KIno domowe i Projektory! Kto ma i kto może coś doradzi ?

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Omega Supreme

KIno domowe i Projektory! Kto ma i kto może coś doradzi ?

Post autor: Omega Supreme »

Witam was :) Od dawna juz chodziło mi po głowie zeby sobie w domu rządzic prawdziwe KINO i kupic projektor. Oczywiscie nalezy mieć spelnione takie warunki :

-Projektor
-Ekran rozwijany
-Kino Domowe 5,1 (czyli DVD i odpowiednie naglosnienie)
-Oraz oczywiscie Miejsce dobrze przemyślane na to wszystko :P

Miejsce mam, kino domowe mam... z racji tego ze czesto kupuje orginalne filmy na DVD naprzyklad wydania gazetowe i chcialbym te płyty wlasnie ogladać na projektorze mysle ze nie bede kupował projektora HD tylko SD czyli 800x600 tak jak i rodzielczosc filmów DVD :P

Kto z Was Ma w domu projektor i cos doradzi ? Ktory warto kupic ?

zastanawiam sie nad takim :
http://allegro.pl/projektor-rzutnik-ben ... ?source=oo
Obrazek

czy ktoś mial z tym stycznosc ? Bo keidys widzialem projektor w akcji ktory z odleglosci 2 metrów juz miał taki minus ze filmy DVD z napisami byly mniej wyrażne Napisy na dole były mało wyraziste a z bliska wyswietlał wszystko wyrażnie i idealnie.

Ciekaw jestem co napiszecie :)[/img]
boskar2007

Post autor: boskar2007 »

Przyłączam się do pytania na temat projektora.
Jestem fanem m.j. od 20 lat.
Awatar użytkownika
Omega Supreme

Oczywiscie nikt nic nie napisal bo pewnie kazdy mysli ze lepiej kupic telewizorek :P hehe az szkoda bo niewiedzą co tracą.

Kupilem projektor. Powiesilem pod sufitem a na przeciwko pod sufitem wisi roleta czyli ekran rozwijany w doł ktory po rozwinięciu zajmuje całą ścianę! Głowe urywa obraz szeroki na 2,5 metra zajmujący całą ściane w jakosci DVD a do tego naglosnienie z kina domowego 5,1 odpowiednio rozmieszczone :)
projektor kupilem za 1 tyś zł (nieużywany a taniej bo powystawowy- i tak tez polecam szukac na alegro tym co mają mniej pieniędzy) i było warto! Takiej wielkosci ekranu jak w kinie nie mialbym na zadnym telewizorku choćbym nie wiem jak wielki LCD kupował w sklepie. To by juz trzeba bylo raczej kupić telebim heh :P

Pierwsze co testowałem na projku to THIS IS IT z DVD. Magia aż nie mozna bylo przestać oglądać :) Tak samo DVD Moonwalker kiedy pusciłem pewnego dnia podczas wizyty rodzinki na święta nagle malo zainteresowane projektorem osoby zleciały sie do mojego pokoju i kopary opadły. Jakość super wielkosc aż za duza :P

Zachęcam kazdego do kupna projektora.
Miejsca w pokoju to nie zajmuje zadnego. Projektorem wisi pod sufitem na specjalnym uchwycie do projektorów. I tu trzeba napisac ze zazwyczaj projektor ustawiony na taborecie (czyli nisko , wyświetla obraz pozywej siebie w góre. Wiec wieszając go pod sufitem wieszamy go zawsze do góry noghami i w menu ustawiamy opcje wyswietlania dogóry nogami. To powoduje ze projektor z pod sufitu rzuca obraz nieco ponizej siebie i jest on prawidłowy. Ekran tak samo pod sufitem jak roleta zwijasz i nie ma więc tez nie zajmuje zadnego miejsca. Z góry odradzam ekrany na stojakach bo jeden taki widzialem to ciezkie duze i strasznie zagraca:P DO tego nalezy pamiętać ze jak ma to byc projektor głownie do filmów DVD to nalezy wybrac taki w technologii DLP a pomijać technologie LCD. Z wielu powodów DLP sa lepsze w kinie domowym ale tu nie bede sie otym rozpisywał bo dużo by gadać.

Projektor taki zwykly ma wejscia analogowe ale jest też kompatybilny z HDTV. nawet jezeli nie jest to projektor HD to i tak warto puszczać mu sygnał kablem component->D-sub (analog przenoszący jakosc HD) bo projektor ktory nie jest HD powinien potrafić wyswietlić jakosc nawet nieco lepszą niż DVD.

Co do wyrażistosci napisów to okazuje sie ze ten model ktory kiedys testowalem w sklepie mial poprostu skopaną ostrość. Mój projektor wyswietla wszystko idealnie i wyraziście. Więc niepotrzebnie się martwiłem.

Kolejna wazna rzecz przy projektorach to odległosc. Im większa odleglosc projektoru od ekranu tym wiekszy wyświetlany obraz ( mozna uzyć tez zoomu do powiekszenia obrazu ktory nie pogarsza wogole jakosci). U mnie z odleglosci prawie 4 metry jest obraz szroki na 2,5 metra :P wiec jak masz w pokoju odleglosc naprzyklad 3 metry bedziesz mial obraz szeroki na prawie 2 metry. Oczywiscie to tez zalezy od modelu jaki kupicie. kazda firma ma inną technologie i moze sie zdarzyć ze z tych odleglosci uzyskacie mniejszy obraz lub nawet jeszcze wiekszy!

Kolejna sprawa to oświetlenie pomieszczenia. Panuje taki pogląd ze w dzien sobie nie pooglądasz:P Moze i prawda ale tyczy sie to tylko tych ktorzy nie istalują wielkich ekranów roletowych nad oknami :P
Jeśli chcialbym oglądać projektor rownie dobrze w dzien jak w nocy polecam kupić ekran roletowy szeroki prawie na calą sciane na ktorej masz okno i zamontować go nad okenm. Kiedy opuscisz taki ekran zasloni on calą scianę wraz z oknem i niemal w 95% zaciemni twoj pokój. (Ekrany projekcyjne nie przepuszczają wogóle światla wiec nikt za oknem na ulicy nie zobaczy co oglądasz ). Dobrze wiec gdyby wieksza odleglosc w twoim pokoju to byla ta od okna do sciany naprzeciwko. Sam oglądalem na projektorze nawet o 12:00 w południe i wszystko było super.

Dla tych niezbyt przekonanych musze powiedziec ze zeby uwierzyc ze warto trzeba to dopiero odpalić i zobaczyc :)

mam nadzieje ze wpiszą sie tu c i fani MJa ktorzy mają juz projektory lub ci ktorzy dopiero chcieli by takie coś nabyć.
Pamiętajcie ze to najtansza opcja gigantycznego kina w domu :)
boskar2007

Roleta na pewno nie wchodzi w skład zestawu z projektorem-za ile można ja kupić -jakieś opcje do wyboru z gatunkiem tkaniny czy coś takiego?
Mniej więcej z jakiej odległości oglądasz filmy-2,5 m to trochę duży ekran-z tego co wiem w kinie najlepiej siedzieć po środku lub na końcu-lepiej się czyta,lepszy widok obrazu.
Jakie sklepy oferują projektory w granicach 1000 zł,chodzi mi o te bardziej znane.Z internetu kupiłem ostatnio przed świętami pościel i nie jestem za specjalnie zadowolony.Tak to jest z kupnem na aukcjach allegro że jak coś jest niedrogiego to nie opłaca się zwracać bo przesyłka jest droższa jak zakupiony przedmiot.A typowe rzeczy elektroniczne to jest też delikatny temat bo jak coś się zapsuje to później szukaj wiatru w polu i trzeba się przepychać z e sprzedawcą żeby oddal pieniądze albo przyjął reklamację.
Awatar użytkownika
Omega Supreme

Ja zazwyczaj kupuje przez neta. na allegro. Kable. Ekrany, Kina domowe.. co popadnie :P tylko jedzenie kupuje na piechote :P

Co do ekranów. to polecam ci sprzedawce o nazwie skorekk :) ONa ma wszelakie ekrany projekcyjne. o jakim tylko chcesz wymiarze i sposobie montowania :) Ma najtaniej. i powiem tylko ze są bardzo dobre. :) Nie sugeruj sie tym ze droższe mają niby lepszy materiał.. to zbyt malutka roznica by wywalać na to 200zł wiecej.

Ekran szeroki ponad 2 metry to koszt 200zł.
Uchwyt do projektora jakieś 150zł.

Codo projektorów to slyszalem ze trzeba uwazać na firme ACER> obojetnie gdzie sie kupi. bo podobno wielu ludzi mowi ze po kilku dniach siada a potem trzeba miesiacami sie starac o naprawe :P CZy prawda nie wiem :)

codo ogladania filmów. ja kupuje orginalne DVD wiec mam wybór LEKTOR lub NAPISY. Wybieram zawsze napisy.a ludzie nawet jak siedza blisko ekranu umnie to chwalą ze przynajmniej dobrze sie czyta.

jakies pytania dalsze to pisz :)
boskar2007

Ja kupiłem w tamtym tygodniu kino domowe Funai za 700 zł-tak w sumie przez przypadek bo chciałem sobie kupić inne kino za prawie 300 zł ale że po nowym roku pustki w sklepach po lub przed remamentami kupiłem po zdrowej przecenie,dodam że kino blu-ray i całkiem ma niezłe kopyto no i nie ma co żałować że zapłaciłem więcej niż planowałem.
Jaki projektor najlepiej by pasował do kina blu-ray (lub w przybliżeniu)?
Czy warto kupić na allegro nagrywarkę blu-ray bo w sklepie chodzą coś koło czterech stówek?A na allegro jakoś dziwnie tanio.Jak zadzwoniłem wczoraj się zapytać co z tą ceną u jednego sprzedawcy to wynikło z rozmowy że gwarancja jest tylko na 7 dni a nie na 2 czy trzy lata.Wszyscy tak maja jeżeli chodzi o mniejsze cenę sprzętu w internecie?
No i kwestia płyt blu-ray.w sklepie kosztuje tdk 8,50 zł,na allegro nawet o połowę.W czym jest haczyk?
Awatar użytkownika
Omega Supreme

Wiesz co? skoro to blue ray to powinieneś miec opcje podnoszenia jakosci zwyklej DVD do sztucznej HD :) Pozatym duza szansa ze bedzie ci obslugiwac format MKV. A MKV to zazwyczaj filmy w necie w jakosci HD :) to jakosc HD mieszcząca sie na plycie DVD i nie tzreba blue ray :)
Projektor nie wyswietli ci jakosci blue raya. tylko DVD ... no chyba ze kupisz projektor HD :)
Natomiast powiem ci jak nalezy podlączyć projektor z twoim kinem domowym by na projektorze miec anjlepszy obraz... żadne S video. itp..
kabel. component->Dsub..
czyli z dvd wychodza 3 kolory chinczów.. a do projektorwa wchodzi wtyk Dsub :) component nie mylic z compozite.. bo compozite to najgorsza jakosc video.

Gwarantuje ci ze jakosc miedzy byle jakim połączeniem obrazu z kina do projka. a podlączeniem obrazu kablem component->Dsub. bedzie naprawde widoczna :)
ODPOWIEDZ