Mamy we Wrocławiu Poltegor. Taki śmieszny trochę, pomarańczowy budynek o 30 piętrach. Według niektórych jeden z symboli Wrocławia.
Mam do niego pewiem sentyment (do czego nie mam?) i tak średnio przyjęłam do wiadomości fakt, że będą go burzyć, żeby postawić coś bardziej nowoczesnego.
I właśnie sie dowiedziałam CO będą budować.
Sky Tower- pięćdziesiąt pięter i 203 metry wysokości, będzie największym budynkiem mieszkalnym w całej Europie Środkowej.
Będzie wyższy od warszawskiego Trade Tower o 19 metrów od Pałacu Kultury o 22 metry, bez liczenia iglicy. Sky tower na razie nie przewiduje żadnych antenek więc nie jest na razie najwyższy w Polsce we wszystkich kategoriach.
Całkowita powierzchnia obiektu to około 300 tys. metrów kwadratowych, czyli prawie dwa razy więcej niż w Pałacu Kultury.
Sky Tower i pięć innych budynków należących do kompleksu to: apartamenty, biura, sklepy, centrum rozrywki, egzotyczny ogród zimowy, dwa baseny i Centrum Spa.
Projekt ma być gotowy w 2010 roku.
Inwestorem jest najbogatszy wrocławianin- Leszek Czarnecki.

...nie mogę nie wspomnieć o budujących się Arkadach Wrocławskich, w których między innymi będzie największe akwarium morskie w Europie Wschodniej (wysokie na trzy piętra z rekinami, rybami morskimi i koralowcami) i kolejny kompleks Multikina z 10 salami kinowymi, w tym z jedną salą premier na 550 miejsc.

Powoli się gubię w tych wszystkich inwestycjach.
10 minut piechota od mojego domu powstaje kolejna Galeria Grunwaldzka, też z Multikinem, na dobrą sprawę nie do końca wiem po co, bo Multikina mamy już dwa, a 15 min piechotą w drugą stronę mamy Galerię Dominikańską:

PS. To jest Poltegor, który wyburzą. 92 metry wysokości. Teraz będą 203...