Figura skąpca w literaturze i malarstwie [matura]

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Aguska

Figura skąpca w literaturze i malarstwie [matura]

Post autor: Aguska »

Mam pytanie do Was moi Kochani, czy znacie może jakieś książki, z poza kanonu laktur szkolnych, w których występuje figura skąpca?
Pomocy!
Pozdrawiam, Agus.
Obrazek
Awatar użytkownika
editt

Post autor: editt »

"Skąpiec" Moliera :-)
Awatar użytkownika
Archi

Post autor: Archi »

Pierwsze co mi przyszło do głowy to Sknerus McSkwacz z komiksu kaczor donald, ale to raczej nie o to chodzi. Ale na jego przykładzie można ten obraz dość dobrze pokazać.

Przychodzi mi jeszcze do głowy przypowieść Jezusa o żebraku i bogaczu. Jeżeli nie masz to chętnie opiszę lub znajdę.

"Ludzie bezdomni" do przesady opisują ludzi skąpych. To co powiedzieli lekarze po wykładzie Judyma, jak zachowywało się szefostwo w cisach...
Można by wymieniać i wymieniać.

Jak tylko coś wymyślę to z pewnością podpowiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Stanisław Leon Kazberuk

Post autor: Stanisław Leon Kazberuk »

Moje skojarzenia, to "Opowieść wigilijna" Karola Dickensa, w której przedstawiono Scrooge'a - skąpca ponad miarę. Chyba każdy zna historię, opisywać nie trzeba. W opozycji do tej postaci mam obraz Tadeusza Makowskiego "Skąpiec", który przedstawia liczącego [z zamiłowaniem] swoje zbiory sknerusa, który na tyle jest zachłyśnięty radością z posiadania, że nie widzi dwóch chłopców podbierających mu co nieco z sakiewki.

Obrazek

W opozycji dlatego, że tu postać skąpca została przedstawiona w świetle raczej pozytywnym- lirycznym. Wzbudza w nas sympatię, prawda?
Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik »

Lichwiarka ze "Zbrodni i kary" F. Dostojewskiego, albo któraś z basni barci Grimm np.Biedak i bogacz
Obrazek
Awatar użytkownika
Speed Demon

Post autor: Speed Demon »

Z tego co pamiętam, to Pani Dulska z "Moralności Pani Dulskiej" była skąpa
Awatar użytkownika
Aguska

Post autor: Aguska »

Dziękuje Wam wszystkim bardzo, ale gdybyście mieli jeszcze jakieś utwory to dajcie znać :) japrosic
Obrazek
ODPOWIEDZ