Sztuka - nie sztuka (i Michael Jackson też)

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
siadeh_
V.I.P.

Post autor: siadeh_ »

MJowitek pisze:...chyba zapomniałeś o nim...
Kliknij na "usmiech" na końcu zdania ;-)
"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"

* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

siadeh_ pisze:
MJowitek pisze:...chyba zapomniałeś o nim...
Kliknij na "usmiech" na końcu zdania ;-)
Prosze, prosze... wspomnieć tylko o zwłokach i kto sie odzywa... :]
Macie jeszcze cos takiego link i link
Obrazek
nadia

Post autor: nadia »

Seria Little People niezamowita, swietna koncepcja :)

Odnosnie Pana Gunthera von Hagensa - mowe mi odjelo, nie mialam pojecia, ze ktos robi cos takiego. Z zaciekawieniem weszlam na podane strony spodziewajac sie najgorszego i ze zdziwieniem przyznaje, ze nie bylo tak zle. Niektore z jego prac naprawde mi sie podobaja, wygladaja super, jakby byly zwyklymi rzezbami, dopiero swiadomosc tworzywa, z ktorego zostaly wykonane jest przerazajaca. Czy jest to sztuka, nie wiem, jakos nieswojo czuje sie nazywajac artystom kogos, kto tnie zwloki, podobnie jak wapniak72 mam mieszane uczucia.

Btw czy ktos z Was wie skad Gunther von Hagens bierze te ciala?
Awatar użytkownika
keep_the_faith

Post autor: keep_the_faith »

Te malunki na chodnikach są super! Najbardziej podoba mie sie ten w którym ten chodnik jest taki jakby wyciągniety z chodnika ;-) Nie jest zbyt skomplikowany ale robi wrazenie. A czy te malunki ze wszystkich stron wyglądają na trójwymiarowe?
Awatar użytkownika
wapniak72

Post autor: wapniak72 »

keep_the_faith pisze:Te malunki na chodnikach są super! Najbardziej podoba mie sie ten w którym ten chodnik jest taki jakby wyciągniety z chodnika ;-) Nie jest zbyt skomplikowany ale robi wrazenie. A czy te malunki ze wszystkich stron wyglądają na trójwymiarowe?
Nie, tylko od przodu, z boku sa starsznie rozciagniete.
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Udało mi się być ostatnio na wystawie
AMERYKAŃSKA GRAFIKA LAT 80-tych
w Kołobrzeskiej Galerii Sztuki Współczesnej.

Sprowadzili trzy dzieła Andy'ego Warhola: Panczenistę oraz dwa z cyklu "Owoce Kosmiczne": Arbuz i Gruszki . Były także dzieła innych artystów [oczywiście], m.in. Ed Paschke, czy Jon Carsman. Wymieniam akurat ich, bo spośród wszystkich imponujących i fantastycznych dzieł ich prace są moimi ulubionymi. Carsman dzięki Hot Shadows, a Paschke dzięki Viseon. Były także prace Polaków, m.in. Bożeny Barańskiej z mojego miasta. Gdyby ktoś z Was miał okazję być w Kołobrzegu, gorąco polecam!

"O randze przekazanych prac świadczą same nazwiska artystów, na czele z ikoną i mitem sztuki nowoczesnej Andym Warholem. Twórca przekazał czterominutowy fragment filmu Kiss z 1964 roku we własnej reżyserii oraz trzy prace graficzne wykonane w technice sitodruku zatytułowane: Arbuz (Watermelon from series Space Fruits), Gruszki (Pears from series Space Fruits) i Panczenista (Speer Skater). Dwie pierwsze należą do cyklu nazwanego Owoce Kosmiczne, wyróżniającego się pojawieniem się po raz pierwszy w kompozycjach cienia, elementu charakterystycznego dla późnego okresu twórczości Warhola. Trzecia grafika, wykonana na zamówienie organizatorów XIV Zimowych Igrzysk Olimpijskich w Sarajewie prezentuje rzadki temat sportowy znakomicie osadzony w rozpoznawalnej stylistyce artysty. Do prac związanych z Andym Warholem należy również jego portret wykonany przez fotografa Jacka Mitchella, znakomitego obserwatora świata artystycznego Stanów Zjednoczonych. Pop art reprezentują również inni wybitni twórcy, z grona których na pewno warto wymienić Keitha Haringa, czerpiącego stylistyczne inspiracje ze sztuki ulicy i graffiti oraz Kennego Scharfa, który w ironiczny sposób przetwarza wzory sztuki komiksu. Natomiast wyróżniającym się przykładem sztuki konceptualnej jest praca pioniera tego kierunku Josepha Kossutha, który jako pierwszy podjął problematykę definiowania przedmiotów sztuki, ich opisu i rodzenia się znaczeń artystycznych. Licznie zgromadzone są również prace abstrakcyjne, reprezentowane w swoich dwu głównych nurtach - metaforycznym i geometrycznym co dobrze widoczne jest w pracach Budda Hopkinsa, Giseli Beker, Françoise Gilot. Kierunek op art, genetycznie wywodzący się z abstrakcji geometrycznej, zaważył na twórczości jednego z najważniejszych jego przedstawicieli Richarda Anuszkiewicza, ucznia Josefa Albersa. Praca Świątynia Złotej Czerwieni (Temple of Golden Red) jest dobrym przykładem stylu artysty, który zestawiając czyste barwy z prostymi liniami wywołuje wrażenie pulsującej przestrzeni. Do tego samego kierunku należą prace Juliana Stańczaka, artysty o polskich korzeniach, analizującego w swojej twórczości związki koloru z geometrią."
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Kurcze, w ogóle nie powinno mnie tu teraz być, a już z pewnością nie jest to moment na dywagacje o sztuce, ale no co tam...

Znalazłam fajnego bloga (kolejnego takiego z serii o sztuce) i mi się jedna notka spodobała.

O czaszkach.
Kiedyś tam jeszcze chciałam napisać o diamentowej czaszce, jednym z najdroższych dzieł współczesnej sztuki, ale jakoś mi to umknęło.
O, o tej. Znacie?
Obrazek

Teraz mi się przypomniało.
Na blogu straszna sztuka pewna pani zgromadziła sobie fajny mini przegląd czaszek w sztuce. Może komuś też się spodoba, to sobie kliknie. Trzeba zjechać do notki z 17 czerwca. No jakoś dopiero teraz na to trafiłam.

Aha, coby nie było, blog z grubsza przejrzałam, bo nazywa się "straszna sztuka" (o wampirach własnie czytam...pozdro dla Kini) i mnie tknęło, że tu dzieci na forum mamy, a kto wie co tam może być, ale blog uznałam za w porządku, ale to jest MOJA ocena. Jednakowoż dla świętego spokoju uprzedzam, że na blogu bywa krew, elementy erotyczne i inne podobne. Dla mnie nic bulwersującego, no ale uprzedzam.
Awatar użytkownika
MJowitek

Robię kopiuj-wklej z art.bloxu:

Jeśli marzysz, żeby mieć w domu obraz, jakiego nie ma nikt inny na świecie, firma DNA 11 oferuje "ciekawą" propozycję. Co powiesz na unikalny portret, na którym uwieczniono twój kod DNA albo odciski palców? Tradycyjne portrety to przeżytek - oto "sztuka wzięta z życia" - reklamuje producent. O co chodzi? Wysyłamy do DNA 11 zamówienie - wybieramy między DNA a odciskami palców. Pocztą otrzymujemy mini zestawy niezbędne do pobrania próbki naszego kodu genetycznego lub odcisków palców i odsyłamy je do producenta. Tam następuje odczytanie danych i stworzenie ich wizualizacji. Gotowy wzór jest nadrukowywany na płótno w jednym z dziewięciu wybranych przez nas kolorów. I gotowe. Koszt? DNA - 281 euro. Odciski palców - 137 euro.

Obrazek

Obrazek

www.art.blox.pl
www.dna11.com
http://www.dna11.com/gallery.asp
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Wariant z DNA całkowicie do mnie nie przemawia. Nie ten rodzaj sztuki.

Natomiast... odciski palców prezentują się bardzo ciekawie i artystycznie! Jakby do tego dodać różne warianty kolorystyczne.. całkiem ciekawie!

http://www.dna11.com/scripts/get_image. ... height=500

Chętnie miałbym coś takiego na ścianie.
Awatar użytkownika
MJowitek

Te DNA mogłyby byc fajne w łazience na przykład.

A odciski palców...hmmm...jakby się zaprzeć, to można by samemu cos takiego zrobić. Nie byłoby to może idealne odbicie ale "coś w stylu" już tak.

Na art.bloxie ktoś skomentował, że ta sztuka choć oryginalna, to jednak masówka.
Kurcze, jak już nawet DNA czy odciski palców przestają być oryginalne, to co jest?
Awatar użytkownika
Karolina

Post autor: Karolina »

MJowitek pisze:Obrazek
Czy to nie taką kupił George Michael? :knuje:
Awatar użytkownika
MJowitek

Nie będę parafrazować, ctrl+C, ctrl+V i voila:

Na gorącym uczynku
Prezydent George Bush i cała jego administracja za kratkami? Spełniło się marzenie setek milionów wrogów Busha i jego polityki? Na razie jedynie w holu nowojorskiej biblioteki publicznej przy Piątej Alei. Sprawa jest głośna i budzi emocje. W gmachu państwowej instytucji zawisło sześć fotomontaży, przedstawiających Busha i jego współpracowników (m.in.: Rice, Rumsfeld, Cheney, Rove) w ujęciach charakterystycznych dla fotografii zatrzymanych przestępców - z przodu i z profilu, trzymających tabliczkę z datą. Przypadkową? Oczywiście nie - to dzień, w którym każdy z "zatrzymanych" popełnił przestępstwo, czyli wygłosił pogrążające go stwierdzenia dotyczące wojny w Iraku. Zdjęciom towarzyszą nagrania przemówień, więc każdy może usłyszeć na własne uszy, za co Bush i jego ludzie wiszą na ścianach biblioteki.

Obrazek

George Bush

Wystawa "Line Up" to dzieło Nory Ligorano i Marshalla Reese. Artyści i kuratorka Roberta Waddell od razu znaleźli się w ogniu krytyki. Zarzuca im się, że tego typu polityczny manifest mógłby znaleźć się w niezależnej prywatnej galerii, ale nie w publicznej bibliotece, która jest częściowo opłacana przez rząd. Ten sam, którego członkowie zostali tu "oskarżeni" o popełnienie przestępstwa.

Obrazek

Condoleeza Rice

W oficjalnym oświadczeniu biblioteki czytamy: "Wystawa nie ma żadnego politycznego przesłania. Prace opisane przez media zostały wyrwane z kontekstu i nie są reprezentatywne dla całej wystawy, na którą składają się prace 23 współczesnych artystów z całego świata, podejmujących bardzo różne tematy."

Obrazek

Donald Rumsfeld

Jak można się domyślić rozgłos wokół portretów wpłynie zapewne na lepszą sprzedaż mini-albumu "Line Up: The Unofficial Potraits", w którym znajdziecie wszystkie zdjęcia prezentowane w nowojorskiej bibliotece. Chętni? Cena 6 dolarów.
http://www.pureproductsusa.com/lineup.html
Obrazek
Dick Cheney

Cały tekst jak i zdjęcia pochodzą z http://art.blox.pl/html/
/pod notatką o różowych jelonkach w Warszawie :] /
Awatar użytkownika
eworrra

Post autor: eworrra »

MJowitek pisze:Andy Warhol
W te wakacje byłam na wystawie prac Andy'ego Warhola "A Celebration Of Life... And Death" w Edynburgu. Niestety nie było grafiki MJ'a... ale i tak wystawa była cudowna. :)
Hey Joe, where you goin' with that gun in your hand?
Hey Joe, I said where you goin' with that gun in your hand?
I'm goin' down to shoot my old lady
You know I caught her messin' 'round with another man.
Huh! And that ain't too cool.
Awatar użytkownika
amj

Post autor: amj »

Szukam tematu o Marylin Monroe ale nie znalazłem. Tylko ten temat wydaje się odpowiedni. No chyba, że jeszcze jakiś.

Marylin, ostatnie seanse

04.09.2010 |TVP Kultura 3:50
Francja, 2008
Program jest pełnym, bogato ilustrowany materiałami archiwalnymi i fotogramami, portretem psychologicznym słynnej aktorki. Dopełnieniem narracji są fragmenty filmów fabularnych z jej udziałem, m.in.: "Słomiany wdowiec", "Pokochajmy się", "Książę i aktoreczka", "Przystanek autobusowy", "Niagara", "Pół żartem, pół serio", " oraz ostatniego, niedokończonego "Something's Got to Give".
reż.: Patrick Jeudy
Nie wiem co będzie tutaj czy głupoty czy co bo nie oglądałem. Może uda mi się wstanąć to oglądnę. Wiem, że tutaj kilka osób lubi MM więc przyda się ta informacja.

EDIT:
Iron Maiden - Live in Rio

TV4 03:30 | 05 września 2010r.
Awatar użytkownika
TheFunkyDaria

Post autor: TheFunkyDaria »

Jeśli chodzi o sztukę, to mam zamiar zdawać z jej historii maturę rozszerzoną ;-).t
Mój ulubiony malarz, to Leonardo da Vinci. Jego geniuszu podważyć się nie da, za równo filozofii sztuki, jak i wykonania. Dawno temu był taki film "Kod da Vinci", gdzie po raz pierwszy zastanowiłam się, dlaczego nie ma kielicha w "Ostatniej wieczerzy" ;-)
Obrazek
Mona Lisa, czy Dama z gronostajem... To po prostu obrazy, które mnie hipnotyzują. A najciekawsze jest to, że On to wszystko przemyślał i każdy obraz ma w sobie tę magię.

Salvador Dali. To był dopiero nietzchetowsko stokrotny geniusz. Nonszalancko zakręcony geniusz.
Kocham go i podziwiam. Ciągle zagłębiam się w jego kolokwialne przemyślenia z "Dziennika geniusza".
Obrazek. To mój ulubiony obraz.
A film "Little ashes"... Hm. Powiem, że po oglądnięciu Tego filmu, zaciekawiło mnie aktorstwo pana Pattinsona.
ODPOWIEDZ