Temat pracy licencjackiej
Temat pracy licencjackiej
Ja i Erna Shorter mamy problem z wyborem pracy licencjackiej. Poniewaz praca ma być z zakresu jezykoznastwa,musimy skupić sie na tym obszarze ( dodam ze studiujemy filologię angielską). Chciałybyśmy przeanalizować pod tym katem teksty piosenek Michael'a. Jednak nie wiemy jak sie do tego zabrać, od czego zacząć i w ogole jak prace zatytułować. Macie moze jakis pomysł? Będziemy wdzięczne za sugestie
Pozdrawiamy!

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....
I'm believer ...:)
Jeszcze potem pomyślę ale może być np coś w stylu analizy tekstów pod kątem użytej osoby w odniesieniu do tematyki utworu?
No wiesz...
JA: I`m bad, did I scare you, have you seen my childhood...
TY: Heal the world, Man in the mirror...
Hmmm...coś nie tego, bo w Man in the mirror też śpiewa w pierwszej osobie, ale może jakiś klucz by się znalazł...
W zasadzie jak tak myślę, to on większość spiewa w pierwszej osobie, chociaż niektóre tematy /jak to naprawianie świata/ już niekoniecznie. To raczej jest prośba/nakaz zeby ktoś coś zrobił.
Jak to językoznawstwo to te osoby może by pasowały.
Ile procentowo, czy z latami się coś zmienia czy nie...
Albo z polami semantycznymi.
Czyli co się tam najzcęściej pojawia: uczucia, słownictwo związane z wojną, jakieś potocyzmy bo o wulgaryzmy u niego ciężko (Superfly sister?), pieniądze...
Kurde...nigdy nie przepadałam za językoznawstwem...co tam jeszcze może być?
No wiesz...
JA: I`m bad, did I scare you, have you seen my childhood...
TY: Heal the world, Man in the mirror...
Hmmm...coś nie tego, bo w Man in the mirror też śpiewa w pierwszej osobie, ale może jakiś klucz by się znalazł...
W zasadzie jak tak myślę, to on większość spiewa w pierwszej osobie, chociaż niektóre tematy /jak to naprawianie świata/ już niekoniecznie. To raczej jest prośba/nakaz zeby ktoś coś zrobił.
Jak to językoznawstwo to te osoby może by pasowały.
Ile procentowo, czy z latami się coś zmienia czy nie...
Albo z polami semantycznymi.
Czyli co się tam najzcęściej pojawia: uczucia, słownictwo związane z wojną, jakieś potocyzmy bo o wulgaryzmy u niego ciężko (Superfly sister?), pieniądze...
Kurde...nigdy nie przepadałam za językoznawstwem...co tam jeszcze może być?

- Erna Shorter
- Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a
- Erna Shorter
- Speed Demon
Nie wiem czy dobrze rozumiem językoznawstwo, czy chodzi bardziej o struktury gramatyczne czy jakieś wyrażenia idiomatyczne, jeśli o to pierwsze, to po prostu powyszukujcie w piosenkach MJa zdań warunkowych, zastosowań czasowników modalnych, stron biernych itp. Jeśli o to drugie, to warto odnaleźć jakieś idiomy, spróbuję coś wkrótce podrzucić. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję.
- Erna Shorter
- Erna Shorter
Chciałam wszystkich poinformować,że moja praca licencjacka została właśnie przyjęta przez moją promotorkę i jeśli wszystko w dziekanacie, jak i na moim piątkowym egzaminie pójdzie dobrze,to w lipcu będę się bronić.
Piszę o tym,bo temat mojej pracy to:
"Metaphors of everyday life and their use in Michael Jackson’s lyrics :
metaphors of desire."
po polsku:
"Metafory życia codziennego i ich użycie w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona : metafory pożądania."
Także trzymajcie kciuki,bo pisałam wszystko na podstawie trzydziestu tekstów Michael'a i jest o co powalczyć. hihihi
Aoow!
Piszę o tym,bo temat mojej pracy to:
metaphors of desire."
po polsku:
"Metafory życia codziennego i ich użycie w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona : metafory pożądania."
Także trzymajcie kciuki,bo pisałam wszystko na podstawie trzydziestu tekstów Michael'a i jest o co powalczyć. hihihi
Aoow!

Na pewno się udaErna Shorter pisze:Także trzymajcie kciuki,bo pisałam wszystko na podstawie trzydziestu tekstów Michael'a i jest o co powalczyć. hihihi

Trzymam kciuki i czekam na dobre wieści

We can fly, you know. We just don’t know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground.
Michael Jackson.

Michael Jackson.

Erna Shorter pisze:Piszę o tym,bo temat mojej pracy to:
metaphors of desire."
po polsku:

Keep fingers crossed. :)
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
E. Bodo To nie ty...
No to skoro Erna sie pochwaliła to ja tez
Ja również dziś oddałam , temat mojej pracy :
"Metaphors of LOVE in Michael Jackson's and Freddie Mercury's lyrics"
"Metafory miłości w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona i Freddiego Mercurego"
Bylo chwilami naprawde ciężko (Erna wie...
), ale mam nadzieje ze juz z obroną problemu nie bedzie

"Metaphors of LOVE in Michael Jackson's and Freddie Mercury's lyrics"
"Metafory miłości w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona i Freddiego Mercurego"
Bylo chwilami naprawde ciężko (Erna wie...

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....
I'm believer ...:)
- Erna Shorter
Dziołszki dzięki za 3manie kciuków. 
Przydadzą się.

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jak często Michael śpiewa o pożądaniu.
Przez analizę jaką przeprowadziłam poznałam tyle słów, będących metaforami pożądania,że do tej pory jestem w szoku,że jest ich aż tyle.
Z niego to jednak demon sexu.

Fanka MJ przeprowadziła porządną analizę metafor miłości oczywiście na podstawie wybranych utworów i nie wiem co na to tancerz,gdyby się dowiedział,że ktoś chce jej pomóc zrobić to ponownie.
Co do pożądania to już przeprowadziłam co prawda dogłębną analizę tekstów Michael'a, ale może okazać się,że coś przeoczyłam.
dam Ci poczytać JAK chcesz.
Myślę jednak,że skoro się oferujesz to jesteś dobry z zakresu językoznawstwa,co do tego czy dobrze Ci idzie po angielsku to nie mam wątpliwości,bo w Szkocji siedzisz.
W sumie obie prace zostały zatwierdzone,ale myślę,że będziemy je kontynuować na magisterce więc wiesz... będziemy w kontakcie.

Przydadzą się.
Kochana mogę Cię zapewnić,że podeszłam do sprawy w 100% profesjonalnie.cicha pisze:MJ Perv w licencjacie...no jak nic

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jak często Michael śpiewa o pożądaniu.

Przez analizę jaką przeprowadziłam poznałam tyle słów, będących metaforami pożądania,że do tej pory jestem w szoku,że jest ich aż tyle.
Z niego to jednak demon sexu.

Maro zastanawiam się jak mógłbyś nam pomóc.Maro pisze:Jeśli tylko mógłbym a będzie taka potrzeba w pomocy to dajcie Obie znać :)

Fanka MJ przeprowadziła porządną analizę metafor miłości oczywiście na podstawie wybranych utworów i nie wiem co na to tancerz,gdyby się dowiedział,że ktoś chce jej pomóc zrobić to ponownie.

Co do pożądania to już przeprowadziłam co prawda dogłębną analizę tekstów Michael'a, ale może okazać się,że coś przeoczyłam.
dam Ci poczytać JAK chcesz.

Myślę jednak,że skoro się oferujesz to jesteś dobry z zakresu językoznawstwa,co do tego czy dobrze Ci idzie po angielsku to nie mam wątpliwości,bo w Szkocji siedzisz.
W sumie obie prace zostały zatwierdzone,ale myślę,że będziemy je kontynuować na magisterce więc wiesz... będziemy w kontakcie.