Disco Polo

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Paweł

Disco Polo

Post autor: Paweł »

Disco polo jest tematem żartów,ale dlaczego?Ja osobiście nie slucham disco polo,ale uważam że nie jest to coś zlego.Jak to jest ,ze muzyka ta miala swoje kanaly w TV,mnóstwo sprzedanych plyt(jak na polskie warunki),ludzie traktowali tą muzyke normalnie i nagle w przeciagu roku moze dwóch wszystko prysło??Wydaje mi się,że w gre wchodzi znowu ludzka zawiść lub jakaś polityka ważnych osób z branży muzycznej :surrender: .Zresztą ludzie są śmieszni bo krytykują ten gatunek,mówią ze to gówno a hitem stal się np.( bodajze 2 lata temu) dragonstina den tej(nie mam pojecia jak to się pisze),która o dziwo sie wszystkim podobala glupija A pozatym naśmiewają się ludzie z prostoty disco polo,a sami sluchają np.techno lub hip hopu-oba te gatunki są jeszcze bardziej proste :surrender: .A co Wy sądzicie o disco polo??
Awatar użytkownika
Pank

Re: Disco Polo

Post autor: Pank »

Paweł pisze:Disco polo jest tematem żartów,ale dlaczego?
Wystarszy posłuchać, czy nawet popatrzeć, sądzę.

Banalna melodia, banalne teksty, banalne wykonanie. A przecież są ludzie, którzy lubią słuchać banalnej muzyki, bo po co zagłębiać się w coś niebanalnego. Mnie to nie burzy. A jak komuś odpowiada, niech słucha. De gustibus non est disputandum, ot.
Paweł pisze:Zresztą ludzie są śmieszni bo krytykują ten gatunek,mówią ze to gówno a hitem stal się (...) dragonstina den tej (...) o dziwo sie wszystkim podobala
Nielogiczne: jakim wszystkim? Na LP3 nawet nie słyszano o takim utworze. ;]
Awatar użytkownika
wojtek_p-ce

Post autor: wojtek_p-ce »

Mi Disco Polo nie przezkadza. Jeszcze jak było na topie, to mój tata sluchał zespołu MILANO w samochodzie.
Awatar użytkownika
Buszmen

Post autor: Buszmen »

Oj były czasy, kiedy wczesnym popołudniem na Polsacie leciały kawałeczki Disco-Polo. Pamiętam do dziś, jak był wywiad z jednym wykonawcą i prowadzący rozpoczął rozmowę tymi słowami: "Wydałeś ostatnio nową kasetę....". Nie było jeszcze wtedy TVNu, internetu, a człowiek żył telewizją. Tak jak Pank mówi, muzyka jest banalna i trafia głównie do banalnych odbiorców, do ludzi, którzy lubią znane melodie i chcą sobie na weselu zaśpiewać do kielicha. Angielszczyzna jest dla nich za trudna.

Aby zgłębić temat polecam niezawodną Wikipedię:
Disco polo – gatunek muzyki popularnej, powstały w Polsce w latach 80. XX wieku. Pomysłodawcą nazwy, stworzonej na podobieństwo Italo Disco (na początku lat 90. XX w.), był Sławomir Skręta, właściciel wytwórni płytowej Blue Star z Reguł koło Warszawy. Wcześniej używano zazwyczaj określenia "muzyka chodnikowa". Gatunek wywodzi się z muzyki ludowej, granej na weselach i zabawach przez specjalne zespoły z repertuarem piosenek ludowych i weselnych, przy czym zmianie uległy instrumenty: zamiast akustycznych – elektroniczne, a w latach 80. także elektroniczne klawiszowe. W pierwszej połowie lat 90. muzyka ta stała się zjawiskiem masowym, choć prawie nieobecnym w mediach. Nagrywane poza oficjalnym obiegiem kasety i płyty kompaktowe osiągały ogromne nakłady. W połowie lat 90. disco polo znalazło miejsce w programach telewizyjnych (audycje m.in. w Telewizji Polsat). Przed wyborami prezydenckimi w 1995 roku zespoły disco polo angażowane były podczas kampanii wyborczej m.in. Aleksandra Kwaśniewskiego i Waldemara Pawlaka. Mniej więcej w 1998 nastąpił przesyt tej muzyki i gwałtowny spadek sprzedaży kaset i płyt CD disco polo o ok. połowę, przy jednoczesnym wzroście zainteresowania polską muzyką pop, rock i hip-hop oraz zagraniczną muzyką dance i techno.
Awatar użytkownika
THRILLER

Post autor: THRILLER »

Disco Polo - Niektóre teledyski były naprawdę zabawne a ja lubię humor.
Raz w życiu oszalałem na punkcie Disco Polo - początek lat 90 gdy pojawił się "hit" Mydełko Fa :-), wybrałem się do ówczesnego empiku (na rynek) i kupiłem kasetę.

Ciekawe czy jeszcze na ślubach grają disco polo.
Awatar użytkownika
wojtek_p-ce

Mydełko Fa mam jeszcze na taśmie od magnetofonu szpulowego.
Awatar użytkownika
Jeanny100

Post autor: Jeanny100 »

Pamietam mydełko Fa...ssss...jak byłam na baliku w pierwszej klasie a moja koleżanka przebrała sie za Michaela Jacksona.
Kiedyś mówili że ludzie się wstydzą tej muzyki.Ja pamietam że kiedyś zrobiłam sobie album z tekstami zespołu Akcent nenene Jednak na dzień dzisiejszy ta muzyka jest na jedno kopyto.Mają takie banalne treści tylko o miłosci...jak zgniłe jaja..ssss.... glupija
Obrazek

Jeanny100 pisze:Jednak na dzień dzisiejszy ta muzyka jest na jedno kopyto.Mają takie banalne treści tylko o miłosci...jak zgniłe jaja..ssss.... glupija
Na dzien dzisiejszy to ta muzyka nie wygląda w cale blado przy techno,hip hopie itd.A co do treści to wlaśnie o to chodzi,zeby nie byla skomplikowana,zresztą nie wyobrażam sobie jakby discopolowy frontman nenene przy rytmach disco śpiewal o wojnach,biedzie itd.
Awatar użytkownika
Anitka

Post autor: Anitka »

Jeżeli chodzi o mnie i disco polo... lubię czasem posluchac, a najbardziej poznawac..... Lubię śmieszne kawalki(stracilaś cnotę{to sobie posuchajcie bo nie ma na co patrzeć a inaczej tego tu nie wrzucę}, Pszczóka Maja, 4 razy po 2 razy, Jesteś szalona itp.)
Jest kupa śmiechu jak sucha sie tego za pierwszym razem....
disco polo czesto jest na różnych weselach, bo jak już wcześniej ktoś pisal, jest proste, znane i latwo wpada w ucho.... Cięzko, żeby jakaś taka kapela weselna strzelala madonnś czy czymś takim...

Pozdrawiam serdecznie
Anitka
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
Paweł

Anitka pisze: Pszczóka Maja
Pszczółka Maja to disco polo??Wydaję mi się,ze nie,chociaż moge sie mylić
Awatar użytkownika
Anitka

nie no... ale jak nie DP to co? :wariat:
'Dance for yourself, if someone understands good. If not then no matter, go right on doing what you love.'

* Louis Horst
Awatar użytkownika
wojtek_p-ce

Paweł pisze:
Anitka pisze: Pszczóka Maja
Pszczółka Maja to disco polo??Wydaję mi się,ze nie,chociaż moge sie mylić

To jest Disco Polo
Awatar użytkownika
Anitka

Tylko.. nie chodzi mi o ta pszczókę jako melodia z bajki dla dziecii tylko o pszczókę maję Akcentu ;-)
Pozdrawiam

* Louis Horst
Awatar użytkownika
wojtek_p-ce

Nie słyszałem tej piosenki, ale jak mi się wydaje to Akcent mozna zaliczyć do Disco Polo. (mam jedną płytę tego zespołu)
Mroczuś

Post autor: Mroczuś »

Osobiście uważam,że wszystko jest dla ludzi więc czemu nie !
Jeśli ktoś lubi niech słucha ... :muzyka:
مايكل جاكسون
ODPOWIEDZ