M.I.A.

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

M.I.A.

Post autor: Sephiroth820 »

Za wikipedią:
Mathangi "Maya" Arulpragasam (ur. 18 lipca 1975) – pochodząca ze Sri Lanki brytyjska wokalistka, autorka piosenek, kompozytorka, producentka, projektantka ubrań i autorka rewolucyjnych tekstów. Lepiej znana pod pseudonimem M.I.A. Jej muzyka często prezentuje mieszankę wielu elementów różnych gatunków, m.in. hip-hopu, ragga, dancehallu i electro. Muzyka M.I.A. jest również określana jako połączenie dancehallu z nowoczesnym hip-hopem i r'n'b, klubowymi brzmieniami spod znaku Fidget House czy dźwiękami z rejonów zarezerwowanych dla world music.
Czy ktoś z Was zna,słucha M.I.A.? Jak Wam się podoba jej styl ? Co Was w niej zaciekawiło ? Zapraszam do dyskusji na temat tej artystki.

Galang:
http://www.youtube.com/watch?v=DCL1RpgYxRM

XXO:
http://www.youtube.com/watch?v=sfbQ5mHWkOs&ob=av2e

Paper Planes:
http://www.youtube.com/watch?v=ewRjZoRtu0Y&ob=av2e
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Post autor: SuperFlyB. »

Zabawne, chciałem niedawno założyc temat o niej.

M.I.A. nalezy do moich muzycznych bohaterów. Uwielbiam jej styl, teksty, ogolna działalność. Nie zgadzam się z opinią, że /\/\ /\ Y /\ jest jej najgorszą płytą. Uwielbiam Piracy Funds Terrorism. Czekam na piosenkę z Madonna i Nicki.

Zacząłem jej słuchać po usłyszeniu... Jimmy :P rozwalił mnie ten teledysk. Na dłuuuugo przed Paper Planes.

EDIT:
/\/\ /\ Y /\ to w sumie niesamowity fenomen. Początkowo rzeczywiście byłem sceptyczny (choćczęść od Space do końca od razu mnie kupiła). Bity są bardzo ostre, sprawiają wrażenie chaotycznych. Wielu też zarzucało Mayi, że nie do końca wiadomo o co chodzi w jej tekstach (sama zainteresowana napisał w poprzednim roku, że album jest o USA). Jednakże jak się wsłucha to ten album jest jej najbardziej dojrzałym, najciekawszym, mimo, że za pierwszym przesłuchaniem nie zaskakuje taj jak KALA.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

Ja po raz pierwszy usłyszałem M.I.A. bodajże w 2007 roku,gdy na youtube przypadkowo natrafiłem na "Galang" w wyniku czego z ciekawości zacząłem szukać innych piosenek i tak trwa to aż po dzień dzisiejszy :diabel: . Większość ludzi kojarzy ją jedynie z "Paper Planes"(o ile w ogóle wiedzą kto to jest :surrender:,bo większośc moich znajomych na hasło M.I.A. odpowiada "WTF :wtf:") ,a szkoda,bo dziewczyna ma wiele ciekawych kompozycji.Natomiast jeśli chodzi o album /\/\ /\ Y /\ to jak dla mnie jest on jej najlepszym krążkiem ;-),uwielbiam Teqkilla i XXO.Nie ukrywam,że bardzo zadziwiła mnie informacja o współpracy Mayi z Madonna i już nie mogę się doczekać kiedy usłyszę efekty tej współpracy :nerwy:
Ostatnio zmieniony czw, 12 sty 2012, 18:10 przez Sephiroth820, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Sephiroth820 pisze:Nie ukrywam,że bardzo zadziwiła mnie informacja o współpracy Mayi z Madonna i już nie mogę się doczekać kiedy usłyszę efekty tej współpracy
Najbardziej irytujące są zarzuty, że M.I.A. się sprzedała. Przy takiej ilości totalnie niekomercyjnego materiału to jest po prostu śmieszne. A i warto zauważyć, że kiedy nagrywała z Kryśką Aguilerą, wyprodukowała najlepszy kawałek na płycie tej drugiej. Jeżeli ten z Madonna będzie choć w połowie tak dobry jak ten, kupię może nawet całą płytę.
Obrazek
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

Właśnie dlatego zszokowała mnie ta informacja,bo M.I.A. nigdy nie należała do komercyjnych artystów(przykładowo jej konflikt z portalem youtube),aż tu nagle współpraca z samą Madonną :-o,a co do "Elastic Love" to od razu można poznać,że Mayi'a maczała tam swoje palce ;-)
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

M.I.A. pracuje z Madonną nad "Birthday Song"

http://www.youtube.com/watch?v=6P-Yev9Zx5U
Awatar użytkownika
Sephiroth820
Site Admin

M.I.A. powróci z nową płytą
Latem ukaże się czwarty album wokalistki.

Ostatnia płyta artystki zatytułowana ”Maya” ukazała się w 2010 roku. Autorka hitu "Paper Planes" nie pozwoliła jednak o sobie zapomnieć i w międzyczasie wydała mixtape i EP. M.I.A. pracuje obecnie nad nowym albumem, który ma trafić do sklepów latem.

Już 31 stycznia ukaże się nowy singiel wokalistki, zatytułowany "Bad Girls". Utwór został nagrany w Miami, a za jego produkcję odpowiada Danja, znany ze współpracy z Madonną, Nelly Furtado i Pink.

Do "Bad Girls" zostanie także nakręcony klip, który wyreżyseruje Romain Gavras.
źródło:http://muzyka.onet.pl/newsy/alternatywa ... omosc.html
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Właśnie chciałem napisać. Jestem niesamowicie podekscytowany. Będzie kolejny smasher. Wiem to :P

Jeszcze w temacie Madonny: kiedy Madonna dorastała to Madonna była na szczycie, totalnym szczycie. Podejrzewam, że dość często jej słuchała (zsamplowała też Papa Don't Preach w Baile funk one). Z resztą popatrzmy jak szczęśliwa jest przy tym "Birthday". Troszeczkę komerchy jeszcze nikomu nie zaszkodziło ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
SuperFlyB.

Obrazek
ODPOWIEDZ