Temat pracy licencjackiej

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Temat pracy licencjackiej

Post autor: Fanka MJ »

Ja i Erna Shorter mamy problem z wyborem pracy licencjackiej. Poniewaz praca ma być z zakresu jezykoznastwa,musimy skupić sie na tym obszarze ( dodam ze studiujemy filologię angielską). Chciałybyśmy przeanalizować pod tym katem teksty piosenek Michael'a. Jednak nie wiemy jak sie do tego zabrać, od czego zacząć i w ogole jak prace zatytułować. Macie moze jakis pomysł? Będziemy wdzięczne za sugestie :-) Pozdrawiamy!
Obrazek

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....

I'm believer ...:)
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Jeszcze potem pomyślę ale może być np coś w stylu analizy tekstów pod kątem użytej osoby w odniesieniu do tematyki utworu?

No wiesz...
JA: I`m bad, did I scare you, have you seen my childhood...

TY: Heal the world, Man in the mirror...

Hmmm...coś nie tego, bo w Man in the mirror też śpiewa w pierwszej osobie, ale może jakiś klucz by się znalazł...
W zasadzie jak tak myślę, to on większość spiewa w pierwszej osobie, chociaż niektóre tematy /jak to naprawianie świata/ już niekoniecznie. To raczej jest prośba/nakaz zeby ktoś coś zrobił.

Jak to językoznawstwo to te osoby może by pasowały.
Ile procentowo, czy z latami się coś zmienia czy nie...

Albo z polami semantycznymi.
Czyli co się tam najzcęściej pojawia: uczucia, słownictwo związane z wojną, jakieś potocyzmy bo o wulgaryzmy u niego ciężko (Superfly sister?), pieniądze...

Kurde...nigdy nie przepadałam za językoznawstwem...co tam jeszcze może być? :knuje:
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

MJowitku dziękujemy za pomoc.
Hmm... qrcze mamy naprawde problem,nie wiemy jak to ugryźć :/. Twój pomysł nam się spodobał,ale jeśli miałabyś jeszcze jakieś inne,czekamy :D

Prośba także do innych użytkowników forum ;) - POMÓŻCIE ;)

:surrender:
Obrazek
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Ma ktoś jeszcze jakieś ideas???

Prosze pomóżcie...
Obrazek
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Nie wiem czy dobrze rozumiem językoznawstwo, czy chodzi bardziej o struktury gramatyczne czy jakieś wyrażenia idiomatyczne, jeśli o to pierwsze, to po prostu powyszukujcie w piosenkach MJa zdań warunkowych, zastosowań czasowników modalnych, stron biernych itp. Jeśli o to drugie, to warto odnaleźć jakieś idiomy, spróbuję coś wkrótce podrzucić. Mam nadzieję, że dobrze kombinuję.
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Dzięki Speed Demon, na razie zbieramy rózne pomysły i spróbujemy coś z tego sklecić. ;)

Naprawdę dzięki za pomoc...

:)
Obrazek
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Chciałam wszystkich poinformować,że moja praca licencjacka została właśnie przyjęta przez moją promotorkę i jeśli wszystko w dziekanacie, jak i na moim piątkowym egzaminie pójdzie dobrze,to w lipcu będę się bronić.

Piszę o tym,bo temat mojej pracy to:

"Metaphors of everyday life and their use in Michael Jackson’s lyrics :
metaphors of desire."

po polsku:

"Metafory życia codziennego i ich użycie w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona : metafory pożądania."

Także trzymajcie kciuki,bo pisałam wszystko na podstawie trzydziestu tekstów Michael'a i jest o co powalczyć. hihihi

Aoow! :mj:
Obrazek
Awatar użytkownika
Kasiaaa

Post autor: Kasiaaa »

Erna Shorter pisze:Także trzymajcie kciuki,bo pisałam wszystko na podstawie trzydziestu tekstów Michael'a i jest o co powalczyć. hihihi
Na pewno się uda ;-)
Trzymam kciuki i czekam na dobre wieści :-)
We can fly, you know. We just don’t know how to think the right thoughts and levitate ourselves off the ground.
Michael Jackson.

loveMJPT
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

Kasiaaa pisze:Trzymam kciuki i czekam na dobre wieści
chcemy wszystko wiedzieć dokładnie co jak kiedy i na ile :smiech: no i oczywiście powodzonka i kciuki też trzymam ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Erna Shorter pisze:Piszę o tym,bo temat mojej pracy to:

"Metaphors of everyday life and their use in Michael Jackson’s lyrics :
metaphors of desire."

po polsku:

"Metafory życia codziennego i ich użycie w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona : metafory pożądania."
:-o MJ Perv w licencjacie...no jak nic :smiech:

Keep fingers crossed. :)
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Fanka MJ

No to skoro Erna sie pochwaliła to ja tez ;-) Ja również dziś oddałam , temat mojej pracy :

"Metaphors of LOVE in Michael Jackson's and Freddie Mercury's lyrics"

"Metafory miłości w tekstach utworów muzycznych Michaela Jacksona i Freddiego Mercurego"

Bylo chwilami naprawde ciężko (Erna wie... ;-) ), ale mam nadzieje ze juz z obroną problemu nie bedzie
Obrazek

Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

Jeśli tylko mógłbym a będzie taka potrzeba w pomocy to dajcie Obie znać :)
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Maro pisze:Jeśli tylko mógłbym a będzie taka potrzeba w pomocy to dajcie Obie znać :)
Bartek, a w jakim zakresie mozemy liczyć na pomoc? :] Brzmi intrygująco :knuje: ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

Maro pisze:Jeśli tylko mógłbym a będzie taka potrzeba w pomocy to dajcie Obie znać :)
hm...chyba trochę za późno...
Fanka MJ pisze:Bartek, a w jakim zakresie mozemy liczyć na pomoc? :] Brzmi intrygująco
no ciekawe, ciekawe :knuje:
Obrazek
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Dziołszki dzięki za 3manie kciuków. :hug:
Przydadzą się.
cicha pisze:MJ Perv w licencjacie...no jak nic
Kochana mogę Cię zapewnić,że podeszłam do sprawy w 100% profesjonalnie. :cool:

Nawet sobie nie zdajecie sprawy jak często Michael śpiewa o pożądaniu. glupija
Przez analizę jaką przeprowadziłam poznałam tyle słów, będących metaforami pożądania,że do tej pory jestem w szoku,że jest ich aż tyle.
Z niego to jednak demon sexu. :diabel:
Maro zastanawiam się jak mógłbyś nam pomóc. :knuje:

Fanka MJ przeprowadziła porządną analizę metafor miłości oczywiście na podstawie wybranych utworów i nie wiem co na to tancerz,gdyby się dowiedział,że ktoś chce jej pomóc zrobić to ponownie. :diabel2:

Co do pożądania to już przeprowadziłam co prawda dogłębną analizę tekstów Michael'a, ale może okazać się,że coś przeoczyłam.
dam Ci poczytać JAK chcesz. :diabel:

Myślę jednak,że skoro się oferujesz to jesteś dobry z zakresu językoznawstwa,co do tego czy dobrze Ci idzie po angielsku to nie mam wątpliwości,bo w Szkocji siedzisz.

W sumie obie prace zostały zatwierdzone,ale myślę,że będziemy je kontynuować na magisterce więc wiesz... będziemy w kontakcie. :diabel:
Obrazek
ODPOWIEDZ