Telewizja - nową Ewangelią naszego świata?

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.

Jak często oglądasz telewizję w ciągu tygodnia ?

7-14 godzin
23
44%
14-30 godzin
10
19%
30-50 godzin
4
8%
powyżej 50 godzin
1
2%
Nie oglądam telewizji
14
27%

Liczba głosów: 52

Awatar użytkownika
tancerz

Telewizja - nową Ewangelią naszego świata?

Post autor: tancerz »

Telewizja to nowa Ewangelia dla dzisiejszego pokolenia:
http://www.youtube.com/watch?v=1dsv6G1avds&NR=1

Jeśli chodzi o moje zdanie to po części zgadzam się z tym filmikiem. W dzisiejszych czasach faktycznie ludzie często siedzą przed telewizorem kilkanaście godzin dziennie nawet sobie z tego nie zdając sprawę. Robią obiad, odrabiają zadanie domowe lub zajmują sie czymś innym i jednocześnie TV jest włączony i podświadomie wsłuchują się w jej nadawanie. Ja osobiście od ponad 2 lat nie oglądam tv w ogóle, raz na tydzień zdarzy mi się kilka razy jedynie przejść przypadkowo koło telewizora gdy ktoś ogląda i zatrzymać się na kilka minut posłuchać ale jedynie w przypadku gdy lecą wiadomości. Kiedyś oglądałem notorycznie tv seriale filmy wiadomości wszystko znałem wszystkie reklamy itd. dziś gdy ktoś mnie spyta o jakiś serial czy program rozrywkowy czuję się jakbym rozmawiał o innym świecie. Pewnie gdyby przeszła obok mnie jakaś gwiazda z tv nie poznałbym bo jak, skąd? I szczerze czuję się teraz lepiej jakoś tak wolny od tego badziewia które nazywają oknem na świat. Wolę prawdziwe Okno w domu tam jest prawdziwe życie lub internet tu sam wybieram co oglądam co czytam lub nie czytam, a jeśli chodzi o seriale hmmm lubię dr house, ale wole oglądać na komputerze o mojej porze, która mi odpowiada i wybierając sobie ilośc odcinków w danym dniu według swego widzi mi się a nie jak serwuje mi TV , nie chcę byc jej niewolnikiem.

http://www.youtube.com/watch?v=cdc-AFDt ... annel_page

Wyłączcie TV, włączcie się do życia ... ;-)

Co Wy o tym sądzicie oglądacie Tv często? Czekam na Wasze opinie na ten temat ;-) dyskusje i polemikę ;-)

Wrzucam ankietę abyśmy sami sobie przyjrzeli w jakim zakresie każdy z nas jest uzależniony bądź nie od tego medium. Sprawdźmy jak bardzo odbiegamy od normy innych forumowicz bądź jak bardzo wszyscy są podobni jeśli chodzi o spędzanie wolnego czasu.
Telewizja się zepsuła, kiedyś jeszcze miała swój jakiś tam poziom ciekawe interesujące programy ale teraz sama sieczka..
ObrazekObrazek
http://michalkrawiec.iportfolio.pl/
NASZ PIERWSZY TANIEC NA WESELU :)
http://www.youtube.com/watch?v=cEQN4965I4A
It's all for love L.O.V.E
karolowanka

Post autor: karolowanka »

o ile telewizję oglądam może dwadzieścia minut dziennie, a może i mniej, to przed komputerem spędzam niestety wiele czasu poszukując nowych filmików i nagrań z Mjem, poznając ludzi, pisząc, tworząc grafikę itd.
ale porównianie z Ewangelią jest moim zdaniem nietrafione...

aha. ale brak telewizji nadrabiam książkami. jestem od nich uzależniona i potrafię pochłonąc nawet kilka dziennie ;p
Awatar użytkownika
Solange

Post autor: Solange »

Przydałaby sie w ankiecie opcja 1-6h. Chyba, że to podpada pod "Nie oglądam telewizji". ;-)
Obrazek
Fill my heart with song and let me sing for ever more. You are all I long for all I worship and adore. In other words, please be true. In other words I...
Unforgettable, that's what you are.
Awatar użytkownika
asiek

Post autor: asiek »

zasadniczo nie oglądam, czasem (1xtyg) coś zarejestruję jednym okiem, jesli ktoś przy mnie ogląda. TV mnie nudzi, drażni, nie umiem siedzieć i patrzeć w monitor (może to ADHD? ;) )
wolę poczytać, coś zrobić, albo ... posiedziec przy kompie (choć to ostatnie staram się ograniczać, ale od czasu gdy odkryłam to forum - zdecydowanie wykazuję się słabą silną wolą)

mnie bardziej dotyczyłoby hasło "Wyłącz komputer, włącz się do życia"
Awatar użytkownika
Oluksandra

Post autor: Oluksandra »

U mnie w domu telewizor jest często włączony, chociaż nikt specjalnie go w danej chwili nie ogląda. (tak, tak, wiem...bezsensowne zużywanie energii. ;P)

Zgodzę się też z poprzednikami. Zdecydowanie więcej czasu spędzam przed komputerem, aczkolwiek telewizję też lubię. Na satelicie zawsze się znajdzie jakiś film/program wart obejrzenia.
Awatar użytkownika
A-g-A

Post autor: A-g-A »

Zaznaczyłam 7-14 godzin, ale na pewno jest to poniżej 7. Oglądałabym częściej, gdyby częściej leciało coś ciekawego... :wariat:
Obrazek
Run, Forrest! RUN!
Mandey

Post autor: Mandey »

7-14 godzin tygodniowo. Kładę się do łóżka wieczorem to oglądam
"Hoży Doktorzy" na Comedy Central. Raz po raz oglądam National Geographic jak znajdę ciekawy program.

Dobrze, że nikt nie zapytał o surfowanie w sieci.
Tu mój przypadek musiałby być kierowany już do lekarza.
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
eda5555

Post autor: eda5555 »

Oluksandra pisze:U mnie w domu telewizor jest często włączony, chociaż nikt specjalnie go w danej chwili nie ogląda. (tak, tak, wiem...bezsensowne zużywanie energii. ;P)
tak samo jak u mnie :)

zaznaczyłam 7-14 bo oprócz wiadomości to rzadko coś oglądam. Czasem jak trafię to obejrzę ,,Obieżyświata'' na ,,Travel Channel''.
Awatar użytkownika
Michael FOREVER!!!

Post autor: Michael FOREVER!!! »

NO ale trafny temat....ja sama walczę z ta całą telewizją no ho ho a może i jeszcze dłużej,nieraz mi się udało nie oglądać nawet przez dłuższy czas i stwierdzam że to naprawdę dobrze wpłyneło na moje samopoczucie i nie tylko... ;-)
Kilku moich znajomych praktycznie nie ma wogule telewizora w domu co wydaje się być najlepszym rozwiązaniem...no dla nałogowców było by dobre.
Chyba ze 2 albo 3 razy byłam na dwutygodniowych wyjazdach,zero telewizjii, radia jakichkolwiek informacjii ze świata tylko obcowanie z przyrodą bylo kurcze naprawdę świetnie!!! polecam taki właśnie wypoczynek.....
NAZAWSZE w moim sercu!!!!!!MICHAEL JACKSON 1958-2009
Awatar użytkownika
anialim

Post autor: anialim »

Generalnie tv nie oglądam - brak tv w akademiku mnie tego oduczył i tak już 5 lat:) W zeszłym miesiącu trochę więcej tv oglądałam, z wiadomych przyczyn, ale tak, to o istnieniu tv przypomina mi tylko co miesiąc ściągana z konta opłata za jakieś coś cyfrowego (nie likwiduję tego, bo może akurat mi się oglądać zachce;))
Z telewizyjnych rzeczy seriale lubię - ale nim polska tv za nimi nadąża, ja już gdzieś dvd zdobędę, więc i tu się telewizor nie przydaje...
Za to, jeśli pytalibyście o spędzanie czasu przed komputerem... nenene
Madzia

Post autor: Madzia »

zaznaczyłam 7-14 ale ostatnio wogóle nie oglądam ( na dodatek coś mój telewizor wariuje) wogóle posiedzieć na kompie i posłuchać piosenek i odkąd odkryłam to forum cały czas na nim siedzę. ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
Diana_N

Post autor: Diana_N »

Gdy umarł Michael,non stop bo było dużo o nim wiadomości .Teraz :ZERO :D
Obrazek
Madzia

Diana_N pisze:Gdy umarł Michael,non stop bo było dużo o nim wiadomości
No trochę było. Ale już to ucichło, ale pewna będzie przyczyna jego.... śmierci ;((będzie wiadomo już w tym tygodniu prawdopodobnie) to znów pewnie coś powiedzą.
Obrazek
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

Dobija mnie poziom telewizji, i to nie tylko publicznej, ale i tej komercyjnej. Praktycznie cały czas są jakieś powtórki.
Mam ulubione 4 seriale amerykańskie, bo polskie wg mnie są beznadziejne. Uwielbiam 'Wszyscy kochają Raymond'a' (to była jedyna rzecz, która doprowadzała mnie do śmiechu po śmierci Michael'a). Poza tym moje ulubione to także 'Will & Grace', 'Zabójcze umysły' i 'Oblicza zbrodni'.
Obrazek Obrazek Obrazek
Madzia

Ja oglądam Dr. House'a xDD :smiech:
Obrazek
ODPOWIEDZ