userbar's

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

userbar's

Post autor: majkelzawszespoko »

mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów zajmuje się robieniem userbarów?
Jesli tak, to prosiłbym bardzo o zrobienie jakiegoś kozak majkelowego userbara :)

jeśli ktoś nie wie co to takiego... odsyłam.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Userbar
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
just child

Post autor: just child »

Whatzupwitu?
Awatar użytkownika
Maro

Post autor: Maro »

"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Michalinka

Post autor: Michalinka »

jak mozna zrobić takie większe??
Obrazek
Who's bad?
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

Michalinka pisze:jak mozna zrobić takie większe??
Wtedy nie będzie to userbar - on ma ściśle określone wymiary.

Jak zrobić samemu od podstaw userbar - dobre tutoriale:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=66088
http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=134773

Zawsze najlepiej samemu, ale jak ktoś nie umie, to są właśnie "maker'y".
...
Awatar użytkownika
Maro

Kiedyś u mnie na forum zrobiłem tutorial jak zrobić userbara,proszę może ktoś skorzysta:

Ok,Dziś nauczę Was :D Jak Robic Userbary(często znajdują się w podpisach użytkowników,na różnych typu Forach) a Wyglądają np. tak:Obrazek

ZAnim zaczniemy tworzyć Tutorial,musimy pobrać tą Czcionkę a Potem wybieramy jakąś fotke którą bedziemy umiesczać w uder barze i usówamy z niej tło.Trzecimm etapem przygotowań jest zrobienie pustego dokumentu 8x8 pixeli z przezroczystym tłem(Background: Transparent) i wypełniamy pojeyńcze pixele na ukos,ma to w powiększeniu wyglądać tak:
Obrazek
Gdy już to zrobiliśmy zaznaczamy całośc(ctrl+alt) i wybieramy opcje Edit -> Define pattern/Edycja -> Zdefiniuj wzorek. i nazywamy ją jak chcemy np.MJ.Ok zakończyliśmy przygotowania i teraz zabieramy się do właściwej roboty :D

[CENTER]Tworzenie Userbara[/CENTER]

Part.1

Tworzymy nowy pusty dokument o rozmiarze 350x19(taka jest domyślna wielkośc userbara) na tą warstwe wklejamy wybrany obrazek Który chcemy umieścić w userbarze(pamietać aby najpierw pozbawic go tła!)U Mnie Wygląda to tak:
Obrazek

Part.2

Naciskamy Ctrl + Shift + N i tworzymy nową warstwę.Przesówamy Ją tak aby była nad warstwą Background.Teraz wypełniamy tą warstwe przygotowanymi wcześniej paskami: Edit -> Fill/Edycja -> Wypełnij i z pola Use/Użyj wybieramy Pattern/Wzorek i wybieramy z listy przygotowane przedtem paski. Klikamy ok.Możemy zmniejszyć Opacity/Krycie aby lepiej się to prezentowało :) Teraz przechodzimy na niższą warstwę Background/Tło i wypełniamy ją gradientem.U Mnie wygląda to Tak:(wybrałem gradient tęczy)Obrazek

Part 3

Teraz robimy jakiś napis wcześniej pobraną czcionką(jak ją pobierzesz to musisz ją wkleic do folderu C:\\Windows\fonts). Rozmiar: 8pt, Antyaliasing: None/Brak.Gdy juz napisaliśmy co chcieliśmy klikamy prawym przyciskiem myszy nazwę warstwy z napisem i wybieramy Blending options/Opcje mieszania. Włączamy opcje Stroke/Obrys i nadajemy mu takie parametry:
Obrazek
ps.Color możemy Sobie zmienić na Jaki chcemy(Ja w Tym przypadku wybrałem biały)

part4

Krok 4 Robimy nową warstwę(ctrl+shift+n)ma być przed innymi, tj. na samej górze. Zaznaczamy na niej coś takiego:

Obrazek

I ten obszar wypełniamy na biało i zmniejszamy Opacity/Krycie tej warstwy na ok. 20-30%.( Ja w tym przypadku zmniejszyłem tylko na 50%.Bo tło Jest Jasne)

Obrazek

part.5

Tworzymy nową warstwe(ctrl+shift+n)(ma być nad warstwą z połyskiem, tj. tą z part.4)i wypełniamy ją dowolnym kolorem. Potem wchodzimy w Blending options/Opcje mieszania i dodajemy Stroke/Obrys z takimi parametrami:(oczywiście kolor możemy Sami wybarć)

Obrazek

Part.6

Teraz trzeba tylko zmniejszyć do zera Fill/Wypełnienie warstwy:

Obrazek

No I gotowe

...Obrazek...
"Don't know what I've done,everything you've got,things you've done to me are coming back to you" I'm the Blue Gangster
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

Trochę widzę zmieniłeś tutorial z podanego przeze mnie wyżej linka forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=66088 :diabel:
i nawet link do czcionki jest ktośa, który napisał ten tutorial, z jego serwera jak i jego obrazki... wypadałoby podać źródło oryginału Bartek, nie? :siesta:
...
Awatar użytkownika
Maro

Majkel pisze:z jego serwera jak i jego obrazki... wypadałoby podać źródło oryginału Bartek, nie?

Obrazki tak brałem jego,ale pisałem sam ;-)
Czasami całości się zapomni skopiować,Rafał ;-)
Awatar użytkownika
siadeh_
V.I.P.

Post autor: siadeh_ »

Majkel pisze:Bartek
To Maro ma na imię Bartek? Jak to czlowieka czasem nick moze zmylic... i ilez to nowego się człowiek dowiedziec moze siedząc na forum Obrazek

...pzdr
siadeh_jak_zawsze_trzy_do_przodu_dwa_do_tyłu_ :wariat:
"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"

* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
Awatar użytkownika
Maro

siadeh_ pisze:
Majkel pisze:Bartek
To Maro ma na imię Bartek? Jak to czlowieka czasem nick moze zmylic... i ilez to nowego się człowiek dowiedziec moze siedząc na forum Obrazek

...pzdr
siadeh_jak_zawsze_trzy_do_przodu_dwa_do_tyłu_ :wariat:
Heh Siadeh_ założe się zę myślałaś że na imie mi Marek,tak?

Ostatnio kaemowi tłumaczyłem dlaczego właśnie Maro,na spotkaniu.Maro dlatego bo na nazwisko mam Maroszek:)

a tak nawiasem mówiąc Marek mam na 3 na imię,dlatego bo zawsze koledzy tak też na mnie mówili:))
Awatar użytkownika
siadeh_
V.I.P.

Post autor: siadeh_ »

Maro pisze:Heh Siadeh_ założe się zę myślałaś że na imie mi Marek,tak?
Wstyd przyznac, ale tak :nerwy:
Swoją droga ciekawe, co by wyszło, gdyby ktos sie uparł, ze mój nick jest od mojego imienia :wariat: <-- z rozmyslań filozofa amatora Obrazek

...pzdr
siadeh_wieczorową_porą_
"Look at my avatar and tell me once again:
are you sure that I'm wrong?"

* * *
MICHAEL JACKSON 1958-2009
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

siadeh_ pisze:gdyby
Mi wyszło "Asia w dechę", z tym że pisane z błędem ortograficznym.

Całą sekunde nad tym myślałam... :wariat:
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

dzięki wszystkim za pomoc :)

Obrazek
ObrazekObrazek
ODPOWIEDZ