Jestem jestem, jeszcze żyje albo raczej wracam do żywych
Wybaczcie że tyle to trwało ale chciałam napisać o wynikach moich badań juz jako magister heheh

dzis się obroniłam i jeszcze nie moge w to uwierzyć... a może ja po prostu nie chce dorosnąć hehehe

przewodniczący komisji dopytywał sie ciągle czy ja naprawde jestem fanką MJ'a:) ale bez chamówy - bardzo pozytywnie, recenzentka nawet zachowała sobie moja prace na pamiatke bo jej się podobała
To może po kolei:
CHARAKTERYSTYKA GRUPY BADAWCZEJ
W badaniu wzięło udział 79 kobiet i 26 mężczyzn. Przedstawiciele obu płci, nie są więc reprezentowani w sposób równoliczny. W przebadanej grupie zdecydowanie dominują kobiety.
Średnia wieku wszystkich osób badanych wynosi 21,24 lat. Najmłodsza osoba uczestnicząca w badaniu miała 16 lat, najstarsza – 33. Wśród badanych najliczniej reprezentowane były osoby w wieku 16 lat (N=15) i 22 lat (N=14). Kolejną grupą odznaczającą się większą liczebnością były osoby w wieku 17 lat (N=12), 23 lat (N=11) i 18 lat (N=10). Charakteryzujący przebadaną grupę fanów rozkład wieku, gdzie przeważają adolescenci, może wynikać z powszechnie występującego na tym etapie rozwojowym adorowania sławnych ludzi i traktowania ich jak idoli czy wzorów do naśladowania, w celu pełniejszego ustalenia własnej tożsamości.
Najwięcej osób posiadało wykształcenie średnie i policealne (N=53), następnie podstawowe (N=27), wyższe (N=23) i zawodowe (N=2).
Większość badanych mieszka w mieście (N=76), natomiast osoby mieszkające na wsi stanowią w grupie badanej mniejszość (N=29).
Większość badanych stanowią osoby samotne, nie posiadające stałego partnera (N=72). Natomiast osoby deklarujące posiadanie partnera/partnerki stanowią 1/3 grupy badawczej (N=33).
Wśród badanych przeważają osoby uczące się i studiujące (N=69), pracujące zawodowo (N=14) oraz jednocześnie uczące się/studiujące i pracujące zawodowo (N=12).
Dokonując podsumowania, można stwierdzić, że grupę badawczą stanowią osoby młode, w przedziale wieku od 16. do 33. lat, ze znaczną przewagą kobiet wśród badanych, w większości z wykształceniem średnim i policealnym, mieszkające przeważnie w mieście, uczące się i studiujące, nieaktywne zawodowo i nie posiadające stałego partnera (statystyki opisowe badanej grupy znajdują się w Załączniku 7).
DANE Z POSZCZEGÓLNYCH KWESTIONARIUSZY PSYCHOLOGICZNYCH:
Dokładny temat mojej pracy brzmiał nastepująco: Osobowość, satysfakcja z życia i poczucie własnej wartości a nasilenie uwielbienia dla celebrities (CWS - Celebrity Worship Syndrome) - na przykładzie polskich fanów Michael'a Jackson'a.
Nie ujawniałam go tak dosłownie wczesniej poniewaz musiałam postępować zgodnie z procedurami, wg których dokładne nazywanie weryfikowanych zmiennych wzbudza w badanych nastawienia, które mogłyby mieć niekorzystny wpływ na wyniki badań. Chociaż nazwy kwestionariuszy były podane w badaniu, także Ci bardziej ciekawscy mogli sobie spokojnie sprawdzić jaką zmienną badało dane narzędzie
Uwielbienie dla gwiazd może przyjmować 3 stopnie nasilenia:
1) Stopień łagodny (entertainment-social) – częste mówienie o swoim wybranym idolu, skupianie swojego zainteresowania wokół wybranej gwiazdy i umniejszanie innym sławnym osobom - głownie w ramach rozrywki i spędzania wolnego czasu;
2) Stopień umiarkowany (intense-personal) – poczucie intensywnego osobistego związku ze swoim idolem;
3) Stopień intensywny (borderline-pathological) – poczucie wyjątkowej więzi z faworyzowana gwiazdą, również wiara, że idol zna osobę o tym stopniu nasilenia syndromu osobiście i gotowość aby zrobić dla niego wszystko (Maltby, et al., 2004);
W przebadanej grupie, najwięcej osób charakteryzuje się łagodnym stopniem nasilenia CWS (N=81), co jest jednoznaczne z angażowaniem się w związek paraspołeczny (czyli między fanem a idolem) przede wszystkim w ramach rozrywki i sposobu spędzania wolnego czasu. Stopień umiarkowany dotyczy zdecydowanie mniejszej liczby osób (N=20) i wskazuje na zainteresowanie idolem z powodów osobistych. Z kolei stopień intensywny jest reprezentowany najmniej licznie (N=4) i wśród tych osób najwyraźniej występować może uwielbienie z pogranicza normy i patologii.
Rozkład otrzymanych liczebności, dla poszczególnych stopni nasilenia jest zgodny z wynikami otrzymywanymi w wielu innych badaniach nad CWS.
Poz wzgledem osobowości analizowane były 3 jej wymiary:
1) Psychotyzm – wymiar osobowości określany przez tendencję do izolacji i niewrażliwości z jednej strony, a przez akceptację norm społecznych i troskę o innych z drugiej (Pervin, Oliver, 2003);
2) Ekstrawersja – biegun dymensji introwersja-ekstrawersja, przejawiający się w dyspozycji do bycia towarzyskim, przyjaznym, impulsywnym, chętnie podejmującym ryzyko (Pervin, Oliver, 2003);
3) Neurotyzm – wymiar osobowości określany przez stabilność i niski poziom lęku z jednej, a niestabilność i wysoki poziom lęku z drugiej strony (Pervin, Oliver, 2003);
Najwyższe średnie wyniki dla całej grupy badawczej, uzyskane zostały na skali ekstrawersji (14,82), pośrednie na skali neurotyzmu (13,82), a najniższe na skali psychotyzmu (9,96) - czyli najwięcej osób otrzymało wysokie wyniki w skali ekstrawersji, dalej neurotyzmu a na koncu - psychotyzmu.
Średnia wyników wszystkich osób badanych w Skali Satysfakcji z Życia (SWLS) wynosi 19,76 – gdzie minimalna średnia wynosi 5, maksymalna natomiast 33. W odniesieniu do norm uzyskana średnia wyników, wskazuje na 5 sten, co interpretuje się jako wynik przeciętny - czyli fani ogólnie charakteryzują się umiarkowanym zadowoleniem z życia.
Średnia wyników wszystkich osób badanych w Skali Poczucia Własnej Wartości Rosenberga (RSES) wynosi 28,67, gdzie minimalna średnia wynosi 15, maksymalna natomiast 40. W odniesieniu do norm, uzyskany wynik wskazuje na przeciętne poczucie własnej wartości. Ocena własnej osoby wśród fanów nie jest ani przesadnie zawyżona, ani zaniżona.
Informacje dotyczące zależności miedzy badanymi zmiennymi, wnioski i komentarze wrzucę jutro bo jestem po paru bronxach i ledwo tu siedze... ledwo ale z usmieszkiem na ustach
Dziekuje z całego serduszka wszystkim którzy wzięli udział w moich badaniach

i pewnie będe dziękowac jeszcze nie raz nie dwa

Bez Was moja praca nie miałaby prawa bytu! Gdybyście jeszcze pomogli mi znaleźć robote to tez bym się nie pogniewała hihih

no żarcik taki hie hie hie
Będę jutro późnym wieczorem w razie jakichś pytań, wątpliwości lub zarzutów

... dobra spadam spinkać bo z rańca mam dyżur na świetli, wiecie tam gdzie oddawaliście głosy i wygraliśmy konkurs
I love You more

a MJ jest po prostu moim Królciuniem