Gry planszowe

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
Smooth_b

Gry planszowe

Post autor: Smooth_b »

Lubię i grywam, a Wy?

Ja polecam wciągającą Carcassone. Bardzo prosta gra polegająca na budowaniu miast, dróg, stawianiu klasztorów. Co fajne, to że można grać w dwie osoby i jest interesujaco.

Macie jakieś swoje ulubione? Myślę żeto świetny pomysł na prezent. Polećcie coś!
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

Polecam jedną z najstarszych gier planszowych świata - Backgammon.
niewiele osób grywa ze względu na pozorną trudność zasad i rozgrywki.
wbrew tym pozorom zasady da się załapać już przy 5 partii i dalej płynie się z prądem.

bardzo dawno nie sięgałem po gry planszowe, nie licząc oczywiście gier w stylu Eurobiznes czy Scrabble, a dzięki Tryktrakowi (polska nazwa) odżyłem.
Teraz często siedzimy w knajpie przy piwie i gramy o jakieś drobne pieniążki, coby urozmaicić rozgrywkę i nie grać bezmyślnie.

polecam.

Obrazek
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Streetwalker

Post autor: Streetwalker »

Super Farmer-mój debeściak! Z pozoru gra dla dzieci,ale ja ją bardzo lubię. Wciągająca gra,jak sama nazwa wskazuje jej celem jest stanie się super farmerem.W drodze do sukcesu przeszkadzają lis i wilk,którego wbrew pozorom można wylosować dość często-owi drapieżcy mogą znacznie uszczuplić stan naszej zwierzyny bądź pozbawić nas jej co do ostatniego królika.Przed lisem strzeże mały pies,na którego trzeba sobie zapracować(dosyć łatwo,o ile lis nie wpadnie z wizytą na początku),przed wilkiem natomiast uchroni nas duży pies,którego posiadanie jest luksusem i czasem jego zdobycie trwa przy kiepskim szczęściu nawet kilka godzin.Poza tym zwierzęta można(a nawet należy) wymieniać według ustalonych zasad.Podsumowując,gra potrafi nieźle wkurzyć,ale polecam.

Obrazek
Awatar użytkownika
Eva

Post autor: Eva »

Ja grywam w kości ;) No jeszcze zdarza się w chińczyka albo warcaby. Polecam, mimo że wszyscy znają.
Obrazek
Awatar użytkownika
adi82

Post autor: adi82 »

Gralo sie kiedys w rozne gry planszowe ;). Ale wglebialem sie tylko w jedna, w moja ulubiona i chyba najpopularniejsza - szachy. Swojego czasu nawet do klubu sie zapisalem i jakies osiagniecia co prawda bardzo marne, ale mialem. No i musze sie pochwalic, ze potrafilem grac nawet z pamieci. ;-)
Niestety gdzies od dobrych 15 lat gram sporadycznie. Wiec wiekszosc debiutow etc. zapomnialem
Awatar użytkownika
ghost_ola

Post autor: ghost_ola »

ooo! jaki fajny temat :D :D :D
Ja uwielbiam gry planszowe - od kilku lat namiętnie grywam ze znajomymi prawie w każdy weekend :)
Carcassone rzeczywiście jest bardzo fajne, przede wszystkim dlatego, że ma proste zasady, które można wytłumaczyc nowemu graczowi w kilka minut i wszyscy świetnie się bawią :) Podobnie jak 'Osadnicy', którzy byli pierwszą grą w którą grałam. Też polecam :) I jeszcze 'Ticket to Ride' z takich lekkich, łatwych i przyjemnych :)
Numerem jeden jest dla mnie jednak nieśmiertelne 'Puerto Rico'. Jeśli jeszcze w to nie graliście to koniecznie spróbujcie przy najbliższej okazji (aha, zazwyczaj trzeba zagrać kilka razy zanim dostrzeże się niespotykane piękno tej gry ;) )
Z kolei najnowszą grą, w którą gramy jest 'Cywilizacja' (taka nowa, która wyszła w zeszłym roku - nie ma nic wspólnego z cywilizacja sid'a meyera'a sprzed kilku lat). Ta gra ma dość skomplikowane zasady, więc nie polecam jej początkującym graczom, ale dla tych bardziej 'w temacie' na pewno będzie dobrą inwestycją :)

Puerto Rico
Ticket to Ride
Osadnicy
Cywilizacja
Beyond these boundaries, he wanted to fly
In nature's scheme, never to die
http://mjtranslate.com
Awatar użytkownika
DirtyDiana13

Post autor: DirtyDiana13 »

Monopoly <3
Ale z reszta chyba jak każdy na tym forum ;-)
Powiem wam szczerze, że dla niektórych to może być głupia i nudna gra ale ja bardzo lubię grać w szachy glupija Serio ;-)

w sumie szachy to chyba sport xd
Obrazek
Awatar użytkownika
Chriek

Post autor: Chriek »

ghost_ola pisze:ooo! jaki fajny temat :D :D :D
Ja uwielbiam gry planszowe - od kilku lat namiętnie grywam ze znajomymi prawie w każdy weekend :)
Carcassone rzeczywiście jest bardzo fajne, przede wszystkim dlatego, że ma proste zasady, które można wytłumaczyc nowemu graczowi w kilka minut i wszyscy świetnie się bawią :) Podobnie jak 'Osadnicy', którzy byli pierwszą grą w którą grałam. Też polecam :) I jeszcze 'Ticket to Ride' z takich lekkich, łatwych i przyjemnych :)
Numerem jeden jest dla mnie jednak nieśmiertelne 'Puerto Rico'. Jeśli jeszcze w to nie graliście to koniecznie spróbujcie przy najbliższej okazji (aha, zazwyczaj trzeba zagrać kilka razy zanim dostrzeże się niespotykane piękno tej gry ;) )
Z kolei najnowszą grą, w którą gramy jest 'Cywilizacja' (taka nowa, która wyszła w zeszłym roku - nie ma nic wspólnego z cywilizacja sid'a meyera'a sprzed kilku lat). Ta gra ma dość skomplikowane zasady, więc nie polecam jej początkującym graczom, ale dla tych bardziej 'w temacie' na pewno będzie dobrą inwestycją :)
Planszówki! Yummy! :)
Jeden z głównych sprawców drenażu gotówki :P
Puerto Rico mam i gram - jest świetne, ale ze względu na złożoność nie do końca nadaje się na wprowadzenie nie-graczy. Trochę ubolewam nad tym, że nie ma wokól zbyt wielu osób dających namówić się na pełnowymiarową planszówkę, a od tego uzależnone są moje zakupy. Nie kupię przecież czegoś, w co nie będę miał z kim grać. Na szczęście mamy zaprzyjaźnioną parę prawdziwych maniaków gier i co jakiś czas robimy maraton :) Przekonałem się za to, że ludzie chętnie łykają lekkie gry imprezowe - Prawo Dżungli, Sabotażysta, Bang!

Miłośnikom szachów polecam Rój - http://www.rebel.pl/product.php/1,4/130 ... Hive-.html. Coś jak szachy na heksach. Gra jest polecana przez mensę, więc można się lansować :P
Carcassone lubię, mam wersję Mayflower. Ticket to Ride dostaliśmy w wersji karcianej jako jeden ze ślubnych prezentów. Ćwiczy pamięć, ale to nie to, co wersja planszowa.

Lubi ktoś kooperacyjne planszówki? Tzn. takie, w których gra się nie przeciwko sobie nawzajem, tylko przeciwko grze. Na stanie mam Pandemic - http://www.rebel.pl/product.php/1,1379/ ... lska-.html. Jako zespół ekspertów gracze muszą powstrzymać rozprzestrzeniające się na świecie epidemie czterech chorób. Klimat jak z dobrego filmu katastroficznego. Niestety zbyt często wygrywa gra.

Na mojej łiszliście pierwszy jest Last Night on Earth - survival zombie horror klasy C na planszy. Ludzie próbują przetrwać inwazję zombich, Zombie wyruszają na poszukiwanie móóóóózzguuuuu. Można puścić Thriller jako ścieżkę dźwiękową :P

Gry planszowe to naprawdę fajne hobby. Kieruję te słowa zwłaszcza do tych, którzy nie mieli jeszcze okazji wyjść poza Chińczyka i Monopoly. Wybór jest ogromny, co roku na targach w Essen pojawia się kilkaset nowych tytułów, rzucanie kostą dawno odeszło w niepamięć i gry potrafią naprawdę rozwijać różne intelektualne zdolności, ale też i takie, które pozwalają rozerwać się przy piwku. Są potwory pożerające pół wypłaty i cztery godziny na rozgrywkę (po półtoragodzinnym tłumaczeniu zasad) jak i tanie, lekkie gry na piętnaście minut, do których może zasiąść każdy z biegu.
ODPOWIEDZ