz wrócił kiedyś z MIDEM i pokazywał minidisc. Z Michaelem Jacksonem zresztą. To była nowość... A wcale niedawno temu to miało miejsce.

Skoro te płyty będą mieścic i 50GB to może i dobrze. Film będzie jakości lepszej, niż własnymi oczami z planu :smiech: .
A zabezpieczenia? Hmm. Myślę, że w końcu nasilą terror mieszkaniowy i ludzie nie będą ściągać, rozprowadzać, kopiować. A wcześniej będą naciskać polityków, by było odpowiednie prawo wykonawcze. Wytwórnie i firmy płytowe zbyt wiele tracą, by to trwało wiecznie. Ameryka jest państwem, w którym najdłużej panuje model konsumpcyjny i obawiam się, że model państwa policyjnego, który tam obowiązuje, to niestety nieubłagana przyszłość. Tak na marginesie czasami obawiam się, że w ogóle kształt USA- mentalność, skuteczne ogłupianie społeczeństwa, to może być Europa za lat ileś tam.

No ale to takie moje gdybanie. Jak to, gdzie prorokuje się upadek sklepów na rzecz niskopłatnych mp3. Czego bym nie chciał, bo płyty CD ze sklepu to przecież swego rodzaju fetysz. No ale... To by znaczyło koniec wytwórni :-) .
Awatar użytkownika
LittleDevil
Site Admin

Post autor: LittleDevil »

A czy ktos moglby to przetlumaczyc na polski, bo ja nie rozumiem...

:smiech: :smiech: :smiech: :smiech:

OK, nie bijcie, juz stad uciekam.... :diabel:
Obrazek
Awatar użytkownika
THRILLER

Post autor: THRILLER »

No tak, rynek się zapchał nagrywarkami i odtwarzaczami DVD to trzeba wymyślić nowy standard aby biznes się kręcił. 50 GB? Brzmi dobrze, w końcu cała kolekcja z MJ na jednym dysku (?). Jeżeli jakość filmów wzrośnie to super. Majkel są dwa powody dla których nie przekreślał bym tego standardu:
1. Jeżeli wytwórnie filmowe odważnie podejdą do tematu to zmuszą rynek do jego akceptacji :]
2. I na ten nośnik znajdzie się sposób… :(

Szkoda że w Audio kuleje format SACD, praktycznie każde kino domowe go czyta bez problemu, jest kompatybilny ze zwykłymi czytnikami CD a jakoś nie może wypłynąć na szeroką wodę. MJ w SACD jest nagrany tylko w Thriller’ze chociaż od jakiegoś czasu na Polskim rynku jest już nie dostępny… Szkoda ze Sony nie nagrało Vinca w SACD.
Awatar użytkownika
Unnamed

Post autor: Unnamed »

Nie wiem jak tutaj w Polsce postępy w technologii, bo ostatni raz w Polsce byłem 6 lat temu, teraz jestem tu znowu od tygodnia i widzę, że chyba niewiele się zmieniło. W Hiszpanii o Blu-Ray mówi się już od dawna i to powszechnie. Co prawda Blu-Ray jest dopiero wprowadzany na rynek i w Europie nie można kupić jeszcze domowego sprzętu do odtwarzania. Ale będąc parę miesięcy temu w Tokyo miałem okazję mieć w ręce cyfrowe magnetowidy do odtwarzania Blu-Ray jak i same płyty. Tam te rzeczy są już są dostepne w sklepach. Cena takiego magnetowidu to 3 tys. do 5 tys. dolarów. Myślę, że do Europy już niedługo też dotrą. Zresztą właśnie na nośniku Blu-Ray zarejestrowano ubiegłoroczne igrzyska olimpijskie w Atenach. Plyty te w zasadzie wyglądają jak CD i DVD z tym, że do ich odczytu i zapisu, trzeba skorzystać z napędów używających tzw. niebieskiego lasera. Jedyny plus który jak na razie widzę to fakt, o którym juz ktoś tu wyrzej wspomniał - większa pojemność. Ale ich trwałość, będzie podobna jak obecnych CD 5-15 lat. Pojawienie się ich w Europie to pewnie kwestia paru miesięcy.
ObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Buszmen

Post autor: Buszmen »

Chcę tylko dodać, że w Japonii już od ponad roku Sony sprzedaje swoją NAGRYWARKĘ (a nie tylko odtwarzacz) na te nowego typu nośniki (nie pamiętacz już czy HD-DVD czy Blue-Ray). Nowe płyty ma też odtwarzać Playstation 3, który ma się pojawić już za ponad pół roku. Smutne jest oczywiście to, że są aż 2 standardy tych płyt. Tak samo było z DVD, gdzie z początku było ich aż 3 (plusy, minusy i DVD-RAM). DVD-RAM nie przyjęło się kompletnie ze względu na niewygodę (była to płytka w plastikowym opakowanie wsadzona do niej na stałe i wyglądało to jak duża dyskietka!! glupija ), pozostałe zaś zostały i koncerny wypluwały sobie flaki przez dobre parę lat, żeby jedno urządzenie mogło obsługiwać oba formaty. Tu na szczęście słyszałem, że już łatwiej jest stworzyć nagrywarkę Blue-Ray i HD-DVD w jednym i nie będzie podobnych problemów jak z DVD.
Kiedyś mówiło się o niebieskim laserze i o nośnikach holograficznym w równym stopniu, jednak ta druga przerosła rzeczywistość i pozostała w sferach science-fiction lub ... dalekiej przyszłości.
Co do samych płytek, to ja już nie wiem co można z filmem zrobić, żeby zajmował całą płytę :wariat: . Cieszę się za to, że będę mógł niedługo przekopiować sobie całą moją kolekcję z MJem na 4 płytki zamiast na 200!! :-)
ODPOWIEDZ