Pomoc - OFFICE - WORD

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
THRILLER

Pomoc - OFFICE - WORD

Post autor: THRILLER »

Czy jakaś dobra duszyczka mi pomoże bo jestem bardzo poirytowany?
Jak wyłączyć funkcje która powoduje że jak napiszę wyraz „w”, „i”, „z” to Word automatycznie powtarza mi wyraz poprzedni lub następny?
Przykładowo chce napisać.
Ala ma kota i lubi się z nim bawić

A wychodzi mi
Ala ma kota kota lubi się z nim bawić.

Z góry dzięki.
Awatar użytkownika
wojtek_p-ce

Re: Pomoc - OFFICE - WORD

Post autor: wojtek_p-ce »

THRILLER pisze:Czy jakaś dobra duszyczka mi pomoże bo jestem bardzo poirytowany?
Jak wyłączyć funkcje która powoduje że jak napiszę wyraz „w”, „i”, „z” to Word automatycznie powtarza mi wyraz poprzedni lub następny?
Przykładowo chce napisać.
Ala ma kota i lubi się z nim bawić

A wychodzi mi
Ala ma kota kota lubi się z nim bawić.

Z góry dzięki.
Bym Ci pomógł, ale napisz konkretnie w czym tkwi miś, bo nie rozumię.
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

wojtek_p-ce pisze: Bym Ci pomógł, ale napisz konkretnie w czym tkwi miś, bo nie rozumię.
Rozjaśnię za thrillerem. Zamiast i lub w lub z pojawia się wyraz poprzedzający daną literkę-słowo.

zamiast:
Ala ma kota i lubi się z nim bawić.

wychodzi:
Ala ma kota kota lubi się się nim bawić.
Napisałem to w celach rozjaśniających, bo od rana jestem neurotyczny. Nie wniosę nic więcej do dyskusji, bo mi to wygląda jak zagadka na miarę komnaty bursztynowej.
Obrazek
Awatar użytkownika
THRILLER

huczek pisze:
wojtek_p-ce pisze: Bym Ci pomógł, ale napisz konkretnie w czym tkwi miś, bo nie rozumię.
Rozjaśnię za thrillerem. Zamiast i lub w lub z pojawia się wyraz poprzedzający daną literkę-słowo.

zamiast:
Ala ma kota i lubi się z nim bawić.

wychodzi:
Ala ma kota kota lubi się się nim bawić.
Napisałem to w celach rozjaśniających, bo od rana jestem neurotyczny. Nie wniosę nic więcej do dyskusji, bo mi to wygląda jak zagadka na miarę komnaty bursztynowej.

Sam się zastanawiałem jak mam to jaśniej opisać i widzę że huczek mnie doskonale wyręczył.

Obu Panom dziękuję za chęci i doceniam to! A teraz czekam na kogoś z chęciami i umiejętnościami. :-)

P.S.
„Neurotyczny” – sprawdziłem w słowniku wyrazów obcych i nie znalazłem (słownik z 1971 r. – więc może poddany cenzurze ;-) ), w słowniku łacińskim też głucho, w słowniku słów wulgarnych (musiałem się upewnić czy czasem nie jestem obrażany) też nic. W końcu szukam na google i dowiedziałem się jedynie że może być:

- neurotyczny szok
- neurotyczny kochanek.
- neurotyczny związek
- neurotyczny zachód słońca

tak więc nadal nie wiem co dolega huczkowi i jak mu pomóc (może potrzeba mu nie neurotycznej kochanki)

P.S 2
TYLKO DO JOWITY
Wszelkie odpowiedzi mile widziane w max dwóch zdaniach!
Awatar użytkownika
huczek

Post autor: huczek »

THRILLER pisze:A teraz czekam na kogoś z chęciami i umiejętnościami. :-)
ależ ja posiadam umiejętność precyzowania myśli.

Napisz proszę jaką masz wersję worda. Jaki masz system operacyjny? Jaki język jest ustawiony w Twoim systemie operacyjnym jako domyślny? Jaki język jest ustawiony w wordzie w momencie kiedy pojawia się błąd?
W każdym przypadku powienien być ustawiony polski (jeżeli jest możliwość wyboru polski programisty).
Czy zmieniałeś coś w autokorekcie?
Genralnie przypomnij sobie co zmieniałeś w ustawieniach worda lub w innych programach pakietu office excel, access, power point....

ps. neurotyczny = przewrażliwiony; częste zaburzenie psychiczne dotykające 99,9% populacji homo sapiens
Obrazek
Awatar użytkownika
Majkel
Site Admin

Post autor: Majkel »

nie wiem, pewnie masz Offica 2003, więc nie wiem czym on tam może się różnić, ale zobacz na

Narzędzia - Opcje: Tryb zastępowania

może też

Narzędzia - Autokorekta: Zamieniaj tekst podczas pisania / Automatycznie uzyj sugestii z modułu sprawdzania pisowni
...
Awatar użytkownika
THRILLER

Huczek widzę że podszedłeś do tego profesjonalnie, już podaje:

1. Word: 2002 (10.2627.2625) – Office XP
2. Język: Chiński. :P Nie no oczywiście że Polski.
3. Język worda: To raczej nie jest błąd… ok. język Polski (Times New Roman – dla ścisłości jeżeli chodzi o styl.). Język Programisty odnosi się chyba do układu klawiatury.
4. Hm… na przestrzeni 3 lat… chyba nie.
5. Zamieniłem tego pampra od podpowiedzi ze spinacza na zszywkę.

Majkel dałeś mi dobry trop, znalazłem i odznaczyłem następującą funkcję:
Narzędzia/ Opcje autokorekty/ Autokorekta/ zamieniaj tekst podczas pisania
Możliwe że to jest to, zobaczymy w praktyce. Dzisiaj musze napisać jeszcze dłuuuugi tekst więc wieczorem dam znać jak sytuacja wygląda.
Awatar użytkownika
Schmittko

Post autor: Schmittko »

zadziała to, co napisał Majkel, ale zamiast wyłączania całej autokorekty, wystarcza odhaczenie pozycji "automatycznie użyj sugestii z modułu sprawdzania pisowni"
Awatar użytkownika
THRILLER

Dziękuje
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Post autor: SILENTIUM »

A czy ktoś wie jak wstawiac numery stron w "open office"? Bo jak próbuję Wstaw-Symbol_Numer strony wstawia mi tylko numer jednej strony na której akurat jest kursor i to w tym miejscu gdzie jest kursor czyli np. na środku strony. Oszalec można. Proszę ładnie o pomoc japrosic japrosic
Awatar użytkownika
MJowitek

Post autor: MJowitek »

Mam od niedawna Open Office i mnie szlag trafia.

Piszę sobie coś czasem w Wordzie. Zapamiętuję. Zamykam. Po jakimś czasie otwieram, a wszystko jest w Open Office. On się zrobił jakis nadgórny..domyślny...no mnie wpiernicza po prostu...

Zwłaszcza jak chcę robić przypisy. Wszystkie szlag trafia przy tych zamianach...
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Post autor: SILENTIUM »

tak open office nie doprowadza mnie do szaleństwa dopóki nie muszę wstawic numeru strony albo przypisów
i nadal mi to nie wychodzi Obrazek
ODPOWIEDZ