Samochody

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Detox

Samochody

Post autor: Detox »

Tak samo jak dziwiło mnie ,że nie ma tu tematu o grach teraz mnie dziwi ,że nie ma tematu o samochodach. Zatem myślę ,że najwyższy czas zacząć. Porozmawiajmy o samochodach fajnych i nieprzyzwoicie fajnych ;-)

A zatem ja najpierw przedstawię ideał moich samochodu ;-)

Bugatti Veyron Super Sport
Obrazek

W 2010 została do sprzedaży wypuszczona specjalna wersja Bugatti Veyrona 16.4 nazwana Super Sport. Produkcja tego cacka została ograniczona do 30 egzemplarzy.

Co w nim jest takiego niezwykłego?

Moc samochodu została zwiększona z 1001 do 1200 koni. Dało to przyspieszenie 2,2 sekundy do 100 km/h. Pierwszy Veyron Super Sport został przygotowany do bicia rekordu, osiągnął prędkość 431,072 km/h. Prędkość ta została wpisana do Księgi Rekordów Guinessa. Pierwsze pięć samochodów ze specjalnej edycji zostanie skonfigurowane identycznie jak rekordowy egzemplarz Super Sport. W pozostałych autach maksymalna prędkość zostanie elektronicznie ograniczona do 415 km/h. Bugatti Veyron Super Sport to oficjalnie najszybszy samochód produkowany seryjnie.

Bicie rekordu zostało oczywiście udokumentowane: http://www.youtube.com/watch?v=naDhXHDr9sk.

Warto dodać ,że w Polsce są zarejestrowane dwa Bugatti 16.4 Veyron ,które osiągają maksymalną prędkość 407,8 km/h.

Lamborghini Aventador
Obrazek

Samochód zaprezentowany w marcu tego roku. Choć moc silnika tego samochodu to "tylko" 700 koni to moim zdaniem pod względem wizualnym prezentuje się znacznie lepiej niż Bugatti Veyron. Przyspieszenie tego samochodu to 2.9s do 100 km/h a prędkość maksymalna została ograniczona do 350km/h. Początek sprzedaży za kilka tygodni ;-)

McLaren F1 GTR
Obrazek

Wiele lat temu to właśnie on królował w kategorii najszybszego samochodu osobowego na świecie. Cała seria została wyprodukowana i zakończona w 1995 roku w liczbie 100 egzemplarzy z czego 28 trafiło do prywatnych właścicieli. Silnik posiada 680 koni co przekłada się na prędkość maksymalną 386 km/h i 3.2 sekundy do 100 km/h.

Dagger GT Super Sport
Obrazek

Żeby była jasność - taki samochód jeszcze nie istnieje jednak to projekt ,którym zainteresowała się nawet NASA ,która zajmuje się aerodynamiką do tego samochodu. Pod koniec 2011 roku ma zostać wydanych 5 takich samochodów jednak nie jest to info potwierdzone.

Co zakłada projekt?

Moc silnika: 2000 koni
Maksymalna prędkość: 483 km/h
Przyspieszenie do 100: 1.5 sekundy

Jeżeli taki potwór powstanie to naprawdę jesteśmy coraz bliżej przełamania granicy po której opony nie będą wytrzymywać. Co będzie później? Latające samochody nenene

Trochę się rozmarzyłem ;-) To może teraz zejdźmy na ziemie. Zdecydowanym liderem w kategorii prędkość/cena jest NISSAN GT-R
Obrazek

Za cenę 105 000 euro oferuje przyspieszenie na poziomie 3.6 km/h do 100 i 313 km/h maksymalnej prędkości.

Natomiast liderem w kategorii wygoda/cena jest dla mnie Audi A8.
Obrazek

Choć wcale nie jest taki tani jednak jeździ się nim bardzo wygodnie. Szybsze samochody mają z konieczności obniżone zawieszenie a do tego bardzo twarde siedzenia co obniża komfort podróży. Jednak coś za coś. ;-)

I proszę nie śmiejcie się ,że mam 15 lat. Trochę się znam na samochodach. Znam ich znacznie więcej jednak wybrałem te o których moim zdaniem najlepiej wspomnieć. Czekam na wasze posty ;-)
Ostatnio zmieniony sob, 14 maja 2011, 19:22 przez Detox, łącznie zmieniany 1 raz.
Talitha

Post autor: Talitha »

Detox, ale trafiłeś...
Pierwsza trójka, nawet według kolejności, to moi niezmienni faworyci od kilku lat. Uwielbiam nowinki samochodowe, choć ostatnio zmienił mi się trochę kierunek zainteresowań. Nie wiedziałam, że Bugatti wypuściło nową wersje. Na babskie oko karoseria się nie zmieniła, choć nowe osiągi robią ogromne wrażenie... (!)
Mam nadzieję, że wątek się rozwinie i będzie źródłem bieżącej informacji. Pozdrawiam :)
Detox

Talitha pisze:Pierwsza trójka, nawet według kolejności, to moi niezmienni faworyci od kilku lat.
Z tą drobną różnicą ,że Lamborghini Aventador jest produkowany od 2011 roku ,więc nie wiem jak może być twoim faworytem od kilku lat ;-) Może chodziło Ci o Lamborghini Gallardo?

Obrazek
Talitha pisze:Nie wiedziałam, że Bugatti wypuściło nową wersje. Na babskie oko karoseria się nie zmieniła, choć nowe osiągi robią ogromne wrażenie... (!)
Nie taką nową. A karoseria się niewiele zmieniła bo wrzucono jedynie mocniejszy silnik po to aby móc jeszcze parę kilometrów szybciej pojechać.

Nie przejmuj się. Każdy ma prawo do błędów ;-)
Talitha

Detox pisze:Z tą drobną różnicą ,że Lamborghini Aventador jest produkowany od 2011 roku ,więc nie wiem jak może być twoim faworytem od kilku lat Może chodziło Ci o Lamborghini Gallardo?
Chodziło mi o marki, i tak główny reprezentant Gillardo.
W tym roku w Genewie tę najnowszą wersje prezentowano o ile wiem.
Detox pisze:Nie taką nową. A karoseria się niewiele zmieniła bo wrzucono jedynie mocniejszy silnik po to aby móc jeszcze parę kilometrów szybciej pojechać.

Nie przejmuj się. Każdy ma prawo do błędów
No tak, mam "małe" zaległości :D
Detox

Talitha pisze:
Detox pisze:Z tą drobną różnicą ,że Lamborghini Aventador jest produkowany od 2011 roku ,więc nie wiem jak może być twoim faworytem od kilku lat Może chodziło Ci o Lamborghini Gallardo?
Chodziło mi o marki, i tak główny reprezentant Gillardo.
W tym roku w Genewie tę najnowszą wersje prezentowano o ile wiem ;)
Yhym.

A co sądzisz o Aston'ach i Bentley'ach? Moim zdaniem to optymalny wybór dla ludzi nieprzyzwoicie bogatych i jednocześnie nie lubiących aż tak szybkiej jazdy i przyspieszeń ;-)

Mój lider to Aston Martin DB9 i Bentley Continental GT

W takim temacie wypadało by również wspomnieć o Porsche i Ferrari. Moim zdaniem obydwie te marki w ostatnich latach nie mają jakoś specjalnie ekscytujących modeli i zazwyczaj popełniają jakieś drobne błędy co nie powinno się zdarzać przy samochodach za taką cenę. Choć oczywiście starsze modele to absolutna klasyka i nic tego nie zmieni. ;-)
Talitha

Jako kobieta oceniam samochody pod kątem wizualnym - najczęściej, musi mieć ładny kształt nenene
Aston Martin - nie wiem dlaczego mam do tego samochodu awersję, nigdy mi się nie podobał.
O Bentleyach nie mam zdania, na pewno babka za kółkiem któregoś z modeli tego auta wyglądałaby nieciekawie ;D

Porshe 911 Carrera :love: - gdybym wygrała w totka, to byłby pierwszy samochód który bym kupiła. Klasyk, uwielbiam ;)
Detox

Talitha pisze: Porshe 911 Carrera :love: - gdybym wygrała w totka, to byłby pierwszy samochód który bym kupiła. Klasyk, uwielbiam ;)
O którym typie dokładnie mówisz? Moim zdaniem ostatni model 911 godny uwagi to Porshe 911 Carrera (typ 997) z 2006 roku. W ostatnich produkcjach niestety coś się psuje. Albo im coś nie wyjdzie z przodu albo z tyłu albo wydają nowy model kompletnie taki sam jak poprzedni co moim zdaniem mija się z celem. Klasykiem oczywiście jest aczkolwiek gdybym wygrał w totka zainwestowałbym w Lamborghini ;-) Przejechanie się takim po mieście jest równoznaczne z ogólnym podnieceniem wszystkich (no prawie wszystkich) przechodniów ;-) Albo Bugatti. Ktoś się przejechał po Wrocławiu a następnego dnia cały youtube w filmikach z tego "wydarzenia" nenene
Talitha

Detox pisze:albo wydają nowy model kompletnie taki sam jak poprzedni
Właśnie, dlatego mam problem z odróżnieniem. Jasne, że ostatni model (albo za radą specjalisty, 997) ;-)
Ostatnio rzeczywiście za bardzo się nie zmieniają nowsze wersje, ale może to i lepiej, marka stara się zachować swój klasyczny styl.
Detox pisze:Klasykiem oczywiście jest aczkolwiek gdybym wygrał w totka zainwestowałbym w Lamborghini
Bałabym się na początek kupić Lamborghini, co by mi z garażu nie sprzątnęli, póki bym ochrony nie zatrudniła :hahaha:
Porshe zawsze to "mniej rzuca się w oczy", obowiązkowo w kolorze czarnym ;)
Detox

Talitha pisze:
Detox pisze:albo wydają nowy model kompletnie taki sam jak poprzedni
Właśnie, dlatego mam problem z odróżnieniem. Jasne, że ostatni model ;-)
Ostatnio rzeczywiście za bardzo się nie zmieniają nowsze wersje, ale może to i lepiej, marka stara się zachować swój klasyczny styl.
A nie lepiej gdyby takie stare 911 było swego rodzaju legendą ,która już nie jest produkowana? I po 20 latach przerwy taka reedycja? To byłby czad ;-)

Talitha pisze:Bałabym się na początek kupić Lamborghini, co by mi z garażu nie sprzątnęli, póki bym ochrony nie zatrudniła :hahaha:
Porshe zawsze to "mniej rzuca się w oczy", obowiązkowo w kolorze czarnym ;)
Jakoś pan Leszek Cz. od dobrych 3 lat ma w garażu Bugatti i mu jeszcze nie ukradli co oznacza ,że jest to możliwe. ;-)
Talitha

Detox pisze:A nie lepiej gdyby takie stare 911 było swego rodzaju legendą ,która już nie jest produkowana? I po 20 latach przerwy taka reedycja? To byłby czad ;-)
Moim zdaniem to byłoby bardzo dobre rozwiązanie.
Detox pisze:Jakoś pan Leszek Cz. od dobrych 3 lat ma w garażu Bugatti i mu jeszcze nie ukradli co oznacza ,że jest to możliwe.
Pytanie, gdzie mieszka pan Leszek Cz.? czyli nikt nie pilnuje...
Dzięki za info.

:smiech:
daria3891

Post autor: daria3891 »

Już trochę czasu temu postanowiłam, że moim samochodem będzie Cadillac cabrio, z roku 1983, w kolorze czerwonym ;-). Taki jak ten: http://image69.webshots.com/469/1/18/94 ... Jjr_ph.jpg
cut that out!
thewiz

Post autor: thewiz »

Ja jestem ekonomiczna. Samochodem moich marzeń jest Mustang Shelby GT500, wersja z 2007 roku ;-D.

Obrazek

Tylko bym go przemalowała, bo nie podobają mi się pasy, w jakie ten samochód był malowany seryjnie. Cóż, mój styl to retrofuturyzm.
Awatar użytkownika
NicuniaMJ

Post autor: NicuniaMJ »

Obrazek

Porsche 911 Carrera ;-)
Ogólnie mam sentyment do tego typu aut. Rodzice mają jeden. Części niestety trudno dostępne :surrender:

Obrazek
A tu już coś co ma łatwo dostępne części:
BMW x5 czyli BMW serii 5 jako samochód terenowy nenene

Mimo iż jestem dziewczyną, znam się trochę na tym. W końcu brat-pasjonat aut :D
Obrazek
Talitha

Lamborghini Sesto Elemento

Obrazek
ODPOWIEDZ