Sztuka - nie sztuka (i Michael Jackson też)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
MJowitek

Sztuka - nie sztuka (i Michael Jackson też)

Post autor: MJowitek »

Edit: Edytowałam staego posta bo chciałam coś dodać. Potem dodałam następne i tak już zostało. Wątek o sztuce i nie-sztuce. Czasami pojawi sie coś z Michaelem Jacksonem. A czasami nie ;]

Taka...ciekawostka...

W brytyjskim miasteczku Lostwithiel zostało wystawionych na aukcji 21 akwarel i szkiców autorstwa młodego Adolfa Hitlera.

Prace zostały odnalezione na poddaszu jednego z belgijskich domów. Eksperci potwierdzili ich autentyczność, ustalono, że powstały one prawdopodobnie w latach 1916-1918.

Za jedną z nich, zatytułowaną "Village Scene", zapłacono 9,5 tys funtów. Inne prace uzyskały ceny po kilka tysięcy funtów za sztukę.

Obrazek
Rząd wiejskich chat, Adolf Hitler, akwarela, 1916-1918

Obrazek
Chata z czerwonym dachem, Adolf Hitler, akwarela, 1916-1918

Obrazek
Kościół Preux-au-Bois, Adolf Hitler, akwarela, 1916-1918
Ostatnio zmieniony sob, 02 cze 2007, 13:47 przez MJowitek, łącznie zmieniany 3 razy.
KASIA

Post autor: KASIA »

malował naprawdę pięknie (ale ten świat jest dziwny :wariat: )
Awatar użytkownika
MJowitek

Włanie się natknęłam na sztukę w wersji mini...

Ludzie na jedzeniu...
autorzy:
©Pierre Javelle & Akiko Ida

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

http://legnangel.livejournal.com/564026.html

I przy okazji, w Londynie pojawiają się od czasu do czasu "Little People".
Malutkie figurki postawione gdzieś na mieście...
Autorstwa Slinkachu.

Dreams of packing it all in, Slinkachu, 2006
Obrazek
Obrazek

For Sale/Sold, Slinkachu, 2006
Obrazek
Obrazek

Roadworks, Slinkachu, 2006
Obrazek
Obrazek

Więcej na stronie artysty:
http://little-people.blogspot.com/
Awatar użytkownika
MJowitek

W dziale o MJu pojawiło się coś dla mnie ciekawego. Bo związanego z Banksym. Coby nie mnożyć bytów zgodnie z zaleceniami jednego z filozofów, tylko dam linka do tamtego tematu:]

Obrazek

W sumie nie wiem czy to coś kogoś bardziej obchodzi, ale mam dzięki temu nową zabawkę na forum :jachce:
Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

Obchodzi, jasne, że obchodzi!
To co tutaj wrzucasz jest bardzo..... to jest niesamowite...
podejzewam, że gdyby nie Ty i ten temat wiele osób nie wiedzialoby o np, tych malutkich ludzikach ;-)
Pozdrawiam serdecznie
Anitka ;-)
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Lika

Post autor: Lika »

Ja bym powiedziała, że to jest mega - mini - sztuka ;-)

Bardzo mi się podoba w każdym razie. Dzięki Jowitka za wyszperanie tego dla nas japrosic
"Słodki ptaku, moja duszo, twoje milczenie jest tak cenne.
Ile czasu minie zanim świat usłyszy twą pieśń w mojej?
Oh, to jest dzień, na który czekam!"

- Michael Jackson
Awatar użytkownika
MJowitek

No proszę. I znowu wracam do tego tematu.
Ponownie ciekawostka ze świata sztuki, która ma związek z Michaelem Jacksonem.

Z tym, że ostatnio było o nowym muralu Banksyego, a teraz o starym i znanym artyście.

Andy Warhol

Obrazek
Andy Warhol
Self-Portrait, 1986
©The Andy Warhol Museum, Pittsburgh.

To może sobie pozwole na krótką notkę, bo się nie mogę powstrzymać...

Urodził się 6 sierpnia 1928 r. w Pittsburghu w Pensylwanii (USA), zmarł 22 lutego 1987 w Nowym Jorku (USA). Jego rodzice pochodzili z północnej Słowacji.

Dość wcześnie zaczął przejawiać zdolności artystyczne, studiował projektowanie użytkowe na Carnegie Mellon University w Pittsburgu, a następnie pracował w Nowym Jorku jako ilustrator czasopism i twórca reklam. Rysował dobrze i znany zaczął być dzięki swym rysunkom butów wykonywanych kolorowym tuszem (lata 50.).

Obrazek

Jeśli dobrze pamiętam, to przyjaciele namówili go do tego, by zaczął malować to, co kochał.
No to Warhol namalował zupę.
Obrazek
A potem jeszcze więcej zup. I innych rzeczy, które kochał, między innymi pieniądze. I inne przedmioty codziennego użytku.
I stał się sławny.
Podchodził do wszystkiego bardzo rzeczowo i każdy przedmiot mógł stać się czymś wartym uwagi.
Co więcej, każdy z tych przedmiotów mógł być używany przez wszystkich ludzi wszystkich klas społecznych. Coca Cole piją żebracy i wielkie gwiazdy. Zawsze jest taka sama.

Warhol zasłynął tez powiedzeniem:
W przyszłości każdy będzie sławny przez 15 minut.

Malował nie tylko przedmioty, ale i sławnych ludzi.
Zresztą lubił przebywać w ich towarzystwie. Tzn ok, nie wiem czy lubił, w każdym razie przebywał. Szukał wśród nich osób zainteresowanych jego sztuką. Między innymi znalazł Michaela Jacksona.

Obrazek
Obrazek

Niestety nie znam dokładniejszych okoliczności zrobienia tych zdjęć. Jak ktoś wie to poprosze o info. Wiem tylko tyle, że poznali się gdzieś w latach 70. co by zresztą współgrało z jego inna dewizą: Zarabianie jest sztuką i praca jest sztuką, a dobry biznes jest najlepsza sztuką.

W 1968 roku pewna Valeria Solanas postrzeliła go w klatkę piersiową.
Przeżył, ale odbiło się to na jego psychice i dalszym życiu.

Obrazek

Kurcze, za dużo się w jego życiu działo, żeby tak po prostu krótką notkę napisać. Aha, był jeszcze gejem, ale nie wiem czy to ma jakies większe znaczenie...

Malował wiele znanych osób, znany jest z serii portretów Marylin Monroe stworzonych zaraz po jej śmierci w 1962 roku. Technika Warhola polegała na seriografii, używał kliszy jednego zdjęcia i "bawił się" kolorami.
Stworzył w ten sposób portrety wielku gwiazd.

Wspomniana Monroe:
Obrazek

Swoją drogą widziałam niedawno kolczyki z tą Monroe. Z Warholem też. Te drugie bym sobie nawet kupiła, tyle że jakoś tak wyszło, że dziurek nie mam do tej pory.

Mao Tse Tung
Obrazek

Mick Jagger z The Rolling Stones
Obrazek

John Lennon
Obrazek

Beethoven
Obrazek

Czerwony Lenin
Obrazek

Moonwalk.
Obrazek

Elizabeth Taylor
Obrazek

No i oczywiście Michael Jackson.
Obrazek

Obrazek

Tutaj można zajrzeć do tego numeru i sobie ewentualnie poczytać artykuł:]

Obrazek

Jak już szaleję, to jeszcze koszulka, która w zasadzie mi się nie podoba, jak większość koszulek wykonanych w ten sposób. Ale motyw ciekawy.

Obrazek

I właśnie w tej chwili sobie uprzytomniłam, ze to wszystko co do tej pory było, to był WSTĘP.

Zasadnicza część notki brzmi:
W wiedeńskim muzeum Albertina otwarto niedawno wystawę "Popstars" na której można obejrzeć między innymi właśnie Jacksona.
Szczęśliwi Ci, co w Wiedniu mieszkają.
We Wrocławiu też kiedyś była wystawa Warhola, ale Jacksona nie uświadczyłam. Chociaz i tak była fajna.

A w Wiedniu obejrzeć sobie można między innymi te obrazy:
Obrazek
Love You Live (Mick Jagger), Andy Warhol, 1975

Obrazek
The Beatles, Andy Warhol, 1980

Obrazek
Michael Jackson, Andy Warhol, 1984

A tu strona do muzeum, dolnym prawym rogu odsyłacz do wystawy. :
http://www.albertina.at/cms/front_content.php

A poza tym dużo go w sieci, zawsze można go pooglądać.
Chociażby tu:
http://www.warholprints.com/[/img]
Awatar użytkownika
MJowitek

MJowitek pisze: W wiedeńskim muzeum Albertina otwarto niedawno wystawę "Popstars" na której można obejrzeć między innymi właśnie Jacksona.
Od Diabła się dowiedziałam, że wystawa będzie trwała do 18 lutego.

Muzeum otwarte codziennie od 10 do 18.

Bilety za 9 Euro, ulgowe za 6, 50.

I..to na tyle na razie :)

Thx Diable Wiedeński...
Awatar użytkownika
MJowitek

Coś dawno tu nie pisałam, sama nie wiem dlaczego, bo w końcu dużo się dzieje.
Na przykład już jakiś czas temu zniszczono w Londynie pewne graffiti.
Okazało się, że było warte 300 tys. funtów.

Sprawcy zbrodni: pracownicy londyńskiego Zakładu Transportu Miejskiego

Artysta: Banksy /już o nim wczesniej było, postaci przedstawiać ponownie nie będę.../

Zniszczone dzieło: mural przedstawiający Johna Travoltę i Samuela L. Jacksona w rolach z "Pulp Fiction", trzymających w rękach banany zamiast pistoletów.

Obrazek

Nie widze powodu, żeby pisac o tym własnymi słowami.
Kto ciekawy o co w tym wszystkim chodzi, zapraszam tutaj:
http://art.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?3
Notka o dziele Banksy`ego pod tą o Paris Hilton.

Cytat na zachętę:
Fakt, że przez nieuwagę/niekompetencję/głupotę zniszczono mural wart 300 tys. funtów musiał dać do myślenia nie tylko fanom Banksy'ego i szefostwu londyńskiego ZTM, ale też całemu rynkowi sztuki, który być może dopiero teraz zdał sobie sprawę, że obrazy warte ogromne pieniądze wiszą sobie bez niczyjej ochrony na murach w całej Anglii. Chyba nigdy w historii nie było takiej sytuacji.
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

A propo małych ludzików ;)
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek

Luknijcie na to, naprawde warto malowidła na chodniku
Ostatnio zmieniony sob, 02 cze 2007, 14:40 przez wapniak72, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Te fotografie przypominają mi Fly - projekt Yoko Ono. [Niech mucha przejdzie po nagim ciele kobiety - by sprawdzić, czy widz patrzeć będzie na interesującą wędrówkę owada, czy na ciało].

Obrazek
Awatar użytkownika
wapniak72

Osatnio znalazłem cos takiego
Obrazek
Obrazek[/url]
Obrazek
Obrazek
więcej na http://www.tgfg.pl/tomek/2d/speed-old1.html
Obrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

Znalazłam kilka ciekawostek.
Po prostu przekopiuję tekst z oryginalnej strony (art.blox).

Produkty Tesco - tanie odpowiedniki znanych towarów, symbol najniższego standardu społecznego, skrzętnie skrywany wyrzut sumienia klasy średniej, przez wiele lat jedna z niewielu marek, na którą było stać polskich emigrantów w Wielkiej Brytanii. Kupuje je większość, ale tylko mniejszość się do tego przyznaje. Jedna z ikon współczesnej kultury konsumpcji. Członkowie słowackiej grupy artystycznej David wykorzystali moc skojarzeń, jakie niosą ze sobą produkty Tesco i na ich modłę stworzyli Biblię Tesco - w trzech wersjach i formatach. Czy taki tani odpowiednik "oryginału" mógłby znależć się na sklepowej półce? Czy kupujący zauważyliby niestosowność, czy raczej potraktowali to jako normalną cenową okazję? Niestety nie wiadomo, czy ten przewrotny projekt zaistniał jedynie jednoegezmplarzowo, czy rzeczywiście trafił do słowackiego Tesco.
Obrazek

Co ciekawe, udało nam się też znależć zdjęcie innego nietypowego produktu z linii Tesco - butelkowaną wodę święconą. Nie mamy informacji, czy jej twórcami są także członkowie grupy David, ani czy woda święcona w tej postaci trafiła rzeczywiście do supermarketów.
Obrazek

I już tak ode mnie: czy tak wydrukowana Biblia traci coś na wartości?
Treść pozostaje przecież taka sama.

I jeszcze coś z innej beczki, ale z tego samego źródła.
Znowu Banksy.
Cytuję:

Banksy zbudował Stonehenge na Glasto
Wystartował Glastonbury - festiwali festiwali, mekka mekk i ziemia obiecana dziesiątek tysiecy Europejczyków. Chcieliby tam być wszyscy, których znacie. Jeśli zaprzeczają, to albo kłamią albo są za starzy. Nieważne. W tym roku na Glasto pojawił się także Banksy, i ukradł show, zanim ktokolwiek wszedł na scenę. Ze zdezelownch toi-toi zbudował na festiwalowym polu replikę Stonehenge. Parodia miejsca kultu z 2600 roku p.n.e.? Czy tak wyglądają obeliski naszych czasów? Troche w tym dowcipu, trochę refleksji. I może to zabrzmi śmiesznie, ale czy oblężone festiwalowe miasteczka toi-toi nie kojarzą się z miejscami pielgrzymek i obrzędów? Kto był ten wie.

Obrazek
A Pile of Crap, Banksy, instalacja, 2007

A co na to sam Banksy? Skomentował jednym zdaniem: - Niektóre pomniki są do kitu, ale to jest naprawdę kupa gówna.
Awatar użytkownika
wapniak72

MJowitek pisze: I już tak ode mnie: czy tak wydrukowana Biblia traci coś na wartości?
Treść pozostaje przecież taka sama.
Oczywiście, ze sens pozostaje taki sam, ale sam takowej Biblii bym nie kupił, wydaje mi się, że skromne opakowanie jak najbardziej tak, lecz logo firmy na symbolu religijnym jest chyba w złym guście. Woda świecona w markecie itp. wydają mi sie niejako kolidować z sakralnością kościelna. W moim przekoananiu, niektóre rzeczy powinno robić sie w tradycjonalny sposób, jedynie wtedy oddaje się włąściwy szacunek symbolom.

Mam do was pytanie, mianowicie co sądzicie o Panu Guntherze von Hagensie? Jak wiadomo zajmuje się prepanacją zwłok w sposób artystyczny. Czy to jest sztuka? czy moralne jest postepowanie w ten sposób? Mam mieszane uczucia, niezbyt pochlebiam takim rodzajom sztuki. Na koniec daje linka ze zdjeciami, jezeli kogoś to brzydzi, to nie powinien ogladać. :)
Obrazek
Awatar użytkownika
MJowitek

wapniak72 pisze:Na koniec daje linka ze zdjeciami,
...chyba zapomniałeś o nim...
ODPOWIEDZ