Susan Boyle - uczestniczka i zdobywczyni drugiego miejsca III edycji brytyjskiego Mam Talent. Obecnie już piosenkarka.
Boyle stała się w ciągu jednej chwili największym odkryciem brytyjskiego Mam Talent. Jej występy w tym programie biły rekordy oglądalności - na portalu YouTube zanotowano ponad 300 milionów odsłon. Z nikomu nieznanej postaci stała się nagle gwiazdą. Zaskoczyła wszystkich swoim brawurowym wykonaniem utworu "I Dreamed A Dream", który zaprezentowała osłupiałemu jury podczas castingu do programu.
23 listopada 2009 roku wydała swój pierwszy album "I Dreamed A Dream"Było moją największą ambicją nagranie płyty i udało mi się osiągnąć ten cel. Ta niesamowita przygoda pozwoliła mi uwierzyć w siebie, odnaleźć się na nowo i spełnić moje marzenie. Nie bójcie się sięgać po własne marzenia - powiedziała Susan Boyle podczas promocji albumu, który zadedykowała swojej ukochanej mamie, ponieważ kiedyś obiecała jej, że będzie "kimś". Dotrzymała danego słowa.

1. Wild Horses
2. I Dreamed A Dream
3. Cry Me A River
4. How Great Thou Art
5. You'll See
6. Daydream Believer
7. Up To The Mountain
8. Amazing Grace
9. Who I Was Born To Be
10. Proud
11. The End Of The World
12. Silent Night
Jestem po przesłuchaniu tego albumu. Jestem zachwycony. Śmiało mogę powiedzieć, że to debiut roku!
Niesamowity talent, świetny głos! Tylko dlaczego się z niej śmiali? Co już nie można wziąć udziału w Mam Talent? To jest dla wszystkich bez względu na wiek i inne. A teraz wszystkim pokazała!
Wracając do płyty.
Najbardziej zachwyciły mnie:
Wild Horses - cudowny utwór, w jej wykonaniu...po prostu perełka ;]
Tytułowa piosenka - I Dreamed a Dream - to tym utworem podbiła serca publiczności, nie dziwię się. Świetny wokal!
You'll See - z całym szacunkiem dla Madonny, ale wykonanie Susan bije na głowę wykonanie Madonny ;]
Who I Was Born to Be - oryginalna kompozycja, stworzona specjalnie dla Susan, świetny utwór i ten klimat.
I na koniec piękne - Silent Night, cudeńko.
Oczywiście reszta utworów też jest świetna, wymieniłem tyko te, które mnie najbardziej poruszyły.
Polecam ten album wszyscy. Cudowny klimat...i ten świetny głoś Susan. Coś wspaniałego...
Album odnosi wielki sukces.
Pozycje albumu "I Dreamed A Dream" w poszczególnych krajach:
Wielka Brytania - #1
Stany Zjednoczone- #1
Irlandia- #1
Australia - #1
Nowa Zelandia - #1
Kanada - #1
Holandia- #2
Japonia – #2 (muzyka zagraniczna)
Argentyna - #2 (lista anglojęzyczna)
Szwajcaria- #5
Izrael – najlepiej sprzedający się album artysty zagranicznego (brak oficjalnej listy sprzedaży)
Ponad to:
#1 Amazon: USA, UK, Kanada, Francja, Japonia, Niemcy* (*na liście pre-order– album ukażę się 4 grudnia)
#1 iTunes: US, UK, Irlandia, Japonia, Kanada, Francja, Portugalia, Hiszpania, Szwajcaria, Australia, Nowa Zelandia, Meksyk
Polecam też ciekawy wywiad z Susan KLIK
Słuchał ktoś już? :->