Jak założyć forum?

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Anitka

Jak założyć forum?

Post autor: Anitka »

Witam. Mam pytanie do tych co się znają, no Majkel, Maro czy inni. Ktokolwiek
Czy może mi ktoś wyjaśnić, jak mogę założyć zamknięte forum, tylko dla wybranych użytkowników, którzy aby się tam dostać potrzebują pozwolenia?
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie!
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

W Administracji forum bierzesz w menu po lewej: fora > zezwolenia
i dla danego podforum wybierasz "prywatne"

później w zezwloenich grup lub uzytkownikow dajesz dostep do tego forum
...
Awatar użytkownika
Moon_Walk_Er

Post autor: Moon_Walk_Er »

Sorki, że się wtrącam, ale z tego co ja zrozumiałem, to Anitce chodzi o to, żeby całe forum było tylko dla paru wybranych użtkowników.
Może się mylę, ale myślę, że o to chodzi ;-)
To chyba przez mail'e rejestracyjne da się załatwić, nie?
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Można tak zrobić, ale trzeba też ustawić, aby niezalogowani/niezarejestrowani zarazem - nie mogli czytać forum.

Wtedy robić można tez tak (główna konfkiguracja forum), że tylko administrator aktywuje konta użytkowników (jak u nas) i wtedy mogą mieć dostęp do forum - ustawia się w tym wypadku zezwolenia dla for poszczegołnych (działów) na "dla zarejestrowanych".
...
Awatar użytkownika
Anitka

Dziękuję pięknie.
Jakoś to skleciłam, to i tak na razie jest prowizorka.
Właśnie chcialam zamknąć to forum tak ja Moon to wyjasnił, ale jednak nie będzie to chyba koneiczne. Wyjdzie w praniu. Ale uwagi mi sie przydały.
Bo rejestrację chcę zrobić za zgoda, tak jak tu u nas jest.
Aha. A jeszce jedno pytanie. Jak można zrobić, żeby ludzie mogli sobie wpisać imie albo cokolwiek pod nickiem. Tak jak np. Majkej ma 'Site Admin'
jako administartor a moderatorzy mafiozo. Ale żeby każdy mógł co innego.
Wiecie na bank o co chodzi.
Pozdrawiam i dziekuję z góry!
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Jest do tego specjalna modyfikacja forum - standardowo nie ma takiej opcji, a to co widzisz np. u mnie to się nazywa ranga specjalna, możesz je zdefniować sama, np. że od iluś postów lub co tam ktoś ma jakiś tytuł nadany. By ludzie mogli je sami wpisywać to musisz technicznie grzebać w forum i modyfikować jego pliki i bazę danych.
...
Awatar użytkownika
Anitka

Ok, dzięki za pomoc.
Trudno, ludzie z tego forum obejdą się bez tego tekściku. Będą sie podpisywać w podpisach.
Głównie chciałam to zrobić, bo na 4 użytkowników od wczoraj, 2 ma w nicku truskawke. Jak mi sie tak zapisze połowa osób z tą truskawką w nicku to będzie chaos na forum. A założyłam je dla ułatwienia wszystkim życia.
Do tej pory pisaliśmy sobie maile, ale tam już kompletnie nie można się odnaleźć.
Oks dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie!
Anitka

* Louis Horst
ODPOWIEDZ