Wrocław będzie miał najwyższy drapacz chmur w Polsce

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
Awatar użytkownika
MJowitek

Wrocław będzie miał najwyższy drapacz chmur w Polsce

Post autor: MJowitek »

Z cyklu Wrocław Miastem MJowitka:

Mamy we Wrocławiu Poltegor. Taki śmieszny trochę, pomarańczowy budynek o 30 piętrach. Według niektórych jeden z symboli Wrocławia.
Mam do niego pewiem sentyment (do czego nie mam?) i tak średnio przyjęłam do wiadomości fakt, że będą go burzyć, żeby postawić coś bardziej nowoczesnego.

I właśnie sie dowiedziałam CO będą budować.

Sky Tower- pięćdziesiąt pięter i 203 metry wysokości, będzie największym budynkiem mieszkalnym w całej Europie Środkowej.

Będzie wyższy od warszawskiego Trade Tower o 19 metrów od Pałacu Kultury o 22 metry, bez liczenia iglicy. Sky tower na razie nie przewiduje żadnych antenek więc nie jest na razie najwyższy w Polsce we wszystkich kategoriach.
Całkowita powierzchnia obiektu to około 300 tys. metrów kwadratowych, czyli prawie dwa razy więcej niż w Pałacu Kultury.

Sky Tower i pięć innych budynków należących do kompleksu to: apartamenty, biura, sklepy, centrum rozrywki, egzotyczny ogród zimowy, dwa baseny i Centrum Spa.

Projekt ma być gotowy w 2010 roku.
Inwestorem jest najbogatszy wrocławianin- Leszek Czarnecki.
Obrazek

...nie mogę nie wspomnieć o budujących się Arkadach Wrocławskich, w których między innymi będzie największe akwarium morskie w Europie Wschodniej (wysokie na trzy piętra z rekinami, rybami morskimi i koralowcami) i kolejny kompleks Multikina z 10 salami kinowymi, w tym z jedną salą premier na 550 miejsc.

Obrazek

Powoli się gubię w tych wszystkich inwestycjach.
10 minut piechota od mojego domu powstaje kolejna Galeria Grunwaldzka, też z Multikinem, na dobrą sprawę nie do końca wiem po co, bo Multikina mamy już dwa, a 15 min piechotą w drugą stronę mamy Galerię Dominikańską:

Obrazek

PS. To jest Poltegor, który wyburzą. 92 metry wysokości. Teraz będą 203...
Obrazek
Honorata13

Post autor: Honorata13 »

A mnie tam szkoda Poltegoru, mieszkam niedaleko i przyzwyczailam sie do niego. Tylko czasem tak sobie mysle co by bylo jakby sobie runol. W koncu to "solidna" budowla jak wiekszosc z tej "epoki", nie? A nowe - LADNE! TYLKO JAKOS NIE PASUJE DO OKOLICY. :-/
Awatar użytkownika
MJowitek

Też mi go trochę szkoda, ale może ten nowy będzie też jakoś pasował?

O wiele bardziej mi się nie podoba powstająca Galeria Grunwaldzka.
Nie wiem po co kolejna :-/

Szkoda mi tego prawdziwego targu, który został zniszczony. W Europie takie coś się wspiera, daje miejsce na takie stragany... W takiej Nicei na przykład codziennie do 13.00 kwitnie sobie takie targowisko na samym srodku.
No i ta głupia Galeria zabrała całe szkolne boisko. Chodziłam do tej podstawówki i mi go szkoda. Bez tej przestrzeni ta szkoła już zupełnie więzienie przypomina (ona jest taka specyficzna, z czerwonej cegły).

Owszem, trzeba się rozwijać, ale żeby od razu tak niszczyć wszystko?

:surrender:
Honorata13

Najbardziej mi sie "podobaja" nowe "szklanki" na KIELBASNICZEJ -pasuja jak cholera. A jak juz jestesmy blisko Rynku to... ladne elewacje a... bylas kiedys w srodku???Ja tak ,raz na Solnym porecz zostala mi w dloni... :surrender:
Awatar użytkownika
MJowitek

Honorata13 pisze:bylas kiedys w srodku???Ja tak ,raz na Solnym porecz zostala mi w dloni...

A Rynek lubię.
Honorata13

Mialam na mysli budynki... super kontrast.
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

smiesznie to będzie wyglądać...

ale od czegoś trzeba zaczynać :)

echh wrocław piękne miasto :)
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
anula__1994

Post autor: anula__1994 »

No i zatrzymali budowę Sky Tower. Właściwie sama nie wiem dlaczego...
Kryzys? Wie ktoś coś na ten temat...?
Lepiej już mieć Sky Tower niż ... to co tam na razie jest :wariat:
'Wszyscy chcą zmieniać świat, ale nikt nie chce zmienić siebie.'
Lew Tołstoj

I'm gonna make a change.
Awatar użytkownika
Oluksandra

Post autor: Oluksandra »

Oficjalnie wstrzymano budowę ze względu na 'niepewne warunki rynkowe inwestycji' (podobno na pół roku).
Słyszałam też coś, że mają go obniżyc, więc już nie będzie najwyższym budynkiem. A szkoda.
ODPOWIEDZ