Marek Niedźwiecki odchodzi z Trójki

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Wciąż mam niedosyt po mglistym rozstaniu się z Trójką i braku wyjaśnień dla słuchaczy, z którymi Pan Marek był związany tyle lat. Ale to człowiek, którego praca jest nieodłącznym elementem mojego dorastania i częścią mojego gustu muzycznego.
Wszystkiego dobrego Panie Marku! Jak jadę przez Szadek, zawsze o Panu myślę.
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
SILENTIUM

Post autor: SILENTIUM »

Wszystkiego dobrego Panie Marku

Może ktoś zechce się wybrać do Muzeum Ziemi Lubuskiej?

Zobacz wystawę Marka Niedźwieckiego
11.03.2009

Obrazek

"Australia okiem Niedźwiedzia" - tak nazywa się cykl fotografii autorstwa Marka Niedźwieckiego, dokumentujący jego wyprawy na Antypody. Od dziś można oglądać go w Muzeum Ziemi Lubuskiej. Autor kultowej listy przebojów w popularnej "Trójce" po raz pierwszy zdecydował się na pokazanie zdjęć w takiej formie.

Pierwszy raz Marek Niedźwiecki wybrał się do Australii w 1995 r. I jak mówi, było to niezapomniane przeżycie. - Od razu zakochałem się w tym miejscu. Panuje tam niesamowity klimat. Pewnie dlatego w późniejszych latach korzystałem z każdej okazji, by ponownie odwiedzić ten kontynent. W sumie byłem tam 10 razy - tłumaczy.

Do tej pory popularny radiowiec dokumentował swoje podróże tylko dla własnych potrzeb. - Jestem fotografem-amatorem. Robiłem te zdjęcia tylko dla siebie. Lubię utrwalać wspaniałe chwile i później do nich wracać - tłumaczy Niedźwiecki.

Okazuje się, że największy problem autorowi wystawy sprawiło wybranie zdjęć, które chciałby pokazać widzom. - Do tej pory nigdy nie pokazywałem tych fotografii w ten sposób. Wrzucałem je po prostu na swoja stronę internetową i tam każdy zainteresowany mógł je podejrzeć. Selekcja sprawiła mi ogromne trudności. Początkowo na wystawie miało się znaleźć 50 zdjęć. Ja, po wielu godzinach, wybrałem 200. Później w selekcji pomogła mi pani Anitta Maksymowicz [kurator wystawy - red] i zredukowaliśmy ich ilość do 80 - opowiada Niedźwiecki.

A co można zobaczyć na zdjęciach? - Przede wszystkim krajobrazy, piękne, ciepłe australijskie słońce. Są też elementy architektury takich potężnych aglomeracji jak Sydney czy Mellbourne - kończy Niedzwiecki.

Wystawę "Australia okiem Niedźwiedzia" można oglądać w Muzeum Ziemi Lubuskiej do maja.

http://zielonagora.naszemiasto.pl/wydar ... 72297.html

I taki plot sprzed miesiąca.
Marek Niedźwiecki powróci do Trójki?Łukasz Szewczyk, 26 lutego 2009, godz. 21:42
Marek Niedźwiecki od lat kojarzony jest za radiową Trójką i listą przebojów. Za czasów Skowrońskiego pożegnał się z Trójką i przeszedł do Radia Złote Przeboje. Nowy prezes Trójki chce powrotu znanego dziennikarza.

W piątek swoje rządy w radiowej Trójce rozpocznie Magda Jethon, nowy dyrektor stacji. Zastąpi na tym stanowisku Krzysztofa Skowrońskiego, z którym była w ostrym konflikcie, dlatego po wielu latach w 2006 rozstała się ze stacją.

Zarząd Polskiego Radia decyzję zmiany szefa Trójki tłumaczy tym, że Jethon będzie "lepszym szefem na trudne czasy". Spółka rok 2008 zakończyła stratami w wysokości 13 mln zł. Skowrońskiego odwołano m.in. z powodu wyników niezależnego audytu, w którym autorzy zarzucają mu "nieprawidłowości przy wypłacie honorariów dziennikarskich".

Nowa szefowa zapowiada, że nie planuje żadnej rewolucji w Trójce. Zapewnia, że Trójka nadal będzie radiem autorskim. Z dobrym słowem i ambitną muzyką. Jethon chciałaby doprowadzić do powrotu Marka Niedźwieckiego, który półtora roku temu pożegnał się ze stacją. Zapowiedziała, że złoży Niedźwieckiemu propozycję.

Przypomnijmy, ze Marek Niedźwiecki od ponad roku prowadzi swoje autorskie audycje na antenie Radia Złote Przeboje . Nigdy nie zdradził powodów swojego odejścia. Przechodząc do nowego miejsca pracy mówił jedynie: - Tutaj czuję swobodę i więcej powietrza. To może wskazywać na konflikt z poprzednim prezesem.
http://media2.pl/media/47979-marek-nied ... rojki.html
Awatar użytkownika
Erna Shorter
Lokalizacja: Miasteczko Halloween,TranSylv(i)ania, dom Vincenta Malloy'a

Post autor: Erna Shorter »

Tak na swoim blogu Michael'a wspomina Marek Niedźwiecki.
Marek Niedźwiecki - 27.06.2009 pisze:
Michael Jackson...

Nigdy nie przypuszczałem, że będę musiał powiedzieć przez radio, że Michael Jackson nie żyje. Przecież jestem starszy od Niego! Nie ma dobrej pory na umieranie, ale 50 lat to na pewno za mało? Kiedy wczoraj o 6 rano usłyszałem w radiu o Jego śmierci, nie bardzo mogłem w to uwierzyć. Chyba dopiero potwierdzenie tego u Kuźniarka uświadomiło mi, że to się stało. Już nie ma Michaela Jacksona...

Jak ja nie lubię takich dni. A kto je lubi? Od 9.30 do 17 mówiłem o Michaelu dla radia, telewizji, portali, gazet. Ciągle to samo, bo ciągle o Jego życiu, muzyce, karierze… Już zakończonej. Nigdy nie byłem Jego „wyznawcą”, ale fanem tego do robił od zawsze, znaczy od Jackson 5 „I Want You Back” z 1969 roku. Podobały mi się piosenki takie jak „Got To Be There”, „Ben” czy „Rockin’ Robin” śpiewane chłopięcym głosikiem. Słuchałem ich na liście American Top 40, prezentowanej przez Casey Kasema. Casey nadal to robi w Ameryce. Michaela już nie ma… Całe moje radiowe życie jest związane z muzyką Jacksona. Zacząłem pracę w radiu w 1979 roku. Tego roku ukazał się album „Off The Wall”. W Trójce się pojawiłem w 1982 roku. Michael wydał wtedy „Thrillera”. Ależ to była petarda! W 1987 roku pierwszy raz poleciałem do Stanów Zjednoczonych. 31 sierpnia, w dzień premiery „Bad” ustawiłem się w kolejkę po album. Już wtedy na CD. Michael miał na Liście Trójki 44 piosenki, był na estradzie 44 lata. Zdobył 13 Grammy, miał 13 numerów jeden (jako solista) w Billboardzie. Same przypadki… Zmarł w dzień urodzin George’a Michaela. Wystarczy… Inaczej od wczoraj słucham Jego muzyki. Tak pewnie jest zawsze. No i jestem jakiś taki „nieswój”. Czas to wyleczy. Tym bardziej, że dziś poprowadziłem ostatnią audycję przed 5 tygodniowym urlopem. Austarlia Here I Come! Startuję we wtorek, ląduję we czwartek w Adelajdzie. Nie zaglądajcie tutaj, jeśli macie mało czasu, bo to będzie prawdziwy atak wpisów. Codziennik i conocnik!
Pora na „listęlistę”. Przy sobocie, po robocie…
Obrazek
natasha007

Post autor: natasha007 »

Mam małą kolekcję "25 lat trójki" lecz mi to nie wystarcza ;D
Właśnie skusiłam się na "Listę Przebojów Trójki 1996-2006 Marka Niedźwiedzkiego"
niezły podręcznik :smiech:

Zawsze pana Marka szanowałam i jego zdanie o muzyce i artystach.
Erna Shorter pisze:Nigdy nie przypuszczałem, że będę musiał powiedzieć przez radio, że Michael Jackson nie żyje
<- podobnie mówił o G.Ciechowskim
Awatar użytkownika
a_gador

Post autor: a_gador »

Niedzwiedzia szanuję z całego serca: za jego ciepły głos, poczucie humoru i wiedzę o muzyce. Pamiętam sobotnie, a potem piątkowe wieczory, kiedy dzieckiem, a potem nastolatką będąc słuchałam listy, albo w sobotni poranek markomanii. Nagrywałam na kasetowym Kasprzaku przeboje nie tylko MJ. Przykro, że nie ma go już w trójce. Wciąż go słucham w radiu Złote przeboje. Na półce dumnie stoi zestaw 25 lat trójkowej listy przebojów. Nie ma na nim niestety Michaela, ale i tak to kawał muzycznej historii.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Mandey

Post autor: Mandey »

Ludzie otwierać szampany!

Według doniesień TVN24 Marek Niedźwiedzki już niedługo powróci do 3ójki!

Czytaj więcej! <<<
Szukasz mnie? Znajdziesz mnie tutaj albo tutaj ;)
Awatar użytkownika
GosiOla

Post autor: GosiOla »

Oby tak się stało...Jeśli nowy dyrektor Trójki tak zaczyna, to może będzie dobrze?
Uwielbiam głos "Niedźwiedzia", moje pierwsze wspomnienia z słuchania Trójki kojarzą mi się z jego listą przebojów. Ostatnio "Listy..." słucham wyrywkowo, ale jak Pan Niedźwiedzki wróci to sobotnie wieczory znów zamierzam spedzać z radiem przy uchu :happy:
Awatar użytkownika
a_gador

Tonący brzytwy się chwyta. Wiadomo, że Trójka od dawna ma kłopoty finansowe, ostatnio nawet słyszałam, że zwolnienie Magdy Jethon z funkcji dyrektora stacji to zaledwie początek akcji pozbywania się zasłużonych dziennikarzy z tego radia.
Dla mnie decyzja powrotu Niedźwiedzia do Trójki, jest jednak zaskoczeniem. Nie wiem czy się cieszyć. Wiem, malkontent ze mnie.
"Zbierz księżyc wiadrem z powierzchni wody. Zbieraj, aż nie będzie widać księżyca na powierzchni." Yoko Ono
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
Awatar użytkownika
GosiOla

Dziś w Trójce w czasie popołudniowej audycji oficjalnie potwierdzono powrót pana Marka do stacji. Wraca razem z wiosną - na antenie ma się pojawić 1 kwietnia :-)
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Równie dobrze mogłem to dać w temacie o filmikach youtube ale skoro Pan Niedźwiecki ma swój temat na forum, to wrzucam to tu:
Krótka zapowiedź płyty Dangerous.
http://www.youtube.com/watch?v=9SJfYelnbBM
Źródłem była kaseta MJdoris. ;)
Awatar użytkownika
moni

Post autor: moni »

a co było dalej ? :) co tak brutalnie zostało ucięte ? Leave me alone ? :)
Being crazy is a lonely road, but I've got only one life to live.
Awatar użytkownika
Willy

Post autor: Willy »

Nic konkretnego, kawałek jakiejś tłumaczonej relacji z CNN ale mogę zdradzić, że gdzies w okolicach marca parę ciekawych rzeczy trafi na forum. ;)
Awatar użytkownika
kaem

Post autor: kaem »

Ciekawe, czym sypniesz tym razem..

Przy okazji, propos powrotu Marka Niedźwieckiego do Trójki.
Wywiad<<.
Wspominkowe video<<
Bitter you'll be if you don't change your ways
When you hate you, you hate everyone that day
Unleash this scared child that you've grown into
You cannot run for you can't hide from you
Awatar użytkownika
GosiOla

1 kwietnia 2010 r. w dniu urodzin Trójki – Marek Niedźwiecki wraca na Myśliwiecką 3/5/7. Trójka od poniedziałku 28 marca zaczyna wielkie odliczanie do jego powrotu.

„To w moim programie Marek żegnał się ze Słuchaczami i mam nadzieję, że również ja go przywitam na antenie Programu 3” – mówił w styczniu Piotr Baron na wieść o powrocie Marka Niedźwieckiego do Trójki. I tak właśnie sie stanie – 2 kwietnia Marek wystąpi jako gość specjalny w programie „Tu Baron” pomiędzy godz. 9.00 a 12.00, a później poprowadzi ulubioną przez wielu słuchaczy audycję „Muzyka Ciszy” (12.00-14.00), podczas której zaprezentuje zestaw ponadczasowych klasycznych utworów rockowych wpisujących się w charakter Wielkiego Piątku. Pojawi się też wraz z Piotrem Baronem w Lany Poniedziałek w wyjątkowym, bo specjalnym i mokrym wydaniu „Listy Przebojów Trójki” (19.00 – 22.00).

W wiosennej ramówce Programu 3 razem z Niedźwiedziem wraca na antenę „Markomania”, której będzie można posłuchać w soboty w godzinach 11.00-13.00.

W piątki na antenę Trójki wraca również „Lista Przebojów Trójki” (19.00-22.00). Piotr Baron oraz Marek Niedźwiecki na zmianę będą prowadzić tę ulubioną audycję kilku pokoleń słuchaczy. Panowie będą się wymieniać również przedpołudniową audycją „Poczekalnia LP3” (09.00-12.00), w której oprócz doskonałej muzyki pojawią się zaproszeni goście, artyści i muzycy.

Marek Niedźwiecki będzie też, od poniedziałku do czwartku, stałym gościem audycji „Tu Baron” około godziny 11.30 w cyklu „ABC Listy”.
Tagi: Marek Niedźwiecki, Trójka

źródło: http://www.polskieradio.pl/wiadomosci/k ... rojki.html
"Mijaj zdrów otwarte okna"
Obrazek
Awatar użytkownika
a_gador

Wywiad z Niedźwiedziem we wczorajszym wydaniu Dziennika Zachodniego
http://www.dziennikzachodni.pl/fakty24/ ... ,id,t.html
www.forumgim6.cba.pl
Obrazek
ODPOWIEDZ