Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki

Post autor: SILENTIUM »

Chyba nikt nie poruszał tego tematu.

Dla mnie odejście Niedźwiedzia to koniec pewnej epoki. Nie mogę sobie wyobrazić, że już nie usłyszę w radiu tego wspaniałego głosu Pana Marka. Można powiedzieć, że wychowałam się na Liście, Markomanii (to nerwowe oczekiwanie na premierowe nagrania z nowych płyt Michaela) i Wzrockowej Liście Przebojów. Co prawda nie słuchałam Listy regularnie od kilku lat, ale jej koniec to coś czego się jeszcze nie spodziewałam. Piszę koniec, bo nie biorę pod uwagę możliwości, że ktoś inny mógłby przejąc po Niedźwiedziu jej prowadzenie. Kto tak, jak on umiałby prowadzić Listę i zajadać sie szarlotką jednocześnie?
Łza się w oku kręci.
eh, :smutek:
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

Marek Niedźwiecki odszedł? Kiedy to się stało? Ech… znowu nic nie wiem :/

Właściwie nie słucham trójki, pamiętam Niedźwieckiego z okresu, kiedy prowadził program muzyczny na TVP3 pod koniec lat 80tych,a na początku lat 90tych (jakoś tak). Codziennie o godz. 5... 6 rano(nie pamiętam dokładnie),wyświetlał klipy z MTV(to było coś, tym bardziej, że mieliśmy czarno-biały telewizor i tylko 3 kanały, o MTV mogliśmy tylko pomarzyć). Mój tata każdego dnia przed wyjściem do pracy włączał TV i oglądał. Wiem to, bo za każdym razem się budziłam i oglądałam razem z nim. To właśnie wtedy poznałam klipy takich wykonawców jak R.E.M., Phil Collins,no i oczywiście Michael Jackson. :D

Ach… wspomnienia. ;)

Facet ma niesamowite wyczucie muzyki i widać, że to jest jego prawdziwa pasja.
Polecam komplet 25 płyt, wydanych z okazji 25-lecia listy przebojów TRÓJKI, gdzie można znaleźć nie tylko najważniejsze hity poszczególnych lat, ale także przemyślenia Niedźwieckiego dotyczące każdego roku. Możecie się dowiedzieć jak muzyka się zmieniała z roku na rok i kto wpływał na jej rozwój. Cudo!

Marek jest najlepszy! :)
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Erna Shorter pisze:Marek Niedźwiecki odszedł? Kiedy to się stało?
Ja usłyszałam o tym w tym tygodniu. Od 2008 r. będzie pracował w Radiu Zlote Przeboje, a to oznacza, że juz nigdy nie usłysze jego głosu z radiowego odbiorniczka, chyba, że przeprowadzę się w miejsce gdzie odbiera to radio. Myślałam, że do końca tego roku będzie jeszcze pracował w Trójce, ale doniesiono mi, że wczoraj nie było już ani Pana Marka ani Listy. Eh.
Ale chyba tylko dla mnie to takie smutne, widocznie zestarzałam się i zrobiłam sentymentalna.

Marek Niedźwiecki przechodzi do Radia Złote Przeboje
2007-07-30, ostatnia aktualizacja 2007-07-30 18:41

Marek Niedźwiecki, kultowa postać radiowego dziennikarstwa muzycznego, po 25 latach odchodzi z radiowej Trójki. Od początku 2008 r. będzie prowadzić autorskie audycje w Radiu Złote Przeboje.

Niedźwiecki podpisał dziś kontrakt z Radiem Złote Przeboje (Grupa Radiowa Agory). Na początku 2008 r. dołączy do zespołu i poprowadzi na antenie stacji autorskie programy muzyczne.

- Przejście do Radia Złote Przeboje to dla mnie duża, życiowa zmiana - mówi Niedźwiecki. - Z hasłem "złote przeboje" kojarzy mi się cała moja młodość. Lata 60., 70., 80. to najpiękniejszy czas mojego życia. Naturalnie więc przechodzę do radia, które gra taką muzykę - tłumaczy swoją decyzję Niedźwiecki. - Będę mógł ją przypominać sobie i moim słuchaczom, wspominać młodość mojego pokolenia. To właśnie chcę robić - zapewnił w komunikacie prasowym.

Ze zmiany cieszy się też Grupa Radiowa Agory, do której należą Złote Przeboje. - Na audycjach Mark a Niedźwieckiego wychowało się kilka pokoleń Polaków. Jesteśmy zaszczyceni - komentuje zmianę Adam Fijałkowski z Agory. - Wszyscy znamy audycje Marka - są bardzo charakterystyczne i niepowtarzalne, dlatego sądzę, że będą idealnym dopełnieniem programu stacji. Teraz można powiedzieć, że Radio Złote Przeboje to nie tylko przeboje wszech czasów, ale także gwiazdy wszech czasów - dodaje Fijałkowski.

Informację o odejściu Niedźwieckiego z Polskiego Radia potwierdził Szymon Sławiński, zastępca dyrektora Programu Trzeciego. Jeszcze nie wiadomo, do kiedy Niedźwiecki będzie prowadził audycje w Trójce. Nie zapadła też decyzja o ewentualnych zmianach w ramówce. - Z przykrością przyjmujemy tę informację - powiedział Sławiński. - Jest to strata dla Programu Trzeciego. Bardzo cenimy Marka Niedźwieckiego, szanujemy go i życzymy mu jak najlepiej.

"Niedźwiedź" wyjaśnia dlaczego zmienia pracę

Znani dziennikarze muzyczni komentują decyzję Niedźwieckiego

- Kilka lat temu, kiedy mówiło się o przejściu Marka do Radia Zet, nie mieściło mi się w głowie, że mogłoby do tego dojść. Bo jak myślę o radiowej Trójce, to przed oczami mam od razu Marka Niedźwieckiego - opowiada Kuba Wojewódzki. - Dziś jednak nie dziwię się jego decyzji przejścia do Złotych Przebojów, bo uważam, że Trójka nie walczy o niego tak, jak powinna. A przecież Marek sam jest złotym przebojem! Jego głos nieodmiennie kojarzy się ze świetną muzyką. Gdybym dowiedział się, że przechodzi do Radia Eska, pewnie upiłbym się na smutno. Ale taka zmiana może być dla niego tylko korzystna. A Trójka powinna wywiesić na trzy dni złote wstążki.

Decyzja Niedźwieckiego zaskoczyła Wojciecha Manna. - Marek był tak zrośnięty z Trójką jak adres Myśliwiecka 3/5/7 - powiedział dziennikarz portalowi Gazeta.pl. - Ale każdy z nas, kto pracował tak długo w jednym miejscu, myślał o zmianie. Sam kilka lat temu odszedłem z Trójki żeby założyć własne radio. Decyzję Marka na razie trudno ocenić. Dopiero po pewnym czasie da się powiedzieć czy to dobra zmiana.

- Prawdziwy radiowiec na zawsze pozostanie radiowcem, niezależnie od tego, dla jakiego radia pracuje - komentuje decyzję Niedźwieckiego Roman Rogowiecki. - Możliwe, że Marka bolało trochę serce, że po tylu latach odchodzi z Trójki. Jestem jednak przekonany, że pozostanie on sobą i będzie mógł dalej rozwijać swój talent. Wierzę, że wybrał najlepszą opcję, i że pomoże Radiu Złote Przeboje. Życzę mu powodzenia.

- Jestem kompletnie zaskoczony przejściem Marka - mówi Paweł Sztompke. - Dla mnie Marek to głos Trójki. A że jestem jego redakcyjnym kolegą, wolałbym, żeby tak było nadal.

Od studenckiego Żaka po radiową Trójkę

Marek Niedźwiecki, jeden z najbardziej rozpoznawanych polskich dziennikarz muzycznych, urodził się 24 marca 1954 roku w Szadku. O pracy w radiu marzył od dziecka. Pierwsze kroki w zawodzie stawiał w Studenckim Radiu Żak Politechniki Łódzkiej, później pracował w Polskim Radiu Łódź. Jak wspomina Niedźwiecki, jego marzenie o pracy radiowca w pełni ziściło się w 1982 roku, kiedy Andrzej Turski zaproponował mu prowadzenie Radiowej Listy Przebojów Programu Trzeciego. "Od razu wpadłem w jej wir" - napisał Niedźwiecki na stronie radiowej. "Radio to moje hobby i pasja. Lubię robić 'teatr wyobraźni' i stąd te wszystkie moje zabawy językiem, wymyślanie 'dyrdymarków' typu: 'za 15 milionów godzina dwudziesta', albo 'sezamki obojętne dla zębów'. Lista Przebojów stała się moim drugim imieniem" - wyznał Niedźwiecki. Oprócz Listy Przebojów Niedźwiecki prowadził też w Trójce takie audycje jak "Zapraszamy do Trójki", "W tonacji Trójki" i "Markomania". Jego działalność dziennikarska nie ograniczyła się do radia. W telewizji MTV Classic prowadził "Listę wszech czasów", a w TVP2 - program "Wzrockowa Lista Przebojów". Jest również pomysłodawcą serii płytowej Smooth Jazz Cafe.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Kompletnie nie wiem, o co Mu chodzi. Ostatnio w Trójce dzieje się lepiej, niż na początku dekady. Marek ma audycje autorskie od lat. Fakt jest też jednak taki, że LP3 brzmi ostatnio bez starej iskry i chyba Marek nie ma pomysłów na dalsze jej prowadzenie. Szkoda, ale kto wie, co Trójka zaproponuje w zamian. Może to być zmiana na lepsze.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Gdyby ktoś chcial posłuchać pożegnania Marka Niedźwieckiego z Trójką to można tutaj
http://mediafm.net/radio/11716,Poslucha ... Baron.html
Awatar użytkownika
Erna Shorter

SILENTIUM pisze:Ja usłyszałam o tym w tym tygodniu. Od 2008 r. będzie pracował w Radiu Zlote Przeboje, a to oznacza, że juz nigdy nie usłysze jego głosu z radiowego odbiorniczka, chyba, że przeprowadzę się w miejsce gdzie odbiera to radio. Myślałam, że do końca tego roku będzie jeszcze pracował w Trójce, ale doniesiono mi, że wczoraj nie było już ani Pana Marka ani Listy. Eh.
Ale chyba tylko dla mnie to takie smutne, widocznie zestarzałam się i zrobiłam sentymentalna
Ja na szczęście mieszkam w tej okolicy,gdzie mogę słuchać "Radia Złote Przeboje". Niezbyt często słuchałam Trójki,dlatego myślę,że w sumie zmiana na korzyść dla mnie,bo lubię "stare" hiciory hihi

Nie martw się,myślę,że Marek Niedźwiecki jeszcze się nam zaprezentuje i na pewno czymś nas zaskoczy. Głowa do góry,przecież zmiana stacji,to nie koniec świata ;-)

Pzdr :)
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Erna Shorter pisze:Głowa do góry,przecież zmiana stacji,to nie koniec świata ;-)

Pzdr :)
Oj, no pewnie, że to nie koniec świata ;-) ale to trochę tak, jak rozstawać się z przyjacielem nie wiedząc czy jeszcze się go zobaczy (usłyszy w tym wypadku). A ja się przywiązuję do ludzi i do miejsc. Zazdroszczę Ci, że odbierasz Złote Przeboje.
Awatar użytkownika
Erna Shorter

SILENTIUM pisze:Oj, no pewnie, że to nie koniec świata ale to trochę tak, jak rozstawać się z przyjacielem nie wiedząc czy jeszcze się go zobaczy (usłyszy w tym wypadku). A ja się przywiązuję do ludzi i do miejsc. Zazdroszczę Ci, że odbierasz Złote Przeboje.
Masz racje "Niedźwiedź" to wyjątkowy facet... Jeśli go usłyszę dam znać co tam ciekawego u niego słychać. ;)

Pzdro ;-) :hug:
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Erna Shorter pisze: Masz racje "Niedźwiedź" to wyjątkowy facet... Jeśli go usłyszę dam znać co tam ciekawego u niego słychać. ;)
Trzymam Cię za słowo :party: :calus:
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Dziś po raz pierwszy usłyszałam głos Marka Niedźwieckiego w radiu „Złote Przeboje”. Od razu mi się cieplej na sercu zrobiło. „Ten głos”, który towarzyszył mi przez całe dzieciństwo na TVP3, teraz słyszę w mojej ukochanej stacji radiowej. To mój idol, jest dla mnie prawdziwą inspiracją w kwestii muzyki. ;-)
SILENTIUM pisze:
Erna Shorter pisze: Masz racje "Niedźwiedź" to wyjątkowy facet... Jeśli go usłyszę dam znać co tam ciekawego u niego słychać. ;)
Trzymam Cię za słowo :party: :calus:
Piszę, tak jak obiecałam! ;-)
Marek jak zwykle w świetnej formie!:-)

Aktualnie,Niedźwiecki prowadzi listę „Top Wszechczasów”.

Słuchacze głosują na dane utwory i te, które dostaną najwięcej głosów zostaną wybrane, hitami wszechczasów.
Lista może liczyć maksymalnie 25 utworów, a zwycięzca jest oczywiście jeden. ;-)

Wielki Finał 1 stycznia 2008!

Na tej stronce znajdziecie listę wytypowanych utworów.
Oczywiście znajduje się tutaj też Michael Jackson, ze swoim sztandarowym hitem„Billie Jean”.
Marek Niedźwiecki pisze:Cudo z genialną produkcją Quincyego Jonesa.
http://www.zloteprzeboje.pl/#/sp_top2.xml

Głosujcie!
(żeby głosować, trzeba się zarejestrować)
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Dzięki Erna :-) dopiero dzis dojrzałam Twój post.
Nowa (?) fryzura pana Marka jest zabójcza. :hahaha:
Awatar użytkownika
zu

Post autor: zu »

taaak, głosujcie koniecznie!! Rejestracja jest prosta jak barszcz: e-mail, dwa razy hasło i już. A potem tylko kliknąć na link aktywacyjny, który wysyłają na skrzynkę e-mailową natychmiast po rejestracji i gotowe - można głosować.

BILLIE - kto, jak nie Ty?
Awatar użytkownika
Erna Shorter

SILENTIUM pisze:Nowa (?) fryzura pana Marka jest zabójcza.
Przyznam Ci sie do czegoś, Niedźwiecki zawsze mi się podobał. :cool:
Nie chodzi tu tylko o jego fenomenalny głos, ale przystojny z niego facet, i nawet teraz, po 50 jest niczego sobie. ;-) A fryzurka super! :-)
zu pisze:BILLIE - kto, jak nie Ty?
Ba! Któż by inny? :mj:

Czekam na finał z niecierpliwością! :nerwy:
Obrazek
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Erna Shorter pisze:
SILENTIUM pisze:Nowa (?) fryzura pana Marka jest zabójcza.
Przyznam Ci sie do czegoś, Niedźwiecki zawsze mi się podobał. :cool:
Witamy w klubie ;-)

...ale jednak ten głos.:love: ......używając słów samego Niedźwiedzia: "kobiety się ścielą na jego dźwięk", :hahaha: za nic nie wiem co oznacza stwierdzenie "Scielić się" ale pamiętam jak Niedźwiedź użył go mówiąc o głosie Michała Żebrowskiego i rozbawiło mnie to do łez.
Awatar użytkownika
Erna Shorter

Właśnie sobie słucham Mareczka!
On jest niesamowity! Potrafi przykuć uwagę słuchacza.
Ten ton głosu i te anegdotki, no rewela! :-)

Zobacz co znalazłam:

http://www.marekniedzwiecki.pl/

blog prowadzony przez Marka - istne cudo!

I temat na forum ,dotyczący 25 lecia Listy Przebojów "Trójki":

http://www.forum.mjpolishteam.pl/viewto ... highlight=
Obrazek
ODPOWIEDZ