James Brown

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Maro

James Brown

Post autor: Maro »

Zmarł James Brown, "ojciec chrzestny" soulu

Obrazek
Amerykański piosenkarz i kompozytor James Brown, uważany za prekursora muzyki rhythm and blues i funky, nazywany "ojcem chrzestnym" soulu, zmarł w Atlancie. Miał 73 lata.

Jak poinformował agent muzyka Frank Copsidas, w niedzielę Browna z objawami zapalenia płuc przewieziono do szpitala Emory Crawford Long. Lekarze stwierdzili zgon nad ranem czasu polskiego, jednak wciąż nie wiadomo, jaka była jego dokładna przyczyna.

James Brown należał do najbardziej rozpoznawalnych wykonawców muzyki popularnej. Nagrał ponad 50 płyt, wydał 119 singli. W ciągu długiej kariery, trwającej od końca lat pięćdziesiątych, wydawał średnio po cztery albumy rocznie, a w rekordowym 1969 roku skomponował ich aż dziewięć.

To właśnie Brown, określany mianem "Mister Dynamit", wprowadził do muzyki pojęcie "funk". Jego przebój "Say it Loud (I'm Black and I'm Proud)" stał się hymnem walki o równość społeczną czarnoskórej ludności w Ameryce lat 60. XX wieku.

Karierę artysty przerwały kłopoty finansowe i prawne, które doprowadziły do kontrowersyjnego procesu o nadużycia podatkowe i jego uwięzienia. W końcu lat dziewięćdziesiątych Brown powrócił na scenę, ale nie udało mu się już odzyskać dawnej popularności.

Najbardziej znane utwory to m.in. "I Got You (I Feel Good)" i "(Get Up I Feel Like Being a) Sex Machine".

_____
From (wp)
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Przykra wiadomość... :smutek: [*]
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Trudno mi w to uwierzyć.
[*]
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Nie wiem co powiedzieć.
Nie mogę powstrzymać łez.
Jak do tej pory to śmierć najbliższego mi muzyka.
I to w taki dzień...

Nie potrafię sobie tego wyobrazić. Jeszcze 3 dni temu słuchałem jego koncertu w Chastain Park. A dziś James Brown nie żyje. Takiego Bożego Narodzenia się nie spodziewałem.

[*]
mRm

James Brown nie żyje...

Post autor: mRm »

Amerykański piosenkarz i kompozytor James Brown, uważany za prekursora muzyki rhythm and blues i funky, nazywany "ojcem chrzestnym" soulu, zmarł w poniedziałek w Atlancie. Miał 73 lata. Jak poinformował agent muzyka Frank Copsidas, w niedzielę Browna z objawami zapalenia płuc przewieziono do szpitala Emory Crawford Long. Lekarze stwierdzili zgon nad ranem czasu polskiego, jednak wciąż nie wiadomo, jaka była jego dokładna przyczyna.

Obrazek
Awatar użytkownika
Mike

Post autor: Mike »

No, szkoda, że do szedł do 80 chociaż...[']. I Michael też stracił swojego Idola:(
"LIES RUN SPRINTS, BUT THE TRUTH RUNS MARATHONS"- Michael Jackson
Obrazek
http://www.youtube.com/user/ktossomeone
Awatar użytkownika
Fanka MJ

Post autor: Fanka MJ »

Ehh brak słów...Smutno mi [*] Kondolencje ode mnie i tancerza ...
Ostatnio zmieniony pn, 25 gru 2006, 13:17 przez Fanka MJ, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Expect the Unexpected....
Do not look for the Obvious....
Look between the lines....

I'm believer ...:)
Awatar użytkownika
wirus2006

Post autor: wirus2006 »

Wielka szkoda był naprawde wielkim człowiekiem :(
Awatar użytkownika
dzina

Post autor: dzina »

Taki zapał i energię jaką miał na scenie może wielu mu pozazdrościć, aż ciężko uwierzyć, że nie żyje! 73 lata to stanowczo za wcześniej - SZOK... :(

[*]
Awatar użytkownika
siadeh_
V.I.P.

Post autor: siadeh_ »

Az trudno w to uwierzyć... To jedna z tych osób, która - wydawało się - bedzie żyła wiecznie... Nie znałam Go, jego muzykę - tyle o ile, bo nigdy sie w nią nie zagłebiałam, ale dziś - dowiadujuąc sie o tym poczułam ukłócie w sercu. Sama nie wiem dlaczego. Moze po prostu dlatego, ze coraz więcej wspaniałych ludzi odchodzi... [*][*][*]

Kinga[/color]
"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"

* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
thewiz

Post autor: thewiz »

[*] Wielka szkoda. Jeszcze nie tak dawno tanczyl z MJem na scenie :smutek:
Awatar użytkownika
cicha

Post autor: cicha »

Jeszcze wczoraj czytałam z uśmiechem plotkę (w którą nie wierzyłam, ale jakże miłą), że MJ chicałby współpracować z JB i nagrać wspólnie jakiś utwór, o czym rzekomo wspominał Will.I.Am.
Dziś dotarło do mnie, że już Go nie ma, wkrótce zapewne pojawi się "statement" MJ'a...

No cóż...nikt nie żyje wiecznie...
A Ci najbardziej genialni i utalentowani - pozostawiają po sobie wielką spuściznę i inspirację, do których będą wracać i z której bedą czerpać kolejne pokolenia utalentowanych, zdolnych i wybijających się ponad przeciętność indywidualistów...

[*]
B. Olewicz (...) co tak cenne jest, że ta nienazwana myśl rysą jest na szkle? (...)
E. Bodo To nie ty...
Awatar użytkownika
Aguska

Post autor: Aguska »

Wiadomość o śmierci Browna musiała być ciosem dla Michaela, bo ten wielki artysta był dla niego inspiracją, MJ podziwiał go i mówił o nim wiele wspaniałych słów. [*]

BillieJean

Post autor: BillieJean »

Jeszcze w sobotę stałam w sklepie i oglądałam jego płyty...
nie potrafię znaleźć odpowiednich słów żeby wyrazić to co czuje. Ogromna strata, dla wszystkich - dla tych którzy go kochali ale i dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji zapoznać się z jego twórczością.
Macie racje...odchodzą najwspanialsi ludzie, czy jeszcze kiedykolwiek pojawi się ktoś tak wielki jak James Brown?wątpie.
w moim sercu pozostanie na zawsze...

James Brown [*]
Ostatnio zmieniony wt, 28 sie 2007, 17:47 przez BillieJean, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

ODPOWIEDZ