Backmasking - mowa wsteczna Magika

Miejsce na tematy zupełnie nie związane z Michaelem Jacksonem. Tutaj możesz luźno podyskutować o czym tylko masz ochotę. Jedynie rozmowy te muszą być oczywiście kulturalne :) Zapraszam MJówki do pogawędek.
marcia654

Backmasking - mowa wsteczna Magika

Post autor: marcia654 »

http://www.wrzuta.pl/audio/jExjwzFwsX/m ... us_od_tylu posłuchajcie piosenki "plus i minus" od końca... Podobno człowiek chory na schizofrenie (podobnie zreszta jak każdy inny) podświadomie używa mowy wstecznej... I to wyraża jego prawdziwe myśli, a magik był schizofrenikiem. Niewiem czy w to wierzyć, ale posłuchajcie i napiszcie co o tym myślicie.
Ja wyraźnie słyszę np.:
0:10 = Uwierz !
0:13 = Lecę od tyłu, wiesz ź
2:32 "jezu lece ja jeszcze wiem, pol minuty gdzie one sa, to juz nie ma wiecej to za co!"
"mam nadzieję że wysłuchasz to wszystko odty, od tyłu od końca"
2:13 - to rymy snu
2:19 - to rymy snu
2:21 - jedyne, jedyne
2:24 - jeszcze cztery
2:25 - to rymy snu
2:31 - to rymy snu
2:34 - ladne bajery
2:44 - ach te cialo, ach ta dama, patrzcie jaka rzez, moze ja bym sie pozbieral w Marty ramieniach
Większość ludzi uważa że to ciągłe powtarzające się "cztery" to 4 lata do zaplanowanego samobójstwa...plus i minus nagrał w 1996 a wyskoczył z okna w 2000. Piszcie co o tym myślicie
Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

słyszałem o tym i powiem krótko, największa bzdura jaką słyszałem.

jakaś potrzeba powstania mitu wśród wiernych fanów Maga.

zabił sie i koniec.
ObrazekObrazek
marcia654

Ha a dlaczego największa bzdura? Backmasking (ang. tylne, wsteczne maskowanie) to wykorzystywana głównie w muzyce metoda ukrywania wiadomości, możliwej do odczytania tylko przy wstecznym przesłuchaniu utworu (tekstu). Istnieje takie coś, może to być przypadek lub nie, ale w tej piosence słychać różne zdania ;] myślisz że Magik nie mógł tego wykorzystać? :wariat: :wariat:
Obrazek
ZAQ84

Post autor: ZAQ84 »

No ba, przecież MJ też (i to pewnie nie raz) się tym posługiwał. ;-)
Na ten przykład: http://pl.youtube.com/watch?v=UzapJcQD53M glupija
ZAQ
Awatar użytkownika
viva201

Post autor: viva201 »

:podejrzliwy: WTF...
Obrazek
Awatar użytkownika
majkelzawszespoko

Post autor: majkelzawszespoko »

marcia654 pisze: Istnieje takie coś, może to być przypadek lub nie, ale w tej piosence słychać różne zdania
słychać to troche za mało powiedziane, to jest jakiś bełkot, który sobie ludzie odczytali na swój sposób i robią wielkie halo.
poza tym każdy utwór puszczony od tyłu daje wrażenie kilku wypowiedzianych zdań.

marcia654 pisze:myślisz że Magik nie mógł tego wykorzystać?
tak właśnie myślę. w rapie się takim czymś chłopaki nie bawią. kropka.
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Krecik

Post autor: Krecik »

Ludzie zawsze lepiej wiedzą co powiedział autor, spotykamy to zjawisko w każdej z dziedzin twórczości, jednak często okazuje się, iż on sam tak naprawdę nie wiedzciał co chciał przekazać, nie mniej jednak taki temat nie jest moim zdaniem całkowscie bezsensowny, to zabawa umysłem, snucie róznych teori, analizowanie faktów, przy zachowaniu odpowiedniego dystansu to raczej nie zaszkodzi (a wręcz przeciwnie) naszemu umysłowi.
tak właśnie myślę. w rapie się takim czymś chłopaki nie bawią. kropka.
Jak na ironie te słowa również wydają się interpretacją ;-) Czy jest w tym coś złego? Odpowiedź może dać pewien cytat Fryderyka Nietzchego: "Właśnie fakty nie istnieją, jedynie interpretacje. "
Więc bawmy się naszą wyobraźnią.
Obrazek
marcia654

majkelzawszespoko pisze:w rapie się takim czymś chłopaki nie bawią. kropka.
Bawi sie kto chce, jak sie jest raperem nie znaczy, że nie wolno ;]
majkelzawszespoko pisze:każdy utwór puszczony od tyłu daje wrażenie kilku wypowiedzianych zdań.
No i dlatego pytam czy myślicie że zrobił to specjalnie czy nie, bo tego NIKT napewno niewie. Ty też nie ;]
Obrazek
ODPOWIEDZ