userbar's
- majkelzawszespoko
userbar's
mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów zajmuje się robieniem userbarów?
Jesli tak, to prosiłbym bardzo o zrobienie jakiegoś kozak majkelowego userbara :)
jeśli ktoś nie wie co to takiego... odsyłam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Userbar
Jesli tak, to prosiłbym bardzo o zrobienie jakiegoś kozak majkelowego userbara :)
jeśli ktoś nie wie co to takiego... odsyłam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Userbar
- just child
- Michalinka
Wtedy nie będzie to userbar - on ma ściśle określone wymiary.Michalinka pisze:jak mozna zrobić takie większe??
Jak zrobić samemu od podstaw userbar - dobre tutoriale:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=66088
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=134773
Zawsze najlepiej samemu, ale jak ktoś nie umie, to są właśnie "maker'y".
...
Kiedyś u mnie na forum zrobiłem tutorial jak zrobić userbara,proszę może ktoś skorzysta:
Ok,Dziś nauczę Was :D Jak Robic Userbary(często znajdują się w podpisach użytkowników,na różnych typu Forach) a Wyglądają np. tak:
ZAnim zaczniemy tworzyć Tutorial,musimy pobrać tą Czcionkę a Potem wybieramy jakąś fotke którą bedziemy umiesczać w uder barze i usówamy z niej tło.Trzecimm etapem przygotowań jest zrobienie pustego dokumentu 8x8 pixeli z przezroczystym tłem(Background: Transparent) i wypełniamy pojeyńcze pixele na ukos,ma to w powiększeniu wyglądać tak:

Gdy już to zrobiliśmy zaznaczamy całośc(ctrl+alt) i wybieramy opcje Edit -> Define pattern/Edycja -> Zdefiniuj wzorek. i nazywamy ją jak chcemy np.MJ.Ok zakończyliśmy przygotowania i teraz zabieramy się do właściwej roboty :D
[CENTER]Tworzenie Userbara[/CENTER]
Part.1
Tworzymy nowy pusty dokument o rozmiarze 350x19(taka jest domyślna wielkośc userbara) na tą warstwe wklejamy wybrany obrazek Który chcemy umieścić w userbarze(pamietać aby najpierw pozbawic go tła!)U Mnie Wygląda to tak:

Part.2
Naciskamy Ctrl + Shift + N i tworzymy nową warstwę.Przesówamy Ją tak aby była nad warstwą Background.Teraz wypełniamy tą warstwe przygotowanymi wcześniej paskami: Edit -> Fill/Edycja -> Wypełnij i z pola Use/Użyj wybieramy Pattern/Wzorek i wybieramy z listy przygotowane przedtem paski. Klikamy ok.Możemy zmniejszyć Opacity/Krycie aby lepiej się to prezentowało :) Teraz przechodzimy na niższą warstwę Background/Tło i wypełniamy ją gradientem.U Mnie wygląda to Tak:(wybrałem gradient tęczy)
Part 3
Teraz robimy jakiś napis wcześniej pobraną czcionką(jak ją pobierzesz to musisz ją wkleic do folderu C:\\Windows\fonts). Rozmiar: 8pt, Antyaliasing: None/Brak.Gdy juz napisaliśmy co chcieliśmy klikamy prawym przyciskiem myszy nazwę warstwy z napisem i wybieramy Blending options/Opcje mieszania. Włączamy opcje Stroke/Obrys i nadajemy mu takie parametry:

ps.Color możemy Sobie zmienić na Jaki chcemy(Ja w Tym przypadku wybrałem biały)
part4
Krok 4 Robimy nową warstwę(ctrl+shift+n)ma być przed innymi, tj. na samej górze. Zaznaczamy na niej coś takiego:

I ten obszar wypełniamy na biało i zmniejszamy Opacity/Krycie tej warstwy na ok. 20-30%.( Ja w tym przypadku zmniejszyłem tylko na 50%.Bo tło Jest Jasne)

part.5
Tworzymy nową warstwe(ctrl+shift+n)(ma być nad warstwą z połyskiem, tj. tą z part.4)i wypełniamy ją dowolnym kolorem. Potem wchodzimy w Blending options/Opcje mieszania i dodajemy Stroke/Obrys z takimi parametrami:(oczywiście kolor możemy Sami wybarć)

Part.6
Teraz trzeba tylko zmniejszyć do zera Fill/Wypełnienie warstwy:

No I gotowe
...
...
Ok,Dziś nauczę Was :D Jak Robic Userbary(często znajdują się w podpisach użytkowników,na różnych typu Forach) a Wyglądają np. tak:

ZAnim zaczniemy tworzyć Tutorial,musimy pobrać tą Czcionkę a Potem wybieramy jakąś fotke którą bedziemy umiesczać w uder barze i usówamy z niej tło.Trzecimm etapem przygotowań jest zrobienie pustego dokumentu 8x8 pixeli z przezroczystym tłem(Background: Transparent) i wypełniamy pojeyńcze pixele na ukos,ma to w powiększeniu wyglądać tak:

Gdy już to zrobiliśmy zaznaczamy całośc(ctrl+alt) i wybieramy opcje Edit -> Define pattern/Edycja -> Zdefiniuj wzorek. i nazywamy ją jak chcemy np.MJ.Ok zakończyliśmy przygotowania i teraz zabieramy się do właściwej roboty :D
[CENTER]Tworzenie Userbara[/CENTER]
Part.1
Tworzymy nowy pusty dokument o rozmiarze 350x19(taka jest domyślna wielkośc userbara) na tą warstwe wklejamy wybrany obrazek Który chcemy umieścić w userbarze(pamietać aby najpierw pozbawic go tła!)U Mnie Wygląda to tak:

Part.2
Naciskamy Ctrl + Shift + N i tworzymy nową warstwę.Przesówamy Ją tak aby była nad warstwą Background.Teraz wypełniamy tą warstwe przygotowanymi wcześniej paskami: Edit -> Fill/Edycja -> Wypełnij i z pola Use/Użyj wybieramy Pattern/Wzorek i wybieramy z listy przygotowane przedtem paski. Klikamy ok.Możemy zmniejszyć Opacity/Krycie aby lepiej się to prezentowało :) Teraz przechodzimy na niższą warstwę Background/Tło i wypełniamy ją gradientem.U Mnie wygląda to Tak:(wybrałem gradient tęczy)

Part 3
Teraz robimy jakiś napis wcześniej pobraną czcionką(jak ją pobierzesz to musisz ją wkleic do folderu C:\\Windows\fonts). Rozmiar: 8pt, Antyaliasing: None/Brak.Gdy juz napisaliśmy co chcieliśmy klikamy prawym przyciskiem myszy nazwę warstwy z napisem i wybieramy Blending options/Opcje mieszania. Włączamy opcje Stroke/Obrys i nadajemy mu takie parametry:

ps.Color możemy Sobie zmienić na Jaki chcemy(Ja w Tym przypadku wybrałem biały)
part4
Krok 4 Robimy nową warstwę(ctrl+shift+n)ma być przed innymi, tj. na samej górze. Zaznaczamy na niej coś takiego:

I ten obszar wypełniamy na biało i zmniejszamy Opacity/Krycie tej warstwy na ok. 20-30%.( Ja w tym przypadku zmniejszyłem tylko na 50%.Bo tło Jest Jasne)

part.5
Tworzymy nową warstwe(ctrl+shift+n)(ma być nad warstwą z połyskiem, tj. tą z part.4)i wypełniamy ją dowolnym kolorem. Potem wchodzimy w Blending options/Opcje mieszania i dodajemy Stroke/Obrys z takimi parametrami:(oczywiście kolor możemy Sami wybarć)

Part.6
Teraz trzeba tylko zmniejszyć do zera Fill/Wypełnienie warstwy:

No I gotowe
...

"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Majkel pisze:z jego serwera jak i jego obrazki... wypadałoby podać źródło oryginału Bartek, nie?
Obrazki tak brałem jego,ale pisałem sam

Czasami całości się zapomni skopiować,Rafał

"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
To Maro ma na imię Bartek? Jak to czlowieka czasem nick moze zmylic... i ilez to nowego się człowiek dowiedziec moze siedząc na forumMajkel pisze:Bartek

...pzdr
siadeh_jak_zawsze_trzy_do_przodu_dwa_do_tyłu_

"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"
* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
* * *
Heh Siadeh_ założe się zę myślałaś że na imie mi Marek,tak?siadeh_ pisze:To Maro ma na imię Bartek? Jak to czlowieka czasem nick moze zmylic... i ilez to nowego się człowiek dowiedziec moze siedząc na forumMajkel pisze:Bartek
...pzdr
siadeh_jak_zawsze_trzy_do_przodu_dwa_do_tyłu_![]()
Ostatnio kaemowi tłumaczyłem dlaczego właśnie Maro,na spotkaniu.Maro dlatego bo na nazwisko mam Maroszek:)
a tak nawiasem mówiąc Marek mam na 3 na imię,dlatego bo zawsze koledzy tak też na mnie mówili:))
Wstyd przyznac, ale takMaro pisze:Heh Siadeh_ założe się zę myślałaś że na imie mi Marek,tak?

Swoją droga ciekawe, co by wyszło, gdyby ktos sie uparł, ze mój nick jest od mojego imienia

...pzdr
siadeh_wieczorową_porą_
"Look at my avatar and tell me once again:
* * *
* * *
- majkelzawszespoko